Lustrum 2018

Het is feest. Het tweede lustrum al weer. We hebben verschillende programma’s, korte workshops, trainingen, in het kader van het 10 jarig bestaan.
Het programma is in ontwikkeling, er komen steeds nieuwe dingen bij.
Houd deze pagina dus in de gaten om op de hoogte te blijven!

alles openen
alles sluiten

Ons lustrumaanbod

Hooked/Unhooked: Workshop Mindfulness en je telefoon

Nooit meer seks of nooit meer smartphone?
Een derde van de Amerikanen zegt te kiezen voor nooit meer seks.
De helft van de tieners zegt zelf verslaafd te zijn aan hun telefoon (volgens hun ouders is het zelfs 60 %).

Fruitautomaten, sigaretten, email, Facebook en allerlei Apps op je Smartphone zijn er opgericht om je ‘aan de haak te slaan’ (te hooken), zodat je keer op keer meer wil.

Er is zelfs een boek geschreven door Nir Eyal, Hooked, om lezers te leren producten te maken zodat mensen er aan vast komen te zitten!
Geen wonder dus dat we ons af en toe verbazen over onze gewoontes.

Een van de meest verslavende producten aller tijden is de smartphone. Je hoeft maar in de trein, de speeltuin, op straat of een restaurant om je heen te kijken om te zien hoeveel mensen bezig zijn met hun telefoon.

Of misschien zie je het niet? Dan ben je waarschijnlijk zelf met je telefoon bezig?

Er gaat inderdaad een enorme aantrekkingskracht van de telefoon uit. Soms zie je mensen hun telefoon wegstoppen, om nog geen minuut later hem weer tevoorschijn te halen.

Tegelijkertijd hebben veel mensen het erover. Ze ergeren zich aan hoe anderen met hun telefoon bezig zijn, of ze storen zich aan het feit dat ze zelf soms best veel tijd verspillen met kattenfilmpjes en quizzen, en iedereen altijd maar meteen te antwoorden bij mails en apps….

Ben je zelf ook zo iemand die meer tijd met je telefoon bezig bent dan dat goed voor je is of dan je prettig vindt? Doe dan mee met de workshop, Hooked/Unhooked. Leuk als je komt!

Hooked/Unhooked: Workshop Mindfulness en je telefoon

Dit is een avontuurlijke en nieuwe workshop. Bij mijn weten bestaat dit nog niet.

We gaan een dag mediteren waarbij we

  • soms onze telefoon inleveren en er niet bij kunnen (en dan onderzoeken wat dat met ons doet),
  • soms mediteren met onze telefoon erbij (en dan onderzoeken wat dat doet).

We staan stil bij onze impulsen en ons gewoontegedrag rondom die telefoon: wanneer wil je er naar grijpen? Welke emotie of behoefte ligt daar achter? Wat doet het als je je telefoon ziet oplichten? Wat gebeurt er als je hem hoort rinkelen?

Maar ook, wat doet het met je als de telefoon van een ander hoort rinkelen of ziet oplichten?

Voor wie?
De workshop is voor iedereen die een smartphone heeft en iets met mindfulness gedaan heeft. Voor wie het interessant vindt om de telefoon is vanuit een andere hoek te benaderen. Voor wie nieuwsgierig is.

Het is een uniek experiment, en omdat ik het voor het eerst aanbied, nu voor een lage prijs.

Trainer
Hende Bauer

Data en tijden
Vrijdag 22 juni | 10.00-15.30
Zaterdag 4 augustus | 10.00-15.30

Kosten
Het is een uniek experiment, en omdat ik het voor het eerst aanbied voor een lage prijs, 35 euro voor 22 juni en 47 euro voor 4 augustus.

Je neemt zelf iets mee voor bij de lunch om te delen met anderen, voor iets te drinken en koekjes wordt gezorgd.

Ik kijk er naar uit je te zien en ik ben benieuwd wat de workshop je zal brengen!

Inschrijven 22 juni 2018

Inschrijven 4 augustus 2018

Mindfulness & Buttons: Creatieve workshop met aandacht

i.s.m. Juliette Pestel

  • Zin in een leuke, creatieve workshop?
  • Zin om weer eens samen te mediteren?
  • Wil je op een speelse manier je commitment verstevigen?
  • Behoefte aan iets om je te herinneren aan mindfulness/compassie in je leven?

In het kader van het tienjarig bestaan van het centrum, organiseren we een aantal bijzondere workshops.

Deze workshop bieden we aan samen met Juliette Pestel (www.juliettepestel.nl). Zij is zelfstandig beeldend kunstenaar en geeft, naast haar eigen werk, ook beeldende cursussen en workshops aan volwassenen en kinderen.

Juliette beoefent ook mindfulness, en zit in het zelfde gebouw als het centrum. Wij (Juul en ik) praten al lang over samenwerking, nu komt het er eens van!

Inhoud
In de workshop maken we een beeld door een collage samen te stellen van plaatjes, tekst of eventuele andere materialen. In de button machine die in het atelier aanwezig is, wordt hier een button van gemaakt. De button neem je mee als aandenken.

Je kunt zelf oude tijdschriften of materialen meenemen.

Datum
Nader te bepalen.

Programma
Vanaf 15.15 Inloop bij Hende/Centrum voor Mindfulness
15.30-15.55 Gezamenlijke mindfulness-meditatie door Hende
16.00-18.00 Workshop Buttons maken door Juliette

Prijs en inschrijving
De prijs is 20 euro, en je schrijft je in bij Juliette via juliettepestel@gmail.com.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van buttons die Juliette maakte.

Inschrijven 7 augustus

Retraite 15 en 16 september 2018

In silence, words are forgotten
In utter clarity, things appear.
Master Hung-chi Chen-chueh (1091 – 1157)

Vertaling:

Stilte
Woorden zijn vergeten
Uiterste helderheid
De dingen komen tevoorschijn

Er is steeds minder stilte. Overal lijkt geluid te zijn, informatie, beelden, beweging, actie. Ook in ons is het vaak druk.

Tegelijkertijd is stilte zo heilzaam.

Loesje: Je moet stil staan om bewogen te worden

In stilte kunnen de dingen zich ontvouwen, in hun eigen tempo. Sommige innerlijke impulsen, verlangens en behoeftes, en ook onze innerlijke wijsheid, kunnen makkelijker gehoord worden wanneer er stilte is. Stilte maakt het makkelijker om aandacht te geven.

Stilte kan je helpen (weer) in contact te zijn met jezelf. En met wat er om je heen gebeurt. In verbinding met stilte kan je dieper luisteren. ‘De dingen komen tevoorschijn’.

Picasso: ‘Je ne cherche pas, je trouve’. Ik zoek niet, ik vind.

Ook kan stilte een uitdaging zijn.

Soms willen we niet horen of zien wat er in ons leeft. We zijn bang voor wat we tegenkomen. Het maakt ons onrustig, gespannen, of verveeld. We zijn op zoek naar vermaak. Soms willen we de tijd verdrijven.

Mediteren en aandachtstraining kunnen je helpen een innerlijke stilte (terug) te vinden die voorbij gaat aan alle ruis, in en om ons. Een stilte waarin dingen komen en gaan. Een helende, allesomvattende stilte.

Wil je een weekend de stilte opzoeken, de stilte om je heen, en de stilte in jezelf, dan is dit stilteweekend misschien iets voor jou. Het weekend is ook geschikt als verdieping van je mindfulness- en meditatiebeoefening.

Het weekend bestaat uit begeleide en onbegeleide meditaties, grotendeels in stilte. Ook de maaltijden zijn in stilte, en we zullen wandelen in de mooie natuur van Groesbeek (bos, hei).

Er zijn korte inleidingen door beide trainers, waarbij de trainers putten uit kennis en ervaring met mindfulness en Zen.

 

 

 

 

Hende Bauer is mindfulnesstrainer, psychotherapeut en Zenbeoefenaar.
Ingrid Appels is mindfulnesstrainer, coach en Zenleraar.

Locatie
We verblijven in conferentiecentrum de Poort, in Groesbeek. Dit is in mindfulnessland een geliefde plek, vanwege de vriendelijke uitstraling, het goede eten en de mooie natuur.

Opzet
Het stilteweekend is van zaterdag 10.00 uur (avondprogramma tot 21.30 uur, zondagochtend start om 6.30 uur) tot zondag 17.00 uur. We overnachten in de Poort. Zie voor meer informatie het programma-overzicht.

Verzorging
Er is volpension, met verzorgd ontbijt, lunch en diner, en onbeperkt koffie en thee. Er zijn naast vlees of vis ook altijd vegetarische schotels. Als je andere dieetwensen hebt, dan kun je met de Poort overleggen over de mogelijkheden.

Er wordt overnacht in tweepersoonskamers. Voor wie graag privacy wil zijn er enkele alternatieve mogelijkheden, met beperkte beschikbaarheid. Er zijn tegen bijbetaling enkele eenpersoonskamers beschikbaar.

Zie het inschrijfformulier.

De kosten
De kosten voor het stilteweekend zijn 350 euro. Dit is inclusief overnachting in een tweepersoonskamer, volpension, en begeleiding door de trainers.

Tegen bijbetaling zijn er enkele alternatieve overnachtingsmogelijkheden. Op het Inschrijfformulier kun je je keuze aangeven. Keuzes gaan op volgorde van inschrijving!

Voor minder financieel draagkrachtigen is korting mogelijk. Overleg even met ons als je hiervoor in aanmerking wilt komen.

Heb je nog vragen, wil je overleggen, doe dit gerust! Mail ons via info@centrummindfulness.nl (Hende Bauer) of shugetsu1@gmail.com (Ingrid Appels).

Bertold Brecht: Ik sta even stil, en dat is een hele vooruitgang

Inschrijfformulier 15-16 september 2018