Ons aanbod / Inschrijven

Klik op de plusjes voor meer informatie over de programma’s.

alles openen
alles sluiten

Mindfulness basisprogramma's

Introductieworkshop mindfulness

Eens in de zoveel tijd organiseren we een introductieworkshop mindfulness.

 • Vraag je je af of mindfulness iets voor je is?
 • Weet je nog niet zeker of je een mindfulnesstraining wilt volgen?
 • Ben je benieuwd naar de sfeer op het centrum?
 • Wil je vrijblijvend kennismaken met de trainer?

Het programma bestaat uit

 • uitleg wat mindfulness is,
 • een beschrijving van het programma,
 • enkele korte oefeningen

In het fijne pand waar het Centrum voor Mindfulness Den Haag is gevestigd. Je proeft de sfeer, ontdekt de waarde van mindfulness en krijgt een indruk van de trainer. Een aangename avond of middag, waar je meteen iets aan hebt.

Data en tijden

 • Dinsdag 17 november 2020 | 20.00 – 22.00 uur | Online
  door Hende Bauer 
  In verband met het Coronavirus, wordt deze introductieworkshop uitsluitend online gegeven (via zoom, dit werkt heel gemakkelijk).

 • Dinsdag 15 december 2020  | 20.00 – 22.00 | Live op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag
  door Hende BauerKosten

15

Kom je via Menzis/ SamenGezond, schrijf je dan in door een e-mail te sturen naar info@centrummindfulness.nl onder vermelding van je naam en telefoonnummer.

Inschrijven 15 december 2020

Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)

De naam is wat verwarrend; het is geen therapie en het is geen cognitieve gedragstherapie, het is echt mindfulness! MBCT is de officieel benaming voor het mindfulness-programma waarin aandacht wordt besteed aan hoe je mindfulness toepast op moeilijke momenten. Voor iedereen nuttig.

Geschikt voor mensen met aanleg voor piekeren, angst of somberheid, stress of lichamelijke klachten, maar ook voor geïnteresseerden zonder klachten. Dit programma bestaat uit 8 dagdelen van 2 ½ uur, en een hele oefendag. Het programma overlapt met het stressreductieprogramma maar besteedt ook aandacht aan specifieke denkpatronen. De training wordt in het Nederlands gegeven.

Wil je uitgebreide informatie? Scroll dan even door naar beneden en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze mindfulnesstraining’.

Data en tijden

 • Start 8 oktober 2020  |  8 donderdagochtenden, 1 zaterdag | nog enkele plekken
  Tijdstip:  10:00 – 12:30 uur
  Locatie: Centrum Mindfulness Den Haag, Westeinde 175L Den Haag
  Data: 8, 15 en 22 oktober; 5, 12, 19 en 26 november; 3 december 2020
  Stille oefendag op zaterdag 21 november 2020 van 10:00 – 16:00 uur
  Reservedag: 17 december 2020 10:00 – 12:30 uur (graag ook vrijhouden!)
  Trainer: Hende Bauer 

  Start 12 januari 2021  |  8 dinsdagavonden, 1 zaterdag 
  Tijdstip:  19:30 – 22:00 uur
  Locatie: Centrum Mindfulness Den Haag, Westeinde 175L Den Haag
  Data: 12, 19, 26 januari; 2, 9, 16, 23 februari; 2 maart 2021
  Stille oefendag op zaterdag 20 februari 2021 van 10:00 – 16:00 uur
  Reservedag: 23 maart 2021 19:30 – 22:00 uur (graag ook vrijhouden!)
  Trainer: Hende Bauer

  Voor deze training geldt dat je zonder kosten mag annuleren tot de aanvang van de training als je klachten hebt of in quarantaine moet ivm de onzekerheid door het Corona-virus (er is ook de mogelijkheid om dan online aan te sluiten).

Kosten

De kosten voor deze training bedragen 595 euro voor zelfbetalers en 989 euro voor als de werkgever betaalt (inclusief voorgesprek, oefendag en alle cursusmaterialen, audiobestanden en werkboek).

“Na de training heb ik meer rust en kalmte (in mijn hoofd). En (wat) meer zelfinzicht, waardoor ik beter kan omgaan met enkele hinderlijke eigenschappen. Ook m’n partner vindt dat, en dat zegt nogal wat.”
Frederik, loopbaanbegeleider, 64 jaar.

Uit anonieme evaluaties:
“De training is een goede intensieve kennismaking met mindfulness.”

“Het geeft echt rust en dat voelt als een cadeautje.”

“One of the best courses I’ve done.”

“Ik heb de cursus al aan mensen aangeraden, ik heb er veel van geleerd!”

“Ik heb er enorm veel aan gehad – en ik was een scepticus!”

Mindfulness Light: Korte Online Cursus in 1 week

Aandacht en mentale kalmte ontwikkelen kan met mindfulness. Nu de basisbeginselen in een compacte cursus.
5 dagen lang elke dag van 17.00-18.00 uur een cursus in de principes en basisoefeningen van mindfulness door een zeer ervaren trainer.
Dinsdag 30 juni, woensdag 1 juli, donderdag 2 juli, vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli 2020.
Inclusief korte mindfulnessoefeningen op audio.
Voor een klein bedrag, namelijk 125 euro (voor werkgevers 195).

Inschrijven Mindfulness MBCT start 8 oktober 2020 (privé betaald)

Inschrijven Mindfulness MBCT start 8 oktober 2020 (werkgever betaald)

Inschrijven Mindfulness MBCT start 12 januari 2021 (privé betaald)

Inschrijven Mindfulness MBCT start 12 januari 2021 (werkgever betaald)

meer lezen over deze mindfulnesstraining

Mindfulness MBCT: training ter vergroting van je innerlijke kalmte, bewustzijn en inzicht

Mindfulness-Based Cognitive Therapy

Deze training wordt ook wel mindfulnesstraining genoemd. Het is een relatief nieuwe methode voor het omgaan met stress, automatische reactiepatronen, somberheid, pijn en vermoeidheid. Waar veel therapieën op verandering gericht zijn, is MBCT er meer op gericht te leren op een ontspannen manier te zijn met wat er is (hetgeen dan wel weer tot veranderingen leidt!). Er wordt in de training gebruik gemaakt van meditatieve technieken. Je leert in het hier en nu te zijn, meer open te staan, je aandacht beter te richten/open te stellen; daarnaast ontwikkel je oordeelvrije aandacht, een mildere manier van kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen. Deze methode is erg geschikt voor je als je last hebt van lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, als je veel piekert, en als je aanleg hebt tot het ontwikkelen van depressies. Niet alleen helpt deze methode je veel ontspannener met moeilijkheden om te gaan, minder te piekeren, het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten. Ook geschikt voor diegenen die zich willen verdiepen in mindfulness, of zelf overwegen met deze methode te gaan werken en willen ervaren wat het doet.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je aandacht juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde formele oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

Opzet

De methode bestaat uit een programma van 8 weken. In 8 bijeenkomsten van 2 ½ uur leer je verschillende aandachtsoefeningen. Je oefent thuis ongeveer een uur per dag. Ook is er een stille oefendag tussen de 6e en 7e bijeenkomst, en voorafgaande aan de training een individueel gesprek.

Praktische gegevens

De training vindt doorgaans plaats op een doordeweekse avond of ochtend. De locatie is Westeinde 175 L, 2512 GX in Den Haag (centrum Den Haag). Voorafgaand aan de training is er een kennismakings-/intakegesprek.

Kosten

De actuele tarieven zijn op de site te vinden. De prijs is inclusief individueel intakegesprek, 8 sessies van 2 1/2 uur, de oefendag met lunch, een set van 4 CD's, en een werkboek. Er is een afwijkend tarief voor wanneer bedrijf of werkgever betaalt. Is het tarief te hoog voor je, bijvoorbeeld omdat je een minimuminkomen hebt, neem dan toch contact op. In sommige gevallen is een reductie mogelijk. U schrijft zich in met de knop hierboven. Zodra de inschrijving binnen is nodigen wij u uit voor het kennismakingsgesprek.

Trainer

Hende Bauer, BIG GZ-psycholoog, BIG psychotherapeut en gecertificeerd mindfulnesstrainer.

Testimonial

"Bij Hende voel ik me in veilige handen, en ik bewonder haar eerlijkheid en inzet. Goede trainer, zonder meer." Frederik, loopbaanbegeleider, 64 jaar.

Mindfulnesstraining Stressreductie door aandachttraining (MBSR)

Dit is het prachtige mindfulnessprogramma van Jon Kabat-Zinn, het programma waar de hele mindfulnessbeweging mee begon: Mindfulness Based-Stress Reduction (MBSR). In het Nederlands Aandachttraining (AT).

Mindfulnesstraining Stressreductie door Aandachttraining (MBSR)
HÉT klassieke mindfulnessprogramma. Geschikt voor mensen met stressklachten, teveel in het hoofd zitten of lichamelijke klachten, wie altijd gejaagd is, mensen met werkgerelateerde klachten; en voor mensen die stress willen voorkomen en voor wie kennis wil maken met mindfulness.
Het oorspronkelijke programma van Jon Kabat-Zinn, bestaat meestal uit 8 dagdelen van 2 ½ uur en een stiltedag.
Ook wordt het programma aangeboden in een compacte vorm, namelijk in 1 intensieve week.
Beide programma’s zijn gebruikelijk in de VS, en beide worden ook bij ons aangeboden.
Je leert wat mindfulness is en oefent met een scala aan mindfulnesstechnieken. Je leert jezelf beter kennen, je leer mindfulness in je dagelijks leven in- en toepassen – en je ontwikkelt een mindvolle houding. Zie voor data en tijden hieronder.

Wil je meer informatie? Scroll dan even door naar beneden en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze mindfulnesstraining’.

Mindfulness MBSR  |  in 8 weken

 • Start 16 juli 2020  |  8 donderdagavonden | Online | Uitgesteld
  Tijdstip:  19:30 – 22:00 uur
  Data: 16, 23, en 30 juli, 6, 13, 20 en 27 augustus en 3 september 2020
  + 1 Stiltedag (ook online):  zaterdag 15 augustus 2020, 10.00-16.00 uur
  Trainer Hende Bauer
  De kosten voor deze training bedragen 497 euro voor zelfbetalers en 897 euro als de werkgever betaalt. Inclusief cursusmaterialen (audiobestanden, werkboek) en inclusief individueel voorgesprek (online).

Mindfulness MBSR Intensive  |  in één week

Is het voor jou lastig om 8 weken lang een ochtend of avond te reserveren, bijvoorbeeld omdat je een wisselend rooster hebt? Vind je het prettig om een hele week te reserveren en je te onderdompelen in mindfulness?
Doe dan deze winter of zomer mee met de mooie Mindfulnesstraining in één week. Het is gebaseerd op het MBSR-programma van Jon Kabat-Zinn, met een stille oefendag op donderdag. Het is veel oefenen en ervaren en dat zorgt voor een diepe doorvoelde beleving van wat mindfulness is, waardoor dit krachtig doorwerkt. Aan het eind van de week heb je een goede basis.

Je krijgt alle materialen die bij de gebruikelijke achtweekse training horen, zodat je na afloop van deze week, zelf nogmaals het programma in je eigen tempo kunt doorlopen.
Het is een compacte training waarbij je het hele MBSR programma volgt in 5 dagen.

 • Start op 31 augustus 2020 |  maandag t/m donderdag | 5 dagen | Geannuleerd
  Tijdstip: 09:00 – 16:30 uur
  Data: 31 augustus; 1, 2, 3 en 10 september 2020
  Locatie: Centrum voor Mindfulness Den Haag
  Trainer:   Hende Bauer

PS Er starten ook mindfulnesstrainingen MBCT.

De kosten voor deze intensieve training bedragen 695 euro voor zelfbetalers en 1.095 euro als de werkgever betaalt. Inclusief cursusmaterialen (audiobestanden, werkboek) en individueel voorgesprek. Deze training wordt door Hende zelf gegeven.

Uit anonieme evaluaties:
“Een erg fijne en inspirerende training. Een aanrader voor veel mensen. Zal het gaan missen!”

“Een zeer praktisch, open en verhelderend programma!”

“Het verschil tussen 8 weken geleden en nu gun ik iedereen!”

Mindfulness Light: Korte Online Cursus in 1 week

Aandacht en mentale kalmte ontwikkelen kan met mindfulness. Nu de basisbeginselen in een compacte cursus.
5 dagen lang elke dag van 17.00-18.00 uur een cursus in de principes en basisoefeningen van mindfulness door een zeer ervaren trainer.
Dinsdag 30 juni, woensdag 1 juli, donderdag 2 juli, vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli 2020.
Inclusief korte mindfulnessoefeningen op audio.
Voor een klein bedrag, namelijk 125 euro (voor werkgevers 195).

meer lezen over deze mindfulnesstraining

Training ter vergroting van je innerlijke kalmte, bewustzijn en inzicht.

Stressreductie door aandachttraining

Deze training wordt ook wel mindfulnesstraining genoemd. Het is een relatief nieuwe methode voor het omgaan met o.a. stress, piekeren, pijn en vermoeidheid. Waar veel therapieën op verandering gericht zijn, is AT (Aandachttraining) er meer op gericht te leren op een ontspannen manier te zijn met wat er is (hetgeen dan wel weer tot veranderingen leidt). Er wordt in de training gebruik gemaakt van meditatieve technieken. Je leert in het hier en nu te zijn, meer open te staan, je aandacht beter te richten/open te stellen; daarnaast ontwikkel je oordeelvrije aandacht, een mildere manier om te kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen. Deze methode is erg geschikt voor je als je last hebt van lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, als je veel piekert, en als je aanleg hebt tot het ontwikkelen van depressies. Niet alleen helpt deze methode je veel ontspannener met moeilijkheden om te gaan, minder te piekeren, het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten. De training is ook geschikt wie wil ervaren wat mindfulness is, en voor diegenen die zelf met mindfulness willen gaan werken en willen ervaren wat de training met je doet. Wat is mindfulness? Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je aandacht juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde formele oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

Opzet

De methode bestaat uit een kennismakingsgesprek vooraf, 8 bijeenkomsten van 2 ½ uur (hierin leer je verschillende aandachtsoefeningen) en een stiltedag (hele dag). Je oefent thuis ongeveer een uur per dag.

Praktische gegevens

De training vindt plaats op 8 dagdelen van 2 ½ uur en een hele dag van 6 uur. De locatie is Westeinde 175 L, 2512 GX in Den Haag (centrum Den Haag). Voorafgaand aan de training is er een kennismakings-/intakegesprek.

Kosten

De kosten voor deze training bedragen 675 voor zelfbetalers en 975 excl. BTW voor bedrijven en instellingen. De prijs is inclusief lunch op oefendag en complete set materialen. U kunt zich inschrijven via de knop hierboven. Wanneer het formulier binnen is, wordt contact met u opgenomen voor een kennismakingsgesprek. U bent zelf verantwoordelijk voor de kosten. Uw inschrijving is definitief wanneer u het volledige bedrag hebt voldaan. Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. U kunt tot 2 weken na aanmelding kosteloos annuleren; tussen 2 en 4 weken tevoren kunt u schriftelijk annuleren en betaalt u 100 euro annuleringskosten. Daarna is het volledige bedrag verschuldigd.

Trainer

De training wordt gegeven door Didi de Joode of door Hende Bauer, BIG GZ-psycholoog, BIG-psychotherapeut en mindfulnesstrainer.

Testimonial

"Ik had last van piekeren, gevoeligheid voor depressie, in mijn hoofd zitten, lichaam slecht kunnen voelen, over mijn eigen grenzen gaan. Na de training pieker ik veel minder, voel mijn grenzen beter, blijf veel beter overeind in woelige tijden. Kan beter accepteren dat dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn en dat moeilijke dingen makkelijker te dragen zijn" Juliette, 47, beeldend kunstenaar, deelnemer ACT-groep.

Mindfulness vervolgprogramma's

Mindfulness en je Sterke Kanten (MBSP)

Vervolgtraining Mindfulness en je Sterke Kanten (MBSP)

Mindfulness en Sterke Kanten
In de training Mindfulness en Sterke Kanten (voluit MBSP of Mindfulness Based Strengths Practice), die is ontwikkeld door het VIA institute, leer je mindfulness en ontwikkel je je unieke sterke kanten. Het resultaat is dat je bewuster in het leven staat en dat je je bewuster bent van je sterke kanten en hoe je deze kunt inzetten in je werk en leven.

Sterke eigenschappen
Ieder mens bezit van nature een aantal sterke eigenschappen of sterke kanten. Deze eigenschappen hebben een sterke invloed op ons gedrag en de manier waarop we denken en ons voelen. Je zou kunnen zeggen dat deze positieve eigenschappen de basis vormen van onze identiteit en wij blijken deze sterke eigenschappen allemaal te bezitten.

Als voorbeeld van sterke eigenschappen kun je denken aan eigenschappen als moed, zelfbeheersing en discipline, humor en leergierigheid, etc. Naar deze universele sterke eigenschappen is veel onderzoek gedaan door het VIA Institute. Uit onderzoek blijkt dat we meer energie en welbevinden of geluk ervaren wanneer we gebruik maken van onze typerende sterke eigenschappen.

Mindfulness en Positieve Psychologie: ‘mindfulness met een glimlach’
In de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction Training) leer je bewust de aandacht te richten op ongemak om uiteindelijk op een meer bewuste manier op dit ongemak te reageren. Dit heeft een sterk reducerend effect op stress. De MBSR training is met name gericht op het reduceren van stressgerelateerde klachten. Na het doen van een mindfulnesstraining ga je op een meer bewuste manier in het leven staan. De positieve psychologie, waar de Sterke Kanten training op is gebaseerd, gaat nog een stap verder. De positieve psychologie kijkt vooral naar wat mensen gelukkig maakt en hoe je je welbevinden of ‘floreren’ kunt vergroten. De training ‘Mindfulness en Sterke Kanten’ verbindt zo het beste van 2 werelden. De training heeft én een sterk stress reducerend effect én vergroot tegelijkertijd je welbevinden en je geluk.

De MBSP training – Mindfulness en Sterke Kanten
De training is ontwikkeld door het VIA instituut dat ook het onderzoek naar sterke kanten heeft gedaan. De training bestaat uit een afwisseling van oefeningen, uitwisseling en je wordt begeleid met behulp van een reader en audiobestanden. In de training doe je gerichte aandachtsoefeningen en daarnaast ga je in de training aan de slag met je sterke kanten. De training werkt 2 zo kanten op:

 • Je verdiept je mindfulness met behulp van je sterke kanten – Strong Mindfulness.
 • Met behulp van mindfulness wordt je je bewuster van je sterke kanten en hoe je die kunt inzetten en kunt ontwikkelen – Mindfulness Strength.

Resultaten en doelgroep
Door het doen van de training zul je bewuster in het leven staan en meer leven vanuit je eigen kracht. Je ontdekt wat jouw unieke en kenmerkende sterke kanten zijn en je vindt meer betekenis en vervulling in je leven. Deelnemers geven aan dat ze door het doen van de training meer inzicht krijgen in wat ze energie en geluk geeft en dat ze daarnaast leren om effectiever om te gaan met uitdagingen die ze tegenkomen.

Trainer
Remy van Gelder 

Bijeenkomsten en kosten
De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van twee uur en kost 297 euro voor zelfbetalers of 397 als je werkgever betaalt.

Opgeven
Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de eerstvolgende training plaats vindt. Bij voldoende interesse wordt er een nieuwe training gepland.

Geef je hier vrijblijvend op als geïnteresseerde voor de training Minfuflness en je Sterke Kanten!

Ja, ik heb interesse in de training!

Inschrijven start 14 oktober 2019 (privé betaald)

Inschrijven start 14 oktober 2019 (door werkgever betaald)

Compassietraining (Compassie & Zelfcompassie) (aanbevolen!)

VERVOLGTRAINING COMPASSIE EN ZELFCOMPASSIE

~  Heb je een basis in mindfulness, maar heb je moeite met het aspect “mildheid”?
~  Vind je het lastig om te gaan met pijn, frustraties, of emoties?
~  Ben je snel ontevreden over jezelf?
~  Heb je last van zelfkritiek, schaamte, oordelen over jezelf?
~  Ben je hard voor jezelf of anderen?
~  Vind je het lastig jezelf en anderen te accepteren zoals je bent?
~  Wil je leren een positievere, steunende houding voor jezelf te ontwikkelen?

Als je een of meer van deze vragen met ja hebt beantwoord dan is de compassietraining zeker iets voor jou!
De compassietraining is een prachtig programma, geschikt als vervolg op de mindfulnesstraining, en het werkt verdiepend en verzachtend.

Zowel in de Verenigde Staten, in het Verenigd Koninkrijk/Engeland, als in Nederland is na jaren ervaring en onderzoek een compassieprogramma ontwikkeld. Hende maakt gebruik van al deze methodieken.
Hende biedt 2 compassietrainingen aan. Deze gaan over dezelfde thematiek, maar de oefeningen, verhalen en opzet zijn verschillend. Je kunt kiezen op basis van datum en tijd, want beide programma’s zijn effectief, en er wordt uit hetzelfde vaatje getapt. Mocht je al een compassietraining hebben gevolgd, dan kun je gerust dezelfde training herhalen (dat geeft verdieping) of je kunt je laten verrassen door nog eens de andere variant te volgen.

Hoe gaat zo’n compassietraining?
Je verdiept je in liefde en vriendelijkheid, en in datgene dat liefde en vriendelijkheid in jezelf blokkeert. Je leert een scala aan basistechnieken, met het focus op mildheid, zachtheid, warmte en mededogen voor jezelf en anderen. Je krijgt een waaier van oefeningen, methodes, en woorden waar je zelf mee verder kunt na de training.
Je leert beter met leed en pijn omgaan, vergroot je je (zelf)acceptatie en verbetert je je relaties met anderen. Onderdelen zijn de pleasure walk, de mededogende body scan, en het werken met weerstand en verlangen.


INTRODUCTIEWORKSHOP COMPASSIETRAINING

Op dinsdag 15 december 2020 van 10.00 – 12.00 uur is er een live  introductieworkshop over de compassietraining. Je kunt je hieronder opgeven, of kijk hier voor meer informatie over de workshop compassietraining.


ACHTWEEKSE

Mindful Self Compassion | in 9 bijeenkomsten

Start 5 januari 2021 | 9 dinsdagen | Live op onze locatie
Tijdstip: 10.00 – 12.30 uur (dinsdagochtend) en 10.00-16.00 op dinsdag 16 februari 2021
Data: 5, 12, 19 en 26 januari; 2, 9 , 16 (van 10-16 uur) en 23 februari; 2 maart 2021.
Trainster: Hende Bauer

Voor deze training geldt dat je zonder kosten mag annuleren tot de aanvang van de training als je klachten hebt of in quarantaine moet ivm de onzekerheid door het Corona-virus (er is ook de mogelijkheid om dan online aan te sluiten).

Kosten
De kosten voor deze training bedragen 595 voor zelfbetalers en 989 als de werkgever betaalt. Prijs inclusief boek, audiobestanden en consumpties.

 

Start 1 oktober 2020 | 8 donderdagavonden en 1 zaterdag | Online | Nog enkele plekken, wacht niet te lang
Tijdstip: 19.30-22.00 (donderdagavond) en 10.00-16.00 op zaterdag 7 november 2020
Data: 1, 8, 15 en 22 oktober; 5, 12 en 26 november 2020; 3 december 2020, en zaterdag 7 november 2020 van 10.00-16.00 uur.
Trainster: Hende Bauer

Deze compassietraining wordt online gegeven; veilig ivm het Coronavirus, gemakkelijk vanuit je luie stoel en tijdbesparend want vanaf je eigen huis!
(via zoom, dit werkt heel gemakkelijk, als je hier onzeker over bent kunnen we een uitprobeersessie inplannen).

Kosten
De kosten voor deze training bedragen 497 euro voor zelfbetalers en 897 euro als de werkgever betaalt. Prijs inclusief werkboek en audiobestanden en kennismakingsgesprek.


COMPASSIETRAINING MBCL

Mindfulness-based Compassionate Living | nieuw lesprogramma 

Nieuw lesprogramma, gebaseerd op de MBCL ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink. In dit programma wordt stilgestaan bij de verschillende ‘standen’ waar we in kunnen staan: stress, jagen, kalmering, en hoe je daar wijzer mee om kunt gaan. Je traint jezelf in het meer contact maken met je kalmeringssysteem.
Er wordt geoefend met verschillende invalshoeken en oefeningen, verhalen en gedichten, om je in staat te stellen makkelijk contact te maken met vriendelijkheid, mededogen, gelijkmoedigheid, vreugde, voor anderen en voor jezelf.
De meesten van ons zijn niet zo zachtaardig – juist voor onszelf, dus daar wordt extra aandacht aan gegeven.
Het is een mooi programma voor na een mindfulnesstraining of andere basis in meditatie, als vervolg, verdieping en verzachting.
Deze training is verspreid over een aantal weken zodat je kan oefenen met het geleerde in je eigen leven, en dit kan gaan integreren. Je wordt geacht geregeld zelf te oefenen met behulp van audiobestanden.

De trainster:
De trainingen worden begeleid door Hende Bauer of Nicolette Tijdgat. Zij werden beiden opgeleid door Frits Koster en Erik van den Brink, en zijn alletwee toegelaten tot het MBCL Register A in 2017.

Start 4 november 2020 | 8-weekse | uitgesteld
8 woensdagavonden en 1 woensdagochtend.
Tijdstip: 19.30-22.15 uur
Data:  4, 11, 18 en 25 november; 2, en 16 december 2020; 6 en 13 januari 2021
+ 1 Stiltedag: 23 december van 10.00-14.00 uur
(20 januari van 19.30-22.15 uur reservedatum)
Locatie: Centrum voor Mindfulness Den Haag (Westeind 175L, Den Haag)
Trainer: Hende Bauer
Voor deze training geldt dat je zonder kosten mag annuleren tot de aanvang van de training als je klachten hebt of in quarantaine moet ivm de onzekerheid door het Corona-virus (er is ook de mogelijkheid om dan online aan te sluiten).

Kosten
De kosten voor deze training bedragen 595 voor zelfbetalers en 989 als de werkgever betaalt.
Prijs inclusief boek, audiobestanden en consumpties.

Compliment van een deelnemer:
“Nogmaals bedankt voor het traject dat ik bij jou, samen met de groep, heb mogen doorlopen. Enne, ik vond dat je het onderwerp vergeving goed aangepakt hebt. Heel ontspannen. Ik ben zo arrogant om te denken dat ik daar als juf met bijna 40 jaar onderwijservaring, kijk op heb.”


COMPASSION MSC VOOR PROFESSIONALS

Mindful Self Compassion | compacte compassietraining voor professionals in de zorg

Het zelfde principe als de compassie intensive: in 5 werkdagen, maar dan uitgespreid over 2 (of meer)  weken en specifiek gericht op professionals in de zorg. Trainster: Hende Bauer

Veel mensen gaan gebukt onder zelfkritiek, kunnen zichzelf moeilijk opvangen als het leven zwaar is, vinden het lastig om hun emoties, moeilijkheden of pijn te dragen en accepteren. Het beoefenen van mindfulness helpt hier meestal wel bij, en mensen gaan beter zien hoeveel onvriendelijkheid er is, maar dit is vaak niet voldoende. Wat ontbreekt zijn de gereedschappen om compassie en zelfcompassie in te zetten,
In deze vijfdaagse training maak je grondig kennis met compassie en zelfcompassie. Er zijn enkele korte, theoretische inleidingen, en het accent ligt op de gevoelde ervaring van vriendelijkheid, compassie en zelfcompassie. Er wordt veel geoefend, en doorgaans is de training een intensieve ervaring>
De training geeft je een goede basis voor (zelf-)compassie, en laat je zien welke ingangen er zoal zijn om compassie en zelfcompassie verder te ontwikkelen. Dit geeft je ook inzicht en handvatten voor het werken met je eigen klanten.
Voor de duidelijkheid: Wil je zelf compassietrainer of -therapeut werken, is er na deze training nog een trainersopleiding nodig. Daarvoor wordt altijd gevraagd dat je zelf een training als deelnemer hebt gevolgd, en dat is deze training.

De andere deelnemers zijn ook hulpverleners. Kortom, een nuttige, aangename, inspirerende training met ervaren docent in veilige sfeer!

Wellicht ook geschikt voor jou: Leertherapie gebaseerd op MSC, zie hier.

Start: nader te bepalen in 2021 | 5 werkdagen verspreid over 2 weken
Tijdstip: 10.00 tot 16.30 uur (houdt rekening met een uitloop tot 16.45 uur)
Data: ….
Trainer: Hende Bauer

Kosten
Voor deze compacte compassietraining.
Prijs inclusief koffie, thee, fruit, salade, werkboek en audiobestanden.

Je neemt zelf iets voor de lunch mee. Wij zorgen voor salade, fruit en iets te drinken.

Literatuur en huiswerk
Deelnemers dienen van tevoren het boek te lezen van Chris Germer, Mindfulness en Zelfcompassie, Verlos jezelf van destructieve gedachten en emoties. Uitgeverij Nieuwezijds. Prijs 22,95.

Docente
Hende Bauer, BIG-Psychotherapeut, Cognitief Gedragstherapeut/lid VGCT, Supervisor NVP, Supervisor VGCT, erkend mindfulnesstrainer (categorie 1 VMVN, erkend trainer en opleider VVM), erkend compassietrainer (MSC, MBCL). Hende heeft ruime ervaring als opleider en trainer op het gebied van mindfulness en compassie.

Ben je geïnteresseerd in deze training voor professionals in de zorg, maar nu niet in de gelegenheid om mee te doen? Of zou je willen dat deze training speciaal voor jou en je collega’s wordt georganiseerd, eventueel in verkorte vorm? Laat het ons weten via de e-mail, of meld je via de onderstaande inschrijfknop aan als geïnteresseerde.

PS Wil je niet meteen 5 dagen met compassie aan de slag? Er is ook een tweedaagse Introductietraining Compassie voor Professionals, voor meer info klik op de link en scroll daar verder naar onder.


COMPASSIETRAINING LIGHT: KORTE ONLINE CURSUS IN 1 WEEK

Jezelf steunen in moeilijke tijden, vriendelijkheid ontwikkelen voor jezelf en anderen, zelfkritiek verzachten.

5 dagen lang elke dag van 17-18 uur een korte cursus compassie.
Maandag 20 – vrijdag 24 juli 2020.
Inclusief enkele compassie-meditaties (audiobestanden).
Voor een klein bedrag, namelijk 125 euro (voor werkgevers 195).

“Afgelopen week de online compassietraining light gevolgd. Was fijn en prettig om vanuit huis dit te kunnen volgen. De meditatieoefeningen gingen ( tot mijn eigen verbazing) goed via laptop en koptelefoon. Ondanks dat je niet als groep in 1 ruimte bent voel je wel dat met een groep de training volgt.  De begeleiding van Hende was prettig en deskundig. Mooie afwisseling tussen theorie, ervaringen delen, vragen stellen en oefenen (Manon, 2020)”


COMPASSION INTENSIVE MSC

Mindful Self Compassion | intensieve compassietraining van 1 week

In de MSC wordt de basis van mindfulness kort herhaald en wordt verder gewerkt met een variatie aan oefeningen, die allemaal als bedoeling hebben je meer in contact te brengen met de bronnen van vriendelijkheid en mededogen in jezelf. Je leert jezelf op te vangen en te troosten en kalmeren, en makkelijker om te gaan met moeilijke situaties, emoties en mensen. Thema’s zijn o.a. genieten van je leven/voluit leven, compassie voor anderen en voor jezelf, omgaan met boosheid, betrokkenheid bij anderen en compassiemoeheid. Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep. Mooie gedichten en verhalen zetten je aan het denken. De week is door de samengebalde vorm zeer krachtig. Zeer compleet.

Over de trainster:
MSC/Mindful Self Compassion werd ontwikkeld door Chris Germer en Kristin Neff. Hende Bauer is door hen getraind in 2011, 2013 en 2014. Zij ontving haar diploma van het Center for Mindful Self Compassion MSC in 2014.

Data: Wordt binnenkort gepland
Tijdstip: 10:00 – 12:45 uur en 14:00 –  16.30 uur
Data: …
Trainer: Hende Bauer

Kosten
De kosten voor deze intensieve compassietraining bedragen 595 euro voor zelfbetalers en 989 euro als de werkgever betaalt.
Prijs inclusief koffie, thee, fruit, salade, werkboek en audiobestanden.

Lunch
Je neemt zelf iets voor de lunch mee. Wij zorgen voor salade, fruit en iets te drinken.

“Het volgen van de intensieve compassietraining was een goede beslissing van me. Ik heb een bijzonder fijne week achter de rug. De groep was veilig met stuk voor stuk aardige mensen. De begeleiding van Hende heb ik als heel stimulerend en warm ervaren.
Nu, een week later, ben ik het mediteren tot een vaste routine aan het maken. Doordat ik het effect voortdurend merk, zijn de dagelijkse meditaties, formeel en informeel, geen zware opgave. Ze brengen me even uit mijn hoofd en leveren elke keer weer een ‘beloning’ op in de vorm van innerlijke rust en vriendelijkheid voor mezelf en voor anderen”. (Deelneemster groep 2019)

 

 

 

Inschrijven introductieworkshop compassie live 15 december 2020

Inschrijven MSC start 5 januari 2021 (privé betaald)

Inschrijven MSC start 5 januari 2021 (werkgever betaald)

Geef je op als geïnteresseerde voor Compassie voor Professionals

Introductieworkshop Compassietraining

Dit is een introductieworkshop over (zelf-)compassie, als inleiding bij de compassietraining.

Zelfcompassie helpt je om jezelf te behandelen zoals je een goede vriend zou behandelen: steunend, meelevend, stimulerend. Dat doen we meestal niet: we zijn voor onszelf harder, strenger, zakelijker.

In de workshop maak je kennis met wat compassie en zelfcompassie zijn, en ontdek je waarom dat zo nuttig is voor de meesten onder ons. Ook doe je een korte oefening om iets van de training te ervaren. En je ontmoet de trainster, Hende Bauer.

De workshop is geschikt als kennismaking en oriëntatie, voor als je twijfelt of een compassietraining iets voor jou is.

Ook is de workshop geschikt als eenmalige kennismaking. Uit deze workshop neem je al meteen iets mee om te gaan toepassen in je eigen leven. De workshop wordt als heel krachtig en informatief ervaren!

Ben je hard voor jezelf, ben je zelfkritisch? Heb je soms moeite moeilijke gevoelens los te laten? Ben je in het contact met anderen soms ook streng, snel oordelend? Ben je nieuwsgierig of het mogelijk is zachter, steunender en stimulerender voor jezelf te zijn?

Daarbij helpt compassie en zelfcompassie!
Leuk als je meedoet!

Datum
Introductieworkshop Compassie (live op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag): dinsdag 15 december van 10.00 – 12.00 uur.

Kosten
15 euro

Inschrijven 15 december 2020

EDM: Elke Dag Mediteren

VERVOLGPROGRAMMA EDM  |  Elke Dag Mediteren 

De ondertitel zou kunnen zijn: Je Persoonlijke Routine Ontwikkelen in Mindfulness.

 • Lukt het je niet om regelmatig te mediteren of te oefenen met mindfulness?
 • Heb je gemerkt dat mediteren jou echt helpt in je dagelijks leven, in je focus, stressbestendigheid, flexibiliteit, werk, relaties, communicatie?
 • Vind je het prettig om geregeld te mediteren?
 • Heb je al vaker geprobeerd er structuur in te krijgen?
 • Denk je dat je gewoonweg niet voldoende discipline hebt? En dat je harder je best zou moeten doen?
 • Merk je dat, goede bedoelingen ten spijt, er toch steeds weer de klad in komt?
 • Ben je op zoek naar manieren om deze goede gewoonte in te bouwen in je leven?
 • Ben je er nu aan toe om dit eens grondig aan te pakken?

Mensen die een mindfulnessprogramma hebben gevolgd, hebben hier meestal veel baat bij. Ze voelen zich na die 8 weken anders, kalmer, rustiger, opener; ze genieten meer van hun leven, en zijn opmerkzamer; hun relaties verlopen prettiger.
Aan het einde van de training nemen ze zich vast voor om dit in hun leven te houden, en het niet meer los te laten.
Ondanks deze goede resultaten, en de goede voornemens, verslapt na een tijdje toch de aandacht. De beoefening verwatert. Nog een tijd lang blijft de winst bestaan, en denk je misschien dat je het ook kunt vasthouden ook al mediteer je minder vaak….
En dan na een tijdje merk je toch, dat zowel het mediteren, als de effecten ervan het raam zijn uit gevlogen. Je vervalt weer in je oude patronen, en merkt dat je focus en stressbestendigheid weer verminderen. Je denkt nog wel aan mindfulness maar komt er niet meer aan toe.

Je gaat het wel een beetje missen.

Je doet wat halfslachtige pogingen om het weer op te pakken. Het vuur is er een beetje uit.

Je overweegt misschien zelfs de hele mindfulnesstraining opnieuw te volgen. En dat is natuurlijk prima, en zelfs heel zinnig. Want dan loop je de stof nog eens grondig door, en de tweede keer haal je er weer heel andere dingen uit.

Maar jij bent vooral op zoek naar een training toegespitst op het oppakken en weer inbouwen van meditatie. Waarbij je zoekt naar wat jou persoonlijk motiveert. Naar de hulpmiddelen die jou passen. Naar een structuur (of misschien juist geen structuur, we zijn tenslotte allemaal anders) die jou past. Naar praktische oplossingen voor de obstakels die je tegenkomt. En naar een mindful/aandachtige en compassievolle houding ten opzichte van jezelf.

Deze training bestaat uit 4 zaterdagen, waarbij je in een groep, in tweetallen en vooral ook zelf thuis, met allerlei oefeningen en invalshoeken aan de slag gaat.

Er wordt gewerkt met (en klein beetje) theorie, technieken en vooral veel oefeningen uit verschillende invalshoeken. Er wordt gewerkt met positieve psychologie, gedragsmodificatie, problem solving technieken; oefeningen vanuit mindful self compassie en mindfulness training. In een eclectische mix, zodat er ook voor jou voldoende in zit dat jou zal passen.

Hende Bauer, de trainer, heeft 30 jaar ervaring zowel in psychotherapie, gedragstherapie, training van gedragsverandering, als sinds 17 jaar, zen, mindfulness en zelfcompassie. Ze heeft ruime ervaring in alle gebruikte methodes en technieken.

Qua tijdsinvestering moet je rekenen op elke dag ongeveer 5 à 15 minuten voor oefeningen en reflectie. En daarnaast natuurlijk de tijd die je wilt stoppen in mediteren :), alles tussen 5 minuten en 45 minuten is prima.

 • Start 9 januari 2021  |  5 sessies | 3 zaterdagen (live) en 2 woensdagen (online)
  Zaterdagen: 9 en 30 januari en 6 maart 2021
  Tijdstip:  10:00 – 15:30 uur, (live) op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag.
  Woensdagen: 20 januari en 17 februari 2021
  Tijdstip 20.00 – 22.00 uur, online (via Zoom videobellen)
  Trainer: Hende Bauer

Pauze
Tussen de middag is er een pauze van 12.30-13.30 uur. Je neemt je eigen lunch mee, wij zorgen voor koffie, thee, sap, koekjes en vers fruit.

Kosten
Normale prijs: 398; aanbieding: 345 (privé betaald), en 595 (werkgever betaald)

Introductieworkshop
Twijfel je nog of de training wat voor je is? Wil je eerst meer weten over de inhoud en structuur van de training en de sfeer proeven op het Centrum? Doe dan mee aan de Introductieworkshop EDM: Elke Dag Mediteren.

Data en tijden

 • Zaterdag 21 december 2019  | 10:00 – 12:30  uur
  door Hende Bauer

Kosten
15 euro

PS
Heb je nog vragen? Mail of bel gerust!
Ik kijk er naar uit om samen met jou aan de slag te gaan!
Groetjes, Hende

Uit anonieme evaluaties:
“Ik heb nooit eerder aan zo een soort training gedacht, maar nu ik het heb gedaan lijkt het me echt onmisbaar.”

“Na het doen van deze vervolgtraining lukt het me nu vrijwel elke dag om te mediteren.”

“Ik liep vast in stress en had het verlangen om meer te mediteren, maar ervaarde ook een grote drempel. Ik wist niet ‘hoe’ ik moest beginnen en vol moest houden. Nu voelt het niet meer als een grote opgave.”

“Dit is een cadeautje voor jezelf. Het zijn dagen met rust en inspiratie!”

Inschrijven Introductieworkshop (zodra beschikbaar)

Inschrijven 9 januari 2021 (privé betaald)

Inschrijven 9 januari 2021 (werkgever betaald)

Introductieworkshop PROM

Maak kennis met de trainer en krijg meer informatie over wat de vervolgtraining PROM precies inhoudt.

Datum en tijd
Er is op dit moment geen introductieworkshop gepland.

Kosten
15 euro.

Inschrijven introductieworkshop PROM 21 juni 2017

Stiltedagen

Enkele malen per jaar wordt er een stiltedag georganiseerd, bedoeld voor diegenen die één van de mindfulnesstrainingen volgen of hebben gevolgd.
Zeer de moeite waard om je beoefening op te halen, op te frissen, jezelf te inspireren.
Ook leuk om eens een andere trainer te leren kennen.
Ook mindfulnesstrainers die zich willen opladen of graag eens bij een ander in de keuken kijken zijn zeer welkom!

Deze dag bestaat uit verschillende zitmeditaties, loopmeditatie, meditatieve bewegingsoefeningen. Er wordt gedurende de dag niet gesproken, behalve bij de opening, en in het laatste half uur, waarin ervaringen worden uitgewisseld.
Inclusief lunch.

Af en toe wordt er een stiltedag met een thema (Compassie bijvoorbeeld) gegeven, en af en toe een Verdiepende stiltedag. Deze thema- en verdiepende dagen worden door Hende Bauer zelf gegeven, en zijn bestemd voor diegenen die al eens eerder een stiltedag of retraite hebben meegemaakt. Verder is de opzet en prijs hetzelfde, en er wordt ook voor een eenvoudige lunch gezorgd.

 • Zaterdag 15 augustus 2020 | 10.00 – 16.00 uur door Hende Bauer | Online!
 • Zaterdag 21 november 2020 | 10.00 – 16.00 uur door Hende Bauer | Online!
 • Zaterdag 20 februari 2021 | op het Centrum voor Mindfulness Den Haag | Inschrijven is mogelijk vanaf 14 januari 2021!

Kosten voor deze stiltedagen € 57,- per dag.

Er is slechts een beperkt aantal plaatsen voor de Stiltedag beschikbaar, omdat de deelnemers van de lopende mindfulnesstraining voorrang hebben en het totale aantal beschikbare plekken door de Corona-maatregelen is afgenomen. Je kan je daarom pas aanmelden zodra de lopende mindfulnesstraining is gestart. Wil je alvast je interesse kenbaar maken of bovenaan de wachtlijst komen, stuur ons dan een e-mail hierover (info@centrummindfulness.nl).

Geef je nu op:

Inschrijven 21 november 2020 (inschrijven mogelijk vanaf 10 oktober 2020)

Inschrijven 20 februari 2020 (inschrijven mogelijk vanaf 14 januari 2021)

Mindfulness oefenavonden: verfrissen en verdiepen

Veel mensen die een mindfulnesstraining volgden, hebben behoefte aan verdere oefening, verdieping, inspiratie, of gewoon, samen met anderen oefenen.
Hiervoor bieden we maandelijkse oefenavonden.

De avonden worden gegeven door Hende (tenzij anders vermeld).

Ze zijn toegankelijk voor mensen die al eerder een mindfulness training hebben gedaan, bij Hende, een van de collega’s van het centrum, of elders.
Ook mensen die op een andere manier een basis in mindfulness of meditatie hebben, zijn welkom.
Collega’s, mindfulness- of compassietrainers zijn ook van harte uitgenodigd om mee te doen!

Op een oefenavond zal er gezamenlijk onder begeleiding van Hende worden gemediteerd. Er is ook ruimte voor vragen en enige uitwisseling.

De avonden hebben soms een thema (zoals compassie, deep listening, ruimte maken, acceptatie); andere avonden zijn oefenavonden met de vertrouwde oefeningen.

Vrienden en kennissen zijn welkom (mits ze enige ervaring hebben).

Data en tijden

Datum:  Woensdag 20 november 2019 | Inschrijvingen gesloten
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Woensdag 18 december 2019
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Woensdag 8 januari 2020
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Donderdag 5 maart 2020
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Woensdag 8 april 2020 | Geannuleerd ivm Corona-maatregelen 
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Woensdag  6 mei 2020
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Woensdag 3 juni 2020 | Online!
Tijd:     20:00-22:00

Datum:  Donderdag 2 juli 2020 | (voorlopig) Online!
Tijd:     20:00-22:00

Kosten

25,-

Wanneer je besluit deel te nemen aan vijf de oefenavonden en je je hiervoor in één keer inschrijft dan bedraagt de prijs 100,-
Deze korting van 25,- wordt automatisch verrekend wanneer je in één keer vijf oefenavonden afrekent.

Inschrijven 18 december 2019

Inschrijven 8 januari 2020

Inschrijven 5 maart 2020

Inschrijven 6 mei 2020

Inschrijven 3 juni 2020

Inschrijven 2 juli 2020

Geef je op als geinteresseerde!

Mindfulness – Omarm je leven

Omarm Je Leven (OJL): Verdiepingstraining Mindfulness

 • Heb je een mindfulnesstraining gevolgd of een andere basis in meditatie?
 • Wil je graag bezig blijven met aandacht, meditatie en mindfulness?
 • Heb je behoefte aan de ondersteuning van het samen met een groep oefenen?
 • Heb je behoefte aan verdieping van wat je al hebt geleerd?
 • Wil je doorgaan met bewust bij jezelf en het leven stil staan?
 • Wil je mindfulness leren toepassen op uitdagende momenten?
 • Ben je benieuwd wat mindfulness je nog meer te bieden kan hebben?
 • Ben je soms ontevreden over patronen in je manier van reageren op anderen of in bepaalde situaties?
 • Wil je leren mindfulness toe te passen op de mooie momenten in het leven?
 • Heb je gewoon zin in een interessante mooie cursus?

Als je op verschillende van deze vragen ja hebt gezegd, dan is dit de training voor jou.
Deze training biedt je een grondige verdieping van de mindfulnesstraining.

Als je een basis hebt in mindfulness ben je waarschijnlijk enthousiast geworden.

Je had je voorgenomen om het geleerde te blijven toepassen om zo geestelijke kalmte, een bewuste milde houding, en rustig reageren te blijven cultiveren.
In de praktijk is dat niet zo eenvoudig. De fijne, mooie momenten, ontmoetingen, zintuiglijke ervaringen worden vlak en merk je maar half op, en het pijnlijke ga je uit de weg. De kern van mindfulness raakt steeds meer uit beeld.

Wil je die kern terug vinden, en je beoefening verdiepen? Doe dan mee met deze verdiepingstraining.

Hij heet: Je leven omarmen!

Je leven omarmen? Wat bedoel je daar toch mee? Ik ben er nog niet over uit of dit de beste naam is voor deze training. Ik zal uitleggen wat ik er mee bedoel.

Het leven bestaat uit allerlei ervaringen. Sommige interessant, andere vrij saai of schijnbaar onbelangrijk. Sommige heel prettig. Sommige heel onprettig.

Met je leven omarmen bedoel ik dan: je open stellen voor de mooie, liefdevolle, interessante, aangename, grappige momenten en deze volledig tot je laten doordringen. Deze als een spons opzuigen.

Maar – het leven bestaat ook uit uitdagende en soms ronduit onprettige of nare dingen. Hoewel het een wijdverbreide neiging is om te proberen aan deze onplezierige momenten te ontsnappen, lukt dat vaak maar half.
We moeten toch door die lastige stuaties heen, ze doorleven. We kunnen er eigenlijk niet aan ontsnappen.
Een vaak zijn ze eigenlijk veel beter te dragen en makkelijker te doorstaan als we er aandacht aan geven – dat lijkt paradoxaal misschien. We willen er als het kan zo wijs mogelijk mee omgaan. Door je ogen ervoor te sluiten lukt dat meestal niet.
Dit lukt je beter als je je open stelt voor de onprettige ervaringen en er misschien ook nieuwsgierig naar bent.

In het gewone leven hebben we patronen ontwikkeld, die niet allemaal even handig zijn. We stellen uit, zijn kribbig of gehaast, zijn perfectionistisch… Ook dergelijke patronen kun je met mindfulness benaderen en geleidelijk ombuigen. Ook dat doen we in de training: Je kiest aan een automatisch patroon van jezelf waar je last van hebt, en waar je bewuster en wijzer mee wilt leren omgaan. Deze ga je met aandacht verkennen en wie weet er daarna minder reactief en meer bewust mee om leren gaan.

Dat alles leer je in de cursus Omarm Je Leven.

Het mooie en het moeilijke, het prettige en het ongemakkelijke, je eigen patronen, allemaal toelaten, en met nieuwsgierigheid benaderen. Het leven in zijn volheid – Omarmen dus 🙂

Doe je mee? Ik hoop je op de training te zien!

Trainer: Hende Bauer (zeer ervaren, gaf mindfulnessles aan meer dan 1000 mensen, en nog steeds enthousiast)

Data en tijden

 • Start 15 september 2020. Zes dinsdagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur; houd rekening met een uitloop tot maximaal 22:00 uur.
 • Data 15 en 22 september, 6 en 20 oktober, 10 en 24 november 2020. De reservedatum is 1 december 2020, deze alsjeblieft ook vrijhouden.
 • Locatie: Centrum voor Mindfulness Den Haag (Westeinde 175L, Den Haag)
 • Deze training wordt slechts eenmaal per jaar gegeven!
 • Let op, deze training is vol, je kunt wel eventueel op de reservelijst!

Kosten

De kosten voor deze trainingen zijn 397 voor zelfbetalers en 594 als de werkgever betaalt.  Inclusief cursusmaterialen: audiobestanden, werkbladen.

Als deze data je niet schikken, en ben je geïnteresseerd in de volgende ronde? Vul dan dit formulier in om dit aan ons te laten weten.

“Ik wilde meer mezelf zijn in tal van situaties, en kreeg na de training meer stabiliteit, continuiteit en vertrouwen in het leven. De training was heel plezierig, ontspannen en gezellig, waarbij ik me heel verwend voel door allerlei lekkere hapjes. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud: op een prettige, rustige wijze en met een plezierige stem geleid. Heel goed om er steeds aan herinnerd te worden vooral niets te verwachten en alles wat gebeurt of niet gebeurt te laten komen. Heel langzaam ontstaat een omslag in je denken: niet meteen in de afweer schieten, denk in het hier en nu. Ik denk dat ik nog veel meer uit de training zou halen, als ik meer tijd had om te oefenen!”
Stella, psychologe, 60 jaar.

“Ik vond het samenzijn ook fijn. De luchtige manier om met serieuze dingen bezig te zijn. Ik zou hem zo nog een keer volgen!”
Deelneemster voorjaar 2019.

Inschrijven 15 september 2020 (privé betaald) | Vol

Inschrijven 15 september 2020 (door werkgever betaald) | Vol

Stadsretraite 17 en 18 november 2018

Als je al een tijdje bezig bent met mindfulness, dan komt vroeg of laat de wens op om eens een retraite mee te maken. Dat kan een bijzondere en verdiepende ervaring zijn: een langere tijd in stilte zijn, samen oefenen, inspiratie vinden.
Deze retraite is niet op een exotische locatie, maar gewoon, midden in de stad, misschien wel bij jou om de hoek. Je wordt begeleid door een ervaren mindfulnesstrainer en Zenbeoefenaar, die zelf graag en geregeld op retraite gaat. Geïnteresseerd? Doe dan mee, op 17 en 18 november met de Stadsretraite in het fijne Centrum voor Mindfulness Den Haag.

Twee dagen om je mindfulness-beoefening te verdiepen, grotendeels in stilte. De oefeningen worden bekend verondersteld zodat er weinig woorden hoeven te worden gebruikt in de begeleiding van de oefeningen: dus ervaring met mindfulness of meditatie is gewenst. Overleg gerust bij twijfel.
We doen afwisselend zitmeditatie, loopmeditatie, en af en toe body scans of yoga-oefeningen. Indien mogelijk zullen we ook buiten wandelen. De maaltijden en pauzes zijn ook momenten voor het beoefenen van aandacht.

Het thema voor de stadsretraite is “Ontspannen in wat er is & Thuiskomen in jezelf”.
We beginnen zaterdag om 9.30 uur en eindigen zondag om 17.30 (na gezamenlijk schoonmaken en opruimen).
Op zaterdagavond is er een programma tot 21.15, en op zondag kun je om 7.30 meedoen met het vroege-ochtend-programma (facultatief). Als je niet zo matineus bent, of als je gezondheid of thuissituatie dat niet toelaat, kun je ook instappen om 10.00 uur.
Er zijn korte inleidingen door Hende, en er is de gelegenheid om vragen/ervaringen over je beoefening met haar te bespreken in 10-minuten-gesprekken.

De kosten worden laag gehouden zodat iedereen kan meedoen.
Je neemt iets te eten mee voor de lunch om te delen zodat we een soort buffet hebben met smakelijke hapjes.
Er is op zaterdagavond de mogelijkheid mee te eten (eenvoudige vegetarische Indonesische afhaalmaaltijd).

De rollen en taken worden verdeeld onder de deelnemers (het slaan van de gong, klaarzetten van koffie en thee, opruimen en schoonmaken na afloop). Ook het vervullen van deze taken zijn momenten voor aandachttraining: oefening om mindfulness te brengen in het alledaagse leven.

Je overnacht thuis. Als je van verder weg komt kun je bij een B&B in de buurt overnachten of wellicht bij een van de andere deelnemers. Indien gewenst zullen wij helpen iemand te vinden waar je kunt overnachten.

De prijs voor het weekend is 170 euro inclusief BTW, en inclusief koffie en thee, en als het door je werkgever wordt betaald 250 ex BTW.
De retraite wordt begeleid door Hende Bauer, ervaren mindfulnesstrainer, Zenbeoefenaar, compassietrainer en psychotherapeut.

 

De inschrijving is helaas gesloten.
Ben je geïnteresseerd in de volgende ronde? Stuur ons een mail en we houden je op de hoogte!

Inschrijven 17 en 18 november 2018 (privé betaald)

Inschrijven 17 en 18 november 2018 (door werkgever betaald)

Mindfulness voor therapeuten

Opleiding MBCT

 ~  Wil je zelf MBCT-programma’s geven of mindfulnessoefeningen integreren
in je therapieën?
 ~  Wil je je grondig verdiepen in mindfulness en de achtergronden ervan?
 ~  Heb je opleidingsdagen nodig voor je lidmaatschap van de VVM of de VMBN?
 ~  Wil je les van een zeer ervaren mindfulnesstrainer? Iemand die zelf
al lang mediteert?
 ~  Is het een pre als de docent ook goed thuis is in
psychotherapie/gezondheidszorg?
 ~  Ben je op zoek naar een leuke, inspirerende cursus?

Ben je op zoek naar een methode die wezenlijk iets toevoegt aan je therapeutisch arsenaal en je therapeutische houding?

Volg dan de
Achtdaagse Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy!


OPLEIDING MINDFULNESS-TRAINER MBCT  |
 
8 dagen
Trainer:  Hende Bauer

In 2020 wordt deze inspirerende MBCT opleiding opnieuw aangeboden in een nieuwe vorm (voor de 5e keer in deze vorm). Naast verder ontdekken van mindfulness krijg je inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties. Je leert het hele MBCT-programma uit te voeren in een groep (de gebruikelijke vorm). Je leert onmiddellijk toepasbare technieken, je leert hoe mindfulness kan helpen in het omgaan met experiëntiële vermijding en hoe je dit kunt integreren in individuele therapie.
De ins & outs van de MBCT zullen worden doorgenomen, je leert de oefeningen zelf te begeleiden, het curriculum te doorgronden, en je leert Inquiry te doen (een specifieke, mindvolle manier om ervaringen van deelnemers te bespreken, die flink afwijkt van wat therapeuten gewend zijn te doen).
Deze opleiding biedt een gedegen basiskennis van mindfulness en MBCT die je direct kunt gaan toepassen.
De opleiding bestaat uit verschillende modules, is verspreid over 9 weken met 8 lesdagen.

Opzet in modules
1.   Kennismaken + Theorie + Sessie 1-2  |  2 dagen
2.   Indicatiestelling + Voorgesprekken + Oriëntatiesessies  |  1 dag
3.   Oefeningen uit sessie 3-4 + Inquiry  |  1 dag
4.   Oefeningen uit sessie 5-6 + Inquiry  |  1 dag
5.   Oefeningen uit sessie 7-8 + Inquiry  |  1 dag
6.   Toetsing & afronding  |  1 dag
(opzet modules onder voorbehoud)

Thuis
Thuis bestudeer je literatuur, oefen je zelf elke dag ongeveer 30 minuten met mindfulnessoefeningen, en oefen je ook geregeld in de trainersrol.

 • Je zorgt zelf voor een klein groepje cliënten, familieleden, kennissen of buren, waarmee je minimaal 5 keer een sessie van 1 à 1,5 uur oefent. Hiermee begin je meteen na de 1e opleidingsdag.
 • Je maakt een verslag over je oefenervaringen. Zelf mediteren is een belangrijk onderdeel. Er wordt van je verwacht dat je dit ook geregeld zelfstandig oefent naast de lesdagen.

Ingangseisen
Deze MBCT opleiding is uitsluitend toegankelijk voor mensen die zelf als deelnemer een MBSR- of MBCT-training hebben gevolgd. (Als je beide bij ons centrum volgt krijg je korting in overleg.)

Data & Tijden

Start 13 januari 2021  |  7 woensdagen en 1 donderdag
Data:     13, 20, 27 januari; 10, 17 februari; 3, 18 (let op donderdag!) en 24 maart 2021; reservedatum 31 maart 2021 (ook graag vrijhouden!)
Trainer:   Hende Bauer
Tijd:      10:00 – 17:15 uur
Kosten:    1899

Start 7 april 2021  |  8 woensdagen
Data:     7, 14, 21 april; 12, 19 en 26 mei; 9 en 16 juni 2021; reservedatum 23 juni 2021 (ook graag vrijhouden)
Trainer:   Hende Bauer
Tijd:      10:00 – 17:15 uur
Kosten:    1899

Voor deze training geldt dat je zonder kosten mag annuleren tot de aanvang van de training als je klachten hebt of in quarantaine moet ivm de onzekerheid door het Corona-virus (er is ook de mogelijkheid om dan online aan te sluiten).

Accreditatie & Erkenning
Erkenning:
De opleiding sluit aan bij de eisen van de VVM en de VMBN, zodat de opleidingsdagen daar kunnen gelden.
Met deze 8 opleidingsdagen voldoe je aan de opleidingseisen van de Vereniging voor Mindfulness VVM (Hende Bauer is erkend als opleider, en de MBCT Opleiding is erkend).
Je voldoet aan de opleidingseisen van de VMBN (criteria categorie 2: de opleiding geldt als 8 dagen opleiding).
Let op, de verenigingen hebben hun eigen aanvullende eisen (onder andere qua vooropleiding, meditatiebeoefening, retraites gevolgd), en deze veranderen nogal eens. Kijk dit alsjeblieft zelf goed na.

MBCT is een opleiding van 8 hele dagen in het centrum van Den Haag waarin veel praktisch geoefend wordt!

Wil je meer weten?
Scroll dan even door en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze opleiding’
.

“Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeer maken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug”
Birgitta Schalke, psychotherapeut en coach, Zoetermeer.

“Wat ik momenteel aan veranderingen opmerk door mindfulness in mijn persoonlijke leven is dat ik gebeurtenissen bewuster meemaak. Zowel  ‘bijzondere dingen’ als uit eten gaan of met vrienden afspreken, alsook alledaagse bezigheden: eten, fietsen en douchen. Ik maak meer gebruik van mijn zintuigen en dit gaat steeds meer automatisch. Ook ben ik milder geworden en wat minder gaan streven.
Ook in mijn werk als psycholoog heb ik veel aan deze eigenschappen. Ik merk dat ik meer aandacht heb voor en beter kan luisteren naar de cliënt. Ik drijf minder af tijdens de gesprekken naar dingen die nog moeten of cliënten die nog komen. Ook mijn ontwikkelde mildheid ervaar ik als erg prettig.
Aangezien ik beginnend psycholoog ben, moet ik nog veel leren. Door minder hoge eisen aan mezelf te stellen en mezelf te gunnen fouten te maken en sommige dingen gewoon nog niet te weten, ga ik een stuk meer ontspannen door mijn werkdag. Ook ben ik wat minder krampachtig in mijn ideeën over hoe een gesprek zou moeten gaan, maar laat ik me meer leiden door het moment zelf. Ik heb het idee dat ik mijn verwachtingen en gedachten vooraf aan een gesprek wat meer loslaat en meer vertrouw op mijn gevoel en ervaringen op het moment zelf.”
Vera, deelnemer mindfulnessopleiding.

Van een deelnemer, een paar jaar na deelname aan de opleiding:
“Ik gebruik MF erg veel zowel bij volwassenen als bij kinderen. Ik vind het eigenlijk onmisbaar.”
Sylvia Tempelman, vrijgevestigd psychotherapeut in Den Haag.

Inschrijven start 23 september 2020

Inschrijven start 13 januari 2021

Inschrijven start 7 april 2021

meer lezen over deze opleiding

Herken jij je in een of meer van deze punten?

 • Wil je op een degelijke, zorgvuldige wijze een volledig mindfulnessprogramma leren uitvoeren?
 • Wil je leren mindfulness te integreren in je individuele behandelingen?
 • Wil je meer weten over mindfulness based cognitive therapy (MBCT)? Over voor wie en bij welke problemen MBCT geschikt is? Wat de werkingsmechanismen zijn?
 • Wil je een methode leren om cliënten te helpen om depressies te helpen voorkomen, piekeren te verminderen, beter te leren omgaan met lastige gevoelens, een accepterende houding te ontwikkelen?
 • Heb je een hoge werkdruk, ben je soms gejaagd, heb je weinig rust in je drukke werkdag, zodat de oprechte aandacht voor je cliënt er soms bij inschiet?
 • Wil je verder exploreren wat mindfulness jou als therapeut te bieden heeft, zowel voor jezelf als persoon als in je functioneren als therapeut?
 • Merk je dat je therapeutisch arsenaal soms tekort schiet, zeggen clienten "ik weet dat het niet klopt maar toch voel ik het zo", of merk je dat ze niet aan acceptatie toekomen?
 • Ben je gewoon nieuwsgierig?
Toen ik 20 jaar geleden als wetenschappelijke psycholoog/ psychotherapeut in aanraking kwam met mindfulness, had ik dezelfde vragen. Ik wilde me niet onbezonnen in een nieuwe rage storten. Aan de andere kant merkte ik dat cliënten soms niet zo ver kwamen als ik had gehoopt: hun zelfinzicht nam weliswaar toe, hun gedrag en manier van denken veranderde, maar sommige gevoelens bleven hangen; of ze hadden moeite om om te gaan met de lichtere of rest-klachten die overbleven; of een neiging tot piekeren of zelfveroordeling bleek erg hardnekkig. Inmiddels heb ik ervaren dat MBCT hier vaak helpt. Mensen worden minder negatief kritisch op zichzelf, minder oordelend, hebben minder last van hun denken, worden ontspannener en gaan makkelijker, en met zichzelf en hun gevoelens om.
Ervaring van een deelneemster aan een vorige groep: "Ik heb meer energie, en problemen die had met mijn lichaam zijn sterk verminderd. Ik ben minder streng voor mezelf geworden.... Van mijn omgeving krijg ik terug meer toegankelijk en echt te zijn.... ik kom meer open over en maak spanningen meer bespreekbaar. Ik heb gemerkt sneller en nauwkeuriger aan te sluiten bij de gevoelswereld van de cliënt. Daarnaast ben ik me meer bewust van mijn reactiviteit op de cliënt en ben ik beter in staat dit bespreekbaar te maken. Daarnaast beschik ik over een breder arsenaal aan kennis en vaardigheden om cliënten met stress en angstgerelateerde klachten te begeleiden."Olivia Koster, psychologe, 30 jaar

Resultaten van mindfulness

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mindfulnessbeoefening goede effecten heeft op welzijn, stress, en lichamelijke klachten, op terugval bij depressies, en kortgeleden zijn ook neuropsychologische effecten beschreven. Hoewel er nog veel onbekend is, lijkt mindfulness based cognitive therapy (MBCT) een wezenlijke aanvulling op de tot nu toe gebruikelijke therapievormen.

Goed te combineren met jouw therapeutische benadering

Het gaat goed samen met verschillende therapeutische benaderingen: bijvoorbeeld bij cliëntgerichte therapie (helpt bij het ervaren, in het moment, bij het exploreren van de beleving, bij het bewust worden van de eigen verhouding met gevoelens, authentieker zijn), psychoanalytische therapie (afstemmen op de binnenwereld, openstellen voor wat er is, reacties opmerken op de eigen belevingen, open ruimte ervaren om te zijn met wat er is) en cognitieve gedragstherapie (bewust worden van gedachten en de samenhang met gevoelens en actietendenzen, een andere verhouding ontwikkelen t.a.v. de gedachten).

Toepassingen

Mindfulness is breed toepasbaar: er zijn inmiddels programma's ontwikkeld voor veel klachtengebieden en doelgroepen: terugvalpreventie bij depressie, stressreductieprogramma's, voor opvoeders, voor kinderen met ADHD, voor volwassenen met autisme, programma's voor verslaving, voor mensen met eetstoornissen. Ook wordt het ingezet in het bedrijfsleven, leiderschapsprogramma's, en het onderwijs. Mindfulness wordt steeds vaker geïntegreerd, onder andere in acceptance and commitment therapy ACT, en in dialectische gedragstherapie.

Resultaten voor jezelf

Als hulpverlener, psychotherapeut of arts heb je baat bij mindfulness, zowel voor jezelf – stresshantering, burnoutpreventie en meer rust – als in je werk: therapeutische resultaten en empathisch vermogen nemen toe en cliënten beleven de relatie met de hulpverlener als beter. Uit eigen ervaring weet ik dat mindfulness goed helpt om de zelfkritiek, het oordelen, en de draaikolk van gedachten te verminderen, en om bewuster met je zelf en anderen te leren omgaan.

Aan het eind van de opleiding:

 • kun je een volledig MBCT programma verzorgen voor een groep of een individuele deelnemer,
 • heb je grondig ervaring met mindfulness zodat je de mindvolle houding kunt modelleren in groepen en individuele therapieën,
 • heb je een goede basiskennis over mindfulness en MBCT,
 • heb je helder wie wel en niet baat kunnen hebben bij mindfulness, en hoe je de indicatiestelling kunt doen,
 • heb je technieken eigen gemaakt waar je zelf veel aan kunt hebben in het omgaan met stress en werkdruk,
 • en kun je mindfulness integreren in je individuele behandeling,

Dit reik ik je aan tijdens de opleiding:

 • Je ervaart zelf de oefeningen onder mijn begeleiding zodat je een model/demonstratie hebt
 • Je wisselt ervaringen en ontdekkingen uit in verdiepende groepsgesprekken en ervaart hierin de mindvolle therapeutische houding
 • Je krijgt inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties
 • Je leert het begeleiden van de verschillende aandachtsoefeningen, en krijgt feedback om je vaardigheden aan te scherpen
 • Je leert hoe mindfulness kan helpen in het omgaan met experiëntiële vermijding ... en hoe je dit kunt integreren in individuele therapie
 • Je begeleidt zelf in kleine en geleidelijk steeds grotere groepjes de belangrijkste aandachtsoefeningen

De training is voor jou geschikt als...

je werkt met cliënten in de (geestelijke) gezondheidszorg of het onderwijs, je nieuwsgierig bent, en/of je op een doorleefde maar nuchtere manier wil kennismaken met mindfulness. En als je zelf het mindfulnessprogramma hebt gevolgd (in de cliëntenrol, MBSR of MBCT) en ook tijdens de opleiding bereid bent (bijna) dagelijks een half uur te oefenen. Het overig huiswerk (lezen van literatuur en schrijven van kort reflectieverslag) ongeveer 3-4 uur per week.

Voor wie is het niet geschikt?

Het is niet voor iedereen geschikt. Een sceptische houding is prima – kan heel goed zijn juist – maar je moet er wel voor open staan om iets nieuws uit te proberen, en om niet alleen vanuit theorie maar juist ook vanuit het ervaren te ontdekken wat mindfulness kan betekenen. Ervaring met therapie of coaching is gewenst en handig, maar besef wel dat mindfulness een heel andere benadering vergt: wees bereid je gebruikelijke aanpak los te laten (tenminste voor de duur van de opleiding).

Voor inschrijvers zijn er de volgende bonussen

 • Bonus 1 Een set audiobestanden van alle door Hende ingesproken mindfulnessoefeningen (6 albums, ongeveer 5 uur), met de verschillende meditaties voor bij een MBCT-training, die je mag reproduceren voor het gebruiken met je eigen cliënten.
 • Bonus 2 Materialen, hand-outs, en draaiboek, zodat je alle materialen hebt om te gebruiken met je eigen cursisten of cliënten. [Deze materialen mogen niet aan derden worden doorgegeven anders dan aan cliënten en MBCT-cursisten, en mogen niet commercieel worden gebruikt. Het copyright en de eigendomsrechten berusten en blijven berusten bij Hende Bauer.]
 • Bonus 3 Een live terugkomsessie, waarbij je de vragen en ervaringen die je bent tegengekomen na de training, nog met de anderen en met mij kunt bespreken.
 • Praktisch

  Opleiding van 8 hele dagen in het centrum van Den Haag. Veel praktisch oefenen! De kosten zijn 1899 voor 8 dagen, van 10-17.15 uur, inclusief cursusmateriaal (werkmap en audiobestanden). Je neemt zelf iets voor de lunch mee, of gaat eten in een van de eethuisjes in de buurt. Je beschikt over een complete set materialen voor het zelf aanbieden van een MBCT. De copyrights en de eigendomsrechten van de cursusmaterialen blijven berusten bij Hende Bauer en het Centrum voor Mindfulness Den Haag. De studiebelastingsuren voor deze opleiding bedragen, inclusief literatuur lezen en ander huiswerk, en contacturen: 100 sbu's.

  Je schaft zelf aan:

 • M. Williams , J. Teasdale, Z. Segal & J. Kabat-Zinn. Mindfulness en bevrijding van depressie, voorbij chronische ongelukkigheid. Uitgeverij Nieuwezijds. Prijs 19,95. Je leest hieruit voorafgaande aan de training de hoofdstukken 2 tot en met 5 ter voorbereiding op de toets op dag 1.
 • Z. Segal, M. Williams & J. Teasdale. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, voorbij chronische ongelukkigheid. Uitgeverij Nieuwezijds. Prijs 54,95.
 • Aangeraden literatuur (niet verplicht):

 • J. Kabat-Zinn. Gezond leven met mindfulness. Altamira. 33,99.
 • R. Siegel. Mindfulness als uitweg. Praktische oefeningen voor alledaagse problemen. Asoka. Prijs 29,50. (Moeilijk te krijgen, wel erg inspirerend.).
 • D. McCown e.a. Resources for Teaching Mindfulness. Springer. 54,95.
 • Accreditatie en erkenning

  Accreditatie: Met deze 8 opleidingsdagen voldoe je aan de opleidingseisen van de Vereniging voor Mindfulness (onze MBCT Opleiding is erkend). Je voldoet aan een deel van de opleidingseisen van de VMBN (criteria categorie 2: de opleiding geldt als 8 dagen opleiding). Let op, de verenigingen hebben hun eigen aanvullende eisen, en deze veranderen nogal eens. Kijk dit alsjeblieft zelf goed na. Er wordt accreditatie aangevraagd bij de VGCT, en de FGZPt.

  Docent

  Hende Bauer is BIG-geregistreerd psychotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, supervisor en leertherapeut van de VGCT, lid NIP, lid NVP, supervisor NVP, lid NVVP, VGCT. Ze heeft ruim 30 jaar werkervaring als behandelaar, 20 jaar meditatie-ervaring, en begeleidde meer dan 100 MBCT-groepen waaronder leergroepen voor psychotherapeuten in opleiding. Ze is gecertificeerd categorie 1 lid van de VMBN, gecertificeerd trainer en opleider van de VVM (beroepsverenigingen mindfulness). Qua compassietrainingen is ze Certified Teacher MSC (Mindful Self Compassion) bij MSC Center San Diego, en categorie A trainer MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living). Ze richtte het Centrum voor Mindfulness Den Haag op in 2007. Hiernaast is ze werkzaam als docent, leertherapeut en supervisor voor verschillende opleidingsinstituten.
  Deelnemers van de vorige cursus zeggen over de docent: "Hende, ik wil je bij deze heel erg bedanken voor de fijne training. Je nuchtere, open, deskundige en zuivere manier van lesgeven en contact maken heeft me geïnspireerd, bedankt daarvoor!" "Inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met realistische blik en prettige niet zweverige, zakelijke toon bij de oefeningen.

  Kortom

  In deze training ervaar je mindfulness in combinatie met inleidingen, zodat je op een eenvoudige, prettige manier, degelijk kennis maakt met mindfulness. Na afloop heb je aan den lijve ondervonden wat mindfulness te bieden heeft, weet je waar je staat tegenover mindfulness als therapeutische interventie, kun je gericht indiceren, heb je een helder beeld van de mogelijkheden van mindfulness en kun je er mee werken: zowel integrerend in individuele trajecten als het geven van een volledige MBCT-cursus. Hartelijke groet, Hende Bauer PS Deelnemers aan de vorige cursus omschreven de training als "een cadeautje aan jezelf". Ik hoop ook jou te zien!

  Compassie en Zelfcompassie voor Professionals

  Veel mensen gaan gebukt onder zelfkritiek, kunnen zichzelf moeilijk opvangen als het leven zwaar is, vinden het lastig om hun emoties, moeilijkheden of pijn te dragen en accepteren. Het beoefenen van mindfulness helpt hier meestal wel bij, en mensen gaan beter zien hoeveel onvriendelijkheid er is, maar dit is vaak niet voldoende. Wat ontbreekt zijn de gereedschappen om compassie en zelfcompassie in te zetten,
  In deze vijfdaagse training maak je grondig kennis met compassie en zelfcompassie. Er zijn enkele korte, theoretische inleidingen, en het accent ligt op de gevoelde ervaring van vriendelijkheid, compassie en zelfcompassie. Er wordt veel geoefend, en doorgaans is de training een intensieve ervaring>
  De training geeft je een goede basis voor (zelf-)compassie, en laat je zien welke ingangen er zoal zijn om compassie en zelfcompassie verder te ontwikkelen. Dit geeft je ook inzicht en handvatten voor het werken met je eigen klanten.
  Voor de duidelijkheid: Wil je zelf compassietrainer of -therapeut werken, is er na deze training nog een trainersopleiding nodig. Daarvoor wordt altijd gevraagd dat je zelf een training als deelnemer hebt gevolgd, en dat is deze training.

  De andere deelnemers zijn ook hulpverleners. Kortom, een nuttige, aangename, inspirerende training met ervaren docent in veilige sfeer!

  COMPASSION MSC VOOR PROFESSIONALS
  Mindful Self Compassion | compacte compassietraining voor professionals in de zorg

  Het zelfde principe als de Compassion Intensive met open inschrijving: in 5 werkdagen, maar dan uitgespreid over 2 weken en specifiek gericht op professionals in de zorg.

  Start 27 mei 2020 | 5 werkdagen verspreid over 2 weken | Tot nader order uitgesteld
  Tijdstip: 10.00 tot 16.30 uur (houdt rekening met een uitloop tot 16.45 uur)
  Data: 27, 28 en 29 mei, en 3 en 4 juni 2020
  Trainer: Hende Bauer

  Kosten
  Voor deze compacte compassietraining: 595 euro voor zelfbetalers en 989 euro als de werkgever betaalt.
  Prijs inclusief koffie, thee, fruit, salade, werkboek en audiobestanden.

  Je neemt zelf iets voor de lunch mee. Wij zorgen voor salade, fruit en iets te drinken.

  Literatuur en huiswerk
  Deelnemers dienen van tevoren het boek te lezen van Chris Germer, Mindfulness en Zelfcompassie, Verlos jezelf van destructieve gedachten en emoties. Uitgeverij Nieuwezijds. Prijs 22,95.

  Docente
  Hende Bauer, BIG-Psychotherapeut, Cognitief Gedragstherapeut/lid VGCT, Supervisor NVP, Supervisor VGCT, erkend mindfulnesstrainer (categorie 1 VMVN, erkend trainer en opleider VVM), erkend compassietrainer (MSC, MBCL). Hende heeft ruime ervaring als opleider en trainer op het gebied van mindfulness en compassie.

  PS De training kan ook in company op uw locatie verzorgd worden, eventueel in ingekorte vorm.

  PS Wil je niet meteen 5 dagen met compassie aan de slag? Er is ook een tweedaagse Introductietraining Compassie voor Professionals, voor meer info scroll verder en zie hieronder.

  Inschrijven 27 mei 2020 privé betaald

  Inschrijven 27 mei 2020 werkgever betaald

  Heb je interesse? Laat het ons weten door hier te klikken!

  Verdiepende opleidingsdagen voor MBCT & MBSR Trainers

  ~ Voor iedereen die MBCT of MBSR professioneel aanbied, of wil aanbieden en al een basisopleiding heeft gedaan.
  Voor iedereen die vertrouwd is met het curriculum van MBSR of MBCT, basiskennis en – kunde heeft in het werken met de meditaties en nabesprekingen en zelf een achtweekse training heeft gevolgd.
  ~ Iedereen die de MBCT Opleiding bij Hende Bauer heeft gevolgd komt in aanmerking, maar ook zij die elders hun opleiding hebben gevolgd, zijn zeer welkom!

  _____
  MBCT – VERDIEPINGSDAG
    |  1 dag
  Trainer:  Hende Bauer

  Als je begint met werken met MBCT blijkt de praktijk soms weerbarstig.
  Je vraagt je af hoe je met bepaalde ervaringen van deelnemers moet omgaan, je weet je geen raad met een bepaalde interactie, je bent onzeker over het begeleiden van een bepaalde oefening. Of je merkt dat je het contact met jezelf een beetje verliest, of dat je na een training heel moe bent. Je hebt het idee dat er weerstand in de groep leeft.
  Of het gaat best lekker, maar je vraagt je af of je het wel “volgens het boekje doet”.
  Als je met dit soort vragen zit, is deelname aan deze dag geschikt voor jou.
  Zeker als je het ook prettig vindt om van anderen te horen die ook worstelen 🙂

  THEMA’S / INHOUD

  • Inquiry
  • Groepsproces
  • Valkuilen in de begeleiding van meditatie
  • Indicatiestelling
  • Omgaan met uitdagende situaties
  • Meditaties die grotendeels worden begeleid door de deelnemers zelf, die hier feedback op krijgen.
  • Alle deelnemers brengen een vraag in.

  Voorbeelden van vaak gestelde vragen zijn:
  ~ Ik loop soms vast in de inquiry, bijvoorbeeld als er … (dat kan op heel veel manieren natuurlijk).
  ~ In de intake gebeurde…, hoe ga ik daarmee om?
  ~ Is het volgen van MBCT op dit moment geschikt voor deze cliënt?
  ~ Ik wil graag oefenen met het begeleiden van (een bepaalde meditatie).
  ~ Halverwege de training word ik onzeker, wat gebeurt daar met mij?

  >>  In een veilige sfeer wordt gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling, embodiment en technische verdieping.
  >>  Deze dag is alleen voor mensen die daadwerkelijk met MBCT bezig zijn in groepsverband of individueel, en graag willen verdiepen aan de hand van de eigen ervaringen.

  Data & Tijden

  • 11 september 2018  |  1 dag
   Dag:   dinsdag
   Tijd:   10:00 – 17:00 uur
   Kosten:  195  / inclusief lunch

  _____
  MBSR voor MBCT – TRAINERS
    |  1 dag
  Trainer:  Hende Bauer

  >  Ben je opgeleid om MBCT te geven, maar ben je nieuwsgierig naar de overlap en verschillen tussen MBSR en MBCT?
  >  Wil je kennismaken met enkele oefeningen uit de MBSR die niet in het standaardprogramma van de MBCT zitten, zoals de negen-punten-oefening, de liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, bergmeditatie en de stof voor sessie 7?

  In één dag leer je de belangrijkste overeenkomsten en verschillen, en krijg je een lijst van de oefeningen die specifiek zijn voor de MBSR.
  Je ontvangt een overzicht per sessie van MBSR en MBCT naast elkaar.
  Je krijgt een hand-out met enkele oefeningen in meer detail.
  Je oefent enkele van deze oefeningen met elkaar.

  Data & Tijden

  • 9 november 2018  |  1 dag | inschrijving gesloten
   Dag:   vrijdag
   Tijd:   10:00 – 17:00 uur
   Kosten:  195  / inclusief lunch

  _____
  GROEPSPROCESSEN IN DE MINDFULNESSTRAINING
    |  1 dag
  Trainer:  Hende Bauer

  MBCT en MBSR worden meestal in een groep aangeboden. In een groep treden specifieke processen op, die kunnen worden begrepen vanuit de groepsdynamica. Deze processen kunnen de ontwikkeling van de deelnemers ondersteunen, maar ook belemmeren. Toch zijn lang niet alle mindfulnesstrainers geschoold in de principes van de groepsdynamica.

  Andere mindfulnesstrainers, met name die psychotherapie als achtergrond hebben, zijn wel geschoold in groepsdynamica. Voor hen is van belang dat de groep binnen mindfulnesstraining, anders bewerkt wordt dan gebruikelijk is in therapiegroepen.
  Ook voor hen is het van belang goed te begrijpen hoe de groep de deelnemers kan ondersteunen, en hoe de groepsprocessen kunnen worden.

  THEMA’S
  >  o.a. bevorderen van groepscohesie
  >  bevorderen van passende ‘groepsnormen’

  Data & Tijden

  • volgt nog |  1 dag
   Dag:  …
   Tijd:   …
   Kosten:  195  / inclusief lunch

  _____
  TWEEDAAGSE VERDIEPING INQUIRY
    |  2 dagen
  Trainer:  Hende Bauer

  Inquiry is voor de meeste MBCT-trainers het lastigste aspect van het trainerschap.
  Een licht gevoel van paniek lijkt hierbij onvermijdelijk…

  In mindfulnessprogramma’s wordt geoefend met allerlei meditaties en andere aandachtsoefeningen, en wordt er stilgestaan bij de ervaringen van deelnemers.
  Inquiry is een specifieke, mindvolle manier om ervaringen van deelnemers te bespreken, die flink afwijkt van wat therapeuten gewend zijn te doen. Een manier die afwijkt van de gesprekstechnieken die in coaching, therapie en onderwijs worden gebruikt. Dit valt eigenlijk vrij snel op bij deelnemers, en is een krachtig element van de training. Deze methode wordt wel genoemd: Inquiry.

  Inquiry een methode noemen doet er echter niet helemaal recht aan, aangezien het vooral gaat om de houding van de mindfulnesstrainer.
  Als de mindfulnesstrainer zelf mindful aanwezig is, op een vriendelijke nieuwsgierige manier, verbonden met zichzelf en met de deelnemer, dan vloeit Inquiry daar als vanzelf uit voort.
  Toch is het tegelijkertijd goed om een cognitief kader te hebben van wat Inquiry wel en niet is, en welke vragen en opmerkingen meer of minder bij mindful Inquiry passen.

  Daarom deze tweedaagse verdieping
  INQUIRY speciaal voor MBCT & MBSR Trainers!

  ONDERDELEN VAN DEZE TWEEDAAGSE INQUIRY ZIJN:

  • Een cognitief kader van wat Inquiry is, en wat het doel er van is.
  • Een afbakening van wat wel en niet Inquiry is, ten opzichte van andere gesprekstechnieken.
  • Veel oefenen met Inquiry in kleine groepjes.
  • Er wordt veel gemediteerd en geoefend met aandachtsoefeningen en meditatief bewustzijn.
  • ‘Lastige situaties in Inquiry’ gebaseerd op de situaties waar deelnemers tegenaan zijn gelopen.
  • Belichaming van mindfulness, mindful presence, verbondenheid met jezelf en de ander.

  >>  In deze 2 dagen wordt doorgaans vanuit ervaring gewerkt. Daarom vragen deze dagen bereidheid om je kwetsbaar op te stellen en stil te staan bij eigen ervaringen, en om een actieve deelname.
  >>  Inbreng van eigen casuïstiek wordt op prijs gesteld.
  >>  De dagen tellen mee voor de registratie bij de VMBN.

  Data & Tijden

  • 17 + 31 oktober |  2 woensdagen | vol
   Tijd:   10:00 – 17:00 uur  inclusief lunch
   Kosten:  395
  • nieuwe ronde najaar 2019 data volgen z.s.m.

  “Al eerder volgde ik de opleiding tot MBCT-trainer, workshops en de verdiepingsdag voor MBSR bij Hende. Deze tweedaagse over inquiry heb ik als waardevol, leerzaam en inspirerend ervaren.
  In relatief korte tijd hebben we veel besproken en gedaan. Er was veel ruimte voor persoonlijke vragen en inbreng.
  De groep was betrokken en veilig, net als Hende zelf. Behalve betrokken is zij ook erg professioneel, flexibel, inspirerend, steunend en een voorbeeld!
  De zorgvuldig uitgekozen meditaties en oefeningen (nieuw en anders ten opzichte van de basisopleiding en verdiepingsdagen) pasten heel goed bij het doen van de inquiry. In mijn leerproces die twee dagen bleek steeds weer dat ook daarin mindfulness zeer helpend was. Een krachtige en mooie ervaring. Terugkerende thema’s waren onder andere de tijd nemen, luistercentrum, vertrouwen op het proces.
  Al het geleerde hebben we op de tweede ochtend meteen mogen toepassen op enthousiaste deelnemers. Zij waren bekend met mindfulness maar zelf geen trainer. Het live oefenen met live feedback van deelnemers en later ook van collega’s was zeer leerzaam en fijn om te doen. Mijn onzekerheden over inquiry doen zijn weggenomen en het heeft me een zetje gegeven in het weer een stap vooruit doen in mijn eigen proces als trainer. Kortom: een aanrader (ook als je niet direct vragen hebt over inquiry) als je een verdiepingsdag voor mindfulness wilt doen. Ik heb de tweedaagse beoordeeld met een 9-. Behalve inhoudelijk was de rest, zoals lunch en materiaal ook zeer goed verzorgd.”
  Marianne de Ranitz-Gobel, deelnemer tweedaagse inquiry.

  “Hende’s initiatief voor én organisatie van een tweedaagse training, met als centrale thema ” Inquiry” heb ik als bijzonder waardevol ervaren. Het “gebruik” mogen maken van cursisten uit eerdere trainingen die ons graag wilden laten oefenen en onze vaardigheid wilden helpen verdiepen was verrijkend.
  Het terugzien van onze eigen “Inquiry’s” en deze bespreken op een waardevrije, compassievolle wijze, gaf veel inzicht en deed binnen- en buitenwereld samen komen.
  Hende, dank je voor deze verdiepende dagen en voor jouw moed nieuwe dingen met ons samen uit te willen proberen.”
  Birgitte Beelen, deelnemer tweedaagse inquiry.

  _____
  INSCHRIJVEN

  Je kunt je hieronder inschrijven voor de verdiepende dagen.
  Heb je nog vragen, mail of bel ons gerust als je interesse hebt!

  Inschrijven MBCT verdiepingsdag 11 september 2018

  Inschrijven MBSR voor MBCT-trainers 9 november 2018

  Inschrijven Tweedaagse Inquiry 17 + 31 oktober 2018

  Introductieworkshop MBCT opleiding

  INTRODUCTIEWORKSHOP MF-8D

  • Ben je therapeut, trainer of coach?
  • Ben je geïnteresseerd in mindfulness?
  • Wil je zelf mindfulnesstrainingen geven?
  • Wil je leren een ‘mindful’ houding te ontwikkelen voor in je werk met cliënten?
  • Zoek je een leuke en inspirerende bijscholing?
  • Ben je geïnteresseerd in een training die zowel voor jezelf als voor jouw cliënten waardevol is?
  • Zoek je een opleider die op een doorleefde, niet-zweverige, en heldere manier de principes van mindfulness kan overbrengen?

  Dan is de MBCT Opleiding waarschijnlijk wat je zoekt.

  Voordat je deze investering in tijd en geld gaat doen, wil je misschien

  • De sfeer op het centrum proeven
  • Meer informatie over de opzet en inhoud van het programma hebben
  • Kennis maken met de docente

  Doe dan mee aan de Introductieworkshop bij de MBCT Opleiding op 27 maart 2017. In anderhalf uur krijg je een presentatie van de inhoud van het programma, en kun je kennismaken met de docent. Voorafgaand aan de workshop en na afloop is er ruim gelegenheid om 1 op 1 met haar van gedachten te wisselen.

  Datum en tijd
  Er is op dit moment geen introductieworkshop gepland.

  Kosten
  De kosten voor de introductie zijn 20 euro.

  (Als je je daarna inschrijft voor de opleiding, krijg je je inschrijfgeld terug.)

  Inschrijven voor deze introductie is niet meer mogelijk.
  Heb je interesse in de opleiding, mail ons dan op info@centrummindfulness.nl om dit te laten weten.

  Introductietraining Mindfulness voor Professionals

  Tweedaagse hele leuke Introductietraining Mindfulness voor Professionals (psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, coaches).

  • Wil je meer weten over mindfulness based cognitive therapy (MBCT)?
  • Ben je nieuwsgierig maar wil je niet meteen een intensieve langerdurende opleiding volgen?
  • Wil je (beginnen) een methode (te) leren om cliënten te helpen om depressies te helpen voorkomen, piekeren te verminderen, beter te leren omgaan met lastige gevoelens, een accepterende houding te ontwikkelen?
  • Vraag je je af of mindfulness jou ligt?
  • Ben je gejaagd, heb je zelden een moment rust in je drukke werkdag, zodat de oprechte aandacht voor je cliënt er soms bij inschiet?
  • Heb je punten nodig en wil je die op een prettige en nuttige manier besteden?
  • Wil je weten wat mindfulness jou als therapeut te bieden heeft?
  • Wil je enkele meteen toepasbare oefeningen leren?
  • Wil je weten voor wie MBCT geschikt is, en wanneer je er wel of niet voor kunt verwijzen?

  Geaccrediteerd.

  Wil je meer informatie? Scroll dan even door naar beneden en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze introductietraining voor professionals’.

  Nuttige, aangename, inspirerende tweedaagse training.

  Deelnemers zijn lovend over de docente, de verzorging en het programma.

  Testimonials

  Een deelnemer van de vorige training zegt over de docente: “Inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met realistische blik en prettige niet zweverige, zakelijke toon bij de oefeningen”.
  Een andere deelnemer zegt over het programma: “Heel volledig, mooie balans”.
  “Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeermaken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug” (Birgitta Schalke, psychotherapeute en coach, Zoetermeer)

  Je maakt gedegen kennis met mindfulness, zodat je weet hoe je piekeren en stress vermindert en acceptatie vergroot, mindfulness-basis-technieken kent, gericht kunt indiceren en verwijzen.

  Voor uitgebreide informatie o.a. over accreditatie klik je op de knop Meer Info.

  Kosten 497 inclusief lunches, CD en werkmap.

  Deze tweedaagse introductietraining voor professionals kan ook bij u in company worden verzorgd.

  Data & Tijden

  • Op 5 en 6 juli 2019 |  2 dagen
   Tijd:     10:00 – 17:00 uur
   Kosten:   497

  Inschrijven 5 en 6 juli 2019

  meer lezen over deze introductietraining voor professionals
  • Wil je een methode leren om cliënten te helpen om depressies te helpen voorkomen, piekeren te verminderen, beter te leren omgaan met lastige gevoelens, een accepterende houding te ontwikkelen?
  • Wil je meer weten over mindfulness based cognitive therapy (MBCT)?
  • Ben je nieuwsgierig maar wil je niet meteen een intensieve langerdurende opleiding volgen?
  • Vraag je je af of mindfulness jou ligt?
  • Ben je gejaagd, heb je zelden een moment rust in je drukke werkdag, zodat de oprechte aandacht voor je cliënt er soms bij inschiet?
  • Wil je weten wat mindfulness jou als therapeut te bieden heeft?
  • Wil je enkele meteen toepasbare oefeningen leren?
  • Wil je weten voor wie MBCT geschikt is, en wanneer je er wel of niet voor kunt verwijzen?

  Herken jij je in een of meer van deze punten?

  Toen ik 16 jaar geleden als wetenschappelijke psycholoog/psychotherapeut in aanraking kwam met mindfulness, had ik dezelfde vragen. Ik wilde me niet onbezonnen in een nieuwe rage storten. Aan de andere kant merkte ik dat cliënten soms niet zo ver kwamen als ik had gehoopt: hun zelfinzicht nam weliswaar toe, hun gedrag en manier van denken veranderde, maar sommige gevoelens bleven hangen; of ze hadden moeite om om te gaan met de lichtere klachten die overbleven; of een neiging tot piekeren bleek hardnekkig. Inmiddels heb ik ervaren dat MBCT hier vaak helpt. Mensen worden minder negatief kritisch op zichzelf, minder oordelend, hebben minder last van hun denken, worden ontspannener en gaan makkelijker met zichzelf en hun gevoelens om.

  Resultaten van mindfulness

  Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mindfulnessbeoefening goede effecten heeft op welzijn, stress, en lichamelijke klachten, op terugval bij depressies, en kortgeleden zijn ook neuropsychologische effecten beschreven. Hoewel er nog veel onbekend is, lijkt mindfulness based cognitive therapy (MBCT) een wezenlijke aanvulling op de tot nu toe gebruikelijke therapievormen.

  Goed te combineren met jouw therapeutische benadering

  Het gaat goed samen met verschillende therapeutische benaderingen: bijvoorbeeld bij cliëntgerichte therapie (helpt bij het ervaren, in het moment, bij het exploreren van de beleving, bij het bewust worden van de eigen verhouding met gevoelens), psychoanalytische therapie (afstemmen op de binnenwereld, openstellen voor wat er is, reacties opmerken op de eigen belevingen, open ruimte om te zijn met wat er is) en cognitieve gedragstherapie (bewust worden van gedachten en de samenhang met gevoelens en actietendenzen, een andere verhouding ontwikkelen t.a.v. de gedachten).

  Toepassingen

  Mindfulness is breed toepasbaar: er zijn inmiddels programma’s ontwikkeld voor veel klachtengebieden en doelgroepen: terugvalpreventie bij depressie, stressreductieprogramma’s, werkgerelateerde programma’s, voor opvoeders, voor kinderen met ADHD, voor volwassenen met autisme, voor mensen met eetstoornissen. Mindfulness wordt steeds vaker geïntegreerd, onder andere in acceptance and commitment therapy ACT, en in dialectische gedragstherapie.

  Resultaten voor jezelf

  Als hulpverlener, psychotherapeut of arts heb je baat bij mindfulness, zowel voor jezelf – stresshantering, burnoutpreventie en meer rust – als in je werk: therapeutische resultaten en empathisch vermogen nemen toe en cliënten beleven de relatie met de hulpverlener als beter. Uit eigen ervaring weet ik dat mindfulness goed helpt om de zelfkritiek, het oordelen, en de draaikolk van gedachten te verminderen, en om bewuster met je zelf en anderen te leren omgaan.

  Aan het eind van de tweedaagse

  • weet je wat mindfulness inhoudt
  • heb je helder wie wel en niet baat kunnen hebben bij mindfulness
  • weet je of je jezelf verder wilt verdiepen in mindfulness
  • Je ervaart zelf de oefeningen onder mijn begeleiding zodat je weet hoe het is om een MBCT te volgen
  • Je wisselt ervaringen en ontdekkingen uit in verdiepende groepsgesprekken en ervaart hierin de mindvolle therapeutische houding
  • Je krijgt inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties
  • Je leert enkele onmiddellijk toepasbare technieken
  • Je begeleidt zelf in tweetallen enkele kortere meditaties

  De training is voor jou geschikt als...

  je werkt met clienten in de (geestelijke) gezondheidszorg of het onderwijs, je nieuwsgierig bent, en/of je op een doorleefde maar nuchtere manier wil kennismaken met mindfulness

  Voor wie is het niet geschikt?

  Het is niet voor iedereen geschikt. Een sceptische houding is prima – kan heel goed zijn juist - maar je moet er wel voor open staan om iets nieuws uit te proberen, en om niet alleen vanuit theorie maar juist ook vanuit het ervaren te ontdekken wat mindfulness kan betekenen.

  Voor inschrijvers is er de volgende bonus

 • Bonus 1 Een set audiobestanden (of desgewenst een CD) met 8 meditaties door Hende ingesproken, die je mag vermenigvuldigen voor je cliënten.
 • Bonus 2 De gelegenheid om een keer te mailen of bellen met een vraag naar aanleiding van de training tot 3 maanden na afloop van de training (omdat je vaak pas thuis enkele dagen later opeens met vragen blijkt te zitten :) )
 • Praktisch

  De kosten zijn € 497,= voor 2 dagen, inclusief koffie, thee en lunch, en inclusief cursusmateriaal (werkmap). Je schaft zelf aan: M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal & J. Kabat-Zinn. Mindfulness en bevrijding van depressie, voorbij chronische ongelukkigheid. Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 2007 (prijs in de winkel 19,95). Je leest voorafgaande aan de training de inleiding en de hoofdstukken 1 tot en met 6. Het aantal studiebelastingsuren inclusief voorbereiding, huiswerk en contacturen is 24 (24 sub's).

  Docent

  Hende Bauer is BIG-geregistreerd pschotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, supervisor en leertherapeut van de VGCT, lid NIP, lid NVP, NVVP, VGCT. Ze heeft 28 jaar werkervaring als behandelaar, 18 jaar meditatie-ervaring, en begeleidde meer dan 80 MBCT-groepen waaronder leergroepen voor psychotherapeuten in opleiding. Ze richtte het Centrum voor Mindfulness Den Haag op in 2008. Hiernaast is ze werkzaam als docent, coach en supervisor.

  Kortom

  In deze training ervaar je mindfulness in combinatie met inleidingen, zodat je op een eenvoudige, prettige manier, degelijk kennis maakt met mindfulness. Na afloop weet je waar je staat tegenover mindfulness als therapeutische interventie, kun je gericht indiceren, en heb je een helder beeld van de mogelijkheden van mindfulness. Hartelijke groet, Hende Bauer

  Testimonials

  Een deelnemer van de vorige training zegt over de docent: "Inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met realistische blik en prettige niet zweverige, zakelijke toon bij de oefeningen". Een andere deelnemer zegt over het programma: "Heel volledig, mooie balans".   “Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeermaken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug” Birgitta Schalke, psychotherapeute en coach

  Introductietraining Compassie voor Professionals

  • Wil je meer weten over compassie en zelfcompassie?
  • Ben je nieuwsgierig maar wil je niet meteen een lange training volgen?
  • Ben je werkzaam in de gezondheidszorg?
  • Heb je enige basis in mindfulness?
  • Vraag je je af wat (zelf-)compassie voor jezelf kan betekenen?
  • Wil je weten wat het jou als hulpverlener voor je clienten kan bieden?

  Mindfulness is niet meer weg te denken. Zeker in de gezondheidszorg, en overal waar met mensen wordt gewerkt dringt mindfulness door. Veel hulpverleners beoefenen het zelf.

  Mindfulness is aandacht, in het hier en nu, zonder oordelen, mild, accepterend. Hoewel mindfulness zeker ook mildheid en compassie omvat, blijft juist dit voor velen toch een lastig punt.

  Herken je bij jezelf of je clienten:

  • Hardheid/strengheid voor jezelf?
  • Hoge eisen?
  • Zelfkritische houding?
  • Jezelf bij stress niet goed opvangen?
  • Jezelf niet steunen bij intense emoties of verwarring?

  Jezelf steunen, troosten, stimuleren, vanuit liefde en betrokkenheid; jezelf behandelen als iemand waar je om geeft. Dat is zelfcompassie.
  Zelfcompassie blijkt in veel gevallen de missing link te zijn waardoor mensen blijven hangen in stress, somberheid, angst, of ongezond gedrag.
  Diegenen die hoger scoren op zelfcompassie lijken gezonder te leven, beter met frustraties om te gaan, makkelijker door moeilijke periodes te komen, een groter welzijn te hebben.
  Hoe dit te ontwikkelen? Een van de boeiendste en meest effectieve ontwikkelingen in de wereld van mindfulness zijn de programma’s voor (zelf)compassie. Er zijn inmiddels zo’n 100 wetenschappelijke artikelen over geschreven, en ook al een aantal randomized controlled trial.
  Op verschillende plekken in de wereld zijn ongeveer tegelijkertijd mooie, effectieve, en weldadige programma’s ontwikkeld: zowel in de Verenigde Staten, in Engeland, als ook in Nederland. Voortrekkers hierin zijn: Paul Gilbert, Frits Koster/Erik vd Brink, Chris Germer/Kristin Neff.

  Start 2 april 2020 | 2-daagse | Geannuleerd ivm Corona-maatregelen
  Tijdstip: 10.00 tot 17.00
  Data: 2 en 3 april 2020
  Trainer: Hende Bauer

  Kosten
  Voor deze introductietraining compassie voor professionals bedragen 395.
  Prijs inclusief koffie, thee, fruit, salade, werkboek en audiobestanden.

  Je neemt zelf iets voor de lunch mee. Wij zorgen voor salade, fruit en iets te drinken.

  Literatuur en huiswerk
  Deelnemers dienen van tevoren het boek te lezen van Chris Germer, Mindfulness en Zelfcompassie, Verlos jezelf van destructieve gedachten en emoties. Uitgeverij Nieuwezijds. Prijs 22,95.

  Docente
  Hende Bauer, BIG-Psychotherapeut, Cognitief Gedragstherapeut/lid VGCT, Supervisor NVP, Supervisor VGCT, Erkend mindfulnesstrainer (categorie 1 VMVN, VVM), Erkend Compassietrainer (MSC, MBCL). Hende heeft ruime ervaring als opleider en trainer op het gebeid van mindfulness en compassie.

  PS De training kan ook in company op uw locatie verzorgd worden, eventueel in ingekorte vorm.
  PS Wil je meteen de diepte in, en je compassie grondig compassie eigen maken? Wil je voor jezelf compassie en zelfcompassie ontwikkelen? Doe dan de volledige compassietraining, bijvoorbeeld de 5-daagse voor professionals: Compassie en Zelfcompassie voor professionals, zie hierboven.

  Inschrijven 2 en 3 april 2020

  Geef je op als geïnteresseerde

  Supervisie

  Voor hulpverleners, bijvoorbeeld coaches of cognitief gedragstherapeuten, die met mindfulness (willen) werken is supervisie mogelijk. Dit kan eventueel via Skype. Individueel of in een groep van 2 of 3 deelnemers.

  Hende is erkend als supervisor door de VGCT en door de NVP. Ook kan ze als categorie 1 lid van de VMBN supervisie over MBSR/MBCT geven.

  Ook is supervisie mogelijk voor de registratie als categorie 1 lid van de VMBN (in overleg met je eigen opleiders).

  Opgeven kan tijdens het telefonisch spreekuur (maandag en vrijdag van 12.30 – 13.00 uur) of via de mail: info@centrummindfulness.nl.

  Kosten 105 voor individuele supervisie van 45 minuten. Kosten 140 voor individuele supervisie van 60 minuten. Prijzen voor groepjes, of dubbele sessies op aanvraag.

  Bij in een keer vooruit betalen van een reeks van 5 supervisies van 45 minuten is de prijs voor 5 sessies geen 525 maar 495 euro.

  Speciale aanbieding voor reeks van in totaal 3 supervisies mindfulness: als je in 1 keer vooruit betaalt voor een reeks van 3 supervisiesessies van 60 minuten dan betaal je i.p.v. 420: 375 (45 euro korting dus!).

  ik wil meer informatie

  Meer lezen over supervisie
  SUPERVISIE MBSR / MBCT

  Achtergrond:

  Om in aanmerking te komen voor het categorie 1 lidmaatschap van de VMBN dienen 3 supervisiesessies te worden gevolgd van 60 minuten. Deze dienen betrekking te hebben op een zelf te geven MBSR of MBCT programma, eventueel als co-trainer. Gezien mijn achtergrond en ervaring, ben ik in staat om en graag bereid om dergelijke trajecten te superviseren.

  Over de supervisor:

  Hende Bauer is BIG-geregistreerd psychotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog. Ze is supervisor NVP en supervisor VGCT sinds 2002. Ze is trainer Mindful Self-Compassion en als zodanig ingeschreven bij het Center for MSC San Diego. Daarnaast is ze gecertificeerd mindfulnesstrainer: ze volgde haar opleiding o.a. bij het IVM, en volgde daarnaast trainingen bij Jon Kabat-Zinn, Rebecca Crane; Mark Williams; Ronald Siegel; Edel Maex; Chris Germer; Kristin Neff; Rosamund Oliver; Susan Gillis Chapman. Ze is gecertificeerd lid van de VVM en categorie 1 lid van de VMBN, en als zodanig bevoegd om supervisie te geven voor het lidmaatschap van de VMBN.

  Opzet van de supervisie:

  Er worden 3 sessies gepland van 60 minuten. Deze kunnen betrekking hebben op
  • het voorbereiden van de MBSR of MBCT
  • de intakegesprekken voorafgaand aan de training en/of een orientatiesessie;
  • op het uitvoeren van het programma,
  • de wijze van begeleiden van meditaties en andere oefeningen;
  • het doen van inquiry;
  • het hanteren van groepsprocessen;
  • omgaan met interfererend gedrag van deelnemers;
  • omgaan met eigen belemmerende gedachten en gevoelens; etc.
  Kosten:
  • De kosten voor een supervisiesessie van 60 minuten bedraagt 125 euro. Wanneer de 3 sessies in een keer worden gepland en voorafgaand aan de supervisie wordt betaald, kan een pakketprijs worden geboden van 325 (ipv 375, dus 50 euro korting).
  • Er wordt geen BTW geheven over deze supervisie.
  • Het lezen en beoordelen van het reflectieverslag behoort niet standaard bij de supervisiereeks. Wanneer de supervisant dit wil, wordt de leestijd in rekening gebracht.
  WERKWIJZE:

  Voor aanvang van de supervisie:

  De supervisant neemt per mail of telefonisch contact op om zich aan te melden voor de supervisie. Indien supervisant en supervisor akkoord zijn, worden de 3 afspraken gepland.
  Supervisant stuurt voor de eerste sessie van de supervisie de ‘Benodigde informatie vooraf’ toe. Binnen 1 week na aanmelding ontvangt de supervisant de factuur, Deze dient betaald te zijn voor de 1e supervisiesessie om in aanmerking te komen voor de pakketprijs.


  Benodigde informatie vooraf:
  De supervisant stuurt ter voorbereiding van de 1e sessie de volgende persoonlijke gegevens:
  • Naam
  • Adres Postcode en woonplaats
  • Telefoonnumer
  • Mobiel telefoonnummer
  • Emailadres Evt adres website
  • Eventueel aanvullende factuurgegevens
  • Waarvoor geldt de supervisie? VMBN categorie 1 / VGCT / GZ-psycholoog /anders, nl ....
  • Andere opmerkingen:

  Voor elke supervisiesessie:
  De supervisant bereidt elke supervisiesessie voor en maakt van de supervisiesessie een kort verslag. Het verslag wordt op tijd naar de supervisor gestuurd, uiterlijk 24 uur tevoren. Zo mogelijk maakt de supervisant video- of audio-opnames van de trainingssessies om die in de supervisie te kunnen bespreken.

  2 Voorbereiding van de supervisiesessie:
  Je stuurt per mail een kort verslag van de stand van zaken. Hoeveel sessies heb je gegeven, hoe verliepen de sessies, heb je alle onderdelen gedaan/kwam je uit met de tijd? Hoe liepen de meditaties, hoe liep de inquiry? Welke vragen of problemen kwamen er naar voren in de groep? Wat was voor jou de uitdaging in deze sessie? Geef duidelijk aan: Wat is jouw vraag voor de supervisie?

  3 Verslag van de supervisiesessie:
  Een kort overzicht van de leerpunten van de supervisiesessie. 4 Certificaat
  Aan het eind krijg je een certificaat dat je 3 supervisies van 60 minuten hebt gevolgd.

  Leertherapie gebaseerd op mindfulness/MBCT of compassie

  Zoek je een

  • Erkende leertherapie? (erkend door de NVP, de VGCT, en door de meeste opleidingen tot bv psychotherapeut, psychiater, gedragstherapeut, klinisch psycholoog)?
  • Leertherapie die ook in 2020 en 2021 ondanks veranderend beleid door de VGCT wordt toegelaten?
  • Enthousiaste evaluaties?
  • Zeer ervaren en deskundige leertherapeut?
  • Snel je punten binnen op een praktische manier (ook niet onbelangrijk toch)?
  • Betaalbaar?
  • Een daadwerkelijke aanvulling op je therapeutisch arsenaal?
  • Iets dat doorwerkt in je therapeutische houding (non-specifieke factoren)?
  • Een lang weekend tot rust komen?
  • Aangename leertherapie en zeer leerzaam?

  Velen gingen je voor.
  Hende heeft circa 450 mensen leertherapie gegeven sinds 2007.

  “Net terug van een 4-daagse mindfulness en compassie bij Hende Bauer in Groesbeek. Ik vond het een geweldige ervaring!! Heel veel geleerd, een goede afwisseling van theorie en praktijk (oefeningen/meditaties) bij een goed verzorgde lokatie in de prachtige natuur. De begeleiding van Hende was ontzettend prettig! Kortom een aanrader.”

  Over leertherapeut Hende Bauer.
  Hende heeft meer dan 60 leertherapiegroepen gegeven. Ze is een ervaren psychotherapeut, cognitief gedragstherapeut, erkend supervisor en leertherapeut (registraties: Supervisor/leertherapeut VGCT nummer 001798, Supervisor en leertherapeut NVP, BIG Psychotherapeut 79049257416).
  Hende heeft 20 jaar Zen- en mindfulness-ervaring, en 30 jaar ervaring als therapeut.
  Ze integreert de belangrijkste oefeningen uit de MBCT van Segal, Williams en Teasdale met de aanpak van Edel Maex en Susan Gillis Chapman (mindful communication) en Christopher Germer/Kristin Neff (mindful self compassion), en haar uitgebreide achtergrond als psychotherapeut (CGT, CCT, groepstherapie, systeemtherapie, EMDR).
  Ze haalde haar kennis en ervaring bij de bron, en volgde workshops en trainingen bij o.a. Mark Williams, Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli, Ger Schurink, Rebecca Crane, Susan Gillis Chapman, Rosamund Oliver, Viddyamala Burch, Edel Maex, Frits Koster en Erik van den Brink, Ron Siegel, Paul Gilbert, Chris Germer en Kristin Neff.
  Zij beoefent sinds 2000 Zen en is leerling van Catherine Genno Pages Roshi.

  Ervaringen
  Deelnemers zijn zeer te spreken over de leertherapie, de opzet en de begeleiding van Hende. Meerdere Facebookrecensies van de leertherapie met 5 sterren. Aangenaam en effectief.

  “Het centrum en specifiek Hende Bauer zelf werd mij door anderen aangeraden en bij deze doe ik dat ook met warmte en liefde! … een zeer fijne groep met veel veiligheid. Ik heb veel ervaren wat betreft Mindfulness voor je kan doen. Ik had ooit wel scholing gehad, maar dit ging veel dieper. Hende Bauer kan ik ook zeker aanraden als leertherapeut: professioneel, begripvol en zorgt voor een goede sfeer. Veel kennis en ervaring … Ik ga dan ook zeker verder met Mindfulness en aansluitend compassie zowel voor mezelf als voor mijn werk als psycholoog.
  En heb me reeds aangemeld voor een vervolg waarin ik ook zeer goed ben geadviseerd. Zeer aan te raden” (Paula, psychologe).

  Er zijn 3 opties, die elk tellen voor 25 therapiesessies, eventueel te combineren tot 50 sessies.
  De 3 opties zijn 1. in 1 week, 2. in 4 dagen en 3. gespreid over 7 weken:

  • LEERTHERAPIE IN 1 WEEK: Mindful self compassion
   Het mooie, krachtige leertherapie als compact programma in een week van 5 dagen op een fijne plek in het centrum van Den Haag. Heel geschikt voor iedereen die al eens heeft gemediteerd maar dat is niet per se nodig. Ook mooi als vervolg op een andere (mindfulness) leertherapie.
   Gebaseerd op het werk van Chris Germer, Kristin Neff (zie boven) en Paul Gilbert. Bij al deze 3 inspirerende leraren volgde Hende trainingen, en het geleerde draagt ze graag aan je over!
  • LEERTHERAPIE IN 4 DAGEN: Mindfulness MBCT of Compassie MSC
   Het programma in een aaneengesloten blok van 4 dagen, op een schitterende locatie in Groesbeek. Praktisch en weldadig.
   In de opzet van 4 aaneengesloten dagen krijg je een efficiënte leertherapie en een diepgaande ervaring. Een goede kennismaking in de diepte met mindfulness/compassie. De leertherapie heeft ofwel het thema mindfulness (MBCT) ofwel mindfulness & compassie.
   – Bij het thema mindfulness (Mindfulness-based cognitive therapy, MBCT) komen alle onderdelen van het mindfulness-programma MBCT aan de orde, aangevuld met een therapeutische methode gebaseerd op mindfulness. Wat is mindfulness, hoe is het om mindful te zijn, hoe train je mindfulness en hoe zet je het in bij ongewenste patronen?
   – Bij het thema compassie (Mindful self compassie, MSC) leer je jezelf en anderen met liefdevolle vriendelijkheid en compassie te behandelen. Je leert hoe je jezelf kan ondersteunen vanuit vriendelijkheid in plaats van zelfkritiek; hoe je jezelf kunt steunen in moeilijke situaties; hoe je voor jezelf kan zorgen; hoe je zorgt dat je jezelf niet verliest in het contact met anderen; en hoe je mild met jezelf om kan gaan door middel van oefeningen en meditaties. Het programma start met enkele toepassingen uit de mindfulness.
   Beide thema’s hebben een diepgaand effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.
  • LEERTHERAPIE  |  de klassieker
   Het volledige MBCT-programma in 6 dagen gespreid over 6 weken, aangevuld met een methode om te werken aan een eigen patroon/probleem. De klassieke mindfulness, degelijk, je leert de basis van mindfulness heel goed kennen, en doordat je het programma over een aantal weken spreidt, kun je het goed integreren.
   Ook geschikt als basis als je zelf mindfulnesstrainer wil worden… Op een fijne plek in het centrum van Den Haag.

  Elke groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.
  Elk van de 3 vormen van leertherapie bestaan uit 25 sessies van 90 minuten.
  Door er 2 te volgen stel je zelf een traject van 50 sessies samen.

  “De leertherapie heb ik als wonderlijk, saamhorig, intensief en bovenal als leerzaam ervaren. De oprechte, open en professionele houding van Hende hebben ertoe bij gedragen dat de therapie erg zinvol en op maat was en dat een veilige sfeer in de groep als vanzelfsprekend tot stand kwam. De inhoud is persoonsgericht en er wordt stil gestaan bij de vertaling naar de (werk)praktijk. De prachtige, bosrijke omgeving zette dit alles nog extra kracht bij. Dank voor de bijzondere dagen!” (Linda, psycholoog CGT i.o, deelnemer 2020)

  Andere deelnemers omschrijven de Leertherapie van Hende als:

  “Intensief maar ontzettend goed”
  “Leerzaam, intrigerend”
  “Een bijzondere ervaring. De trainster is veilig, heeft een prettig tempo,
  een fijne stem, er is ruimte voor twijfels/opmerkingen zonder oordeel
  hierover – hierdoor kon ieder op zijn eigen manier en tempo deelnemen”
  “Veilig, open, eerlijk, leerzaam, ruimte voor een lach” 
  “Een cadeautje voor jezelf!”

  Wil je uitgebreide informatie?
  Scroll dan door en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over de leertherapie’
  .

  AGENDA

  LEERTHERAPIE IN 5 DAGEN  |  Nieuw
   
  Mindfulness Leertherapie in 5 dagen

  • 6 juli t/m 9 juli en 12 juli 2021 |  5 dagen in 1 week |
   Dagen:   dinsdag t/m vrijdag en maandag
   Tijd:     10:00 – 18:00 uur
   Thema:  mindfulness & zelfcompassie
   Deze Leertherapie-vijfdaagse is live op de locatie van het Centrum voor Mindfulness Den Haag.

  25 sessies leertherapie in 5 dagen
  Aantrekkelijk geprijsd:  1250


  LEERTHERAPIE IN 4 DAGEN
   
  Leertherapie in aaneengesloten blokken van 4 dagen

  • plek voor de leertherapie in 5 dagen over compassie, in Den Haag, zie boven
  • 31 oktober t/m 3 november 2020  |  4 dagen  | Vol
   Dagen:    zaterdag t/m dinsdag
   Starttijd:    zaterdag 10:00 uur
   Eindtijd:     dinsdag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness & compassie
  • 4 t/m 7 februari 2021  |  4 dagen  
   Dagen:    donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness (MBCT)
  • 25 t/m 28 februari 2021  |  4 dagen  
   Dagen:    donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness & compassie
  • 13 t/m 16 maart 2021  |  4 dagen  
   Dagen:    zaterdag t/m dinsdag
   Starttijd:    zaterdag 10:00 uur
   Eindtijd:     dinsdag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness (MBCT)
  • 1 t/m 4 mei 2021  |  4 dagen  
   Dagen:    zaterdag t/m dinsdag
   Starttijd:    zaterdag 10:00 uur
   Eindtijd:     dinsdag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness & compassie
  • 20 t/m 23 mei 2021  |  4 dagen  
   Dagen:    donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness (MBCT)
  • 24 t/m 27 juni 2021  |  4 dagen  
   Dagen:    donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness & compassie
  • 26 t/m 29 augustus 2021 |  4 dagen
   Dagen:    donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:   mindfulness (MBCT)
  • 9 t/m 12 september 2021  |  4 dagen
   Dagen:   donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:    mindfulness & compassie
  • 28 t/m 31 oktober  2021  |  4 dagen 
   Dagen:    donderdag t/m zondag
   Starttijd:    donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:     zondag 17:00 uur
   Thema:   mindfulness (MBCT)

  25 sessies leertherapie in 4 dagen

  Kosten per blok van 4 dagen 1475 voor 4 dagen
  Inclusief overnachtingen in
   éénpersoonskamers en vol pension
  Locatie  Conferentiecentrum de Poort  |  Biesseltsebaan 34  |  6561 KC Groesbeek


  LEERTHERAPIE  | 
  de klassieker
  Mindfulness – MBCT in 6 dagen 

  Een verrassende en effectieve leertherapie, die steevast positief wordt geëvalueerd op een fijne locatie in het hart van Den Haag met een aangename tuin. Er wordt grondig kennisgemaakt met mindfulness en een breed scala aan meditaties, waardoor je het gehele MBCT-programma ondergaat.
  Daarnaast worden de technieken toegepast op een eigen disfunctioneel patroon. Hier wordt aan gewerkt in de hele groep en in individuele sessies voor de groep. Je hebt de gelegenheid een therapeut te zien werken met groepsgenoten in één-op-één sessies.

  • Zeer effectief en je leert mindfulness goed integreren in je leven.
  • Voor als je serieus met mindfulness aan de slag wil, en als je bereid bent, en in de gelegenheid om tussentijds thuis te oefenen, het uitgelezen model.
  • Een krachtige training en na afloop weet je uit ervaring wat de waarde van mindfulness is.
  • Ook geschikt als je daarna verder wil om zelf trainer te worden.

  25 sessies leertherapie in 6 dagen
  Kosten 1350

  • Start 8 september 2020  |  Dinsdagen | Uitgesteld
   Tijdstip:   10:00 – 17:00 uur
   Data:     dinsdagen 8, 15 en 22 september en 6, 13 en 20 oktober 2020
   De reservedag is op dinsdag 10 november 2020 van 10:00 tot 17:00 uur, graag vrijhouden
  • inclusief lunch, werkboek en audiobestanden


  LEERTHERAPIE 50 SESSIES  | 
   combineren  

  Je kunt een lange leertherapie van 50 sessies samenstellen door 2 groepen te combineren. De groep in een lang weekend (praktisch), de groep in 1 week of de groep gespreid over 6 weken (effectief om te integreren in je leven, en extra betaalbaar) – zijn juist in combinatie zeer krachtig!

  “Het volgen van de leertherapie op basis van de mindfulness en zelfcompassie is een groot cadeau aan mezelf! De deskundige, warme en begripvolle begeleiding van Hende hebben gemaakt dat ik mijn eigen proces heb kunnen volgen. Zeker een aanvulling op de leertherapie mindfulness!”
  Deelnemer leertherapie week compassie 

  “Dankzij Hende heb ik nu als therapeut inzicht in wat mindfulness betekent, maar ben ik als mens ook nog gegroeid! Daar ben ik haar en ook mezelf dankbaar voor!”
  Deelnemer leertherapie

  Mooie leertherapie in een fijne omgeving. Veel afwisseling tussen meditatie, wandelen, stilte en praten.”
  Deelnemer leertherapie 

  “Ik merk dat ik de afgelopen tijd veel meer opmerkzaam ben op wat er in mij om gaat, wat ik voel en wat ik nodig heb. Ik heb wel soms nog moeite om er dan ook naar te luisteren omdat ik ook steeds meer merk hoe veel ik bezig ben met anderen en wat zij zouden willen zien, horen, verwachten.
  Ik ben heel bewust aan het oefenen om op dat soort moment bij mij zelf te blijven en te verdragen dat ik dan mogelijk een ander teleurstel, anders ben/afwijk, of niet weet wat de ander wil en dat ook minder/ niet belangrijk mag vinden. Zelfcompassie helpt me hier heel goed bij.
  Vooral in het liefdevol erkennen dat ik dit lastig vind en nog veel te leren heb. Verder heb ik er een gewoonte van gemaakt de dag af te sluiten met een korte mediatie oefening (vaak liefdevol ademen of de dankbaarheidsmeditatie), ik merk dat mij dat goed doet en dat ik er rustig van word en vervolgens ruimte heb om rustig in slaap te vallen.”
  Deelnemer leertherapie 

  “Afgelopen lente heb ik bij jou de mindfulness based leertherapie gedaan. Inmiddels kan ik heel vaak beseffen dat ik daar veel aan heb gehad!
  Onlangs is onze dochter geboren, was ik niet al door de leertherapie meer Mindful in het leven gaan staan, een baby dwingt het sowieso wel bij je af…
  Ik heb de afgelopen maanden heel intens beleefd. En niet onbelangrijk, de relatie met mijn vriend is mooier dan ooit, echt een extra hoofdstukje aan ons leven samen toegevoegd. Ik kan de kleine ergernissen veel beter in perspectief zien en ben niet meer zo bang voor mijn eigen ergernis. Het gaat wel weer over 🙂
  Hoe dan ook, ik wilde je bedanken voor de fijne weken afgelopen jaar.”
  Deelnemer leertherapie

  “In september volgde ik een weekend leertherapie in Groesbeek, gericht op mindfulness en zelfcompassie. Ik herinner me nog goed het warme welkom dat we kregen van Hende en hoe ik, naast meer tot mezelf te komen, echt mindfulness heb leren toepassen en heb ervaren hoe ik met diepe gevoelens om kan gaan. En ook hoe zelfcompassie helpend en verhelderend kan zijn!
  Hende leidde op een natuurlijke en liefdevolle deskundige manier, aanvullend op wat ik nodig had en met waar nodig een aanmoediging om bij moeilijke emoties stil te staan.

  Deze ervaring wilde ik verder uitdiepen om te ontdekken hoe mindfulness in mijn dagelijks leven een rol kan (blijven) spelen. Daarom volgde ik de 6-daagse leertherapie in najaar 2015 bij Hende. Tussen de bijeenkomsten door kon ik het geleerde toepassen en ervaren wat werkt (en wat niet).
  Voor mij was deze werkvorm (een wekelijkse bijeenkomst) een prettig vervolg op de eerste 25 uur leertherapie. Midden in de stad was er alle rust om met aandacht te kijken naar achter- en onderliggende patronen.
  Therapie in groepsverband vond ik prettig, het meedenken met elkaar gaf een verrijking op het geleerde en hielp mij om dingen van (veel) meer kanten te bekijken. In leiden, confronteren, begrenzen en steunen was Hende prettig aanwezig. Onmisbaar voor een goed verloop van het leerproces mijns inziens. Misschien is dat wel het belangrijkste dat ik heb geleerd in de leertherapie als geheel en wat ik nog dagelijks toepas: stilstaan bij emoties, ook als het moeilijk is, is niet makkelijk maar wel noodzakelijk om in het leven dicht bij mezelf te blijven. In dergelijke momenten tijd en ruimte nemen blijft voor mij een uitdaging, maar lukt me al veel beter dan voorheen. Hende, bedankt!”
  Joanne, deelnemer leertherapie 

  Inschrijven start 4 februari 2021

  Inschrijven start 25 februari 2021

  Inschrijven start 13 maart 2021

  Inschrijven start 1 mei 2021

  Inschrijven start 20 mei 2021

  Inschrijven start 24 juni 2021

  Inschrijven start 26 augustus 2021

  Inschrijven start 9 september 2021

  Inschrijven start 28 oktober 2021

  Inschrijven start 6 juli 2021 (LTH week)

  meer lezen over de leertherapie
  Ook geschikt voor psychotherapeuten, klinisch psychologen of psychiaters in opleiding. De leertherapeute Hende Bauer is erkend leertherapeut van de VGCT.

  Waarom zou een therapeut in opleiding een mindfulness-leertherapie volgen?

  Mindfulness en met name MBCT zijn erg populair want het is mooi en effectief. Door het volgen van de groep leer je mindfulness zelf aan den lijve te ervaren en merk je wat het te bieden heeft. Mindfulness – zo blijkt uit onderzoek - heeft goede effecten op therapeuten en hun therapeutisch functioneren: voor hen zelf (effecten op stress en welzijn), maar ook voor hun cliënten (therapeutische factoren zoals warmte, acceptatie en empathie). Bovendien is het gewoon een heel inspirerend programma en een verademing in je werkweek, “een kadootje aan jezelf”.

  Hoe zit het programma in elkaar?

  Programma van 6 weken: Gedurende 6 hele dagen volg je het volledige MBCT-programma. Thuis oefen je circa een half uur per dag. Daarnaast werken alle deelnemers aan een eigen automatisch patroon, waarbij dit uitgeplozen wordt en je je steeds bewuster wordt van alle aspecten ervan. Deelnemers krijgen ook individuele sessies voor de groep. Hierdoor wordt het mogelijk bewuste keuzes te maken in plaats van vanuit op een automatische en bekende manier te reageren. Zo wordt verandering mogelijk. Het programma is inmiddels ongeveer 25 keer gegeven aan een groep van 7-8 deelnemers, en geleidelijk uitgekristalliseerd. Het programma heeft zich in de praktijk ontwikkeld en bewezen. Heb je minder tijd en ruimte in je leven voor thuis oefenen, doe dan mee met de nieuwe opzet op 4 dagen achtereen. Zie hieronder.

  Waarom heb je gekozen voor de opzet van 6 weken en niet voor enkele dagen aaneengesloten?

  Het programma is bewust gespreid over 6 weken zodat je het geleerde kunt toepassen in de praktijk. Je kunt dit integreren en de eventuele moeilijkheden die je daarbij tegenkomt kun je tijdens het programma bespreken en aanpakken. Je werkt aan een AP dat je je geleidelijk steeds bewuster wordt en leert ombuigen – dat gaat niet in 3-4 aaneengesloten dagen, maar blijkt heel goed te kunnen in zo’n programma van 6 weken. Je inzicht, je bewustzijn en de mogelijkheid van een andere aanpak groeit geleidelijk over de weken, en dat is effectief. Een deelnemer gaf aan: “Verschillende vrienden gaven aan me als rustiger, opener en echter te ervaren”. Een ander: “Niet alleen ikzelf, maar ook mensen in mijn omgeving merken duidelijke veranderingen bij me op”.

  Nieuwe opzet: Krachtige ervaring en efficiënt: leertherapie in een blok van 4 dagen op mooie locatie!

  Op veler verzoek nu ook een opzet in aangesloten blokken van 4 dagen. Bij de opzet van de leertherapie in aaneengesloten dagen heb je een intense ervaring, en ga je de diepte in met de oefeningen. Het is krachtig, en je hoeft nauwelijks huiswerk te maken. Na het weekend heb je gemerkt hoe anders je je kan voelen. Om de resultaten blijvend te integreren in je leven is het raadzaam de oefeningen door te zetten in je eigen leven of in je werk te integreren. Op een mooie locatie, lekker er tussen uit.... Deze blokken zijn ook geschikt voor wie al een andere leertherapie volgde, bij Hende of elders. Er is gekozen voor zeer belangrijke thema's, die juist voor therapeuten essentieel zijn: Communicatie en Compassie.

  Voor wie is het niet geschikt?

  Voor de leertherapie met gespreide opzet: mensen die niets willen investeren in tijd en moeite: het programma heeft het meeste resultaat wanneer je daadwerkelijk oefent. Voor de leertherapie van 4 aaneengesloten dagen: mensen die niet willen investeren in energie: de dagen zijn intensief en vrij lang. Als je een geschiedenis hebt van ernstige psychische klachten, neem dan eerst contact op. Als je twijfelt, neem gerust contact op voor overleg!
  Een deelnemer over de therapeute: “Zo knap, je komt in 20 minuten tot de kern. Lukt het niet linksom dan doe je het rechtsom, zonder dat je een techniekje of trucje toepast. Het is niet vaak dat je een vakkundige college zo bezig ziet … en je weet een veilige sfeer te creëren!
  Wees welkom, en neem bij vragen gerust contact op!

  Mindfulness voor instellingen

  MBCT in de GGZ Teamopleiding en -mentoring

  Willen jullie in je team met mindfulness gaan werken?

  Willen jullie een degelijke basis hebben in de eigen ervaring met mindfulness, en het zelf beoefenen hiervan?
  Beseffen jullie dat het leren van mindfulness niet een foefje is dat je er even bij doet, maar iets dat je grondig onder de knie moet hebben, zowel in het zelf toepassen, als in het overbrengen?
  Willen jullie je patiënten of cliënten op een zorgvuldige, en goed onderbouwde manier, mindfulness leren?
  Willen jullie binnen je team een goede zelfzorg hebben, stress beter kunnen hanteren, en meer met aandacht met elkaar leren omgaan?
  Zoeken jullie een geaccrediteerde opleiding?
  Zoeken jullie een deskundige, prettige trainer met een ruime kennis en ervaring in de (geestelijke en somatische) gezondheidszorg?
  Een trainer die zelf al jaren professioneel met mindfulness bezig is en dit zelf ook intensief beoefent?
  Hebben jullie zin in een prettig leertraject?

  Hende Bauer biedt in 2017 de mogelijkheid om als team opgeleid te worden in MBCT en mindfulness. Het traject bestaat uit

  • een oriëntatiesessie met het betrokken team van 2 uur 300
  • een geaccrediteerde opleiding bestaande uit 8 hele dagen 27958
  • 4 follow up mentoring sessies van 2 uur om het geleerde te implementeren op de werkplek 1200
  • een mindfulnessboostersessie voor de hele groep van een hele dag 900
  • alle materialen om te gebruiken voor het geven van de training

  De totale waarde van dit traject is 30358.

  Ik bied dit als pakket aan voor 18500.

  Als bonus bied ik

  1. alle audiobestanden voor bij de training
  2. de officiële trainershandleiding met alle werkbladen, ter waarde van 55 euro per deelnemer.

  Enkele voorwaarden hierbij zijn:

  De kosten zijn inclusief alle sessies, en het aanleveren van materialen
  De kosten zijn exclusief het reproduceren van materialen en exclusief reistijd en reiskosten
  Er wordt geen BTW geheven
  Minimaal 8 – maximaal 14 deelnemers
  De mentoring en de boostersessie vinden binnen een jaar na afloop plaats
  Alle data worden in overleg bepaald
  De werving van de teamleden en het informeren daarvan, het verspreiden van materialen wordt door de instelling verzorgd
  De materialen worden digitaal door Hende aangeleverd en binnen het team verspreid

  De materialen vallen onder copyright. Ze mogen binnen het team en voor de patiënten van het team onbeperkt worden gebruikt, maar niet aan andere afdelingen en collega’s worden doorgegeven, en commercieel gebruik is verboden.

  Hende heeft als missie om mindfulness en MBCT te helpen integreren in de gezondheidszorg. Zij heeft hiervoor en goede achtergrond:

  Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer (VMBN en VVM), en “Trained Teacher” in Mindful Self-Compassion (Center for MSC San Diego). Daarnaast is zij BIG-geregistreerd psychotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, supervisor en leertherapeut van de VGCT, supervisor NVP.

  Zij heeft 30 jaar werkervaring in de gezondheidszorg, zowel in de psychiatrie, in de somatische gezondheidszorg, als de eerste lijn. Zie Bij “Over Hende Bauer” voor meer informatie

  Hende gaf MBCT-opleidingen aan circa 150 psychologen, en mindfulnesstrainingen aan meer dan 1000 deelnemers.

  Introductieworkshop mindfulness

  Kennismaking met mindfulness voor GGZ-instellingen. Ook kennismaking aandachtgerichte cognitieve therapie mogelijk. Een dagdeel van 2,5 uur, inhoud afgestemd op doelgroep, op locatie.

  Er zijn workshops en trainingen verzorgd voor o.a.

  • congres van de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen (LVVP) (workshop zelfcompassie);
  • inleiding mindfulness en MBCT voor de opleiding tot BIG GZ-Psycholoog (verschillende uitvoeringen);
  • Instituut voor Mindfulness, jubileumdag (workshop Inspiratie uit Zen)
  • een Haagse huisartsengroep (intensieve workshop Mindfulness  in je werk als huisarts);
  • de Regionale Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten RVVP;
  • verschillende afdelingen binnen de Parnassia Bavo Groep;
  • het Centrum voor Autisme;
  • Gemeente Maassluis;
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten;
  • De Jutters;
  • Kliniek Lange Voorhout;
  • Cardea Jeugdzorg;
  • Haagse Soroptimisten;
  • de studentenafdeling van het Nederlands Instituut voor Psychologen;
  • Houthoff Training en Coaching;
  • bedrijfsvereniging De Aap van Bilderdijk (verschillende keren);
  • een groep vrijgevestigde Eerstelijnspsychologen en Psychotherapeuten.

  Neem voor een offerte contact op.

  ik wil meer informatie

  In company workshop

  Kennismaking met mindfulness (MBSR) of aandachtgerichte cognitieve therapie (MBCT) voor GGZ-instellingen (ook voor somatische zorg, voor intervisiegroepen, bedrijven).

  Mindfulness is het vermogen om in het hier en nu zijn, bewust te handelen, oordeelvrij te zijn, en je los te maken van automatische patronen. Dit kan helpen stress te verminderen en open communicatie te bevorderen.

  Workshops en trainingen van een dagdeel, een hele dag of twee dagen, afhankelijk van doelen en wensen, inhoud afgestemd op doelgroep, op locatie. Data in overleg, programma van 3 tot 12 uur, kosten op aanvraag. Neem voor een offerte contact op.

  De in company workshop biedt een intensieve kennismaking met mindfulness voor bedrijven en GGZ-instellingen. Ook introductie aandachtgerichte cognitieve therapie mogelijk voor instellingen die overwegen MBCT te gaan aanbieden.

  Ook voor degenen die werken  met Act (Acceptance and Commitment Therapy) kan een verdieping op het gebied van mindfulness vaak zinnig zijn.

  Ook mogelijk: Programma mindfulness light voor groepen werknemers in diverese instellingen en bedrijven.

  Data in overleg en naar beschikbaarheid. Kosten op aanvraag, afhankelijk van doelgroep, groepsgrootte, locatie en mate van maatwerk. Neem voor een offerte contact op.

  Er werden trainingen en workshops verzorgd voor onder andere:

  ik wil meer informatie

  In company training

  Het is ook mogelijk een volledige mindfulnesstraining te verzorgen op uw bedrijf of instelling. Dit is gemakkelijk en efficient voor uw werknemers die reistijd en -geld besparen, en het bevordert de integratie van de mindfulnessmethode in het werk. Vraag gerust een offerte aan.

   

  Er zijn onder andere trainingen verzorgd voor:

  • Groep Medisch Psychologen van Medisch Centrum Haaglanden
  • Groep Maatschappelijk werkers in een algemeen ziekenhuis
  • Groep Vrijgevestigde psychologen in Den Haag
  • Groep behandelaars van Middin
  • 2 groepen medewerkers van de Gemeente Maassluis
  • Cure en Care
  • Groep Jeugdzorgverleners
  • Groep Gedragswetenschappers in de jeugdzorg Cardea
  • Groep Huisartsen
  • Groep Coaches voor mensen met eetproblemen
  • FACT-Team van Parnassia Den Haag

   

  ik wil meer informatie