FAQ

Algemeen

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen. Uitgebreidere informatie vind je onder het tabblad Wat is mindfulness?

Compassie is het vermogen om vriendelijk, steunend om te gaan met iemand die worstelt of lijdt. Dat kun je ook zelf zijn, en dan heet het zelfcompassie. Het is een vorm van aandacht, vriendelijkheid, liefde, troost en het tegendeel van bijvoorbeeld hardvochtigheidheid, kritiek en zelfkritiek. Veel mensen volgen een compassietraining als een vervolg op de mindfulnesstraining. Onder andere omdat juist het vriendelijke, milde van mindfulness soms zo lastig is.

Een compassietraining is een verzachtende, verdiepende training waar bijna iedereen baat bij heeft. Ook bijvoorbeeld therapeuten of artsen. Maar eigenlijk iedere partner, ouder, vriend of… 
Je kunt meer lezen via de pagina over compassie en compassietraining.

Aan- en afmelden

Wanneer je je hebt ingeschreven voor een cursus Mindfulness of Compassie zul je per email een uitnodiging ontvangen voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek kun je dan vragen stellen over de cursus die je gaat doen.
Ook zijn er soms introductieworkshops over mindfulness en over compassie.
Bij de andere trainingen worden in principe geen kennismakingsgesprekken gepland, maar mocht je bijvoorbeeld voor de trainersopleiding kennis willen maken, kan dat zeker. Mail ons dan voor het plannen van een afspraak.

Er zijn af en toe introductieworkshops over mindfulness, over compassie, hier kun je een beeld krijgen van de trainer, de training en je vragen stellen.
Als je van tevoren graag iets zou willen overleggen dan kun je ook een email sturen aan info@centrummindfulness.nl of je kunt Hende bellen op het telefonisch spreekuur.
Dit spreekuur is op maandag en vrijdag van 12:30 tot 13:00. Het telefoonnummer is  06-20090740.

Aanmelden kan direct. Ga in de homepage naar de betreffende categorie en klik dan bij het programma van je keuze op de knop ‘Inschrijven’. 

Ga direct naar Mindfulnesstrainingen  voor de basistraining en de verdiepende training, Compassietrainingen, Trainersopleiding MBCT, Leertherapie.

Als je werkgever de cursus betaalt, klik dan op de knop “Inschrijven (door werkgever betaald)”. Eerst geef je je eigen persoonlijke gegevens op (van de deelnemer). In het betaalscherm kun je dan het factuuradres, factuurnaam en factuur-e-mail opgeven. 

Wanneer je je inschrijft via de website ontvang je direct na je een aanmelding een mail met daarin een factuur in pdf-formaat. Tevens ontvang je een email met alle belangrijke informatie over de training.

Onze inschrijfprocedure werkt geautomatiseerd. Soms komt het wel eens voor dat de techniek niet helemaal meewerkt. De meest voorkomende situaties waarbij dit gebeurt zijn:
– De internetverbinding valt weg waardoor het proces niet wordt voltooid.
– Er is een storing bij de bank wanneer je probeert te betalen via iDEAL.

In deze gevallen kun je het het beste op een later moment nogmaals proberen.

Soms wil het niet lukken om de inschrijving via een tablet of smartphone te voltooien.
Bij sommige apparaten kunnen de inschrijfpagina’s niet goed worden weergegeven. Als je de mogelijkheid hebt om je in te schrijven via een laptop of een vaste computer dan raden wij dit aan. Als dit niet kan, dan horen we dit graag.

Uiteraard mag je altijd contact opnemen als je inschrijving niet lukt, graag met vermelding van wat er mis gaat. Dan zullen we je helpen of een andere oplossing bedenken. 

Binnen 14 dagen na inschrijving via onze website kun je zonder opgave van reden annuleren en krijg je het volledige betaalde bedrag teruggestort op je rekening. Je kunt tot 4 weken tevoren (alleen schriftelijk of per mail) annuleren. Dan worden € 100,- administratiekosten gerekend. Vanaf 4 weken voor de start van de groep is het volledige bedrag verschuldigd.
 Wanneer je na je inschrijving, en na het verstrijken van de termijn van 14 dagen, de startdatum van de groep zou willen wijzigen, dan geldt dit als een annulering.
In sommige gevallen is het wel mogelijk om iemand anders in jouw plaats te laten meedoen, dit ter beoordeling aan Hende Bauer.

Voor de algemene voorwaarden, zie hier.

Prijzen en vergoedingen

Mindfulness wordt soms wel en soms niet vergoed door de verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden mindfulness vanuit het aanvullende pakket wanneer het wordt gegeven door een categorie-I-lid van de VMBN of een erkend trainer van de VVM. Hende Bauer is bij beide verenigingen erkend.
Dit geldt dan vaak voor mensen met burn-out klachten en een verwijzing van hun huisarts.
Er zijn overigens steeds meer verzekeraars die een deel van een training vergoeden, zie de link hieronder.
Vraag bij je eigen verzekering na hoe dit is geregeld om zeker te weten of het wordt vergoed.

Voor meer informatie, zie: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

Er zijn trouwens veel werkgevers die een mindfulnesstraining voor medewerkers vergoeden vanwege de bewezen effect op stressbestendigheid, concentratie, welzijn, vitaliteit.

Via onderstaande mindfulness vergoedingstool kan je kijken of jouw zorgverzekering mindfulness vergoed:

Deze vergoeding tool wordt verzorgd door Zorgpremies.nl

De prijzen vind je bij het programma van je keuze. Er zijn geen verborgen kosten: de kosten zijn altijd inclusief alle genoemde onderdelen zoals een eventueel kennismakingsgesprek, werkboeken, audiobestanden en consumpties. 

De overheid laat branche- en beroepsverenigingen toe om zich aan te melden als STAP-opleider. Helaas zijn de officiële psychologische beroepsverenigingen en de mindfulnessverenigingen hiertoe nog niet toegelaten.
De brancheverenigingen maken zich hier samen hard voor.
Kijk voor meer informatie bij de organisaties:

Programma's

De verschillen tussen beide trainingen zijn niet zo groot. Zo’n 80% van het programma is hetzelfde. De mindfulness-oefeningen die de hoofdmoot vormen zijn praktisch hetzelfde. Bij MBSR gaat er iets meer aandacht naar het lichaam en stressreductie, bij MBCT gaat er iets meer aandacht naar het denken en het toepassen van mindfulness op moeilijke momenten. De trainingen die Hende aanbiedt zijn MBCT-trainingen, alleen de Mindfulness Intensive is een MBSR-training.
Bij twijfel kun je gerust met de trainer overleggen welk programma voor jou het meest geschikt is.

Bij Mindfulnesstraining, Mindful Self Compassion (MSC) en Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL): Het programma bestaat uit 9 bijeenkomsten (8 van 2,5 uur en een van een hele dag). Het is jammer als je een bijeenkomst moet missen, vooral tijdens de eerste helft van het programma. Maar doorgaans is het missen van 1 sessie geen groot probleem. Je hebt audiobestanden en vaak een werkboek waardoor je zelf met de stof verder kunt gaan.
Gemiste sessies kunnen niet worden ingehaald. Als je dit van tevoren weet, overleg dan even met je trainer.

Bij Groepsleertherapie gebaseerd op mindfulness of compassie: Als je een deel van het programma mist, krijg je een certificaat voor het aantal daadwerkelijk gevolgde sessies.
In sommige gevallen is het mogelijk om een deel in te halen, overleg hierover met de leertherapeut. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn.

Bij de Opleiding MBCT en de Introductietraining MBCT voor professionals: Je krijgt een certificaat voor de daadwerkelijk gevolgde tijd. Voor accreditatiepunten kom je alleen in aanmerking als je het gehele programma hebt gevolgd en de toets hebt behaald.

Nee, gemiste sessies kunnen niet worden ingehaald. 

Soms staat er bij een training een reservedatum vermeld. Er wordt verwacht dat je die datum vrijhoudt. Deze reservedatum is bedoeld voor de trainer en wordt in uitzonderlijke gevallen gebruikt om een sessie in te halen. Bijvoorbeeld omdat de trainer de bijeenkomst door ziekte niet kan laten doorgaan. 

Opleiding

Om mee te kunnen doen met de opleiding is het een vereiste dat je zelf ervaring hebt als deelnemer van MBCT of MBSR. Eventueel kun je dit bij ons doen en de basistraining combineren met de opleiding. In dat geval is er een korting mogelijk.

De groep moet minimaal uit 2-3 personen bestaan. Idealiter zijn het mensen die nog niet zo veel over mindfulness weten.

Supervisie

Ja, supervisie wordt zowel individueel als in een groep van maximaal 3 deelnemers gegeven. 

Ja, supervisie wordt zowel individueel als in een groep van maximaal 3 deelnemers gegeven. 

De prijs is afhankelijk van of je zelf betaalt of je werkgever, en of je het individueel doet of in een groep. Ook is het afhankelijk van of je een N=1-traject gaat doen. Ook hangt de prijs af van de duur van de sessie. De prijs is meestal 105 voor ¾ uur, 140 voor 1 vol uur.

Er is een speciale aanbieding voor reeks van in totaal 5 supervisies voor de VMBN: als je in 1 keer vooruit betaalt voor een reeks van 5 supervisiesessies van 60 minuten krijg je een leuke korting.
Neem gerust contact op voor verdere informatie.

Je kunt bij Hende supervisie volgen over MBCT, MBSR, mindfulness light, mindfulness online, mindfulness in company, en mindfulness in het algemeen.
Neem per mail naar info@centrummindfulness.nl contact op.

Supervisie is ook mogelijk voor de GZ-opleiding, Psychotherapie-opleiding, VGCT-opleiding, opleiding tot Klinisch Psycholoog. Supervisie voor N=1-trajecten is onder bepaalde omstandigheden ook mogelijk. Zie hiervoor hendebauer.nl.

Accreditatie

Bij leertherapie gaat het er om dat de leertherapeut een Erkend Leertherapeut is, die bevoegd is om leertherapie te geven.
Hende is
Erkend leertherapeut/supervisor van de VGCT,
Erkend supervisor van de NVP, en
BIG-geregistreerd psychotherapeut
en als zodanig bevoegd om leertherapie te doen.

Sommige opleidingsinstellingen stellen nog aanvullende eisen bijvoorbeeld over het aantal weken dat de leertherapie beslaat. Ga die zelf bij je opleidingsinstelling na, voor alle zekerheid.

Let op, per 2022 verandert de VGCT haar beleid t.a.v. leertherapie. De leertherapie van Hende is nog steeds erkend tot 1 januari 2026, maar of jij in jouw geval leertherapie mag volgen, hangt af van de startdatum van je VGCT-supervisie. Volg je in 2021 al supervisie, of start je met supervisie voor 1 juli 2023, mag je nog leertherapie doen. Kijk dit alsjeblieft zelf goed na bij de VGCT!

De accreditatiepunten van de verschillende cursussen staan vermeld bij de informatie over de betreffende training of opleiding

Diversen

Hende geeft op dit moment zeer beperkt individuele trajecten / coaching / psychotherapie. Informatie hierover vind je op de website hendebauer.nl
Er is een wachtlijst.

We krijgen vaker de vraag of we dit aanbieden of dat we misschien iemand weten die dit doet. Hende zou dit zelf ook leuk vinden om te doen. Indien er een groepje mensen is die dit zou willen dan kan er worden gekeken naar de mogelijkheden.

VMBN Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (Categorie 1 Mindfulnesstrainer)Vereniging voor Mindfulness VVM
Commissie Certificering en Hercertificering van de VMBN
Werkgroep Accreditatie en Certificering (VMBN, VVM, Opleidingen)
Certified Teacher, Trained Teacher van Center for Mindful Self Compassion San Diego
Psycholoog NIP
BIG GZ-psycholoog
BIG psychotherapeut
Supervisor/leertherapeut van de VGCT
Supervisor/leersupervisor NVP
Leertherapeut NVP
Nederlands Instituut voor Psychologen NIP
Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten NVVP
Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NVP
Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT
Inschrijfnummer kamer van koophandel 27327277

Hende geeft zelf in beperkte mate psychotherapie, zie hendebauer.nl.

Je kunt andere goed opgeleide therapeuten vinden op

www.lvvp.nl
www.vgct.nl

Wij hebben een aantal prima accomodaties voor overnachting op ongeveer 5 minuten loopafstand van ons centrum:

1) Logeren bij betaalbaar hotel Ibis in de Torenstraat 

2) Of zit je liever in een hostel? Kijk dan bij Kingkool.nl

Wil je liever verder kijken? Via Airbnb worden zelfs bij ons in de straat accomodaties aangeboden. Het Centrum voor Mindfulness is goed te bereiken via het openbaar vervoer, dus je kan ook andere buurten in onze prachtige stad bezoeken. Of wat dacht je van een Bed&Breakfast aan het strand?

Helaas niet. Het Centrum voor Mindfulness, Compassie en Psychotherapie is gelegen in een oud schoolgebouw, op de eerste etage. Er is geen lift aanwezig.

Scroll naar boven