Te veel mindfulness?

Onlangs viel er weer een lezersvraag in mijn mailbox. Van iemand die een mindfulnesstraining en een compassietraining bij me heeft gevolgd, daar enthousiast over is, en nu tegen iets aanloopt. Ik vind zulke vragen leuk, maar ik heb lang niet altijd tijd om er per mail op in te gaan. Tegelijkertijd denk ik dat die vragen ook voor anderen interessant kunnen zijn. Twee vliegen in een klap dus!

Hier is-ie-dan:

Lezersvraag van Hero:
Ik heb een vraag over teveel mindfulness.

De afgelopen maanden doe ik vrijwel elke dag voor ik ga slapen een meditatie van 10-15 minuten. In een hele drukke, maar ook leuke maand (twee wintersportvakanties, een stedentripje en veel drukte op werk) kwam ik daar weinig aan toe. Op een gegeven moment merkte ik aan mezelf dat ik niet meer ‘mindful’ was. Ik was wat onrustig en was ontevreden over mezelf.

Toen ik dit besefte en weer meer meditaties ging doen – toegegeven, daar had ik ook meer tijd voor – werd ik weer meer senang met mijzelf.

Het viel me op dat ik toen ik die onrust voelde, dat heviger was dan voordat ik aan mindfulness begon. Dit kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben.

Heb jij je verdiept in de ‘verslavende’ kant van mindfulness? Dat je door het beoefenen van mindfulness je geest/emoties/hersenen positief stimuleert, maar dat zodra dat stopt de ‘weerbaarheid’ lager is dan hij daarvoor was? In de verschillende boeken die ik heb gelezen, wordt namelijk gesuggereerd dat de weerbaarheid enkel toeneemt. Kan je te afhankelijk worden van het mindful ‘moeten’ zijn?


Beste Hero,

Allereerst fijn dat je je mindfulness weer hebt opgepakt. Het lijkt me prettig om te merken dat het je helpt zodat je je weer meer ‘senang’ voelt.

Je vraagt je af wat die onrust betekent, zeker omdat het lijkt alsof die onrust sterker is dan voordat je met mindfulness bezig ging.

Ik vermoed dat dit vooral betekent dat je je meer bewust bent van hoe je je voelt en hoe het met je gaat. Dat is een goed teken.

Het is een van de mogelijke effecten van het beoefenen van mindfulness: beter voelen wat er is, meer afgestemd zijn op je lichaam, op je emoties.

Dit is nuttig: je kunt je voorstellen dat mensen die hun gevoelens en hun lijf negeren, makkelijker opbranden, over hun grenzen gaan, en makkelijker chronisch lichamelijke klachten ontwikkelen.

Het heeft bij jou er ook toe geleid dat je het oefenen weer oppakte.

Een ander punt is dat je door het beoefenen van mindfulness duidelijker kunt gaan ervaren hoe je in je vel zit als je geregeld mediteert, kalmer en bewuster in het leven staat. Doordat je dat zo goed en duidelijk hebt ervaren, wordt het contrast met die meer jachtige, hectische houding groter.

En ook dat is weer een signaal om de draad van aandacht en meditatie weer op te pakken.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat het een ‘verslaving’ is. Verslaafden zullen juist in periodes waarin ze zich onrustig voelen iets gaan gebruiken, was dat maar zo, dat wij allen, in periodes van hectiek en spanning, naar onze mindfulness grepen 🙂

Ook bij mij dreigt het oefenen er soms bij in te schieten, als ik het heel druk heb. Terwijl ik weet hoe helpend en belangrijk het voor mij is. Op zulke momenten val ik terug op een aantal ‘eerste-hulp-mindfulness’-oefeningen, die ik hieronder beschrijf. Ze kosten geen extra tijd, en zijn gemakkelijk in te passen.

Veel lees- en oefenplezier!

Heb jij ook een vraag aan Hende? Stuur een mailtje naar info@centrummindfulness.nl.

Eerste-hulp-mindfulness

 1. Gebruik de momenten die je als loze tijd beschouwt.

  – Als je op tijd bij een vergadering bent en de groep is nog niet compleet: neem een paar ademhalingen met extra aandacht. Voel je voeten op de grond. Word je bewust van de spanning in je lijf, ontspan je schouders. Geef een paar momenten aandacht aan je lijf.
  – Je staat bij een rood stoplicht en moet (even, of misschien juist wel lekker lang 🙂 ) wachten. Voel je adem in en uit stromen. Word je bewust van jezelf. Kijk om je heen. Naar de lucht. Is er iets mooie of aangenaams te zien? Wat voel je?

 1. Doe de dingen die je doet, maar nu met aandacht.
  Kies iets uit dat geregeld voorkomt, en doe dat vanaf nu bewust. Weet dat je dat doet. Voel, kijk, ruik. Houd je aandacht en je gedachten erbij. Wees in het moment. In hectische tijden zijn de volgende activiteiten een goed aanknopingspunt: Je handen wassen. Thee, water of koffie drinken. Een klein loopje. Naar de WC gaan. Luisteren naar een rinkelende telefoon.
 2. Gebruik telefoon en computer met enige aandacht.
  Je telefoon: Laat hem 1 of 2 keer overgaan. Luister naar het geluid, rustig ademen, en dan pas opnemen.
  De computer. Als je hem aan zet, neem daar dan even een moment voor Weet dat je hem aan doet. Als je merkt dat je tussendoor geregeld je mail of een ander programma, facebook, linked in, bekijkt: sta er dan even bij stil: Nu ga ik naar mijn mail. Nu ga ik naar Facebook. Voel hoe je lijf erbij voelt.
 1. Gebruik de tijd dat je in bed ligt, voordat je in slaap valt.
  Volg je ademhaling. Voel de adem in je lijf, de beweging van je buik, je borst. De lucht bij je neus. Voel de cadans van de adembeweging.
  Prettige momenten terughalen. Ga in gedachten, gedetailleerd, je hele dag langs, van het moment dat je wakker werd tot nu je in bed ligt, en sta stil bij alle prettige, aangename, mooie, ontroerende, trotse momenten.

We cannot see our reflection in running water.
It is only in still water that we can see.

Taostisch gezegde

CC BY-NC-ND © 2016 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2016 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Scroll naar boven