Er zijn of niet zijn

Life is what happens when you’re busy making other plans
– John Lennon

 
Je kunt niet alles plannen. Ik was 29 en logeerde bij mij ouders. ’s Morgens vroeg kwam mijn moeder me wekken: ”John Lennon is dood, hij is neergeschoten!” Ik was een groot fan van hem, en ik was zwaar geschokt. Hij was net 40.
 
Je leven trekt zich niet altijd wat aan van jouw plannen. Door te sterven illustreerde Lennon een van zijn eigen uitspraken: “Life is what happens when you’re busy making other plans”. Dit zat vast niet in zijn plan.
 
Soms zijn we meer bezig met onze plannen dan met het leven zelf te leven. Soms zit je zo te denken over de toekomst, plannen te maken, te bedenken hoe je het hebben wil en hoe je dat voor mekaar krijgt, dat je mist wat er zich onder je ogen, voor je voeten en onder je neus afspeelt. Je bereidt een vergadering voor terwijl je je lunch opeet en proeft nauwelijks wat je in je mond stopt. Je bent je boodschappenlijst aan het maken terwijl je op de fiets zit en er (onopgemerkt door jou) een zacht briesje aangenaam langs je wangen strijkt.
 
Zo ben je meer bezig met ‘als’ en ‘dan’ en ‘ergens anders’ en ‘daar’ – en minder met ‘hier en nu’. Om te kunnen genieten moet je in het hier en nu zijn. En om bewust te kunnen handelen ook.
 
Soms moet je plannen en ‘doen’, maar het is ook goed om te kunnen ‘zijn’. Soms moet je plannen, organiseren en vooruitdenken, bijvoorbeeld als je een vergadering of een feest voorbereidt. Maar er zijn ook veel momenten die winnen aan kwaliteit als je er echt bij aanwezig bent, met je volle aandacht, in het hier en nu. Wandelen, buiten zijn, met je kind spelen, met iemand praten. Het leven wint aan rijkdom en je kunt er meer uit halen als je geregeld omschakelt. 
 
Schakel om: Uit je hoofd …. in je leven. Geef aandacht aan wat zich nu voor je neus en onder je ogen afspeelt, vaak is dat erg de moeite waard…. 
 
Drie suggesties: Voor de meeste mensen vraagt het wel wat oefening, zoals een mindfulnesstraining, om zich dit eigen te maken. Maar hier alvast 3 tips, om een begin te maken (of het weer eens op te frissen)
 

  1. Stop even met wat je aan het doen bent en ervaar
    Bijvoorbeeld nu, tijdens het lezen van dit artikel. Haal eens rustig adem. Word je bewust van je lijf, je houding, de billen op de stoel, de telefoon in je hand, of je elleboog op tafel. Word je bewust van de uitdrukking op je gezicht.
  2. Stap bewust je huis uit.
    Als je je huis uitstapt: kijk eens naar de lucht. Voel de lucht tegen de huid, voel de temperatuur. Zie het licht. Kijk eens om je heen naar het verkeer, de mensen. Hoor het geluid van de deur die in het slot valt.
    Maak er een gewoonte van om steeds als je de deur sluit, je zintuigen open te zetten. Een kleine verandering, met geleidelijk een groot effect…
  3. Maak bewust contact met andere mensen.
    Al doe je het maar 1 of 2 keer per dag. Wees je bewust dat je met iemand in contact bent. Kijk hem of haar rustig aan. Blijf even stil staan. Besef dat dit ook een persoon is. Weet dat aandacht krijgen heel prettig is en dat we dat allemaal nodig hebben. Ren niet meteen door maar vertraag even. 
    Doe dit bij de caissière, de receptioniste, de vakkenvuller, de taxichauffeur, de schoonmaker, je collega, je buurvrouw, de man achter de bar op de voetbalclub…

 
Welke van de 3 ga jij vandaag toepassen?
 
Tips zijn welkom. Heb jij nog een ideale toegankelijke mindfulness-oefening, laat het me weten!
 

Een psychiater vroeg ooit aan Zenmeester Suzuki om uit te leggen wat bewustzijn is. “Oh” zei Suzuki, “daar weet ik niets van. Ik leer mijn leerlingen alleen maar te luisteren naar het zingen van de vogels.”

 

© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven