Pleasure Walk

Merk je wel eens dat je op de automatische piloot van de ene plek naar de andere loopt? Dat je aankomt op de plaats van bestemming en dat je merkt dat je de reis van A naar B hebt gemist? Dat je het weer niet hebt opgemerkt, de mensen die je tegenkwam niet hebt gezien en sowieso het meeste aan je voorbij is gegaan? Dat gebeurt de meesten van ons geregeld. Het is onze natuur misschien wel, om met ons hoofd bezig te zijn – alvast te bedenken wat we straks gaan doen, of wat we later met ons leven gaan doen. Of te herkauwen wat er eerder die dag of die week gebeurde, in een gesprek met iemand misschien, of een computer die het niet deed, of een trein die niet reed. Ondertussen missen we de zomerzon (of onweersbui ;.).

Dat gebeurt niet alleen met een wandeling, dat gebeurt soms met hele stukken van ons leven. De kinderen zijn groot en je vraagt je af wat je daar van hebt meegekregen. Ons leven is te waardevol om er aan voorbij te gaan….

Turn up in your life! Verschijn in je leven! Wees erbij. Ook bij de prettige kanten van het leven, is aandacht onontbeerlijk. 

Meestal gaat het in mindfulness om open aandacht voor alles wat er is (plezierig, neutraal, onplezierig). Toch kun je je ook richten op een deel van je ervaring, als oefening in het waarnemen van een aspect van de werkelijkheid waar je wellicht an voorbij gaat. Zo train je meteen je concentratie- en waarnemingsvermogen.

In deze oefening focus je dan ook met name op prettige aspecten van je wandeling.

PLEASURE WALK (*):

Tijd: 
Voor deze wandeling trek je een minuut of 30 uit (of zoveel tijd als jij beschikbaar hebt).

Samen of alleen: 
Doe het bij voorkeur alleen. Als je het met anderen samen doet, spreek dan af gedurende een bepaalde tijd niet te spreken, elkaar aan te stoten of te wijzen, zodat ieder de ruimte krijgt voor zijn eigen ervaringen.

Waar: Een wandeling in de natuur is hiervoor uitermate geschikt. Maar het kan wel degelijk ook op een bedrijventerrein of in de stad….

Hoe: 
Je loopt in een voor jou aangenaam tempo. Je richt je aandacht op allerlei plezierige dingen, het ene na het andere. Bijvoorbeeld het geluid van een zingende vogel, het licht dat door de bladeren aan de bomen gefilterd wordt of dat glinstert op het water; het gevoel van de frisse lucht tegen je huid, de warmte van de zon. En kleurige bloem, een ruwe boombast. Wanneer je iets waarneemt dat je aanstaat, dan richt je er je volledige aandacht op. Misschien wil je even blijven staan en voelen, aan de bast van de boom, of even blijven staan in de zon. Neem hier de tijd voor en gebruik al je zintuigen: je kijkt, luistert, ruikt, voelt. Laat het op je inwerken, met volle teugen. Zuig het op en laat de ervaring in je doordringen. Wanneer je klaar bent voor de volgende aangename ervaring verschuif je je aandacht naar het volgende.

Tip: Beschouw dit als een lichte oefening: doe niet te zeer je best, maak er geen “project” van. Wees als een bij die van bloem naar bloem vliegt om de nectar te proeven.

Hoe is dit voor jou gegaan? 

Paradise is not a location.
It is an attitude of the mind
(Christopher Titmuss)

* Deze oefening is een aangepaste versie van oefeningen van Chris Germer en Frits Koster

Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!

© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven