Leertherapie Mindfulness en zelfcompassie in 5 maanden (online)
Online Leertherapie (thema Mindfulness en zelfcompassie)
Dit programma beslaat een periode van ruim 5 maanden, de sessies zijn online. Praktisch en weldadig.
In deze opzet krijg je een krachtige en efficiënte leertherapie en een diepgaande ervaring. Het bied een goede kennismaking in de diepte met mindfulness/compassie, en telt voor 25 therapiesessies.
Thema: Mindfulness & Compassie
Bij dit thema leer je jezelf en anderen met liefdevolle vriendelijkheid en compassie te behandelen. Je leert hoe je jezelf kan ondersteunen vanuit vriendelijkheid in plaats van zelfkritiek; hoe je jezelf kunt steunen in moeilijke situaties; hoe je voor jezelf kan zorgen; hoe je zorgt dat je jezelf niet verliest in het contact met anderen; en hoe je mild met jezelf om kan gaan door middel van oefeningen en meditaties. Het programma start met enkele toepassingen uit de mindfulness.
De compassie en zelfcompassie hebben een diepgaand effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.
Leerzaam, praktisch en efficiënt:
leertherapie verspreid over 5 maanden vanuit een prettige locatie, namelijk je eigen huis!
Op veler verzoek wordt nu al enkele jaren leertherapie in verschillende vormen aangeboden. Bij deze maak je je compassie en zelfcompassie grondig eigen, en oefen je tussen de sessies met het vergroten van je vermogen tot mindfulness en vooral (zelf-)compassie. Je doet waardevolle ervaringen op, ervaart hoe het is om in therapie te gaan, en je gaat de diepte in met de oefeningen. Door de spreiding in de tijd krijg je de ruimte om je de stof echt eigen te maken en dit in jouw leven en werk toe te passen. Er wordt verwacht dat je tussen de sessies met het geleerde aan de slag gaat: reken op 4-5 keer per week 20-30 minuten thuis.
Om de resultaten blijvend te integreren in je leven is het raadzaam de oefeningen door te zetten in je eigen leven of in je werk te integreren.
Deze blokken zijn ook geschikt voor wie al een andere leertherapie volgde, bij Hende of elders. Door de spreiding in de tijd is deze leertherapie ook geschikt voor de opleidingen tot klinisch psycholoog, systeemtherapeut, en psychotherapeut.
Door 2 blokken leertherapie te combineren kun je de leertherapie over een periode van 9 maanden laten lopen, en 50 sessies laten beslaan.
Er is gekozen voor zeer belangrijke thema’s, die juist voor therapeuten essentieel zijn: Aandacht, zelfzorg en compassie.
Meer informatie
Wil je uitgebreide informatie? Lees verder onder het overzicht.
ONLINE LEERTHERAPIE IN 5 MAANDEN | THEMA Mindfulness & Compassie | Start 20 december 2024 | Nog enkele plekken
Locatie
- Online
Het volgen van de leertherapie op basis van de mindfulness en zelfcompassie is een groot cadeau aan mezelf! De deskundige, warme en begripvolle begeleiding van Hende hebben gemaakt dat ik mijn eigen proces heb kunnen volgen. Zeker een aanvulling op de leertherapie mindfulness!
– Deelnemer leertherapie
Mindfulness heeft zijn plek veroverd binnen de gezondheidszorg vanwege de goede effecten voor cliënten en therapeuten. Therapeuten worden effectiever (in de beleving van de cliënt en qua snelheid van herstel). Onderzoek laat dit zien, en je ervaart het zelf.
Een nieuwe ontwikkeling is (zelf-)compassie. Veel mensen zijn streng voor zichzelf, en kritisch. Zij steunen zichzelf niet wanneer ze het moeilijk hebben. Dit vermogen, om jezelf te behandelen met zachtheid, jezelf te steunen en motiveren op een vriendelijke manier, ontwikkel je met mindful self compassion. Ook therapeuten hebben hier behoefte aan!
In ons werk ontmoeten we mensen die worstelen, en lijden. Dit is soms uitputtend. We voelen ons machteloos of diep geraakt. Ontdek hoe zelfcompassie je helpt om compassie te voelen zonder zelf leeg te lopen.
De leertherapiesessies zijn werkzaam, intensief, inspirerend. In een aangename, veilige omgeving ontwikkel je nieuwe vaardigheden.
Hoewel het uitdagend kan zijn, ervaren deelnemers dit doorgaans als een weldadige ervaring.
Het programma bestaat uit een intake en 12 dubbele sessies die een periode van 4-5 maanden bestrijken. De sessies zijn online.
Praktisch en weldadig.
Data en tijden
12 sessies op (meestal) vrijdagen van 14.00 – 17.15 uur (data onder voorbehoud):
-
Intake in de week van 4 november 2024 (of bij latere aanmelding in overleg),
-
20 december,
-
10, 17 en 24 januari 2025,
-
14 februari,
-
25 februari (let op, dinsdag 25 februari, dubbele sessie 10.00-17.00),
-
7 en 14 maart,
-
21 maart van 10.00-17.00 (dubbele sessie),
- 28 maart.
Locatie
De sessies vinden online plaats, via Zoom.
Trainer
Kosten
De kosten voor deze training bedragen 980 euro.
Ik merk dat ik de afgelopen tijd veel meer opmerkzaam ben op wat er in mij om gaat, wat ik voel en wat ik nodig heb. Ik heb wel soms nog moeite om er dan ook naar te luisteren omdat ik ook steeds meer merk hoe veel ik bezig ben met anderen en wat zij zouden willen zien, horen, verwachten.
Ik ben heel bewust aan het oefenen om op dat soort moment bij mij zelf te blijven en te verdragen dat ik dan mogelijk een ander teleurstel, anders ben/afwijk, of niet weet wat de ander wil en dat ook minder/ niet belangrijk mag vinden. Zelfcompassie helpt me hier heel goed bij.
Vooral in het liefdevol erkennen dat ik dit lastig vind en nog veel te leren heb. Verder heb ik er een gewoonte van gemaakt de dag af te sluiten met een korte meditatie oefening (vaak liefdevol ademen of de dankbaarheidsmeditatie), ik merk dat mij dat goed doet en dat ik er rustig van word en vervolgens ruimte heb om rustig in slaap te vallen.
– Deelnemer leertherapie
Meer informatie over de leertherapie
Waarom zou een therapeut in opleiding een compassie-leertherapie volgen?
Mindfulness heeft zijn plek veroverd binnen de gezondheidszorg vanwege de goede effecten voor cliënten en therapeuten. Therapeuten worden effectiever (beleving van de cliënt; snelheid van herstel). Onderzoek laat dit zien, en je ervaart het zelf.
Een nieuwe ontwikkeling is (zelf-)compassie. Veel mensen zijn streng voor zichzelf, en kritisch. Zij steunen zichzelf niet wanneer ze het moeilijk hebben. Dit vermogen, jezelf behandelen met zachtheid, te steunen, motiveren op een vriendelijke manier, ontwikkel je met mindful self compassion. Ook therapeuten hebben hier wel behoefte aan …
In ons werk ontmoeten we mensen die worstelen, en lijden. Dit is soms uitputtend. We voelen ons machteloos of diep geraakt. Ontdek hoe zelfcompassie je helpt om compassie te voelen zonder zelf leeg te lopen.
Voor wie is het niet geschikt?
De leertherapie is bedoeld voor mensen die daadwerkelijk willen werken aan zichzelf en aan het ontwikkelen van aandacht, zachtheid en compassie.
Als je niet open staat voor het leren van een nieuwe methodiek is de leertherapie niet geschikt voor jou. Een beetje scepsis is prima, overigens, en zelfs gezond.
Als je momenteel psychische klachten hebt (depressie, angststoornis of iets dergelijks) of als je een geschiedenis hebt van ernstige psychische klachten, neem dan eerst contact op. Dit is een opleidingstherapie, en niet bedoeld als een curatieve therapie. Als je twijfelt, neem gerust contact op voor overleg!
Zo knap, je komt in 20 minuten tot de kern. Lukt het niet linksom dan doe je het rechtsom, zonder dat je een techniekje of trucje toepast. Het is niet vaak dat je een vakkundige college zo bezig ziet … en je weet een veilige sfeer te creëren!Een deelnemer over de therapeute
Erkende leertherapie
Leertherapie wordt goedgekeurd als die wordt gegeven door een erkend leertherapeut. Hende is erkend: als leertherapeut door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NPV, en door de specialistische vereniging Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT (erkend tot en met 2025, voor wie voor juli 2023 met supervisie begint). Daardoor wordt de leertherapie bij Hende geaccepteerd als onderdeel voor de opleiding van de VGCT en meestal ook voor de registraties tot Psychotherapeut, Systeemtherapeut, Klinisch Psycholoog en Psychiater.
Eventuele aanvullende eisen
Let wel op, sommige opleidingen en verenigingen stellen extra eisen, bijvoorbeeld over de duur van de therapie. Kijk dit na bij je eigen opleiding.
Beleid VGCT
Ben je bezig met het opleidingstraject van de VGCT? Als je in of voor 2021 al bezig met je supervisietraject, volg je leertherapie. Start je in 2022 of 2023 (voor 1 juli 2023) met je supervisie? Dan mag je ook een VGCT-erkende leertherapie volgen. Start je pas daarna met je supervisie, dan volg je de nieuwe leerlijn. Bij twijfel, kijk dit goed na op de website van de VGCT.
Velen gingen je voor. Hende heeft circa 550 mensen leertherapie gegeven sinds 2007.
Verschillende vrienden gaven aan me als
rustiger, opener en echter te ervaren.Deelnemer aan de leertherapie
Wees welkom, en neem bij vragen gerust contact op!