WILLEN WAT WE HEBBEN

Dit artikel geeft eerst een toelichting, en eindigt met 3 tips om mee te oefenen, en een leestip. Veel lees- en vooral oefenplezier!!!

Heb je wel eens last van een vaag gevoel van onvrede? Heb je soms het gevoel dat er iets aan ontbreekt, dat het allemaal net wat beter zou kunnen zijn of gaan? Je lijf net iets strakker, mooier of gezonder? Je loopbaan net iets beter? Zou je willen dat je ontspannener was, meer zelfvertrouwen had, een betere relatie met je ex? Merk je dat het verkeer net wat drukker, de rijen net wat langer, het weer net wat minder dan dat je eigenlijk zou willen?

Er zijn zoveel kleine en grote dingen die we graag zouden willen. Dingen die we willen hebben, willen veranderen, willen zijn. Dingen die we kwijt willen.

“I want it all and I want it now” (Queen).

Ons vermogen om te verlangen is in principe eindeloos. Want als je datgene dat er aan ontbrak gevonden hebt, wat dan? Vaak duurt het niet zo lang of er dient zich een nieuwe wens aan…

Je creëert je eigen ontevredenheid! Steeds de huidige situatie vergelijken met de gewenste situatie vrààgt om een gevoel van ontevredenheid.

Tenslotte zal er altijd iets beters denkbaar zijn. Steeds vanuit deze houding opereren brengt een bepaalde spanning, fysieke onrust, en activiteit met zich mee.

Het denken richt zich op een denkbeeldige wereld waarin het beter is. Alleen die wereld is er nu nog niet. [De feitelijke wereld is is de wereld zoals die nu is.] En van daaruit ben je steeds op de toekomst of op een fantasiewereld gericht, en weg uit het moment.

Een andere houding is mogelijk. Je kunt jezelf trainen in het aannemen van een andere houding, waarbij je overschakelt op de zijnstand. De zijnstand bestaat uit rusten/zijn in dit ogenblik, op de plaats waar je nu bent. Hierbij ben je zo volledig mogelijk in het hier en nu, je zintuigen staan open, en je bent bij je ervaring op dit moment. Zonder te oordelen of veroordelen, zonder te streven en zonder verzet.

De oplossing is: Willen wat we hebben. In deze houding verlaten we de houding van streven naar al die dingen die we zouden willen veranderen. Hierbij neem je de houding aan van je volledig openstellen en overgeven aan wat er nu is.

Nu denk je misschien: Ja, maar wat als de wereld niet zo goed is, of zelfs ellendig, en als ik weet dat het beter kan? Er is niets mee mis om mogelijkheden voor verbetering te zien, en om daar – in de toekomst – mee aan de slag te gaan. Alleen – op dit moment is de huidige situatie dat waar je het – nu – mee te doen hebt.

Tien echte euro’s of honderd gefantaseerde euro’s. Wat heb je liever? Soms lijkt het wel eens alsof een wereld die in onze verbeelding bestaat beter is dan de feitelijke wereld. Dan vergelijk je alleen appels met peren: de verbeelde wereld is er (nog) niet. Als je nu mag kiezen tussen 10 echte euro’s en 100 euro’s in je fantasie, wat kies je dan? Wat is er perfecter? Hoe perfect is een gedroomde wereld?

3 TIPS OM TE OEFENEN MET DE ZIJNSTAND
Oefen jezelf in de zijnstand, in zijn met wat er is, nu op dit moment.
Stap voor stap in het moment volledig aanwezig zijn.

– Doe dit op ‘makkelijke’ momenten die jou al uitnodigen om aanwezig te zijn en bouw dit uit. Bijvoorbeeld tijdens sporten, wandelen, in de natuur zijn, met je kinderen spelen, als je wijn proeft of iets lekkers eet… Maak hier een gewoonte van.

– Oefen met op prettige momenten aandacht geven aan het hier en nu. Herinner jezelf eraan: dit is prettig, en stel je helemaal open.

– Train je zelf in het geregeld tussendoor even inzoomen op het hier en nu. Enkele ademhalingen met aandacht volgen, op verloren momenten.

Geleidelijk wordt dit steeds meer een gewoonte en kan je het ook toepassen op momenten van stress of zorg.

As we open to what is actually happening in any given moment, whatever it is or might be, rather than running away from it, we become increasingly aware of our lives as one small part of a vast fabric made of evanescent, fleeting, shimmering patterns of turnings. Letting go of the futile battle to control, we can find ourselves rewoven into the pattern of wholeness, into the immensity of life, always happening, always here, whether we’re aware of it or not (Sharon Salzberg)

Leestip:
Pavel Somov (2010) Goed genoeg: stop met streven, begin met leven

CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

[nbformulier]

Scroll naar boven