5 redenen om niet aan mindfulness te beginnen

…en al helemaal niet nu

In essentie is een mindfulnesstraining een aandachtstraining. Je verbetert je concentratie, je traint verschillende vormen van aandacht (niet alleen concentratie maar bijvoorbeeld ook open aandacht), je traint je vermogen om je aandacht meer te sturen, en je vermogen je aandacht soepel te switchen. Dit is zo ontzettend belangrijk!

Kun je iets belangrijks bedenken in je leven, waar je geen aandacht bij nodig hebt (behalve misschien slapen)?

Je hebt aandacht nodig voor je werk, voor je hobbies, voor je vriendschappen, voor je gezondheid.

Genieten van je geliefde, voetballen, muziek maken, gezond eten, werken: overal heb je aandacht bij nodig.

Dus je zou zeggen, dat iedereen er baat bij kan hebben. Toch is dat niet altijd het geval! 

  • Kim heeft ontzettend veel zin om mindfulness te leren! Echt iets voor haar want ze is vaak onrustig. Ze werkt bij een ministerie, sport veel (hoewel dat nu vanwege een blesuure stil ligt), en heeft 2 kinderen. Haar partner werkt vaak in het buitenland.
  • Boudewijn vraagt zich af of hij, herstellend van een burn out, aan een mindfulnesstraining moet beginnen.
  • Marieke kreeg van haar psychiater het advies om een mindfulnesstraining te volgen in verband met haar depressies. Ze vroeg zich ook af of ze de training kon combineren met haar therapie.
  • Voor Ida was het duidelijk dat ze mindfulness wilde leren omdat zij in haar werk met mensen merkte dat ze weinig aandacht voor haar klanten kon opbrengen. Alleen vroeg ze zich af of ze niet ook haar collega moest meenemen (die er niet zo veel zin in had maar wel veel stress had).
  • Bert werkt hard in zijn eigen bedrijf maar merkt dat hij aan belangrijke dingen voorbij gaat, te weinig aandacht heeft voor zijn gezin. Daarnaast sport hij graag. Hij hoopt dat mindfulness zal helpen meer aandacht aan zijn gezin te kunnen geven, en gefocuster te sporten.

Al deze mensen (klanten van ons centrum maar hun namen zijn verzonnen) vroegen mij of ze (nu) met een mindfulnesstraining zouden moeten beginnen. Voor deze 5 was het advies ja, hoewel ik met Marieke en Bert hier wat langer over door heb moeten praten. En de collega van Ida zou ik nu afraden om mee te doen…

Misschien heb jij ook de vraag of, en zo ja wanneer, je een mindfulnesstraining ‘moet’ doen.

Voor de meesten zal een mindfulnesstraining een goed idee zijn, maar er zijn enkele uitzonderingen, en die bespreek ik graag met je.

Hier zijn de 5 redenen om NIET, of NIET NU, met een mindfulnesstraining te beginnen. 

  1. Je hebt er geen zin in.
Als je er geen zin in hebt, als het je niet aanspreekt, doe het dan alsjeblieft niet. Een mindfulnesstraining kan een prachtige ervaring zijn, als je er zelf voor kiest. Het vraagt veel energie en aandacht, en het duurt soms ook even voordat je de effecten begint te merken.
Dus als je partner, collega, arts of zoon je adviseert dit te doen: denk er heel goed over na, verdiep je in wat het is, en kijk of je er zelf oprechte interesse in hebt.
[Wie weet komt er later in je leven een moment dat het je wel past of aanspreekt.]
 
  1. Je hebt ernstige psychische klachten.
Zit je middenin een depressie, heb je intense paniekklachten of klachten van PTSS? Dan heb je het meeste baat bij een therapie die gericht is op het snel verzachten en verminderen van je klachten. Mindfulness is dan niet de eerste optie. Vaak is mindfulness wel heel geschikt om te volgen tegen het eind van je behandeling. Of als de klachten vrij mild zijn. Als je vooral last hebt van piekeren, acceptatieproblemen of van stresssymptomen, dan is mindfulness wel meteen zinvol. Bij twijfel kun je altijd met ons overleggen, dus mail of bel gerust.
 
  1. Je wil graven in verleden.
Als je vooral wil stilstaan bij waar moeilijkheden in je leven vandaan komen, wat er in jeugd is gebeurd, wat oorzaken zijn; als je wil analyseren wat het probleem is en wat je eraan moet doen – stel de mindfulnesstraining dan uit. Het kan soms nuttig zijn om stil te staan bij oorzaken en redenen, maar in de mindfulnesstraining doen we dat niet. In de mindfulnesstraining kijken we naar wat er NU gebeurt, en hoe je er NU op reageert. Ook narigheid uit het verleden werkt in het nu op ons in. Daar gaan we bij stilstaan. We oefenen er mee om daar bewust mee om te gaan. Om in het hier en nu helderder, effectiever, aanwezig te zijn.
 
  1. Je wil oplossingen voor je problemen en wel nu!
Als je tak-tak-tak je problemen wil afwerken is mindfulness niet de juiste weg. We gaan de problemen van deelnemers niet uitpluizen en oplossen!
In mindfulness richten we onze aandacht op het hier en nu, en daardoor kunnen we stressbestendiger worden. Daardoor kunnen we helderder worden. Daardoor kunnen we beter beslissen hoe we reageren in plaats van pats-boem te reageren.
De weg die we daarbij bewandelen is een weg van geduldig kijken naar wat er is. Geleidelijk steeds beter ontdekken hoe je geest werkt. Mild en open kijken en vervolgens bewust reageren.
 
  1. Te druk, geen tijd

Als je geen tijd hebt in je agenda, als je dagen van vroege ochtend tot late avond volgepland is, dan heb je geen ruimte voor mindfulness in je leven.
Dan heb je het waarschijnlijk wel heel hard nodig ….
Ik adviseer deelnemers zich te beraden of ze dagelijks tijd willen en kunnen vrijmaken voor de mindfulnesstraining. Dan heeft de training heel veel zin.
En anders kun je beter een andere keer meedoen.
Overigens is het wel zo, dat door het beoefenen van mindfulness je tijdbeleving kan veranderen en je kunt merken dat er best of veel ‘open ruimte’ in je dagen is.
Er was ooit een deelnemer die in het onderwijs zat en die opgebrand was. Herstellend van zijn burn out deed hij mee met de mindfulness. Aan het eind zei hij:
‘Ik werk full time, en aan het begin van de training had ik het gevoel dat ik dag en nacht aan het werk was. En nu heb ik het gevoel dat ik een part time job heb!’

Twijfel je of voor jou nu de goede tijd is? Mail ons, we denken graag met je mee.

“Een half uur per dag mediteren is genoeg.
Behalve als je het heel druk hebt
Dan heb je een uur per dag nodig”

Francisco de Sales

Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!

© 2021 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven