
Compassietrainingen
- Vind je het lastig om te gaan met pijn, frustraties, of emoties?
- Ben je snel ontevreden over jezelf?
- Heb je last van zelfkritiek, schaamte, oordelen over jezelf?
- Ben je hard voor jezelf of anderen?
- Vind je het lastig jezelf en anderen te accepteren zoals je bent?
- Wil je leren een positievere, steunende houding voor jezelf te ontwikkelen?
Als je een of meer van deze vragen met ja hebt beantwoord dan is de compassietraining zeker iets voor jou!
De compassietraining is een prachtig programma, geschikt als vervolg op de mindfulnesstraining, en het werkt verdiepend en verzachtend.
Zowel in de Verenigde Staten, als in het Verenigd Koninkrijk/Engeland en Nederland is na jaren ervaring en onderzoek een compassieprogramma ontwikkeld. Hende maakt gebruik van al deze methodieken.
Hende biedt 2 compassietrainingen aan. Deze gaan over dezelfde thematiek, maar de oefeningen, verhalen en opzet zijn verschillend. Je kunt kiezen op basis van datum en tijd, want beide programma’s zijn effectief, en er wordt uit hetzelfde vaatje getapt. Mocht je al een compassietraining hebben gevolgd, dan kun je gerust dezelfde training herhalen (dat geeft verdieping) of je kunt je laten verrassen door nog eens de andere variant te volgen.
Hoe gaat zo’n compassietraining?
Je verdiept je in liefde en vriendelijkheid, en in datgene dat liefde en vriendelijkheid in jezelf blokkeert. Je leert een scala aan basistechnieken, met de focus op mildheid, zachtheid, warmte en mededogen voor jezelf en anderen. Je krijgt een waaier van oefeningen, methodes, en woorden waar je zelf mee verder kunt na de training.
Je leert beter met leed en pijn omgaan, vergroot je (zelf)acceptatie en verbetert je relaties met anderen. Onderdelen zijn de pleasure walk, de mededogende body scan, en het werken met weerstand en verlangen.
Hieronder lees je eerst over de introductie- en light-programma’s, en daaronder e volledige trainingen.
Introductieprogramma's Compassie
Wil je weten of een compassietraining iets voor je is? Geef je dan op voor een introductieworkshop over (zelf-)compassie, of doe de cursus Compassie Light Online!
Introductieworkshop
In de workshop maak je kennis met wat compassie en zelfcompassie zijn, en ontdek je waarom dat zo nuttig is voor de meesten onder ons. Ook doe je een korte oefening om iets van de training te ervaren. En je ontmoet de trainster, Hende Bauer.
De introductieworkshop is geschikt als kennismaking en oriëntatie, voor als je twijfelt of een compassietraining iets voor jou is.
Ook is de workshop geschikt als eenmalige kennismaking. Uit deze workshop neem je al meteen iets mee om te gaan toepassen in je eigen leven. De introductieworkshop wordt als heel krachtig en informatief ervaren!
Compassie Light Training Online
Online Compassie Cursus in 1 week. Jezelf steunen in moeilijke tijden, vriendelijkheid ontwikkelen voor jezelf en anderen, zelfkritiek verzachten. 5 dagen lang elke dag van 17-18 uur een cursus compassie van Hende Bauer. Via Zoom. Inclusief de compassie-meditaties (audiobestanden).
Het is een ‘light’-training, maar toch omvat hij de basis van compassie, en het brengt je veel, in een periode van 1 week. Leuk en leerzaam.
Compassie Basis Videocursus
In je eigen tempo compassie en zelfcompassie ontwikkelen? Er is een Videocursus Compassie: De Basis die je zelfstandig, in je eigen tempo, kunt doornemen. Het is een e-learning-module, bestaande uit 5 videolessen en een reeks downloadbare audiobestanden. Het beste is als je hem in een week of twee weken doorneemt. In de video’s neemt Hende je mee in de wereld van (zelf-)compassie, en haar stem begeleidt je in de audio’s.
De videotraining komt binnenkort online, er is dan een leuke lanceringsactie!
Leuk als je meedoet!
Afgelopen week de online compassietraining light gevolgd. Was fijn en prettig om vanuit huis dit te kunnen volgen. De meditatieoefeningen gingen (tot mijn eigen verbazing) goed via laptop en koptelefoon. Ondanks dat je niet als groep in 1 ruimte bent voel je wel dat je met een groep de training volgt. De begeleiding van Hende was prettig en deskundig. Mooie afwisseling tussen theorie, ervaringen delen, vragen stellen en oefenen.
Manon, deelneemster
Videocursus Compassie: De Basis
Locatie
Kindness is the language that the deaf can hear and the blind can see.
– Mark Twain
Jezelf steunen in moeilijke tijden, vriendelijkheid ontwikkelen voor jezelf en anderen, zelfkritiek verzachten.
In je eigen omgeving, in je eigen tempo en op je eigen manier compassie laten groeien.
De lessen worden gegeven door een zeer ervaren en enthousiaste trainer, die zelf ook veel heeft gehad aan compassie.
De cursus bestaat uit:
-5 videolessen van 35-50 minuten: Hende leert je de ins en outs van (zelf-)compassie
-reeks audiobestanden, downloadbaar, met Hende’s stem
De training wordt binnenkort gelanceerd, heb je interesse?
Er zal een leuke lanceringsactie zijn.
Klik op de knop hieronder en laat je emailadres achter. Wij brengen je dan op de hoogte zodra je je kan opgeven voor de cursus!
Afgelopen week de online compassietraining light gevolgd. Was fijn en prettig om vanuit huis dit te kunnen volgen. De meditatieoefeningen gingen ( tot mijn eigen verbazing) goed via laptop en koptelefoon. De begeleiding van Hende was prettig en deskundig. Mooie afwisseling tussen theorie, ervaringen delen, vragen stellen en oefenen (Manon, 2020)
INTRODUCTIEWORKSHOP Compassietraining | Live en Online
Locatie
Trainer
-
Hende Bauer
Aan mindfulness en MBCT heb ik mijn hart verloren: het heeft goede, soms verbluffende resultaten – en het is erg leuk om te doen. Ik integreer een degelijke achtergrond als psycholoog en wetenschapper in het werken met mindfulness: voeten op de grond en wetenschappelijk onderbouwd.
Na mijn afstuderen als psycholoog in 1988 heb ik gewerkt als behandelaar en trainer; ik ben psychotherapeut (BIG-geregistreerd), cognitief gedragstherapeut en opleider op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Ook ben ik supervisor VGCT, supervisor NVP en leersupervisor NVP (voor supervisie over supervisie). Sinds 2000 houd ik me steeds meer intensief bezig met meditatie en mindfulness.Ik ben de directeur en oprichter (in 2007) van het Centrum voor Mindfulness Den Haag om me helemaal aan mindfulness te kunnen wijden.
Het mooie van mindfulness is dat het heel sterk werkt ook bij mensen met vervelende klachten terwijl het ook waardevol is voor wie gewoon nieuwsgierig is of zich persoonlijk wil ontwikkelen.
Eigenliefde schijnt maar al te vaak onbeantwoord te blijven.
– Anthony Powell
Dit is een introductieworkshop over (zelf-)compassie, als inleiding bij de compassietraining.
Deze workshop wordt (tegelijkertijd) zowel live als online gegeven.
Zelfcompassie helpt je om jezelf te behandelen zoals je een goede vriend zou behandelen: steunend, meelevend, stimulerend. Dat doen we meestal niet: we zijn voor onszelf harder, strenger, zakelijker.
In de workshop maak je kennis met wat compassie en zelfcompassie zijn, en ontdek je waarom dat zo nuttig is voor de meesten onder ons. Ook doe je een korte oefening om iets van de training te ervaren. En je ontmoet de trainster, Hende Bauer.
De workshop is geschikt als kennismaking en oriëntatie, voor als je twijfelt of een compassietraining iets voor jou is.
Ook is de workshop geschikt als eenmalige kennismaking. Uit deze workshop neem je al meteen iets mee om te gaan toepassen in je eigen leven. De workshop wordt als heel krachtig en informatief ervaren!
Ben je hard voor jezelf, ben je zelfkritisch? Heb je soms moeite moeilijke gevoelens los te laten? Ben je in het contact met anderen soms ook streng, snel oordelend? Ben je nieuwsgierig of het mogelijk is zachter, steunender en stimulerender voor jezelf te zijn? Daarbij helpt compassie en zelfcompassie!
Deze workshop wordt zowel live als online gegeven (via Zoom, je ontvangt een link van ons, dit werkt heel gemakkelijk!).
Je mag zelf kiezen voor wat jouw voorkeur heeft. Live de workshop volgen is dus ook mogelijk. De locatie is ons fijne pand aan het Westeinde 175L, 2512 GX Den Haag.
Tarief: 15 euro
Trainer: Hende Bauer
And the day came when the risk to remain tight in a bud was more painful than the risk it took to blossom.
– Anais Nin
Compassie 1
Compassie 1: Mindful Self Compassion (MSC)
In de MSC wordt de basis van mindfulness kort herhaald en wordt verder gewerkt met een variatie aan oefeningen, die allemaal als bedoeling hebben je meer in contact te brengen met de bronnen van vriendelijkheid en mededogen in jezelf. Je leert jezelf op te vangen en te troosten en kalmeren, en makkelijker om te gaan met moeilijke situaties, emoties en mensen. Er is ook aandacht voor niet-mentale manieren van steun geven, en aandacht voor het lichaam.
Thema’s zijn o.a. genieten van je leven/voluit leven, compassie voor anderen en voor jezelf, omgaan met boosheid, betrokkenheid bij anderen en compassie-moeheid. Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep. Mooie gedichten en verhalen zetten je aan het denken.
Dit programma is ontwikkeld door Chris Germer en Kristin Neff, door wie Hende is opgeleid.
Compassie 1 wordt in twee vormen aangeboden:
1. Verspreid over de tijd, Mindful Self Compassion MSC: gedurende 8-9 weken volg je 8 sessies van 2,5 uur en een sessie van 5 uur, en je oefent dagelijks of enkele keren per week. Dit biedt je ruim de tijd om het in je eigen leven te integreren, maar vraagt wel om zelf actief oefenen tussen de sessies.
2. In een intensieve week, de Compassion Intensive MSC: gedurende 5 dagen volg je 10 sessies van 2,5 uur. De week is door de samengebalde vorm zeer krachtig. Zeer compleet.
Nogmaals bedankt voor het traject dat ik bij jou, samen met de groep, heb mogen doorlopen. Enne, ik vond dat je het onderwerp vergeving goed aangepakt hebt. Heel ontspannen. Ik ben zo arrogant om te denken dat ik daar als juf met bijna 40 jaar onderwijservaring, kijk op heb.
Deelnemer Compassietraining
COMPASSION INTENSIVE MSC | Mindful Self Compassion | intensieve compassietraining van 1 week | Live en Online | 9 – 13 augustus 2021



Locatie
Trainer
-
Hende Bauer
Aan mindfulness en MBCT heb ik mijn hart verloren: het heeft goede, soms verbluffende resultaten – en het is erg leuk om te doen. Ik integreer een degelijke achtergrond als psycholoog en wetenschapper in het werken met mindfulness: voeten op de grond en wetenschappelijk onderbouwd.
Na mijn afstuderen als psycholoog in 1988 heb ik gewerkt als behandelaar en trainer; ik ben psychotherapeut (BIG-geregistreerd), cognitief gedragstherapeut en opleider op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Ook ben ik supervisor VGCT, supervisor NVP en leersupervisor NVP (voor supervisie over supervisie). Sinds 2000 houd ik me steeds meer intensief bezig met meditatie en mindfulness.Ik ben de directeur en oprichter (in 2007) van het Centrum voor Mindfulness Den Haag om me helemaal aan mindfulness te kunnen wijden.
Het mooie van mindfulness is dat het heel sterk werkt ook bij mensen met vervelende klachten terwijl het ook waardevol is voor wie gewoon nieuwsgierig is of zich persoonlijk wil ontwikkelen.
In de MSC wordt de basis van mindfulness kort herhaald en wordt verder gewerkt met een variatie aan oefeningen, die allemaal als bedoeling hebben je meer in contact te brengen met de bronnen van vriendelijkheid en mededogen in jezelf. Je leert jezelf op te vangen en te troosten en kalmeren, en makkelijker om te gaan met moeilijke situaties, emoties en mensen. Thema’s zijn o.a. genieten van je leven/voluit leven, compassie voor anderen en voor jezelf, omgaan met boosheid, betrokkenheid bij anderen en compassiemoeheid. Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep. Mooie gedichten en verhalen zetten je aan het denken. De week is door de samengebalde vorm zeer krachtig. Zeer compleet.
Data
maandag t/m vrijdag 9 t/m 13 augustus 2021
10.00 – 16.30 uur (uitloop tot 17.00 uur)
Trainster
MSC/Mindful Self Compassion werd ontwikkeld door Chris Germer en Kirstin Neff. Hende Bauer is door hen getraind in 2011, 2013 en 2014. Zij ontving haar diploma van het Center for Mindful Self Compassion MSC in 2014.
Kosten
De kosten voor deze intensieve compassietraining bedragen 595 voor zelfbetalers en 989 als de werkgever betaalt.
Prijs inclusief kennismakingsgesprek, werkboek en audiobestanden.
Lunch
Je neemt zelf iets voor de lunch mee. Wij zorgen voor salade, fruit en iets te drinken.
Live of online?
Deze training wordt tegelijkertijd zowel Live als Online gegeven; blended noemen we dat. Voor de live-bijeenkomsten is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Bij de inschrijving maak je de keuze of je de training live (op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, Westeinde 175 L) wilt bijwonen, of dat je de training uitsluitend online meedoet.
Als je voor de live-training kiest, maar een keer niet kan komen (bijvoorbeeld door gezondheidsklachten), dan kan je die sessie (als je dat wilt) op dat moment online volgen. Als je voor de online-training kiest, is het helaas niet mogelijk voor een sessie te switchen naar live. Sta dus even stil voordat je de keuze maakt, en kies dan hieronder de inschrijfknop die bij je past!
Mocht bij aanvang van de training blijken dat we door Corona maatregelen niet live bij elkaar kunnen komen, starten we de training voor iedereen ONLINE. Zodra live-bijeenkomsten weer zijn toegestaan, wordt de training voor degenen die zich voor ‘live’ hebben opgegeven live voortgezet.
Voor deze training geldt dat je zonder kosten mag annuleren tot de aanvang van de training als je klachten hebt of in quarantaine moet ivm de onzekerheid door het Corona-virus (er is ook de mogelijkheid om dan online aan te sluiten).
Introductieworkshop
Heb je nog vragen, of wil je eerst de trainer leren kennen? Op 20 april 2021 is er een online Introductieworkshop Compassie. Zie de agenda of onder ‘compassietrainingen” op deze site.
“Het volgen van de intensieve compassietraining was een goede beslissing van me. Ik heb een bijzonder fijne week achter de rug. De groep was veilig met stuk voor stuk aardige mensen. De begeleiding van Hende heb ik als heel stimulerend en warm ervaren.Nu, een week later, ben ik het mediteren tot een vaste routine aan het maken. Doordat ik het effect voortdurend merk, zijn de dagelijkse meditaties, formeel en informeel, geen zware opgave. Ze brengen me even uit mijn hoofd en leveren elke keer weer een ‘beloning’ op in de vorm van innerlijke rust en vriendelijkheid voor mezelf en voor anderen”. (Deelneemster groep 2019)
Compassie 2
Compassie 2: Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)
In de MBCL wordt kort voortgebouwd op mindfulness en wordt verder ook gewerkt met een variatie aan oefeningen, die allemaal als bedoeling hebben je meer in contact te brengen met de bronnen van vriendelijkheid en mededogen in jezelf. Je ontwikkelt vriendelijkheid voor jezelf en leert een milde en wijze houding aan ten opzichte van angsten, pijn, verlangens. Je leert jezelf te steunen, op te vangen en te kalmeren. De onderwerpen overlappen met Compassie 1, maar de insteek en oefeningen zijn anders.
Thema’s zijn o.a. plezier cultiveren/genieten van je leven/voluit leven, compassie voor anderen en voor jezelf, omgaan met moeilijke gevoelens, de compassie en vriendelijkheid in jezelf aanspreken.
Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep. Mooie gedichten en verhalen zetten je aan het denken. Bij de training hoort een werkboek met bijbehorende audio’s.
De training is ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink, door wie Hende is opgeleid.
Compassie 2 MBCL bestaat uit 8 sessies van 2,5 uur en een sessie van 5 uur, en je oefent zelf dagelijks of enkele keren per week.
Ik heb veel gehad aan het omgaan met moeilijke momenten en gevoelens. Mezelf daarin te troosten, minder kritisch naar mezelf te zijn en toestaan dat ik het moeilijk mag hebben en hier met zachtheid mee omgaan.
Ik merk dat ik meer emotionele veerkracht heb gekregen en dat ik dichter bij mezelf ben komen te staan en duidelijker voel wat ik nodig heb. (Moeilijk om samen te vatten; het heeft me heel veel gebracht en met me gedaan en dat is nog lang niet klaar voor mijn gevoel…)
Ik vind jouw houding zeer prettig, Hende. Vooral je laagdrempeligheid, nuchterheid, eerlijkheid en je humor. Die combinatie maakt dat je je veilig en geaccepteerd voelt, waardoor het voor mij makkelijker wordt om ook mezelf te accepteren en dat ik ook persoonlijke dingen durfde te delen, ook met andere deelnemers.
Deelnemer compassietraining, psychologe
COMPASSIE 2 MBCL | Mindfulness-based Compassionate Living | nieuw lesprogramma | start 11-05 | Live en Online



Locatie
Nieuw lesprogramma, gebaseerd op de MBCL ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink. In dit programma wordt stilgestaan bij de verschillende ‘standen’ waar we in kunnen staan: stress, jagen, kalmering, en hoe je daar wijzer mee om kunt gaan. Je traint jezelf in het meer contact maken met je kalmeringssysteem.
Er wordt geoefend met verschillende invalshoeken en oefeningen, verhalen en gedichten, om je in staat te stellen makkelijk contact te maken met vriendelijkheid, mededogen, gelijkmoedigheid, vreugde, voor anderen en voor jezelf.
De meesten van ons zijn niet zo zachtaardig – juist voor onszelf, dus daar wordt extra aandacht aan gegeven.
Het is een mooi programma voor na een mindfulnesstraining of andere basis in meditatie, als vervolg, verdieping en verzachting. Deze training is verspreid over een aantal weken zodat je kan oefenen met het geleerde in je eigen leven, en dit kan gaan integreren. Je wordt geacht geregeld zelf te oefenen met behulp van audiobestanden.
Start 11 mei 2021 | 8 dinsdagavonden en 1 vrijdagmiddag
Data: 11, 18, 25 mei 2021; 1, 8, 15, 22, 29 juni 2021
Het stilteblok is op vrijdagmiddag 11 juni 2021, van 13.30 uur tot 17.30 uur.
Op dinsdag 6 juli 2021 van 19.30 – 22.00 uur is een reservedag gepland. Wil je deze dag alsjeblieft ook vrijhouden?
Kosten: voor deze training bedragen 595 voor zelfbetalers en 989 als de werkgever betaalt. Prijs inclusief boek en audiobestanden.
Trainer
De trainingen worden begeleid door Hende Bauer. Zij werd opgeleid door Frits Koster en Erik van den Brink, en is toegelaten tot het MBCL Register A in 2017.
Locatie
Deze training wordt tegelijkertijd zowel Live als Online gegeven; blended, noemen we dat. Voor de live-bijeenkomsten is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Bij de inschrijving maak je de keuze of je de training live (op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, Westeinde 175 L) wilt bijwonen, of dat je de training uitsluitend online meedoet.
Als je voor de live-training kiest, maar een keer niet kan komen (bijvoorbeeld door gezondheidsklachten), dan kan je die sessie (als je dat wilt) op dat moment online volgen. Als je voor de online-training kiest, is het helaas niet mogelijk voor een sessie te switchen naar live. Sta dus even stil voordat je de keuze maakt, en kies dan hieronder de inschrijfknop die bij je past!
Mocht bij aanvang van de training blijken dat we door Corona maatregelen niet live bij elkaar kunnen komen, starten we de training voor iedereen ONLINE. Zodra live-bijeenkomsten weer zijn toegestaan, wordt de training voor degenen die zich voor ‘live’ hebben opgegeven live voortgezet. Mocht je een keer, wegens bijvoorbeeld gezondheidsklachten, niet live aanwezig kunnen zijn, dan kan je de sessie (als je wilt) online meedoen.
Voor deze training geldt dat je zonder kosten mag annuleren tot de aanvang van de training als je klachten hebt of in quarantaine moet ivm de onzekerheid door het Corona-virus (er is ook de mogelijkheid om dan online aan te sluiten).
Het is een vreemde paradox:
als ik mezelf accepteer zoals ik ben,
dan kan ik veranderen.
– Carl Rogers