Wat is Mindfulness?

 

A man should look for what is, and not for what should be (Albert Einstein)

Vaak vragen mensen aan me: Wat is mindfulness? Is dat zweven? Navelstaren? Beetje rozig door het leven stappen? Nee – dat is het allemaal niet, of in ieder geval niet helemaal. Hier een nuchtere beschrijving, hoop ik, van wat mindfulness wel is.

Wat is Mindfulness?
Mindfulness is een vorm van aandacht, bewust gerichte aandacht, die je laat rusten bij een focus in het hier en nu, van moment tot moment, met een milde, open en niet-oordelende houding. Met open wordt bedoeld: je stelt je open voor het mooie en het lelijke, het prettige en het onprettige – alles krijgt dezelfde aandacht.

Wat doe je tijdens een mindfulnessoefening?
Je richt je aandacht op een focus, en blijft met je aandacht bij dat focus van moment tot moment. Wanneer je merkt dat je aandacht is afgedwaald, breng je je aandacht, steeds opnieuw weer terug naar het focus.

Voorbeeld:
Je richt je aandacht bijvoorbeeld op geluid. Je neemt geluiden waar, dichtbij, ver weg, prettige en onprettige geluiden, van moment tot moment. Dan merk je dat je aan het denken bent over iets dat je nog moet doen, of dat je een gesprek van eerder die dag aan het herkauwen bent, dat er iets kriebelt, dat je aan het dagdromen bent, een plannetje aan het maken. Je realiseert je dat je bent afgedwaald. Op dat moment ben je weer in het hier en nu! En je kunt bewust kiezen om je aandacht weer terug te leiden naar het geluid.

Hoe is dit psychologisch nuttig?
Je traint je concentratievermogen, je leert je aandacht beter richten en langer bij iets houden.
Je oefent je in “erbij zijn”: zodat je van mooie momenten beter kunt genieten, en waardoor je in moeilijke momenten bewuster kunt handelen.
Je wordt je bewuster van de werking van je geest.
Je raakt meer op je gemak met jezelf en je emoties.
Je gaat automatische denk- en reactiepatronen herkennen.
Je leert je losmaken van automatische patronen.
Je krijgt meer keuzevrijheid en meer bewust leven.
Je traint jezelf in mildheid voor en accepteren van jezelf.

 

CC BY-NC-ND © 2014 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2014 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Dit is een heel beknopte introductie. Een uitgebreide introductie kun je gratis krijgen via onderstaande aanmelding.

Je abonneert je  op mijn nieuwsbrief Mindfuel (gratis, vrijblijvend, eenvoudig weer afmelden). Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox. Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf direct aan de slag kan.

[nbformulier]

‘Ik heb zoveel geleerd. Leven is makkelijker en leuker geworden’.

‘Deze training heeft me gereedschap gegeven om aandachtiger in het leven te staan. Te leren ervaren dat ik kan observeren zonder meteen conclusies te trekken, commentaar en-of kritiek te leveren. Om minder gejaagd door de dagen te rennen, door steeds een stop te maken en bewust adem te halen.’

 

Opmerkzame aandacht

Zonder oordelen

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

Mindfulness-training

Mindfulnesstraining is een relatief nieuwe methode voor het omgaan met stress, automatische reactiepatronen, somberheid, pijn en vermoeidheid. Waar veel therapieën op verandering gericht zijn, is mindfulnesstraining er op gericht te leren op een ontspannen manier te zijn met wat er is (hetgeen dan wel weer tot veranderingen leidt).

Er wordt gebruik gemaakt van meditatieve technieken. Je leert in het hier en nu te zijn, meer open te staan en je aandacht beter te richten/open te stellen. Daarnaast ontwikkel je oordeelvrije aandacht, een mildere manier van kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen. Deze methode is erg geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, mensen die piekeren, of mensen met aanleg voor het ontwikkelen van depressies. De methode is ook geschikt voor mensen zonder klachten die geïnteresseerd zijn in mindfulness. Niet alleen helpt deze methode je veel ontspannener met moeilijkheden om te gaan en minder te piekeren, het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten.

Scroll naar boven