Reacties

Reacties en ervaringen van deelnemers afkomstig uit anonieme evaluaties.

Aan het eind van elke training wordt een schriftelijke anonieme, evaluatie afgenomen zodat ik het programma steeds kan verfijnen en ontwikkelen. Hierbij vraag ik naar feedback over de training, qua inhoud, opzet, materiaal en verzorging, en uiteraard de inzet van mij als trainster. Hieronder vind je een greep uit de reacties.

Tweedaagse verdieping Inquiry

“Hende onderscheidt zich van anderen, door de hoge kwaliteit, de mooie verzorging, de goede materialen…. ik raad het aan mensen aan, die dan zeggen, “Ja, ik kan toch ook naar die en die gaan….” maar dan zeg ik: ga voor kwaliteit, voor deskundigheiod, voor aangename verzorging… Ik waardeer de altijd aanwezige bereidheid voor het delen van materiaal, kennis en tips.”
Carmen Pizarro González, zomer 2017


Leertherapie

“In september 2014 volgde ik een weekend leertherapie in Groesbeek, gericht op mindfulness en zelfcompassie. Ik herinner me nog goed het warme welkom dat we kregen van Hende en hoe ik, naast meer tot mezelf te komen, echt mindfulness heb leren toepassen en heb ervaren hoe ik met diepe gevoelens om kan gaan. En ook hoe zelfcompassie helpend en verhelderend kan zijn! Hende leidde op een natuurlijke en liefdevolle deskundige manier, aanvullend op wat ik nodig had en met waar nodig een aanmoediging om bij moeilijke emoties stil te staan.

Deze ervaring wilde ik verder uitdiepen om te ontdekken hoe mindfulness in mijn dagelijks leven een rol kan (blijven) spelen. Daarom volgde ik de 6-daagse leertherapie in najaar 2015 bij Hende. Tussen de bijeenkomsten door kon ik het geleerde toepassen en ervaren wat werkt (en wat niet). Voor mij was deze werkvorm (een wekelijkse bijeenkomst) een prettig vervolg op de eerste 25 uur leertherapie. Midden in de stad was er alle rust om met aandacht te kijken naar achter- en onderliggende patronen. Therapie in groepsverband vond ik prettig, het meedenken met elkaar gaf een verrijking op het geleerde en hielp mij om dingen van (veel) meer kanten te bekijken. In leiden, confronteren, begrenzen en steunen was Hende prettig aanwezig. Onmisbaar voor een goed verloop van het leerproces mijns inziens. Misschien is dat wel het belangrijkste dat ik heb geleerd in de leertherapie als geheel en wat ik nog dagelijks toepas: stilstaan bij emoties, ook als het moeilijk is, is niet makkelijk maar wel noodzakelijk om in het leven dicht bij mezelf te blijven. In dergelijke momenten tijd en ruimte nemen blijft voor mij een uitdaging, maar lukt me al veel beter dan voorheen. Hende, bedankt!”


Aandachtgerichte therapie en aandachttraining

“Bij het aandacht geven aan een gedachte is deze vaak al weg”; “Meer rust, minder primair reageren, even afstand nemen, voor mezelf kiezen, luisteren naar mezelf, meer aandacht, mensen meer in hun waarde laten”; “Ik kijk milder naar mezelf en anderen”; “Ik merk bij mezelf meer: accepteren, bewustzijn, innerlijke kalmte”; “Ik heb geleerd dat ik goed ben zoals ik ben”; “Acceptatie en ‘het is zoals het is’. “Ik heb geleerd meer stil te staan bij mezelf, vaker ergens kort stil te staan in het hier en nu, realiseer me vaker: gedachten zijn gedachten en geen feiten. Ik zit minder in het verleden, meer ‘mag’ minder ‘moet’ van mezelf”; “Beter slapen”; “Positeve momenten op merken, stil staan bij gevoelens, beter in de ander verplaatsen – minder op mezelf betrekken”; “Ben rustiger en milder t.o.v. mezelf en anderen. Kan met situaties evenwichtiger omgaan door het gevoel dat ik iets te kiezen heb”


Groepsleertherapie gebaseerd op mindfulness

“Positieve feedback van mijn omgeving op mijn houding. Beter waarnemen en bewuster reageren”; “Rustiger reageren, vriendelijker voor mezelf en anderen, betere concentratie”; “Hoofd en hart komen dichter bij elkaar”; “Rustiger in hoofd en lijf. Wat zijn er toch een hoop leuke momenten!”; “Ik laat meer zien en sta er minder bij stil wat anderen ervan vinden, kan me er aan overgeven, veel minder weerstand”; “Veel minder bang in auto, minder aanpasserig, ga anders om met eten”; “Ik ben gevoeliger geworden, rustiger en opener, meer open naar anderen”; “Ik sta vaker stil bij mezelf. Meer controle over gedachten. Meer rust, minder irritatie en opwinding. Toleranter.”


Individuele therapie en coaching gebaseerd op mindfulness

“Ik heb er veel aan gehad, zie dit terug in gedrag en emoties. Meditatie is heerlijk. Leerde door de body scan mijn hele lijf voelen. Relativeer meer, kan meer vanuit mezelf reageren.”; “Ik ben zachter voor mezelf, beoordeel mezelf minder, heb minder rugklachten.”


Verdiepende training

“Ik blijf beter in het hier en nu, kan moeilijke dingen beter in de ogen kijken”; “Ik ging minder oordelen en meer voelen!”; “Ik durf meer te voelen, kan meer accepteren, kan meer genieten van wat er nu is.”

Scroll naar top