Laatst ging ik op retraite. Ik kwam op het station een bekende tegen, die tegen me zei: Oh, wat heerlijk! Even een momentje voor jezelf, lekker tot rust komen. Beetje zen. Hm wat fijn!
Wie mij een beetje kent, of wie er zelf wel eens enkele dagen, of misschien slechts enkele uren, heeft geprobeerd in stilte te zijn en te mediteren, weet dat een retraite niet per se prettig is.
Dat is een van de vele misverstanden die er zijn over mindfulness.
Iemand die de misverstanden als geen ander kent is Edel Maex.
Edel Maex is een Vlaamse mindfulnessleraar, zenbeoefenaar en psychiater die ik hoog heb zitten. Hij schreef verschillende boeken, die allemaal bijzonder de moeite waard zijn.
Bijvoorbeeld: Mindfulness. In de maalstroom van je leven. Een aanrader voor ieder die mindfulness beoefent of dit overweegt.
Of Open mind. Anders kijken naar de werkelijkheid. Dat gaat precies over wat de titel zegt.
Het boek dat ik vandaag wil bespreken is
Wat mindfulness niet is. En wat dan wel.
Dit boek is geboren uit een behoefte en een verwarring.
De behoefte van Edel om goed over te brengen wat mindfulness is, waar het om gaat, en om misverstanden uit de weg te ruimen.
Mindfulness is langzamerhand een geaccepteerde methode van beoefening geworden, en de kranten en tijdschriften staan er vol van. In boekhandels zie je planken met boeken, bij Bol zijn er honderden hits als je mindfulness in typt. Dit gaat best ver, want er wordt mayonaise verkocht die Mindful Mayonaise heet, en velen eten een graantje mee van de populariteit ervan.
Minder dan 20 jaar geleden hoorde je er nog niemand over. Maar nu hebben de meeste mensen ervan gehoord, maar velen blijken er verkeerde voorstelling van te maken. Dat is de verwarring.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Mindfulness is niet – mindfulness
Mindfulness is niet – zweven in de kosmos
Mindfulness is niet – niet oordelen
Mindfulness is niet – even ontspannen
Mindfulness is niet – stoppen met denken
Mindfulness is niet – gevoelens wegmediteren
Mindfulness is niet – zelfverbetering
Mindfulness is niet – egoïstisch
Mindfulness is niet – diep
Mindfulness is niet – passief
Mindfulness is niet – psychotherapie
En nog een heleboel meer.
Als je het leest wordt een aantal zaken je veel helderder.
Het is een aanrader voor
- wie mindfulness overweegt
- wie mindfulness raar vindt
- wie mindfulness mooi vindt maar niet snapt
- wie mindfulnesstrainingen geeft of wil geven
En het is ook een aanrader voor wie iets wil lezen dat makkelijk weg leest en toch heel veel diepgang heeft.
Je leest het in 1 avond, maar het is zeer verhelderend. Ik ben er al 19 jaar mee bezig en ook ik vond het verhelderend namelijk …
Zomaar 2 alinea’s uit het boek, over Mindfulness is niet – geloven:
Moet je in mindfulness geloven? Liever niet. Meestal geloven mensen dan in iets heel anders dan wat mindfulness is. Dat leidt tot ontgoochelingen in de aard van: ‘Het is toch niet wat ik verwacht had.’
‘Geloof mij niet’, vraag ik aan het begin van iedere training. Je leert niets door iemand te geloven. Leren doe je alleen door wat je zelf ontdekt. Dat geldt niet alleen voor mindfulness, maar evengoed voor appeltaart bakken. Je kunt een recept nauwgezet volgen, maar als het zwart uit de oven komt, zul je toch zelf moeten beginnen met experimenteren.
© 2019 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”