NEE VROUWEN KUNNEN HET OOK NIET

Over het belang van single tasken

When in a hurry, go slow.

Heb je last van stress? Je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat de stressniveaus van mensen enorm zijn toegenomen in de laatste 60 jaar. Wat in de de jaren 50 gold als een “pathologisch” stressniveau – is nu gewoon geworden. Wat toen als gemiddelde stress gold, zou nu als geen of weinig stress worden gezien!

Mensen worden steeds gestresster. Hierover vertelt Mark Williams van Oxford University in een videofragment, zie hier: https://www.youtube.com/watch?v=Hw1FTwUG6fg

Bijna niet anders gewend. Als groep zijn we in 50 jaar opgeschoven in de richting van veel meer stress, zodat we een behoorlijke dosis onrust als normaal zijn gaan beschouwen. We realiseren ons bijna niet meer hoeveel impact dit op ons heeft.

Verschillende externe oorzaken zijn aanwijsbaar: de 24-uurs economie, de toegenomen bereikbaarheid door mail en mobiele telefoons, hogere productienormen, de toename aan prikkels.

Ook innerlijk zijn er factoren die tot stress kunnen leiden. Gek genoeg, en jammer genoeg, zijn dit vaak ook verschijnselen die juist door stress worden veroorzaakt. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht…..

Bijvoorbeeld:

1 Op de toekomst gericht zijn. Als je wakker wordt bedenken wat je aantrekt, terwijl je onder de douche staat bedenken wat er op je agenda staat, terwijl je ontbijt in gedachten een bespreking voorbereiden, als je onderweg naar huis bent alvast bedenken wat voor eten je gaat maken.
2 Vooral denken – “in je hoofd zitten”.  Je gedachten, je ideeën, je voorstellingen staan voorop. Je bent bezig met verleden of toekomst of met situaties die nu niet aan de hand zijn. De informatie die via je zintuigen binnenkomt, en dat wat er om je heen gebeurt, neem je maar half of helemaal niet waar. Zo mis je – soms – de geur van badschuim, de warmte van het water op je schouders, de smaak van je eten, de blik van je partner, het spel van je kind.
3 In de doestand staan. In de doestand ben je doelgericht, actiebereid en gefocust op je doelen. Je vergelijkt de huidige situatie met de gewenste situatie, en constateert dat daar een afstand tussen zit en je probeert die afstand te verkleinen. Je monitort hoe de huidige toestand is en houdt steeds de gewenste toestand in je achterhoofd. Dit vraagt energie, en je bent voortdurend in een staat van paraatheid: alert en met een bepaalde spanning.

Dit komt soms tot uiting in “multitasken”(een mooi woord voor alles tegelijk proberen te doen ;.)) ). Je start de computer en pakt een kop koffie; terwijl je een document opent op de computer om aan te werken, komt er een mailtje binnen, dat je begint te lezen; je begint een antwoord te schrijven en een collega klopt op de deur: je draait je om en begint een gesprek. De collega loopt weg en je besluit een blik in je agenda te werpen. De telefoon gaat en terwijl je praat open je opnieuw je mail.
Misschien is dit voorbeeld voor jou wat overdreven maar velen van ons proberen geregeld om verschillende dingen tegelijk te doen: eten en TV-kijken of de krant lezen; een gesprek voeren met je huisgenoten en ondertussen naar je telefoon kijken.

Multitasken heeft een prijs. In feite doe je niet echt dingen tegelijk , maar wissel je steeds je aandacht tussen verschillende dingen. Je werkgeheugen heeft beperkte ruimte,  dus moet de nodige informatie steeds uit je lange termijngeheugen worden opgediept. Dit kost tijd en energie. Daarnaast hebben onaffe taken de neiging in ons achterhoofd te blijven hangen, met als het ware een vinkje erbij: nog afmaken! Elke keer dat je je aandacht terugbrengt naar een taak, moet je er weer even in komen, opnieuw op inzoomen. Ook dit kost energie.

Multitasken doen we ook “in het klein”. Bijvoorbeeld als we de afwas doen en ondertussen een probleem proberen op te lossen, of als we een gesprek met iemand voeren maar ondertussen zitten te dagdromen. Ogenschijnlijk doen we dan 1 taak, maar in feite zitten we op 2 sporen.

De oplossing is “singletasken”! In plaats van allerlei dingen tegelijkertijd en fragmentarisch te doen, waarbij je in een staat van lichte agitatie bent, richt je je volledige aandacht op dat ene ding dat je aan het doen bent.

Dit is de essentie van mindfulness. En die moet je oefenen. In het begin gaat het niet zo gemakkelijk en zal je je aandacht steeds opnieuw moeten terugbrengen naar de taak die je nu doet. Door dit herhaaldelijk te oefenen, train je jezelf en je brein waardoor het in de loop van de tijd steeds gemakkelijker wordt, en bijna een tweede natuur.

En hoe doe je dat dan, dat singletasken?
1. Doe echt 1 ding tegelijk,
2. Met je volle aandacht.
3. Weet wat je doet terwijl je het doet.
4. Als je afdwaalt breng je rustig, geduldig, vriendelijk je aandacht terug naar je bezigheid.
5. Ervaar wat je doet.
6. Stel je zintuigen open: hoor, voel, kijk, proef.

Wees geen “human doing”  maar een “human being”

 

CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

[nbformulier]

Scroll naar boven