Wat is Mindfulness?

 

A man should look for what is, and not for what should be (Albert Einstein)

Vaak vragen mensen aan me: Wat is mindfulness? Is dat zweven? Navelstaren? Beetje rozig door het leven stappen? Nee – dat is het allemaal niet, of in ieder geval niet helemaal. Hier een nuchtere beschrijving, hoop ik, van wat mindfulness wel is.

Wat is Mindfulness?
Mindfulness is een vorm van aandacht, bewust gerichte aandacht, die je laat rusten bij een focus in het hier en nu, van moment tot moment, met een milde, open en niet-oordelende houding. Met open wordt bedoeld: je stelt je open voor het mooie en het lelijke, het prettige en het onprettige – alles krijgt dezelfde aandacht.

Wat doe je tijdens een mindfulnessoefening?
Je richt je aandacht op een focus, en blijft met je aandacht bij dat focus van moment tot moment. Wanneer je merkt dat je aandacht is afgedwaald, breng je je aandacht, steeds opnieuw weer terug naar het focus.

Voorbeeld:
Je richt je aandacht bijvoorbeeld op geluid. Je neemt geluiden waar, dichtbij, ver weg, prettige en onprettige geluiden, van moment tot moment. Dan merk je dat je aan het denken bent over iets dat je nog moet doen, of dat je een gesprek van eerder die dag aan het herkauwen bent, dat er iets kriebelt, dat je aan het dagdromen bent, een plannetje aan het maken. Je realiseert je dat je bent afgedwaald. Op dat moment ben je weer in het hier en nu! En je kunt bewust kiezen om je aandacht weer terug te leiden naar het geluid.

Hoe is dit psychologisch nuttig?
Je traint je concentratievermogen, je leert je aandacht beter richten en langer bij iets houden.
Je oefent je in “erbij zijn”: zodat je van mooie momenten beter kunt genieten, en waardoor je in moeilijke momenten bewuster kunt handelen.
Je wordt je bewuster van de werking van je geest.
Je raakt meer op je gemak met jezelf en je emoties.
Je gaat automatische denk- en reactiepatronen herkennen.
Je leert je losmaken van automatische patronen.
Je krijgt meer keuzevrijheid en meer bewust leven.
Je traint jezelf in mildheid voor en accepteren van jezelf.

 

CC BY-NC-ND © 2014 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2014 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Dit is een heel beknopte introductie. Een uitgebreide introductie kun je gratis krijgen via onderstaande aanmelding.

Je abonneert je  op mijn nieuwsbrief Mindfuel (gratis, vrijblijvend, eenvoudig weer afmelden). Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox. Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf direct aan de slag kan.

[nbformulier]

Scroll naar top