Lustrum 2018

Het is feest. Het tweede lustrum al weer. We hebben verschillende programma’s, korte workshops, trainingen, in het kader van het 10 jarig bestaan.
Het programma is in ontwikkeling, er komen steeds nieuwe dingen bij.
Houd deze pagina dus in de gaten om op de hoogte te blijven!

alles openen
alles sluiten

Ons lustrumaanbod

Retraite 15 en 16 september 2018

In silence, words are forgotten
In utter clarity, things appear.
Master Hung-chi Chen-chueh (1091 – 1157)

Vertaling:

Stilte
Woorden zijn vergeten
Uiterste helderheid
De dingen komen tevoorschijn

Er is steeds minder stilte. Overal lijkt geluid te zijn, informatie, beelden, beweging, actie. Ook in ons is het vaak druk.

Tegelijkertijd is stilte zo heilzaam.

Loesje: Je moet stil staan om bewogen te worden

In stilte kunnen de dingen zich ontvouwen, in hun eigen tempo. Sommige innerlijke impulsen, verlangens en behoeftes, en ook onze innerlijke wijsheid, kunnen makkelijker gehoord worden wanneer er stilte is. Stilte maakt het makkelijker om aandacht te geven.

Stilte kan je helpen (weer) in contact te zijn met jezelf. En met wat er om je heen gebeurt. In verbinding met stilte kan je dieper luisteren. ‘De dingen komen tevoorschijn’.

Picasso: ‘Je ne cherche pas, je trouve’. Ik zoek niet, ik vind.

Ook kan stilte een uitdaging zijn.

Soms willen we niet horen of zien wat er in ons leeft. We zijn bang voor wat we tegenkomen. Het maakt ons onrustig, gespannen, of verveeld. We zijn op zoek naar vermaak. Soms willen we de tijd verdrijven.

Mediteren en aandachtstraining kunnen je helpen een innerlijke stilte (terug) te vinden die voorbij gaat aan alle ruis, in en om ons. Een stilte waarin dingen komen en gaan. Een helende, allesomvattende stilte.

Wil je een weekend de stilte opzoeken, de stilte om je heen, en de stilte in jezelf, dan is dit stilteweekend misschien iets voor jou. Het weekend is ook geschikt als verdieping van je mindfulness- en meditatiebeoefening.

Het weekend bestaat uit begeleide en onbegeleide meditaties, grotendeels in stilte. Ook de maaltijden zijn in stilte, en we zullen wandelen in de mooie natuur van Groesbeek (bos, hei).

Er zijn korte inleidingen door beide trainers, waarbij de trainers putten uit kennis en ervaring met mindfulness en Zen.

 

 

 

 

Hende Bauer is mindfulnesstrainer, psychotherapeut en Zenbeoefenaar.
Ingrid Appels is mindfulnesstrainer, coach en Zenleraar.

Locatie
We verblijven in conferentiecentrum de Poort, in Groesbeek. Dit is in mindfulnessland een geliefde plek, vanwege de vriendelijke uitstraling, het goede eten en de mooie natuur.

Opzet
Het stilteweekend is van zaterdag 10.00 uur (avondprogramma tot 21.30 uur, zondagochtend start om 6.30 uur) tot zondag 17.00 uur. We overnachten in de Poort. Zie voor meer informatie het programma-overzicht.

Verzorging
Er is volpension, met verzorgd ontbijt, lunch en diner, en onbeperkt koffie en thee. Er zijn naast vlees of vis ook altijd vegetarische schotels. Als je andere dieetwensen hebt, dan kun je met de Poort overleggen over de mogelijkheden.

Er wordt overnacht in tweepersoonskamers. Voor wie graag privacy wil zijn er enkele alternatieve mogelijkheden, met beperkte beschikbaarheid. Er zijn tegen bijbetaling enkele eenpersoonskamers beschikbaar.

Zie het inschrijfformulier.

De kosten
Dit zijn de opties:

1. Tweepersoons kamer met gedeeld douche en toilet (op de gang) voor 2 personen 350,- per persoon.
2. Tweepersoons kamer met eigen douche en toilet, voor 2 personen 360,- per persoon
3. Privékamer met eigen douche en toilet, voor 1 persoon 370,-

Dit is inclusief overnachting, volpension, en begeleiding door de trainers.

Voor minder financieel draagkrachtigen is korting mogelijk. Overleg even met ons als je hiervoor in aanmerking wilt komen.

Heb je nog vragen, wil je overleggen, doe dit gerust!
Mail ons via info@centrummindfulness.nl

Bertold Brecht: Ik sta even stil, en dat is een hele vooruitgang

Tweepersoonskamer, 350,- per persoon

Tweepersoonskamer 360,- per persoon

Privékamer, 370 voor 1 persoon

Stadsretraite 17 en 18 november 2018

Als je al een tijdje bezig bent met mindfulness, dan komt vroeg of laat de wens op om eens een retraite mee te maken. Dat kan een bijzondere en verdiepende ervaring zijn: een langere tijd in stilte zijn, samen oefenen, inspiratie vinden.
Deze retraite is niet op een exotische locatie, maar gewoon, midden in de stad, misschien wel bij jou om de hoek. Je wordt begeleid door een ervaren mindfulnesstrainer en Zenbeoefenaar, die zelf graag en geregeld op retraite gaat. Geïnteresseerd? Doe dan mee, op 17 en 18 november met de Stadsretraite in het fijne Centrum voor Mindfulness Den Haag.

Twee dagen om je mindfulness-beoefening te verdiepen, grotendeels in stilte. De oefeningen worden bekend verondersteld zodat er weinig woorden hoeven te worden gebruikt in de begeleiding van de oefeningen: dus ervaring met mindfulness of meditatie is gewenst. Overleg gerust bij twijfel.
We doen afwisselend zitmeditatie, loopmeditatie, en af en toe body scans of yoga-oefeningen. Indien mogelijk zullen we ook buiten wandelen. De maaltijden en pauzes zijn ook momenten voor het beoefenen van aandacht.

Het thema voor de stadsretraite is “Ontspannen in wat er is & Thuiskomen in jezelf”.
We beginnen zaterdag om 9.30 uur en eindigen zondag om 17.30 (na gezamenlijk schoonmaken en opruimen).
Op zaterdagavond is er een programma tot 21.15, en op zondag kun je om 7.30 meedoen met het vroege-ochtend-programma (facultatief). Als je niet zo matineus bent, of als je gezondheid of thuissituatie dat niet toelaat, kun je ook instappen om 10.00 uur.
Er zijn korte inleidingen door Hende, en er is de gelegenheid om vragen/ervaringen over je beoefening met haar te bespreken in 10-minuten-gesprekken.

De kosten worden laag gehouden zodat iedereen kan meedoen.
Je neemt iets te eten mee voor de lunch om te delen zodat we een soort buffet hebben met smakelijke hapjes.
Er is op zaterdagavond de mogelijkheid mee te eten (eenvoudige vegetarische Indonesische afhaalmaaltijd).

De rollen en taken worden verdeeld onder de deelnemers (het slaan van de gong, klaarzetten van koffie en thee, opruimen en schoonmaken na afloop). Ook het vervullen van deze taken zijn momenten voor aandachttraining: oefening om mindfulness te brengen in het alledaagse leven.

Je overnacht thuis. Als je van verder weg komt kun je bij een B&B in de buurt overnachten of wellicht bij een van de andere deelnemers. Indien gewenst zullen wij helpen iemand te vinden waar je kunt overnachten.

De prijs voor het weekend is 170 euro inclusief BTW, en inclusief koffie en thee, en als het door je werkgever wordt betaald 250 ex BTW.
De retraite wordt begeleid door Hende Bauer, ervaren mindfulnesstrainer, Zenbeoefenaar, compassietrainer en psychotherapeut.

Inschrijven 17 en 18 november 2018 (privé betaald)

Inschrijven 17 en 18 november 2018 (door werkgever betaald)