Aan mindfulness en MBCT heb ik mijn hart verloren: het heeft goede, soms verbluffende resultaten – en het is erg leuk om te doen. Ik integreer een degelijke achtergrond als psycholoog en wetenschapper in het werken met mindfulness: voeten op de grond en wetenschappelijk onderbouwd.

Na mijn afstuderen als psycholoog in 1988 heb ik gewerkt als behandelaar en trainer; ik ben psychotherapeut (BIG-geregistreerd), cognitief gedragstherapeut en opleider op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Ook ben ik supervisor VGCT, supervisor NVP en leersupervisor NVP (voor supervisie over supervisie). Sinds 2000 houd ik me steeds meer intensief bezig met meditatie en mindfulness.

Ik ben de directeur en oprichter (in 2007) van het Centrum voor Mindfulness Den Haag om me helemaal aan mindfulness te kunnen wijden. Sinds 2020 is de naam: Centrum voor Mindfulness, Compassie en Psychotherapie.

Het mooie van mindfulness is dat het heel sterk werkt, bijvoorbeeld bij mensen met vervelende klachten, terwijl het ook waardevol is voor wie gewoon nieuwsgierig is of zich persoonlijk wil ontwikkelen. Je leert vaardigheden waar ieder in zijn leven veel aan heeft.

Ik volgde opleidingen op het gebied van mindfulness, MBSR, en MBCT bij Johan Tinge, Ger Schurink, Mark Williams, Rebecca Crane, Jon Kabat-Zinn, Chris Germer, Ronald Siegel, Vidyamala Burch, en het Instituut voor Mindfulness. Daarnaast ben ik opgeleid door Kirstin Neff, Michelle Becker, Steven Hickman en Chris Germer als trainer Mindful Self-Compassion (MSC), door Chris Irons en Paul Gilbert in Compassion Focussed Therapy (CFT), en door Frits Koster en Erik van den Brink als trainer Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL).

 

Diploma’s en certificaten

Gecertificeerd als mindfulnesstrainer

• bij het Instituut Voor Mindfulness IVM 
 categorie 1 trainer VMBN 
 gecertificeerd trainer en opleider Vereniging Voor Mindfulness VVM


Gecertificeerd als psycholoog/psychotherapeut

 Doctorandus in de Psychologie (Universiteit Leiden)
 BIG-geregistreerd GZ-psycholoog
 BIG-geregistreerd Psychotherapeut 
 Cognitief Gedragstherapeut Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT
 Supervisor/leertherapeut VGCT
 Supervisor/leersupervisor/leertherapeut Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NVP.


Gecertificeerd als compassietrainer

 Trainer Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) (register A)
 Fully Certified Teacher of Mindful Self Compassion MSC (Center for MSC, University of San Diego).


Erkend/gecertificeerd als supervisor

 Erkend mindfulnesssupervisor bij de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN).
• Erkend supervisor Vereniging voor Mindfulness (VVM).

 Supervisor/leertherapeut VGCT.
 Supervisor/leersupervisor/leertherapeut Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NVP.

De afgelopen jaren begeleidde ik met veel plezier meer dan 90 mindfulnessgroepen. Sinds begin 2017 leg ik me steeds meer toe op het ontwikkelen van vervolgtrainingen, opleidingen voor trainers, en nieuwe programma’s. 

Zie ook www.hendebauer.nl

Eigen meditatiebeoefening

Tijdens mijn middelbare-school-tijd en studie psychologie kwam ik zijdelings in aanraking met meditatie en ik beoefen dit serieus sinds 2000. Ik ben begonnen bij Kees van de Bunt (Kanzeon Den Haag) en bezocht verschillende leraren. Sinds 2003 studeer ik bij Catherine Genno Pages Roshi (Zenlerares te Parijs). Ik mediteer geregeld, en ga vaak op retraites.

 

Registraties en lidmaatschappen

lid VMBN
lid VVM 
Psycholoog NIP
BIG GZ-psycholoog
BIG psychotherapeut
supervisor/leertherapeut van de VGCT
supervisor/leertherapeut/leersupervisor NVP
lid NIP
lid NVVP
lid NVP
lid VGCT 

Ingeschreven in het register certified teachers MSC en register A MBCL.
Registratienummer BIG GZ-psycholoog 59049257425 (sinds 1997)
BIG Psychotherapeut 79049257416 (sinds 2003).
Inschrijfnummer Kamer van Koophandel 27327277.
BTW-nummer: 111860180B01.

Samenwerkingsverbanden

Er wordt met verschillende andere mindfulnesstrainers, bewegingsdeskundigen en therapeuten samengewerkt. Er worden ook combinatieprogramma’s in samenwerking met derden ontwikkeld.
In het centrum heb ik een aantal collega’s met zorg geselecteerd. Hierbij heb ik gelet op een goede opleiding in de gezondheidszorg, een goede mindfulnessopleiding, en ruime levenservaring. Zodat alle trainers op een zorgvuldige en doorleefde manier de mindfulness aanbieden, en je bij hen in goede handen bent.

Dagmar Burmeister heeft ervaring in het werken met mensen met lichamelijke klachten, waaronder mensen met kanker, en in het werken met artsen. Heb je zelf een (levensbedreigende) ziekte, of vervelende lichamelijke klachten, of ben je arts? Dan is Dagmar een zeer geschikte trainer voor jou!

Dieta Kruise (psychotherapeut), Hergen Schuringa (gezondheidszorgpsycholoog) en Nicolette Tijdgat (psychotherapeut) zijn BIG-geregistreerde psychologen en hebben ruime ervaring in het werken met mensen met psychische klachten. Ben je een piekeraar, neig je tot somberheid, angst, of andere psychische klachten dan zijn Dieta, Hergen en Nicolette jouw trainers!
Overigens, ook voor mensen zonder klachten, mensen die mindfulness willen leren voor persoonlijke groei, of om zelf trainer te worden, zijn de groepen prachtig!

Voor de volledigheid: Dagmar, Hergen, Nicolette zijn categorie 1 lid van de VMBN en Dieta is lid van de VVM (Vereniging voor Mindfulness).

vmbn_logo

 

Testimonials

“Hende is zeer zorgvuldig, respect- en liefdevol en wat ik ook erg waardeer is dat ze haar eigen ervaringen deelt, waardoor je als deelnemer niet het idee krijgt dat het moeilijk bereikbaar is, mindful leven, maar dat je het kunt leren, zelfs als je piekert, denkt of stresst.” Juliette, 47, beeldend kunstenaar.

“Bij Hende voel ik me in veilige handen, en ik bewonder haar eerlijkheid en inzet. Goede trainer, zonder meer.” Frederik, loopbaanbegeleider, 64 jaar.

“Mij beviel haar rust, de duidelijke instructie, haar zelfspot” (anonieme evaluatie)

“Hende is allereerst een prettig mens en bekwame trainer. Ze combineert psychologisch inzicht met veel eigen ervaring met mediteren. Deze combinatie maakt dat je in de training met je kont op je kussen, maar met beide voeten op de grond blijft.” Peter, 34 jaar.


facebook_logo_small1Like het Centrum voor Mindfulness Den Haag op Facebook met elke dag een mooi door Hende uitgekozen citaat.

Scroll naar boven