All joy in this world
comes from wanting other people to be happy,
and
all suffering in this world
comes from wanting only oneself to be happy
(Shantideva)
Compassie of mededogen is een warme/levende, betrokken vorm van medeleven met anderen, met hun zwaktes, hun pijn, hun menselijkheid, hun verlangens. Compassie verzacht en verbindt. Het doet gever en ontvanger goed.
Zelfcompassie is hetzelfde maar dan voor jezelf. Zelfcompassie heb je nodig om jezelf te troosten, motiveren, stimuleren. Ook als je mindfulness wilt cultiveren, heb je mededogen nodig. Compassie en zelfcompassie zijn keerzijdes van de medaille en vullen elkaar aan.
Er werd ooit een onderzoek gedaan waarbij studenten aan een seminarie een preek moesten schrijven, de helft over het verhaal van de barmhartige Samaritaan, de andere helft over een ander onderwerp. Nadat ze die tekst hadden geschreven moesten ze naar een ander gebouw lopen om de tekst te presenteren. Onderweg naar het andere gebouw lag er een man naast de weg die duidelijk hulp nodig had. Wie hielpen de man? Het bleek niets te maken te hebben met het onderwerp van hun preek, maar met
– of ze te laat waren of juist voldoende tijd hadden,
– of ze bezorgd waren en in beslag genomen door hun preek of eerder ontspannen waren.
Dus, als je je vermogen om compassie te voelen en te uiten, wilt cultiveren heb je nodig:
1. Tijd (als je haast hebt kost het moeite je in te leven of bekommeren om een ander of jezelf),
2. Vertragen (jezelf de tijd gunnen om waar te nemen wat iemand of jijzelf nodig heeft)
3. Aandacht (het is moeilijk je in te leven in een ander, mee te leven, als je aan het dagdromen of plannen bent),
4. Besef van menselijke kwetsbaarheid (we zijn allemaal kwetsbaar, we hebben allemaal zwakke plekken, we maken allemaal pijn en verdriet mee, als je dit wilt ontkennen of vermijden is het moeilijk met een ander of jezelf mee te leven).
We hebben vaak weinig zelfcompassie. Met name zelfcompassie is voor veel Westerlingen lastig, misschien omdat we zwakten willen uitbannen, perfectionistisch zijn, en streng voor onszelf. We moeten het ontwikkelen …
De kracht van kwetsbaarheid
Om (zelf)compassie toe te laten moeten we in contact staan met onze zwakke plekken, onze kwetsbaarheid. Kijk en luister naar Brené Brown in haar inspirerende TED-speeches (zoals deze talk over kwetsbaarheid) (en deze talk over schaamte).
Veel kijkplezier! En laat me weten wat je ervan denkt 🙂
Leraren openen de deur,
maar je moet zelf naar binnen gaan
(Chinese spreuk)
Compassie een uitdaging? Kijk hier voor het aanbod compassietrainingen
Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!
© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”