Je hoofd leegmaken (de ba-ra-ba-methode)

To hold,
you must first open your hand.
Let go.
Lao Tse

De ziel reist te paard.

Soms heb je het gevoel niet aanwezig te zijn – er niet echt te zijn. In Het stenen bruidsbed beschrijft Harry Mulisch een man die met het vliegtuig naar Dresden gaat, en daar aangekomen het gevoel heeft alleen lichamelijk aanwezig te zijn. Hij concludeert dan: de ziel reist te paard.

Dat kan gebeuren als je reist. Als je geest, je gedachten, je gevoelens nog bij je leven thuis, zijn. als je aandacht nog wordt getrokken door wat je achterliet. Terwijl je lijf al in Timboektoe is.

Heb je dat ook thuis wel eens? Het gevoel van mentaal niet aanwezig zijn, van niet met hart en ziel daar te zijn waar je bent, dat kun je ook hebben als je na een lange werkdag thuis komt. Dan ben je met je hoofd nog op je werk, je gedachten worden er nog door in beslag genomen, en je bent niet volledig mentaal thuis. En dat terwijl je ziel ook te paard al gemakkelijk had kunnen arriveren …..

Dat heeft flinke nadelen: je partner, en je kinderen, krijgen geen volledige aandacht; je beleeft je privéleven minder intens; je ontspant niet goed zodat je niet goed uitrust en opfrist (zodat je de dag erna minder fit bent voor je werk 😉 ).

Aandacht, bewuste aandacht voor wat er is – dat is iets anders. Hoe zou het zijn als je volledige focus en aandacht zou hebben, voor je werk als je op je werk bent, voor je familie als je bij hen bent, voor ontspanning?

Laat je werk op je werk.
Vandaag tips voor als je je werk in je hoofd meeneemt naar huis (dit geldt ook als je thuis werkt, als je kunstenaar bent, of als je huisman of huisvrouw bent).

TIPS: BA-RA-BA
Lees verder voor tips om je werk los te laten en je aandacht om te schakelen. Het zijn 3 stappen die je altijd kunt toepassen, maak er een gewoonte van en je omgeving zal je dankbaar zijn.

BA Bewust Afsluiten
Neem enkele minuten voordat je weg moet gaan de tijd om af te sluiten. Besef dat je gaat afronden. Ruim rustig op en sluit af, pak je spullen.
Weet dat je aan het afronden bent, doe dit alles aandachtig en als het kan kalm; schieten je nog dingen te binnen, noteer ze dan voor je volgende werkdag.
Sta er bij stil dat je je werk afrondt: het is gedaan voor vandaag. Sommige mensen vinden het prettig nog even stil te staan bij wat er die dag is gebeurd, gedaan, afgehandeld. Laat dan je werk los en stap over de drempel in het besef dat je je werk nu achterlaat en loslaat.

RA Reizen met Aandacht
Verlaat je werkplek en maak de tocht naar huis. Gebruik de fysieke afstand tussen je werk en thuis om ook mentaal en emotioneel los te komen. Voor sommigen is dit misschien maar twee passen (van de keukentafel naar de woonkamer) voor anderen een hele reis.
Als je alleen van de keukentafel weg hoeft, kun je overwegen toch een “reisje” te maken: je even opfrissen, iets anders aantrekken, de keukentafel een andere uitstraling geven, de hond uitlaten, met je katten spelen, bij het open raam gaan staan.
Heb je echt een reis om te maken, doe dit dan bewust: voel het weer, de beweging van je lijf, kijk naar wat er te zien is, luister: zet je zintuigen open. Als je ergens moet wachten, gebruik die tijd om je ogen, oren, de kost te geven. Je adem te volgen. Overweeg om je reis of een deel van je reis lopend of fietsend te doen, dat werkt vaak beter om los te komen dan de auto of openbaar vervoer.

BA Bewust Aankomen
Vlak voordat je thuis naar binnen gaat realiseer je je dat je thuis bent, dat je aankomt. Haal rustig adem. Neem eventueel een korte pauze.
Met name als je uit de auto stapt, kun je nog wat onrust of spanning bij je hebben van het verkeer, van de reis. Doe dan rustig je gordel los, neem een korte adempauze, en stap dan met langzame bewegingen en aandacht de auto uit en naar huis.
Ben je iemand voor wie het thuiskomen na het werk je meteen het spitsuur thuis doet belanden, of weet je dat je bij thuiskomst wat kortaf of gestresst kunt zijn, doe dan een 3 minuten ademruimte…. Dit maakt een wereld van verschil.

Kleine stap: 1 minuut BA of RA of BA
Als je dit alles hierboven wat teveel vindt om in een keer te doen, pas dit dan aan in een 1 minuut-oefening. Kies een van de drie stappen: Bewust Afsluiten, Reizen met Aandacht of Bewust Aankomen, en doe voordat je aan die stap begint een adempauze van 1 minuut. Adem rustig in en uit en besef dat je op het punt staat af te sluiten, te reizen, thuis te komen. En na die minuut ga je met iets meer aandacht de overgang naar huis maken.

De beste tijd om een boom te planten is twintig jaar geleden,
de één na beste tijd is nu
Chinees gezegde
© 2019 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar top