5 kussens

Mindful Self Compassion (MSC): de achtweekse

Wat is (zelf)compassie?

De compassietraining is een prachtig programma, geschikt als vervolg op de mindfulnesstraining, en het werkt verdiepend en verzachtend. 

Zowel in de Verenigde Staten, als in het Verenigd Koninkrijk/Engeland en Nederland is na jaren ervaring en onderzoek een compassieprogramma ontwikkeld. Hende maakt gebruik van al deze methodieken en haalde haar kennis bij de bron: zij werd door de grondleggers van al deze programma’s geschoold.

Hende biedt 2 compassietrainingen aan. Deze gaan over dezelfde thematiek, maar de oefeningen, verhalen en opzet zijn verschillend. Je kunt kiezen op basis van datum en tijd, want beide programma’s zijn effectief, en er wordt uit hetzelfde vaatje getapt. Mocht je al een compassietraining hebben gevolgd, dan kun je gerust dezelfde training herhalen (dat geeft verdieping) of je kunt je laten verrassen door nog eens de andere variant te volgen. Je bent nu op de pagina van Mindful Self Compassion (MSC). 

Hoe gaat zo’n compassietraining?

Je verdiept je in liefde en vriendelijkheid, en in datgene dat liefde en vriendelijkheid in jezelf blokkeert. Je leert een scala aan basistechnieken, met de focus op mildheid, zachtheid, warmte en mededogen voor jezelf en anderen. Je krijgt een waaier van oefeningen, methodes, en woorden waar je zelf mee verder kunt na de training.
Je leert beter met leed en pijn omgaan, vergroot je (zelf)acceptatie en verbetert je relaties met anderen. Onderdelen zijn de pleasure walk, de mededogende body scan, en het werken met weerstand en verlangen.

Een compassietraining volgen?

Mindful Self Compassion (MSC)

In de MSC wordt de basis van mindfulness kort herhaald en wordt verder gewerkt met een variatie aan oefeningen, die allemaal als bedoeling hebben je meer in contact te brengen met de bronnen van vriendelijkheid en mededogen in jezelf. Je leert jezelf op te vangen en te troosten en kalmeren, en makkelijker om te gaan met moeilijke situaties, emoties en mensen. Er is ook aandacht voor niet-mentale manieren van steun geven, en aandacht voor het lichaam.

Thema’s zijn o.a. genieten van je leven/voluit leven, compassie voor anderen en voor jezelf, omgaan met boosheid, betrokkenheid bij anderen en compassie-moeheid. Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep. Mooie gedichten en verhalen zetten je aan het denken. 

Dit programma is ontwikkeld door Chris Germer en Kristin Neff, door wie Hende is opgeleid.

De Compassietraining wordt in twee vormen aangeboden: verspreid over de tijd, Mindful Self Compassion MSC: gedurende 8-9 weken volg je 8 sessies van 2,5 uur en een sessie van 5 uur, en je oefent dagelijks of enkele keren per week. Dit biedt je ruim de tijd om het in je eigen leven te integreren, maar vraagt wel om zelf actief oefenen tussen de sessies.

Wil je liever het programma in één week? Kijk dan bij dCompassion Intensive MSC.


Nogmaals bedankt voor het traject dat ik bij jou, samen met de groep, heb mogen doorlopen. Enne, ik vond dat je het onderwerp vergeving goed aangepakt hebt. Heel ontspannen. Ik ben zo arrogant om te denken dat ik daar als juf met bijna 40 jaar onderwijservaring, kijk op heb.

Deelnemer Compassietraining

09 april - 18 juni
10:00 - 12:30

MINDFUL SELF COMPASSION | Live training | In 9 bijeenkomsten | Start 9 april 2024

Geen evenementen gevonden!
Scroll naar boven