Mindful Parenting

Kindness is the language that the deaf can hear and the blind can see. 
Mark Twain

Een kind grootbrengen kan een van de mooiste taken in je leven zijn, maar ook heel uitdagend. Zelf heb ik geen kinderen (wel neven en een nichtje), maar ik zie vaak genoeg ouders ploeteren, bijvoorbeeld in de supermarkt met een kind met een driftaanval, of in de speeltuin als het etenstijd is en het kind niet naar huis wil.

Er zijn verschillende lastige aspecten: Uitdagingen kunnen komen door de ontwikkelingsfase van je kind (peutertijd, pubertijd), door specifieke problemen waar je kind mee kampt (autisme, dyslexie, leerproblemen), door je eigen uitdagingen (bijvoorbeeld als je werkstress hebt, financiële onzekerheid, een scheiding of co-ouderschap, gezondheidsproblemen). Daarnaast kunnen in het begeleiden van je kind, soms onverwerkte moeilijkheden uit je eigen jeugd naar voren komen.

Niet alleen voor ouders, ook anderen kunnen hier tegenaan lopen. Ook voor ooms en tantes, broers en zussen, oma’s en opa’s, of docenten – alle volwassenen die met kinderen te maken krijgen – kunnen lastige situaties zich aandienen. Opvoedstress kent vele gedaantes.

Wil je erover lezen? In de boeken van Susan Bögels en Kathleen Restifo, Mindful Ouderschap, staat een prachtig programma beschreven, geschikt voor ouders die opvoedstress ervaren. Er is een boek voor trainers en er is een werkboek voor ouders.

Om je een idee te geven haal ik hieronder twee oefeningen uit het boek. Wil je meer? Geef je dan op voor een training of lees het boek…

Oefening 1. Je kind als rozijn
Als je een mindfulnesstraining hebt gevolgd, ken je de rozijnoefening al. Ken je hem niet, hier even in het kort: Neem een rozijn en benader die alsof je nog nooit een rozijn hebt gezien. Ruik, kijk, voel, en proef heel langzaam en aandachtig en neem zoveel mogelijk verschillende aspecten van die rozijn waar. Een beetje zoals een kind een rozijn of een doperwtje kan bekijken ;-).
Kies een moment dat je je kind aandacht kunt geven zonder dat die het zelf door heeft, en geef je volle aandacht aan je kind, alsof je hem/haar voor het eerst ziet/ruikt/voelt/hoort. Alsof je kind volledig nieuw voor je is.
Wat valt je op? Wat is er nieuw voor je? Wat raakt je?

Oefening 2. Logboek plezierige momenten (met je kind)
Neem een schrift en houd een week lang bij: plezierige momenten die je ervaart met/in verband met je kind. Waar mogelijk ben je je bewust van een prettig moment terwijl het zich voordoet. Realiseer je: dit is prettig/mooi/fijn, en stel je open. Wat gebeurt er, wat zie je/hoor je/voel je? Wat merk je in je eigen lijf, hoe werkt dit door bij jou? Welke emotie voel je? Ontspan je, lach je, borrelt er iets, is er humor, ontroering, trots? Maak hier aantekeningen van. Merk ook op wat je ervaart wanneer je het opschrijft. Komt het prettige gevoel terug, heb je er gedachten bij, een kritische noot, plezier om jezelf?

I am larger, better than I thought, I did not know I held so much goodness 
Walt Whitman, Song of the Open Road

© 2018 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJSDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

 

Scroll naar boven