Stop met metselen

 

Dubieus talent. In dit artikel wil ik het hebben over een dubieus talent: het vermogen om de dingen erger te maken dan ze zijn.

Narigheid. Daarmee bedoel ik niet dat we narigheid verzinnen, absoluut niet, soms overkomt ons gewoon narigheid. Je hebt pijn, er is ruzie, iets mislukt.

Ik doel op ons vermogen die narigheid vast te houden, te vergroten, te vermenigvuldigen. De tafel van leed is het principe waarmee we pijn, leed, emotie, onlust vergroten.

Rugpijn x zorg x moeten. Je hebt rugpijn, je ligt niet lekker. Je maakt je zorgen of je wel in slaap kunt komen. Je denkt aan morgen en wat je allemaal moet doen, en of dat wel gaat lukken. Je hebt je slaap hard nodig om morgen energiek te zijn. Je moet nu echt gaan slapen. Je merkt dat je gespannen bent. Het zou beter zijn als je ontspannen was.

Trouble x trouble x trouble = triple trouble. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is: meer vervelende gevoelens. Hoewel je ogenschijnlijk je best doet van die vervelende gevoelens af te komen, stapelen die zich alleen maar op.

Wat duurt dat lang, zeg! Je staat te wachten in een rij. Je hebt weinig tijd. Je wilt opschieten. Het duurt langer dan je had gehoopt (simple trouble; laag 1). Je gaat inwendig foeteren op je medemens die te sloom is, niet opschiet; of je denkt na over of je het allemaal nog wel redt die dag, je moet nog zo veel (double trouble; laag 2); opeens realiseer je je wat je van mindfulness hebt geleerd: te zijn met wat er is. Je denkt: ik mag me hier niet over opwinden, ik moet in het moment zijn. Zelfverwijt komt op (triple trouble; laag 3). En zo kun je nog een tijdje doorgaan.

Laagjes stapelen. Wat er gebeurt is dat op een laag van iets vervelends een nieuwe laag wordt gestapeld met nog iets vervelends. En daar overheen nog een. En zo kunnen we desnoods nog een tijdje doorgaan!

The pain of the mind is worse than the pain of the body (Publilius Syrus, Romeinse schrijver, 1e eeuw voor Christus). Het lichaam voelt pijn op dit moment, onze geest voegt daar extra leed aan toe. Dat leed kan blijven doorgaan als de pijn al weer weg is, naar de achtergrond is, als er iets leuks komt.

Houd op met stapelen! Hoe zou het zijn als je minder laagjes zou stapelen, en de narigheid zou kunnen beperken tot de eerste laag? Dan kom je uit op simple trouble. De narigheid die er is, is er, maar je maakt hem niet groter, je houdt hem niet vast.

Hoe doe je dat? De oplossing zit er in dat je gaat leren zien hoe je laagjes stapelt, en dat je ophoudt er een nieuwe laag aan toe te voegen. Dat betekent dat je ophoudt met jezelf te veroordelen om je ervaringen en reacties, dat je ophoudt de dingen te moeten controleren.

Als je merkt dat je pijn hebt, erken dat. Sta jezelf toe de pijn te ervaren, zeg jezelf dat de pijn er helemaal mag zijn. Richt je aandacht op de sensaties van de pijn. Waar merk je het? Heeft de pijn een contour? Hoe voelt het? Is het een druk, een branden? Voel hoe de pijn constant blijft, of juist wat wisselt, aanzwelt en weer afneemt. Geef nieuwsgierige, open aandacht aan de pijn. Geef wat aandacht aan je adem, als ondersteuning.

Als er een tweede laag opkomt…. Misschien merk je daarbij dat er iets anders opkomt, bijvoorbeeld ergernis of angst. Sta ook die toe. Alles wat zich in je ervaring aandient, erken je en geef je zachte aandacht.

Zie dat je een laagje toevoegt en laat dat zo. Daarmee komt er niet nog een laagje bij. En ga dan terug naar je pure ervaring op dit moment.

Behulpzame zinnen. Het kan helpen om hierbij in gedachten iets tegen jezelf te zeggen, in de trant van: Het is okay; ik wil me er bewust van zijn; laat het maar zo zijn.

Let it be. Mij persoonlijk helpt de tekst van dit bekende Beatleslied:

When I find myself in times of trouble

mother Mary comes to me

speaking words of wisdom

let it be

Met iemand anders oefenen. Soms kan het behulpzaam zijn dit met iemand anders te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld aan iemand vragen je te helpen je aandacht te richten op hoe het voelt, en daarbij hardop te zeggen: Laat het maar zo zijn, dit is hoe het nu voelt, dat is wat deze situatie nu bij me oproept. Ik ben me er bewust van.

 

CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Mindfuel.

Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox.
Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf aan de slag kan.
[nbformulier]

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven