Programma’s voor particulieren

Klik op de plusjes voor meer informatie over de programma’s.

alles openen
alles sluiten

Mindfulness basisprogramma's

Introductieworkshop mindfulness

Eens in de zoveel tijd organiseren we een introductieworkshop mindfulness.

 • Vraag je je af of mindfulness iets voor je is?
 • Weet je nog niet zeker of je een mindfulnesstraining wilt volgen?
 • Ben je benieuwd naar de sfeer op het centrum?
 • Wil je vrijblijvend kennismaken met de trainer?

Het programma bestaat uit

 • uitleg wat mindfulness is,
 • een beschrijving van het programma,
 • enkele korte oefeningen

In het fijne pand waar het Centrum voor Mindfulness Den Haag is gevestigd. Je proeft de sfeer, ontdekt de waarde van mindfulness en krijgt een indruk van de trainer. Een aangename avond of middag, waar je meteen iets aan hebt.

Data en tijden

Inschrijven 2 december 2017

Inschrijven 10 januari 2018

Mindfulness training Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT)

Geschikt voor mensen met aanleg voor piekeren, angst of somberheid, stress of lichamelijke klachten, maar ook voor geïnteresseerden zonder klachten. Dit programma bestaat uit 8 dagdelen van 2 ½ uur, en een hele oefendag. Het programma overlapt met het stressreductieprogramma maar besteedt ook aandacht aan specifieke denkpatronen. De training wordt in het Nederlands gegeven.

Wil je uitgebreide informatie? Scroll dan even door naar beneden en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze mindfulnesstraining’.

Data en tijden:

 • Start 9 januari 2018. 8 dinsdagavonden van 19.30-22.00 uur: 9, 16, 23 en 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari 2018. Stiltedag op zaterdag 17 februari van 10.00-16.00 uur (trainer: Nicolette Tijdgat).
 • Start 19 januari 2018. 8 vrijdagochtenden van 10.00-12.30 uur: 19 en 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari, 9 en 16 maart 2018. Stiltedag op zaterdag 24 februari van 10.00-16.00 uur (trainer: Dieta Kruise).
 • De kosten voor deze training bedragen € 575 voor zelfbetalers, 890 exclusief BTW voor bedrijven en instellingen (inclusief voorgesprek, oefendag en alle cursusmaterialen, audiobestanden en werkboek).

“De training is een goede intensieve kennismaking met mindfulness.”

“Het geeft echt rust en dat voelt als een cadeautje.”

“One of the best courses I’ve done.”

“Ik heb de cursus al aan mensen aangeraden, ik heb er veel van geleerd!”

“Ik heb er enorm veel aan gehad – en ik was een scepticus!” (anonieme evaluaties)

Inschrijven 9 januari 2018 (privé betaald)

Inschrijven 9 januari 2018 (door werkgever betaald)

Inschrijven 19 januari 2018 (privé betaald)

Inschrijven 19 januari 2018 (door werkgever betaald)

meer lezen over deze mindfulnesstraining

Mindfulness MBCT: training ter vergroting van je innerlijke kalmte, bewustzijn en inzicht

Mindfulness-based Cognitive Therapy

Deze training wordt ook wel mindfulnesstraining genoemd. Het is een relatief nieuwe methode voor het omgaan met stress, automatische reactiepatronen, somberheid, pijn en vermoeidheid. Waar veel therapieën op verandering gericht zijn, is MBCT er meer op gericht te leren op een ontspannen manier te zijn met wat er is (hetgeen dan wel weer tot veranderingen leidt!). Er wordt in de training gebruik gemaakt van meditatieve technieken. Je leert in het hier en nu te zijn, meer open te staan, je aandacht beter te richten/open te stellen; daarnaast ontwikkel je oordeelvrije aandacht, een mildere manier van kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen. Deze methode is erg geschikt voor je als je last hebt van lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, als je veel piekert, en als je aanleg hebt tot het ontwikkelen van depressies. Niet alleen helpt deze methode je veel ontspannener met moeilijkheden om te gaan, minder te piekeren, het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten. Ook geschikt voor diegenen die zich willen verdiepen in mindfulness, of zelf overwegen met deze methode te gaan werken en willen ervaren wat het doet.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je aandacht juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde formele oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

Opzet

De methode bestaat uit een programma van 8 weken. In 8 bijeenkomsten van 2 ½ uur leer je verschillende aandachtsoefeningen. Je oefent thuis ongeveer een uur per dag. Ook is er een stille oefendag tussen de 6e en 7e bijeenkomst, en voorafgaande aan de training een individueel gesprek.

Praktische gegevens

De training vindt doorgaans plaats op een doordeweekse avond of ochtend. De locatie is Westeinde 175 L, 2512 GX in Den Haag (centrum Den Haag). Voorafgaand aan de training is er een kennismakings-/intakegesprek.

Kosten

De actuele tarieven zijn op de site te vinden. De prijs is inclusief individueel intakegesprek, 8 sessies van 2 1/2 uur, de oefendag met lunch, een set van 4 CD's, en een werkboek. Er is een afwijkend tarief voor wanneer bedrijf of werkgever betaalt. Is het tarief te hoog voor je, bijvoorbeeld omdat je een minimuminkomen hebt, neem dan toch contact op. In sommige gevallen is een reductie mogelijk. U schrijft zich in met de knop hierboven. Zodra de inschrijving binnen is nodigen wij u uit voor het kennismakingsgesprek.

Trainer

Hende Bauer, BIG GZ-psycholoog, BIG psychotherapeut en gecertificeerd mindfulnesstrainer.

Testimonial

"Bij Hende voel ik me in veilige handen, en ik bewonder haar eerlijkheid en inzet. Goede trainer, zonder meer." Frederik, loopbaanbegeleider, 64 jaar.

Mindfulness training Stressreductie door aandachttraining (MBSR)

Dit is het prachtige mindfulnessprogramma van Jon Kabat-Zinn, het programma waar de hele mindfulnessbeweging mee begon: mindfulness based-stress reduction (MBSR). In het Nederlands Aandachttraining (AT).

De achtweekse Stressreductie door Aandachttraining (MBSR)
HET klassieke mindfulnessprogramma. Geschikt voor mensen met stressklachten, teveel in het hoofd zitten of lichamelijke klachten, wie altijd gejaagd is, mensen met werkgerelateerde klachten; en voor mensen die stress willen voorkomen en voor wie kennis wil maken met mindfulness. Het oorspronkelijke programma van Jon Kabat-Zinn, bestaat uit 8 dagdelen van 2 ½ uur en een stiltedag. Je leert mindfulnesstechnieken en je ontwikkelt een mindvolle houding. Zie voor data en tijden hieronder.

Wil je meer informatie? Scroll dan even door naar beneden en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze mindfulnesstraining’.

Data en tijden achtweekse MBSR:

 • Start 1 februari 2018. 8 donderdagavonden van 19:30 tot 22:00 uur: 1, 8, 15, 22 februari, 8, 15, 22 en 29 maart 2018. Stiltedag op zaterdag 17 maart van 10:00-16:00 uur (trainer Dagmar Burmeister).

De kosten voor deze trainingen bedragen 575 voor zelfbetalers, 890 excl. BTW voor bedrijven en instellingen. Incl. cursusmaterialen, audiobestanden, werkboek, leesboek, en lunch op oefendag, en inclusief individueel voorgesprek.

Uit anonieme evaluaties:
“Een erg fijne en inspirerende training. Een aanrader voor veel mensen. Zal het gaan missen!”

“Een zeer praktisch, open en verhelderend programma!”

“Het verschil tussen 8 weken geleden en nu gun ik iedereen!”

Inschrijven 1 februari 2018 (privé betaald)

Inschrijven 1 februari 2018 (door werkgever betaald)

meer lezen over deze mindfulnesstraining

Training ter vergroting van je innerlijke kalmte, bewustzijn en inzicht.

Stressreductie door aandachttraining

Deze training wordt ook wel mindfulnesstraining genoemd. Het is een relatief nieuwe methode voor het omgaan met o.a. stress, piekeren, pijn en vermoeidheid. Waar veel therapieën op verandering gericht zijn, is AT er meer op gericht te leren op een ontspannen manier te zijn met wat er is (hetgeen dan wel weer tot veranderingen leidt). Er wordt in de training gebruik gemaakt van meditatieve technieken. Je leert in het hier en nu te zijn, meer open te staan, je aandacht beter te richten/open te stellen; daarnaast ontwikkel je oordeelvrije aandacht, een mildere manier om te kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen. Deze methode is erg geschikt voor je als je last hebt van lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, als je veel piekert, en als je aanleg hebt tot het ontwikkelen van depressies. Niet alleen helpt deze methode je veel ontspannener met moeilijkheden om te gaan, minder te piekeren, het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten. De training is ook geschikt wie wil ervaren wat mindfulness is, en voor diegenen die zelf met mindfulness willen gaan werken en willen ervaren wat de training met je doet. Wat is mindfulness? Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je aandacht juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde formele oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

Opzet

De methode bestaat uit een kennismakingsgesprek vooraf, 8 bijeenkomsten van 2 ½ uur (hierin leer je verschillende aandachtsoefeningen) en een stiltedag (hele dag). Je oefent thuis ongeveer een uur per dag.

Praktische gegevens

De training vindt plaats op 8 dagdelen van 2 ½ uur en een hele dag van 6 uur. De locatie is Westeinde 175 L, 2512 GX in Den Haag (centrum Den Haag). Voorafgaand aan de training is er een kennismakings-/intakegesprek.

Kosten

De kosten voor deze training bedragen € 575 voor zelfbetalers, 890,= excl BTW voor bedrijven en instellingen. De prijs is inclusief lunch op oefendag en complete set materialen. U kunt zich inschrijven via de knop hierboven. Wanneer het formulier binnen is, wordt contact met u opgenomen voor een kennismakingsgesprek. U bent zelf verantwoordelijk voor de kosten. Uw inschrijving is definitief wanneer u het volledige bedrag hebt voldaan. Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. U kunt tot 2 weken na aanmelding kosteloos annuleren; tussen 2 en 4 weken tevoren kunt u schriftelijk annuleren en betaalt u 100 euro annuleringskosten. Daarna is het volledige bedrag verschuldigd.

Trainer

De training wordt gegeven door Ulla de Wreede, Coach, mindfulnesstrainer, mindful running-trainer, of Hende Bauer, BIG GZ-psycholoog, BIG-psychotherapeut en mindfulnesstrainer.

Testimonial

"Ik had last van piekeren, gevoeligheid voor depressie, in mijn hoofd zitten, lichaam slecht kunnen voelen, over mijn eigen grenzen gaan. Na de training pieker ik veel minder, voel mijn grenzen beter, blijf veel beter overeind in woelige tijden. Kan beter accepteren dat dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn en dat moeilijke dingen makkelijker te dragen zijn" Juliette, 47, beeldend kunstenaar, deelnemer ACT-groep.

Mindfulness vervolgprogramma's

Elke dag mediteren?!

 • Heb jij een mindfulnesstraining, compassietraining of vergelijkbaar gevolgd?
 • Weet je dat het goed voor je is om geregeld te mediteren en wil je dat ook graag?
 • Lukt het je toch niet?
  Kom dan naar deze ochtend waarin we samen mediteren, onderzoeken wat je tegenhoudt, en wat je kan helpen. Je kunt van tevoren een vraag inleveren als je wilt.
  Een inspirerende, stimulerende en leerzame ochtend.

Dit is een workshop in het kader van het tienjarig lustrum van het Centrum! We zijn trots en dankbaar, en willen dit graag samen met jullie vieren, met allerlei mooie activiteiten. Dit is er een van. Extra feestelijk, lekkere hapjes na afloop, en gratis. Doe je mee?

Datum en tijd
Zaterdag 16 december 10.00-12.30 (trainer: Hende Bauer, oprichter van het Centrum voor Mindfulness Den Haag).

Let op: De groep is vol.

Inschrijven 16 december 2017 (gratis)

Introductieworkshop compassietraining

Dit is een introductieworkshop over (zelf-)compassie, als inleiding bij de compassietraining Mindfulness Based Compassionate Living.

Zelfcompassie helpt je om jezelf te behandelen zoals je een goede vriend zou behandelen: steunend, meelevend, stimulerend. Dat doen we meestal niet: we zijn voor onszelf harder, strenger, zakelijker.

In de workshop maak je kennis met wat compassie en zelfcompassie zijn, en ontdek je waarom dat zo nuttig is voor de meesten onder ons. Ook doe je een korte oefening om iets van de training te ervaren. En je ontmoet de trainster, Hende Bauer.

Uit deze workshop neem je al meten iets mee om te gaan toepassen in je eigen leven. De workshop wordt als heel krachtig en informatief ervaren!

Ben je hard voor jezelf, ben je zelfkritisch? Heb je soms moeite moeilijke gevoelens los te laten? Ben je in het contact met anderen soms ook streng, snel oordelend? Ben je nieuwsgierig of het mogelijk is zachter, steunender en stimulerender voor jezelf te zijn?

Daarbij helpt compassie en zelfcompassie! Leuk als je komt!

Datum en tijd
Maandag 22 januari 2018 19:30 – 21:30.

Kosten
15

Komt deze tijd je niet uit? Stel je vragen per mail aan ons.

Inschrijven maandag 22 januari 2018

Compassietraining (Compassie & Zelfcompassie) (aanbevolen!)

VERVOLGTRAINING COMPASSIE EN ZELFCOMPASSIE

 • Heb je moeite in het omgaan met pijn, frustraties, of emoties?
 • Ben je ontevreden over jezelf?
 • Heb je last van zelfkritiek, schaamte, oordelen over jezelf?
 • Ben je hard voor jezelf of anderen?
 • Wil je leren een positievere, steunende houding voor jezelf te ontwikkelen?
 • Heb je een basis in mindfulness, maar heb je moeite met het aspect “mildheid”?

Als je een of meer van deze vragen met ja hebt beantwoord dan is de training zeker wat voor jou!
De compassietraining is een prachtig programma, na jaren ervaring en onderzoek ontwikkeld door Chris Germer en Kirstin Neff. Hende is door hen getraind in 2011, 2013 en 2014. Zij ontving haar diploma van het Center for Mindful Self Compassion MSC in 2014.
Daarna bleef ze zich verder scholen op dit gebied: Hende werd ook getraind door Paul Gilbert en Chris Irons (Compassion Focussed Therapy) en door Frits Koster en Erik van den Brink tot trainer Mindfulness Based Compassionate Living MBCL. Ze werd in 2017 geregistreerd in het MBCL Register A.

Hoe gaat zo’n compassietraining?
Je verdiept je in liefde en vriendelijkheid, en in datgene dat liefde en vriendelijkheid in jezelf blokkeert. Je leert een scala aan basistechnieken, met het focus op mildheid, zachtheid, warmte en mededogen voor jezelf en anderen. Je krijgt een waaier van oefeningen, methodes, en woorden waar je zelf mee verder kunt na de training.
Je leert beter met leed en pijn omgaan, vergroot je je (zelf)acceptatie en verbetert je je relaties met anderen. Onderdelen zijn de pleasure walk, de mededogende body scan, en het werken met ijs en chocolade (:-)).

COMPASSIETRAINING MBCL: Mindfulness-based Compassionate Living  

Nieuw lesprogramma, gebaseerd op de MBCL ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink. In dit programma wordt stilgestaan bij de verschillende ‘standen’ waar we in kunnen staan: stress, jagen, kalmering, en hoe je daar wijzer mee om kunt gaan. Er wordt geoefend met verschillende invalshoeken en oefeningen, verhalen en gedichten, om je in staat te stellen makkelijk contact te maken met vriendelijkheid, mededogen, gelijkmoedigheid, vreugde, voor anderen en voor jezelf.

De meesten van ons zijn niet zo zachtaardig – juist voor onszelf, dus daar wordt extra aandacht aan gegeven. Het is een mooi programma voor na een mindfulnesstraining of andere basis in meditatie, als vervolg, verdieping en verzachting.

Hende werd opgeleid door Frits Koster en Erik van den Brink, en is toegelaten tot het MBCL Register A in 2017.

 • Start 5 februari 2018: 8 maandagen van 19:30-22:00 (met een mogelijke uitloop tot 22.15). 5, 12, 19, 26 februari, 5, 12, 19, 26 maart 2018. Reservedatum 9 april (s.v.p. ook graag vrijhouden). Oefendag op donderdag 8 maart 2018, van 10:00 tot 16:00 uur.
 • Trainster: Hende Bauer.
 • Op 22 januari 2018 is er een introductieworkshop voor deze MBCL training.

Kosten
De kosten voor deze training bedragen € 575 voor zelfbetalers, € 890 exclusief BTW voor bedrijven en instellingen. Prijs inclusief boek, werkboek en audiobestanden, consumpties, en lunch op oefendag.

COMPASSION INTENSIVE MSC Mindful Self Compassion, intensieve compassietraining van een week.

 • Start 4 juni 2018. Van maandag tot en met vrijdag: 4 tot en met 8 juni 2018 10.00-16.30 (houd rekening met een uitloop tot ongeveer 17.00 uur).
 • Trainster: Hende Bauer.
 • (Afhankelijk van de groepsgrootte samen met collega Astrid Wortel).

Kosten
Voor deze intensieve compassietraining bedragen 640 voor zelfbetalers en 930 exclusief BTW voor bedrijven en instellingen. Prijs inclusief boek, werkboek en audiobestanden, alle consumpties en 5 lunches.

 

Inschrijven introductieworkshop MBCL 22 januari 2018

Inschrijven MBCL 5 februari 2018 (privé betaald)

Inschrijven MBCL 5 februari 2018 (door werkgever betaald)

Inschrijven 4-8 juni 2018 (privé betaald)

Inschrijven 4-8 juni 2018 (door werkgever betaald)

Interesse in compassietraining voor professionals

PROM: Persoonlijke Routine Ontwikkelen in Mindfulness

Vervolgprogramma PROM:
Je Persoonlijke Routine Ontwikkelen in Mindfulness.

 • Lukt het je maar niet om regelmatig te mediteren of te oefenen met mindfulness?
 • Heb je gemerkt dat mediteren jou echt helpt in je dagelijks leven, in je focus, stressbestendigheid, flexibiliteit, werk, relaties, communicatie?
 • Vind je het prettig om geregeld te mediteren?
 • Heb je al vaker geprobeerd er structuur in te krijgen?
 • Denk je dat je gewoonweg niet voldoende discipline hebt? En dat je harder je best zou moeten doen?
 • Merk je dat, goede bedoelingen ten spijt, er toch steeds weer de klad in komt?
 • Ben je op zoek naar manieren om deze goede gewoonte in te bouwen in je leven?
 • Ben je er nu aan toe om dit eens grondig aan te pakken?

Mensen die een mindfulnessprogramma hebben gevolgd, hebben hier meestal veel baat bij. Ze voelen zich na die 8 weken anders, kalmer, rustiger, opener; ze genieten meer van hun leven, en zijn opmerkzamer; hun relaties verlopen prettiger.
Aan het einde van de training nemen ze zich vast voor om dit in hun leven te houden, en het niet meer los te laten.
Ondanks deze goede resultaten, en de goede voornemens, verslapt na een tijdje toch de aandacht. De beoefening verwatert. Nog een tijd lang blijft de winst bestaan, en denk je misschien dat je het ook kunt vasthouden ook al mediteer je minder vaak….
En dan na een tijdje merk je toch, dat zowel het mediteren, als de effecten ervan het raam zijn uit gevlogen. Je vervalt weer in je oude patronen, en merkt dat je focus en stressbestendigheid weer verminderen. Je denkt nog wel aan mindfulness maar komt er niet meer aan toe.

Je gaat het wel een beetje missen.

Je doet wat halfslachtige pogingen om het weer op te pakken. Het vuur is er een beetje uit.

Je overweegt misschien zelfs de hele mindfulnesstraining opnieuw te volgen. En dat is natuurlijk prima, en zelfs heel zinnig. Want dan loop je de stof nog eens grondig door, en de tweede keer haal je er weer heel andere dingen uit.

Maar jij bent vooral op zoek naar een training toegespitst op het oppakken en weer inbouwen van meditatie. Waarbij je zoekt naar wat jou persoonlijk motiveert. Naar de hulpmiddelen die jou passen. Naar een structuur (of misschien juist geen structuur, we zijn tenslotte allemaal anders) die jou past. Naar praktische oplossingen voor de obstakels die je tegenkomt. En naar een mindful/aandachtige en compassievolle houding ten opzichte van jezelf.

Deze training bestaat uit 4 dagen, waarbij je in een groep, in tweetallen en vooral ook zelf thuis, met allerlei oefeningen en invalshoeken aan de slag gaat.

Er wordt gewerkt met (en klein beetje) theorie, technieken en vooral veel oefeningen uit verschillende invalshoeken. Er wordt gewerkt met positieve psychologie, gedragsmodificatie, problem solving technieken; oefeningen vanuit mindful self compassie en mindfulness training. In een eclectische mix, zodat er ook voor jou voldoende in zit dat jou zal passen.

Hende Bauer, de trainer, heeft 30 jaar ervaring zowel in psychotherapie, gedragstherapie, training van gedragsverandering, als sinds 17 jaar, zen, mindfulness en zelfcompassie. Ze heeft ruime ervaring in alle gebruikte methodes en technieken.

Qua tijdsinvestering moet je rekenen op elke dag ongeveer 5 à 15 minuten voor oefeningen en reflectie. En daarnaast natuurlijk de tijd die je wilt stoppen in mediteren :), alles tussen 5 minuten en 45 minuten is prima.

Data en tijden
20 januari, 27 januari, 3 februari en 10 maart van 10-16 uur.

Pauze
In de lunchpauze, die rond 12:30 zal zijn, wordt een eenvoudige maar smakelijke lunch aangeboden, bestaande uit belegde broodjes en fruit. Ben je vegetariër, laat het ons dan even weten, dan houden we daar rekening mee. [Met andere dieetwensen kunnen we helaas geen rekening houden.]

Kosten
Normale prijs 495. Nu voor 367 (incl koffie, thee en lunches).

PS
Heb je nog vragen? Mail of bel gerust!
Ik kijk er naar uit om met je aan de slag te gaan!
Groetjes, Hende

Deelnemers over PROM (anonieme evaluaties)

“Ik heb nooit eerder aan zo een soort training gedacht, maar nu ik het heb gedaan lijkt het me echt onmisbaar.”

“Na het doen van deze vervolgtraining lukt het me nu vrijwel elke dag om te mediteren.”

“Ik liep vast in stress en had het verlangen om meer te mediteren, maar ervaarde ook een grote drempel. Ik wist niet ‘hoe’ ik moest beginnen en vol moest houden. Nu voelt het niet meer als een grote opgave.”

“Dit is een cadeautje voor jezelf. Het zijn dagen met rust en inspiratie!”

Inschrijven 20 januari 2018

Stiltedagen

Enkele malen per jaar wordt er een stiltedag georganiseerd, bedoeld voor diegenen die een van de mindfulnesstrainingen volgen of hebben gevolgd.
Zeer de moeite waard om je beoefening op te halen, op te frissen, jezelf te inspireren.
Ook leuk om eens een andere trainer te leren kennen.
Ook mindfulnesstrainers die zich willen opladen 🙂 of graag eens bij een ander in de keuken kijken 🙂 zijn zeer welkom!
Deze dag bestaat uit verschillende zitmeditaties, loopmeditatie, meditatieve bewegingsoefeningen. Er wordt gedurende de dag niet gesproken, behalve bij de opening, en in het laatste half uur, waarin ervaringen worden uitgewisseld.
Inclusief lunch.
Af en toe wordt er een stiltedag met een thema (Compassie bijvoorbeeld) gegeven, en af en toe een Verdiepende stiltedag. Deze thema- en verdiepende dagen worden door Hende Bauer zelf gegeven, en zijn bestemd voor diegenen die al eens eerder een stiltedag of retraite hebben meegemaakt. Verder si de opzet en prijs hetzelfde, en er wordt ook voor een eenvoudige lunch gezorgd.

 • Zaterdag 17 februari 2018 10.00-16.00 (door Nicolette Tijdgat).
 • Zaterdag 24 februari 2018 10.00-16.00 (door Dieta Kruise).
 • Zaterdag 17 maart 2018 10.00-16.00 (door Dagmar Burmeister).

Kosten voor deze stiltedagen € 57,- per dag (inclusief lunch).

Geef je nu op:

Inschrijven 17 februari 2018

Inschrijven 24 februari 2018

Inschrijven 17 maart 2018

Vervolgtraining Mindfulness LAB

Mindfulness LAB. Leven met Aandacht en Bewustzijn. Deze is bedoeld als een verdieping van de basistraining, waarbij met name wordt stil gestaan bij:

1. Hoe je meer van het mooie van het leven kan genieten. Je open stellen voor mooie, fijne, inspirerende ervaringen. Dankbaarheid. Zintuiglijk genieten.

2. Hoe je bewuster en kalmer kunt omgaan met moeilijke gevoelens, pijn en verdriet, zonder in automatische en onhandige reacties te schieten. Meer accepterend en daardoor meer keuzevrijheid te creëren voor jezelf.

3. Het werken aan een automatisch patroon van jezelf waar je last van hebt, en waar je bewuster en wijzer mee wilt leren omgaan. Hiertoe kiest elke deelnemer zelf een thema uit als leidraad voor tijdens de training.

Trainer: Hende Bauer

Bij voldoende interesse wordt deze training gegeven. Ben je geïnteresseerd? Vul dan dit formulier in om dit aan ons te laten weten.

Testimonials

“Ik wilde meer mezelf zijn in tal van situaties, en kreeg na de training meer stabiliteit, continuiteit en vertrouwen in het leven. De training was heel plezierig, ontspannen en gezellig, waarbij ik me heel verwend voel door allerlei lekkere hapjes. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud: op een prettige, rustige wijze en met een plezierige stem geleid. Heel goed om er steeds aan herinnerd te worden vooral niets te verwachten en alles wat gebeurt of niet gebeurt te laten komen. Heel langzaam ontstaat een omslag in je denken: niet meteen in de afweer schieten, denk in het hier en nu. Ik denk dat ik nog veel meer uit de training zou halen, als ik meer tijd had om te oefenen!”

Stella, psychologe, 60 jaar (over de vervolgtraining).

Mindfulness vervolgavonden

Veel mensen die een mindfulnesstraining volgden, hebben behoefte aan verdere oefening, verdieping, inspiratie, of gewoon, samen met anderen oefenen.
Hiervoor bieden we maandelijkse vervolgavonden.

De avonden worden gegeven door Hende (tenzij anders vermeld).

Ze zijn toegankelijk voor mensen die al eerder een mindfulness training hebben gedaan, bij Hende, een van de collega’s van het centrum, of elders.
Ook mensen die op een andere manier een basis in mindfulness of meditatie hebben, zijn welkom.
Collega’s, mindfulness- of compassietrainers zijn ook van harte uitgenodigd om mee te doen!

Op een vervolgavond zal er gezamenlijk onder begeleiding van Hende worden gemediteerd. Er is ook ruimte voor vragen en enige uitwisseling.

De avonden hebben soms een thema (zoals compassie, deep listening, ruimte maken, acceptatie); andere avonden zijn oefenavonden met de vertrouwde oefeningen.

Vrienden en kennissen zijn welkom (mits ze enige ervaring hebben).

Data en tijden

 • Maandag 20 november 2017 (20:00-22:00)
 • Maandag 18 december 2017 (20:00-22:00)

Kosten
20 euro per keer.

Tot kijk op een van de avonden!

Inschrijven 20 november 2016

Inschrijven 18 december 2017