Mindful Self Compassion (MSC): de achtweekse
Wat is (zelf)compassie?
De compassietraining is een prachtig programma, geschikt als vervolg op de mindfulnesstraining, en het werkt verdiepend en verzachtend.
Zowel in de Verenigde Staten, als in het Verenigd Koninkrijk/Engeland en Nederland is na jaren ervaring en onderzoek een compassieprogramma ontwikkeld. Hende maakt gebruik van al deze methodieken en haalde haar kennis bij de bron: zij werd door de grondleggers van al deze programma’s geschoold.
Hende biedt 2 compassietrainingen aan. Deze gaan over dezelfde thematiek, maar de oefeningen, verhalen en opzet zijn verschillend. Je kunt kiezen op basis van datum en tijd, want beide programma’s zijn effectief, en er wordt uit hetzelfde vaatje getapt. Mocht je al een compassietraining hebben gevolgd, dan kun je gerust dezelfde training herhalen (dat geeft verdieping) of je kunt je laten verrassen door nog eens de andere variant te volgen. Je bent nu op de pagina van Mindful Self Compassion (MSC).
Hoe gaat zo’n compassietraining?
Je verdiept je in liefde en vriendelijkheid, en in datgene dat liefde en vriendelijkheid in jezelf blokkeert. Je leert een scala aan basistechnieken, met de focus op mildheid, zachtheid, warmte en mededogen voor jezelf en anderen. Je krijgt een waaier van oefeningen, methodes, en woorden waar je zelf mee verder kunt na de training.
Je leert beter met leed en pijn omgaan, vergroot je (zelf)acceptatie en verbetert je relaties met anderen. Onderdelen zijn de pleasure walk, de mededogende body scan, en het werken met weerstand en verlangen.
Een compassietraining volgen?
Mindful Self Compassion (MSC)
In de MSC wordt de basis van mindfulness kort herhaald en wordt verder gewerkt met een variatie aan oefeningen, die allemaal als bedoeling hebben je meer in contact te brengen met de bronnen van vriendelijkheid en mededogen in jezelf. Je leert jezelf op te vangen en te troosten en kalmeren, en makkelijker om te gaan met moeilijke situaties, emoties en mensen. Er is ook aandacht voor niet-mentale manieren van steun geven, en aandacht voor het lichaam.
Thema’s zijn o.a. genieten van je leven/voluit leven, compassie voor anderen en voor jezelf, omgaan met boosheid, betrokkenheid bij anderen en compassie-moeheid. Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep. Mooie gedichten en verhalen zetten je aan het denken.
Dit programma is ontwikkeld door Chris Germer en Kristin Neff, door wie Hende is opgeleid.
De Compassietraining wordt in twee vormen aangeboden: verspreid over de tijd, Mindful Self Compassion MSC: gedurende 8-9 weken volg je 8 sessies van 2,5 uur en een sessie van 5 uur, en je oefent dagelijks of enkele keren per week. Dit biedt je ruim de tijd om het in je eigen leven te integreren, maar vraagt wel om zelf actief oefenen tussen de sessies.
Wil je liever het programma in één week? Kijk dan bij de Compassion Intensive MSC.
Nogmaals bedankt voor het traject dat ik bij jou, samen met de groep, heb mogen doorlopen. Enne, ik vond dat je het onderwerp vergeving goed aangepakt hebt. Heel ontspannen. Ik ben zo arrogant om te denken dat ik daar als juf met bijna 40 jaar onderwijservaring, kijk op heb.Deelnemer Compassietraining
MINDFULNESS BASED COMPASSIONATE LIVING | Live | In 9 bijeenkomsten | Start 18 januari 2023 (data onder voorbehoud)
Trainer
-
Nicolette Tijdgat
Te paard door de duinen of gewoon een wandeling aan zee, luisterend naar de golven.. Zo kom ik tot rust, al denkt mijn hoofd er soms anders over.. of verzet het lichaam zich, buiten mijn wil om.
Het heeft me altijd bezig gehouden hoe het kan dat we allemaal streven naar een fijn en harmonieus leven, maar dat we er op de een of andere manier niet altijd in lijken te slagen.
Sinds 1980 ben ik werkzaam in de gezondheidszorg, een gedragswetenschapper in hart en nieren.
Lees meer
Lesprogramma gebaseerd op de MBCL ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink. In dit programma wordt stilgestaan bij de verschillende ‘standen’ waar we in kunnen staan: stress, jagen, kalmering, en hoe je daar wijzer mee om kunt gaan. Je traint jezelf in het meer contact maken met je kalmeringssysteem.
Er wordt geoefend met verschillende invalshoeken en oefeningen, verhalen en gedichten, om je in staat te stellen makkelijk contact te maken met vriendelijkheid, mededogen, gelijkmoedigheid, vreugde, voor anderen en voor jezelf.
De meesten van ons zijn niet zo zachtaardig – juist voor onszelf, dus daar wordt extra aandacht aan gegeven.
Het is een mooi programma voor na een mindfulnesstraining of andere basis in meditatie, als vervolg, verdieping en verzachting. Deze training is verspreid over een aantal weken zodat je kan oefenen met het geleerde in je eigen leven, en dit kan gaan integreren. Je wordt geacht geregeld zelf te oefenen met behulp van audiobestanden.
Start (onder voorbehoud) 18 januari | 8 woensdagavonden en 1 zaterdag
Data en tijden (onder voorbehoud)
De bijeenkomsten zullen worden gehouden van 19.30 – 22.00 uur op de volgende woensdagen:
- 18 en 25 januari;
- 1, 8, 15 en 22 februari;
- 8 en 15 maart 2023;
- Reservedag op 22 maart 2023 (deze ook graag vrijhouden!)
Het stilteblok is op zaterdag 11 maart 2023, van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Kosten
De Kosten voor deze training bedragen 595 euro voor zelfbetalers en 989 euro als de werkgever betaalt. Prijs inclusief boek en audiobestanden.
Trainer
De training wordt gegeven door Nicolette Tijdgat. Zij werd opgeleid door Frits Koster en Erik van den Brink, en is toegelaten tot het MBCL Register A.
Locatie
Deze training wordt gegeven op de locatie van het Centrum voor Mindfulness, Compassie en Psychotherapie (Westeinde 175 L, Den Haag).
Het is een vreemde paradox:
als ik mezelf accepteer zoals ik ben,
dan kan ik veranderen.
– Carl Rogers
Je kunt je aanmelden voor deze training door een mail te sturen naar info@centrummindfulness.nl
MINDFUL SELF COMPASSION | Live | In 9 bijeenkomsten | Start 11 april 2023
Trainer
-
Hende Bauer
Aan mindfulness en MBCT heb ik mijn hart verloren: het heeft goede, soms verbluffende resultaten – en het is erg leuk om te doen. Ik integreer een degelijke achtergrond als psycholoog en wetenschapper in het werken met mindfulness: voeten op de grond en wetenschappelijk onderbouwd.
Na mijn afstuderen als psycholoog in 1988 heb ik gewerkt als behandelaar en trainer; ik ben psychotherapeut (BIG-geregistreerd), cognitief gedragstherapeut en opleider op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Ook ben ik supervisor VGCT, supervisor NVP en leersupervisor NVP (voor supervisie over supervisie). Sinds 2000 houd ik me steeds meer intensief bezig met meditatie en mindfulness.Ik ben de directeur en oprichter (in 2007) van het Centrum voor Mindfulness Den Haag om me helemaal aan mindfulness te kunnen wijden.
Het mooie van mindfulness is dat het heel sterk werkt ook bij mensen met vervelende klachten terwijl het ook waardevol is voor wie gewoon nieuwsgierig is of zich persoonlijk wil ontwikkelen.
It is only with the heart that one can see rightly;
what is essential is invisible to the eye.
– The Little Prince, Antoine de Saint Exupery
Data en tijden: dinsdagavonden van 19.30 tot 22.00 uur (max. uitloop tot 22.15 uur) op:
- 11, 18 april
- 2, 9, 16, 23 mei
- 6, 13 juni
- reservedag op 20 juni 2023. Deze graag ook vrijhouden!
De stilteblok-sessie is op zaterdag 27 mei 2023, van 10.00 uur tot 15.30 uur.
Kosten: voor deze compassietraining bedragen 595 voor zelfbetalers en 989 als de werkgever betaalt.
Prijs inclusief werkboek, audiobestanden, koffie, thee en koekjes.
Trainer: MSC/Mindful Self Compassion werd ontwikkeld door Chris Germer en Kristin Neff. Hende Bauer is door hen getraind in 2011, 2013 en 2014. Zij ontving haar diploma van het Center for Mindful Self Compassion MSC in 2014.
Locatie: Deze training wordt live gegeven op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, Westeinde 175 L, 2512 GX Den Haag
Het volgen van de compassietraining was een goede beslissing van me. De groep was veilig met stuk voor stuk aardige mensen. De begeleiding van Hende heb ik als heel stimulerend en warm ervaren.
Nu ben ik het mediteren tot een vaste routine aan het maken. Doordat ik het effect voortdurend merk, zijn de dagelijkse meditaties, formeel en informeel, geen zware opgave. Ze brengen me even uit mijn hoofd en leveren elke keer weer een ‘beloning’ op in de vorm van innerlijke rust en vriendelijkheid voor mezelf en voor anderen.
(Deelneemster groep 2019)