We are as happy as we make up our minds to be
(Abraham Lincoln)
Als je op internet gaat zoeken naar een mindfulnesstrainer, ben je al snel heel veel tijd kwijt ;-)). Er zijn veel mindfulnesstrainers, met zeer verschillende achtergronden, stijlen en kwaliteiten.
Gelukkig zijn er veel goede trainers, maar er is helaas ook wel wat wildgroei. Als je tijd en geld gaat investeren om je te ontwikkelen in mindfulness, is het zonde als je dat bij een verkeerde trainer zou doen.
Als je dat wil voorkomen, waar kun je het beste op letten?
1. Een goede trainer heeft een mindfulnessopleiding gedaan.
Heeft hij/zij een opleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd?
De minimale norm is het hebben gevolgd van een opleiding van 7 hele dagen gehad. Deze opleiding moet gaan over MBSR of MBCT.
Bij wie en waar is de opleiding gevolgd? Was de inhoud MBSR/CT?
Een betrouwbare trainer, licht dit graag toe. Vaak staat het ook vermeld op de site of in de folder van de trainer.
2. Een goede trainer is lid van een mindfulness-vakvereniging.
Er zijn twee verenigingen in Nederland, die elk minimumeisen stellen aan leden:
1. Vereniging Voor Mindfulness, www.verenigingvoormindfulness.nl
2. De Vereniging voor Mindfulness Beoefenaars Nederland (VMBN), www.vmbn.nl
Alle mensen die bij één van deze verenigingen lid zijn, hebben een mindfulnessopleiding van minimaal 7 dagen gehad.
3. Een goede trainer heeft een passend beroep en bijbehorende basisopleiding.
In de mindfulnessopleiding leren trainers om mindfulness over te brengen en meditaties te begeleiden.
Ze leren hier geen basisvaardigheden, zoals gesprekstechnieken, motiveringstechnieken, het werken met groepen, en het begeleiden van mensen die klachten hebben. Deze vaardigheden worden al als bekend verondersteld.
Daarom is het belangrijk dat de trainer deze kwaliteiten al heeft ontwikkeld en in praktijk heeft gebracht. Sommige trainers zijn bijvoorbeeld docent of trainer, verpleegkundige, arts of psycholoog.
Welke opleiding relevant is, hangt af van jouw specifieke behoeftes. Werk jij zelf in het onderwijs of studeer je, dan wil je misschien iemand die ook docent is; pieker je veel of heb je stress dan past een psycholoog wellicht beter bij je.
4. Een goede mindfulnesstrainer is deskundig zonder “de goeroe te spelen”.
Een goede mindfulnesstrainer heeft veel kennis en ervaring, maar is zich er bewust van een gewoon mens te zijn. Hij of zij staat met beide voeten op de grond, is niet boven jou verheven en is ook steeds bezig zichzelf verder te ontwikkelen. Daarom kan hij/zij zich goed inleven in jouw ervaringen.
5. Een goede trainer mediteert zelf geregeld.
Het is belangrijk dat de trainer vanuit eigen ervaring, doorleefd met een groep werkt. Dit gaat het beste wanneer de trainer zelf toegewijd oefent, en daar al geruime tijd – maar minstens 2 jaar – mee bezig is. De meditatie-achtergrond werkt door in hoe de oefeningen begeleid worden en hoe de trainer reageert op ieders inbreng.
De mindfulness zit hem dan niet alleen in de oefeningen en het werkboek, maar ook in de houding van de trainer. Deze modelfunctie is van onschatbare waarde!
Vraag dus hoe lang de trainer mediteert, binnen welke traditie hij mediteert, en in welke mate hij hier mee bezig is. Heeft hij een persoonlijke leraar, die hem begeleidt?
6. Een trainer die voor jou goed is, is een trainer die jij vertrouwt en respecteert.
Om dit te weten is het nodig je een goed beeld te vormen van de trainer. Je kunt hem bellen, een video bekijken, een introductieworkshop volgen.
Een kennismakingsgesprek, eventueel telefonisch, is ook een goed idee. Iemand kan nog zulke goede papieren hebben, het is belangrijk dat je hem kunt vertrouwen en een goed gevoel bij hem hebt. Volg hierin ook je hart!
7. Gun jezelf de tijd om een goede trainer te vinden. Het volgen van een mindfulnessprogramma kan veel betekenen, kan diep op je inwerken en kan in potentie je leven veranderen.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je eigen ontwikkeling, je eigen proces, en zal je veel zelf thuis met de oefeningen bezig zijn.
De trainer is als een gids in de bergen: je moet zelf lopen, klimmen, voelen wat je aankan en kijken. Tegelijkertijd is de gids van onschatbare waarde: hij kent het terrein goed kent, weet waar de lastige stukken in het parcours zitten. Hij weet als geen ander hoe het is om de berg te beklimmen: hij weet hoe je kunt omgaan met tegenvallers, wat je kunt doen als de moed je in de schoenen zakt, waar de mooiste rustplaatsen zijn, hoe je je herpakt, en waarom het zo prachtig is om de klim te maken!
Ben je van plan een mindfulnesstraining te volgen? Wil je je een beeld vormen van Hende de trainer op het Centrum voor Mindfulness, Compassie en Psychotherapie?
Op deze site kun je uitgebreide informatie vinden over de trainingen en de trainer.
Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!
© 2021 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”