Elke dag is een goede dag
Zenuitspraak
Een vraag die mij heel vaak gesteld wordt, is: Wat is de beste tijd om te mediteren? In dit artikel geef ik …. Antwoorden. Deze antwoorden zijn niet altijd met elkaar in overeenstemming (zoals wel vaker in mindfulness ). Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.
Traditiegetrouw worden bepaalde tijden aangeraden, omdat die erg ondersteunend kunnen zijn voor je meditatie-beoefening.
1. Meteen na het opstaan
Opstaan, je even wassen, en meteen op je kussen plaatsnemen. Dit is de overgang van de nacht naar de dag, van de ruststand naar activiteiten. Misschien is je hoofd dan nog relatief leeg, of misschien sta je al in de startblokken? Een goed moment om een pas op de plaats te maken. Bovendien neem je iets van de meditatie mee de dag in. Je kunt zelf ervaren hoe dit doorwerkt.
2. Vroege ochtend
Dit lijkt op het eerste punt maar niet helemaal: niet iedereen staat vroeg in de ochtend op tenslotte… Het punt hierbij is dat je opstaat wanneer het echt vroeg is. Bijvoorbeeld om 5 uur ’s morgens. De omgeving is dan vaak rustiger, er is minder verkeer op straat, er komen nog niet zoveel mails en berichten binnen. De dag ‘trekt’ nog niet aan je. Dit kan je helpen een bepaalde geestelijke rust en stilte aan te boren in jezelf. Experimenteer hier eens mee!
3. Voor het slapen
Aan het einde van de dag, vlak voordat je gaat slapen. De overgang maken van de dag naar de nacht. Misschien passeren de ervaringen van de dag, zakken de gedachten wat naar de achtergrond. Het is vaak prettig om zo de dag als het ware los te laten en je klaar te maken voor de nacht.
4. Midden op de dag
In meditatietradities wordt doorgaans ’s morgens vroeg en ’s avonds laat aangeraden, maar vanuit het oogpunt van mindfulness zoals ik het aanbied, is juist midden op de dag een prachtig moment. Je doorbreekt de stroom van bezigheden, informatie en appels die op je gedaan worden, je vertraagt en neemt even afstand. Even uit de waan van de dag. Probeer het een aantal keer, en merk op of er iets verandert in je beleving van de dag. Hoe voel je je erna, hoe gedraag je, hoe is je geest er aan toe?
5. De tijd waarop jij het doet
De tijd waarop het jou lukt om te oefenen. De tijd waarop het jou schikt, Daar waar jij en je programma ruimte hebt om het te doen. De beste tijd is de tijd waarop je het ook werkelijk DOET. Dus, trek je niets aan van alle adviezen, en laat je leiden door jouw leven!
6. De slechtste tijd is de beste tijd
Je afvragen wat de beste tijd is, kan er toe leiden dat je helemaal niet mediteert :-). Dus wacht niet op de beste tijd! De slechtste tijd is ook heel prima!
7. Nu
Mindfulness gaat over het hier en nu, dus deze tijd kon natuurlijk niet ontbreken. Als je nu tijd hebt om dit te lezen, en als je nu geïnteresseerd bent om over de vraag na te denken wanneer je wilt oefenen, dan zou ik zeggen: stop een met lezen en mediteer, al is het maar een paar minuten. Nu is het beste moment!
De beste tijd om een boom te planten is 20 jaar geleden.
De op een na beste tijd is vandaag.
Chinees gezegde
CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”
[nbformulier]