Zitzak2

Begeleide Intervisie

Herken je dit? 

Het valt mij op hoe zoveel therapeuten hard zijn voor zichzelf, streng en kritisch, en neigen om te hard te werken. Waar we (zelf heb ik er ook een handje van) zo gericht zijn op anderen en wat zij nodig hebben, kunnen we aan ons zelf voorbij gaan en onszelf mettertijd uitputten.

Herkenbaar? Wil jij deze periode van begeleide intervisie aangrijpen om hieraan te werken, naast andere doelen, dan ben je welkom!

Begeleide Intervisie Online 

Voor wie:

  • ben je cognitief gedragstherapeut (in opleiding)?
  • heb je begeleide intervisie nodig in het kader van je opleiding?
  • ben je op zoek naar een fijne, online groep met een deskundige begeleider?
  • is zelfzorg/zelfcompassie een van je leerpunten?

Een onderdeel van de opleiding tot cognitief gedragstherapeut VGCT is het volgen van begeleide intervisie: een groep van 4-8 CGT-ers in opleiding, begeleid door een supervisor VGCT, waarin je aan je persoonlijke competenties werkt. Dit kan gaan over jouw interpersoonlijke vaardigheden, je vermogen tot zelfreflectie, je neiging tot therapist drift, of je vermogen tot zelfzorg/zelfcompassie. 

Klik op een van de onderstaande evenementen om je in te schrijven.

02 februari - 05 juli
09:15 - 12:15

ONLINE BEGELEIDE INTERVISIE | 5 sessies | Start 2 februari 2024

02 september - 20 januari
09:15 - 12:30

ONLINE BEGELEIDE INTERVISIE | 5 sessies | Start 2 september 2024

Geen evenementen gevonden!

Meer informatie over de online begeleide intervisie

Opzet en inhoud

De sessies zijn 5 x 180 minuten, waarbij steeds 30-40 minuten wordt besteed aan zelfzorg, en de rest van de tijd werken jullie met elkaar aan jullie doelen.

De eerste 30-40 minuten reik ik oefeningen aan ter vergroting van zelfzorg, de rest van de tijd werken jullie in intervisievorm aan jullie doelen. Hierbij maken we gebruik van de incidentmethode (een format voor intervisie, geschikt om een moeilijkheid uit te diepen en tot verschillende mogelijke aanpakken te komen) en allerlei vormen van oefenen (korte en langere rollenspelen, brainstorms, demonstraties etc). In ieder geval brengt eenieder een video-opname mee van een sessie met een cliënt waarbij de thema’s uit jouw POP een rol spelen. 

Het uitgangspunt is jouw POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) dat je hebt opgesteld na het doen van de clearing over therapeutfactoren (zie de VGCT-site over begeleide Intervisie).

In de sessies ben ik als begeleider een procesbegeleider, en zijn jullie degenen die elkaar helpen tot inzicht en ander gedrag te komen.

Er wordt van jullie een actieve inbreng verwacht, meedenken met elkaar, bedenken welke werkvormen passend zijn, elkaar feedback geven. Veiligheid is hierbij belangrijk, het is kwetsbaar om zo naar je eigen gedrag te kijken en aan jezelf te werken in een groep. Dus respect voor elkaar en vertrouwelijkheid staan voorop.

Praktische gegevens

De begeleide intervisie bestaat uit 5 sessies van 180 minuten (met een kleine uitloopmogelijkheid van 10 minuten).
Kosten: 500,- euro per persoon voor de hele reeks.
Locatie: online (bij voldoende belangstelling worden ook live sessies aangeboden).

Zo knap, je komt in 20 minuten tot de kern. Lukt het niet linksom dan doe je het rechtsom, zonder dat je een techniekje of trucje toepast. Het is niet vaak dat je een vakkundige collega zo bezig ziet … en je weet een veilige sfeer te creëren!

Een deelnemer over Hende Bauer

Erkenning / Accreditatie

Begeleide intervisie telt mee voor je registratie als VGCT-therapeut/erkend lid VGCT als de begeleider van de intervisie is erkend als supervisor VGCT. Hende voldoet aan deze eis. Daarom telt de begeleide intervisie dus mee voor de registratie als cognitief gedragstherapeut VGCT.

Beleid VGCT
Je mag begeleide intervisie volgen in het kader van je opleidingstraject voor de VGCT als je na januari 2022 met je supervisie bent begonnen.

Mocht je vóór juli 2023 met je supervisie zijn begonnen, dan mag je ook nog kiezen voor de alternatieve route waarbij je leertherapie volgt. Lees de regels hierover na op de site van de VGCT.

Wees welkom, en neem bij vragen gerust contact op! 

Toch liever leertherapie?

Wanneer je voor 1 juli 2023 start met supervisie, kun je ook nog kiezen voor de leerlijn waarbij je leertherapie volgt. Hierbij kun je kiezen voor leertherapie gebaseerd op mindfulness en voor leertherapie gebaseerd op compassie. Kijk hiervoor op deze pagina.

Ik bied leertherapie voornamelijk aan in groepen (maximaal 8 deelnemers):
1. in Den Haag verspreid over 5 of 6 dagen, overdag;
2. online, 12 sessies over enkele maanden;
3. in Groesbeek (bij Nijmegen) op een fijne plek in de bossen (met overnachtingen, 4 dagen aaneengesloten).

De leertherapiegroepen zijn gebaseerd op mindfulness/MBCT of (zelf-)compassie, en ik put uit mijn ruime ervaring als psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut. Aandacht en compassie zijn noodzakelijk voor het kunnen bieden van goede therapie (in het belang van de cliënt), en voor goede zelfzorg (voor de therapeut). Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de waarde van mindfulness voor de effectiviteit en relationele kwaliteiten van therapeuten.

De leertherapie is dan ook zinvol voor jezelf en je eigen ontwikkeling, maar ook voor je therapeutische houding en benadering.

Deelnemers zijn zeer enthousiast over de inhoud en effectiviteit.

Scroll naar boven