“Je kunt er niet uit vallen”
Wie het zei weet ik niet meer, maar ik vind het een mooie uitspraak. Je kunt zo makkelijk denken, dat je niet okay bent, dat het verloren is, dat er geen weg meer terug is…
Tijdens het mediteren kun je dit ook hebben. Je geest is zo onrustig, de gedachten vliegen alle kanten op, je aandacht is niet gefocust.
Dan zou je kunnen denken: “Ik kan het niet. Ik geef het op.”
Waarschijnlijk weet je ook wel, dat die gedachte niet klopt. Elke meditatie is anders. Je hoeft ze niet te beoordelen. Je hoeft er geen ingewikkeld iets van te maken.
Je kunt eenvoudigweg nu, op dit moment, je aandacht naar de adem brengen, al is het maar voor heel even. Dat is mediteren.
Je kunt er niet uitvallen.
Als je merkt dat je een tijdje wat minder geregeld hebt geoefend, dan kun je ook gaan geloven dat je helemaal van het pad af bent geraakt.
Soms kom je tot de conclusie: het is wat weggezakt.
Daarom vandaag tien tips om de draad weer op te pakken.
- Begin nu. Stop met lezen. Neem 1 minuutje om aandacht te geven aan je adem.
- Bedenkt wat voor jou de prettigste manier is om het op te pakken. Een loopmeditatie buiten? Een nieuw audiobestand uitproberen? In je eentje naar de sauna en op een rustbed de body scan doen? Voor het slapen gaan op bed een korte dankbaarheidsmeditatie? Door iets te kiezen wat je prettig of makkelijk vindt, pak je de draad heel soepel op.
- Plan een korte meditatie in voor later vandaag. Besluit bijvoorbeeld om voor het eten 10 minuten te nemen. Of in je auto, als je thuis bent aangekomen, 3 minuten te nemen om de overgang tussen werk en thuis te markeren. Plan het in.
- Spreek af met een vriend of kennis om samen te mediteren. Zo’n afspraak kan je helpen om het ook daadwerkelijk te doen; om je commitment te verstevigen doordat je vriend weet dat je het belangrijk vindt; en het steunt om het samen te doen.
- Ga naar een meditatie-avond of meditatie-dag (kan ook bij ons). Een paar uur je onderdompelen in de wereld van mindfulness, kan je net weer die boost geven waar je naar op zoek bent.
- Geef je op voor een verdiepende cursus. Als je het grondig wil aanpakken kun je besluiten eens op herhaling te gaan, of om een verdiepende cursus te gaan volgen.
- Leg een inspirerend boek op je nachtkastje. Voor het slapen gaan lees je een stukje, of na het wakker worden, zodat je je zelf weer motiveert en inspireert.
- Bedenkt welke voordelen je in het verleden hebt ondervonden van geregeld mediteren. Realiseer je waarom je het belangrijk vindt om geregeld met mindfulness bezig te zijn. Kijk terug naar wat het je opleverde….
- Lees tip 1 nog eens en als je die nog niet gedaan hebt, doe hem nu.
- Als je geïnspireerd bent geraakt, zet het nu dan door. Pak de telefoon, bel iemand op. Geef je op. Plan iets in.
Beëindig elke dag en
zet er een punt achter.
Je hebt gedaan wat je kon.
Ongetwijfeld hebben zich blunders
en ongerijmdheden voorgedaan;
vergeet ze zo snel mogelijk.
Morgen is er een nieuwe dag.
Begin er goed en rustig aan,
te goed geluimd om je te laten
hinderen door je oude kletskoek.
Deze nieuwe dag brengt je
niets dan het goede.
Hij is, met zijn hoop en uitnodigingen,
te dierbaar om er ook maar
één moment van te verspillen
aan de dagen van gisteren.
(Ralph Waldo Emerson)
© 2019 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”