Drie misvattingen over mindfulness meditatie

Op verjaardagen en partijen wordt vaak gevraagd wat voor werk ik doe. Dan kan ik verschillende dingen zeggen, die steeds andere reacties opleveren:

Als ik zeg: “Ik ben psychotherapeut” dan zijn sommige mensen super geïnteresseerd, en anderen deinzen terug 🙂

Een andere keer wordt het: “Ik ben ondernemer. “ Dat vinden sommige mensen saai, anderen veren op…

Soms zeg ik: “Oh, ik geef trainingen voor vitaliteit.” Dat levert weer een ander gesprek op.  En als ik zeg: “Ik ben mindfulnesstrainer”, dan is er van alles mogelijk. “Oh, daar heb ik niks mee,” zegt de een en loopt weg. “Oh, ja ik ben ook heel spiritueel”, zegt de ander. “Oh, ben je zo een zwever?”. Maar er zijn ook veel mensen met wie ik dan leuke, boeiende en grappige gesprekken heb. De misverstanden die ik het vaakst tegen kom zijn de volgende:

 

  1. HET GAAT ER OM TE STOPPEN MET DENKEN EN HELEMAAL LEEG TE WORDEN

De bedoeling van mindfulness/meditatie is niet om te stoppen met denken, dat zou ook niet kunnen.

Wij zijn nu eenmaal denkende wezens.

Soms kun je tijdens meditatie momenten hebben dat je gedachten vertragen of dat er wat minder gedachten zijn – maar dit gebeurt niet altijd en  dat hoeft ook niet.

Wat je wel zult merken is het volgende: als je geregeld oefent verandert je verhouding met je gedachten. Het hindert je minder als er gedachten op komen. Je wordt er niet door meegesleept. Je neemt ze meer van een afstand waar. Je kunt de gedachten steeds makkelijker  herkennen als gedachten, als voorbijgaande gebeurtenissen in de geest.

 

  1. MINDFULNESSMEDITATIE IS NAVELSTAARDERIJ

Gaan zitten en je aandacht richten op wat er in je omgaat lijkt wellicht op navelstaarderij. Op te zeer gericht zijn op je zelf. Op egocentrisme.

Inderdaad gaat een groot deel van je aandacht waarschijnlijk uit naar gedachten en gevoelens die er in je omgaan. Toch leer je door mindfulness juist ook beter je aandacht te richten op je omgeving, en op je medemens.

Wanneer je getraind bent in het richten van je aandacht. kun je zelf beslissen waar je hem op richt. Daarnaast krijg je meer mentale ruimte, waardoor je meer energie over houdt voor andere mensen. je heen richten!

Verder zul je je wellicht bewust worden van een bepaalde mate van egocentrisme in je gedachtenwereld: wanneer je dit onder ogen begint te zien, komt er ruimte om anders te reageren. Veel van onze omgang met anderen wordt gedreven door automatismen. Door niet echt willen stilstaan bij ons zelf, met name bij pijn, verdriet, eigendunk en dergelijke. Wanneer we ons daar van bewust worden komt er de mogelijkheid tot rijper, wijzer, en warmer gedrag. De ervaring leert dat onze verhouding met mensen soepeler, betrokkener en echter wordt.

 

  1. JE RAAKT TIJDENS MINDFULNESSMEDITATIE IN EEN ANDERE BEWUSTZIJNSTOESTAND

Dit klinkt alsof je naar een hogere bewustzijnstoestand of een soort trance zou gaan. Dat kan wel eens voorkomen maar het is niet de bedoeling. Veel meer is het de bedoeling om alle bewustzijnstoestanden er te laten zijn, je er gewaar van te worden, en er mee te zijn. Daardoor leer je je geest beter kennen. Je doorziet je stemmingen en geestestoestanden. Doordat je ze steeds meer doorgrondt en doorziet word je er steeds minder door meegesleept.

Je zou kunnen  zeggen dat wij duizenden bewustzijnstoestanden kunnen hebben: soezerig, helder, monter, bedrukt, prikkelbaar, relaxt, lacherig, geconcentreerd, verliefd, fladderig, opgewonden, gespannen, angstig, liefdevol, medelijdend en ga zo maar door. Al deze toestanden hebben hun eigen energie, gedachtegangen, bewustzijn, mate van helderheid.

Al deze toestanden kun je tegenkomen tijdens het mediteren – en dat is prima. Leer ze kennen, herkennen, word er vertrouwd mee – en je leert er mee om te gaan.

Meditation is, first of all, a tool for surveying our territory so we can know what is going on. With the energy of mindfulness, we can calm things down, understand them, and bring harmony back to the conflicting elements inside us.

Thich Nhat Hanh

 

CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

[nbformulier]

Scroll naar boven