FAQ

Algemeen

1. Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

 

Aan- en afmelden

2. Ik wil graag een kennismakingsgesprek plannen.

Wanneer je je hebt ingeschreven voor een cursus MBCT of MBSR zul je per email een uitnodiging ontvangen voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek kun je dan vragen stellen over de cursus die je gaat doen.

Als je van tevoren graag iets zou willen vragen dan kun je een email sturen aan info@centrummindfulness.nl of je kunt Hende bellen op het telefonisch spreekuur.
Dit spreekuur is op maandag en vrijdag van 12:30 tot 13:00. Het telefoonnummer is  06-20090740

3. Ik wil me aanmelden voor een cursus.

Aanmelden kan direct. Ga in het hoofdmenu naar “Ons aanbod/inschrijven” en klik dan bij het programma van je keuze op de paarse knop “Inschrijven”.

4. Ik wil me aanmelden voor Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) / Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) en mijn werkgever betaalt.

Als je werkgever de cursus betaalt, klik dan op de paarse knop “Inschrijven (betaald door je werkgever)”.

5. Ik wil me aanmelden voor een andere cursus dan Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) / Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) en mijn werkgever betaalt.

klik je op de paarse knop “Inschrijven”. Eerst geef je je eigen persoonlijke gegevens op (van de deelnemer). In het betaalscherm kun je dan het factuuradres, factuurnaam en factuur-e-mail opgeven.

6. Ik wil me aanmelden voor een cursus, maar het lukt niet.

We stellen het op prijs als je dan contact met ons opneemt, mogelijk met vermelding van wat er mis gaat. Dan zullen we je helpen of een andere oplossing bedenken!

7. Ik wil een cursus annuleren.

Binnen 7 dagen na inschrijving kun je zonder opgave van reden annuleren en krijg je het volledige betaalde bedrag teruggestort op je rekening. Je kunt tot 4 weken tevoren (alleen schriftelijk of per mail) annuleren. Dan worden € 100,- administratiekosten gerekend. Vanaf 4 weken voor de start van de groep is het volledige bedrag verschuldigd.
 Wanneer je na je inschrijving, en na het verstrijken van de termijn van 7 dagen, de startdatum van de groep zou willen wijzigen, dan geldt dit als een annulering.

Voor de algemene voorwaarden, zie hier.

Prijzen en vergoedingen

8. Wordt mindfulness vergoed?

Mindfulness wordt in principe niet vergoed. De voornaamste uitzondering is dat sommige verzekeraars mindfulness vergoeden vanuit het aanvullende pakket wanneer het wordt gegeven door een categorie-I- lid van de VMBN. Dit geldt dan voor mensen met burn-out klachten en een verwijzing van hun huisarts. Vraag bij je eigen verzekering na hoe dit is geregeld om zeker te weten of het wordt vergoed.

Voor meer informatie, zie: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

9. Wat zijn de kosten van de cursussen?

De prijzen vind je bij het programma van je keuze, onder de blauwe knop “Meer info”. er zijn geen verborgen kosten: de kosten zijn altijd inclusief alle genoemde onderdelen zoals een eventueel kennismakingsgesprek, werkboeken, audiobestanden en consumpties.

10. Bij welke beroepsverenigingen is Hende Bauer aangesloten?

 • lid Vereniging Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen VMBN
 • lid Vereniging voor Mindfulness VVM
 • lid Toelatingscommissie van de VMBN
 • lid van Center for Mindful Self Compassion San Diego
 • Psycholoog NIP
 • BIG GZ-psycholoog
 • BIG psychotherapeut
 • supervisor/leertherapeut van de VGCT
 • lid Nederlands Instituut voor Psychologen NIP
 • lid Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten NVVP
 • lid Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NVP
 • lid Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT
 • Inschrijfnummer kamer van koophandel 27327277


Programma’s

11. Wat is het verschil tussen Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) ?

De verschillen tussen MBSR en MBCT zijn niet zo heel groot, zo’n 80 % van het programma is hetzelfde. In MBSR ligt het accent iets meer op het lichaam en in MBCT gaat er iets meer aandacht naar het denken. Op de site staan beide programma’s verder uitgelegd, zie hier. Bij twijfel kun je gerust met Hende overleggen welk programma voor jou het meest geschikt is.

12. Kan ik een les missen?

Bij Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT): Het programma bestaat uit 9 bijeenkomsten (8 van 2 1/2 uur en een van een hele dag). Het is heel jammer als je een bijeenkomst moet missen, vooral tijdens de eerste helft van het programma. Als je dit van tevoren weet, overleg dan even met je trainer.

Bij Groepsleertherapie gebaseerd op aandachtgerichte cognitieve therapie (LTH): Als je een deel van het programma mist, krijg je een certificaat voor het aantal daadwerkelijk gevolgde sessies. In sommige gevallen is het mogelijk om een deel in te halen, overleg hierover met de leertherapeut. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn.

Bij de Introductietraining MBCT voor professionals: Je krijgt een certificaat voor de daadwerkelijk gevolgde tijd. Voor accreditatiepunten kom je alleen in aanmerking als je het gehele programma hebt gevolgd en de toets hebt behaald.

Bij opleiding MBCT: Voor accreditatiepunten kom je in aanmerking als je voldoende uren van het programma hebt gevolgd en de toetsen hebt behaald. Je mag maximaal 10 % missen (4,8 uur). Mis je tussen de 10 en 20 % dan krijg je een vervangende opdracht. Mis je meer dan 20 dan kom je niet in aanmerking voor de accreditatiepunten. Je krijgt dan wel een certificaat voor het aantal gevolgde uren.

 

Supervisie

13. Wordt er individuele supervisie gegeven?

Ja, supervisie wordt zowel individueel als in een groep van maximaal 3 deelnemers gegeven.

14. Wordt er groepssupervisie gegeven?

Ja, supervisie wordt zowel individueel als in een groep van maximaal 3 deelnemers gegeven.

15. Wat kost supervisie?

De prijs is afhankelijk van of je zelf betaalt of je werkgever, en of je het individueel doet of in een groep. Ook is het afhankelijk van of je een N=1-traject gaat doen.  Ook hangt de prijs af van de duur van de sessie. De prijs is meestal 95 voor ¾ uur, 120 voor 1 uur. Neem gerust contact op voor verdere informatie!

16. Waarover kan ik supervisie krijgen?

Supervisie is mogelijk voor de GZ-opleiding, psychotherapie-opleiding, VGCT-opleiding, opleiding tot klinisch psycholoog. Supervisie voor N=1-trajecten is onder bepaalde omstandigheden ook mogelijk.
Tevens is het mogelijk supervisie te volgen over MBCT, MBSR, en mindfulness in het algemeen.

 

Accreditatie

17. Is de leertherapie geaccrediteerd?

Bij leertherapie gaat het er om dat de leertherapeut een erkend leertherapeut is, die bevoegd is om leertherapie te geven.

Hende is erkend leertherapeut/supervisor van de VGCT, erkend supervisor van de NVP, en BIG-geregistreerd psychotherapeut en als zodanig bevoegd om leertherapie te doen.

Sommige opleidingsinstellingen stellen nog aanvullende eisen bijvoorbeeld over het aantal weken dat de leertherapie beslaat. Ga die zelf bij je opleidingsinstelling na, voor alle zekerheid.

18. Is de cursus geaccrediteerd?

De accreditatiepunten van de verschillende cursussen staan vermeld bij de informatie onder “Ons aanbod/inschrijven”.

 

Diversen

19. Wordt er individuele begeleiding door Hende gegeven?

Hende geeft op dit moment geen individuele trajecten / psychotherapie, behalve in uitzonderlijke gevallen in combinatie met een groepstraject.

20. Kun je mij een goede therapeut aanraden?

Je kunt goed opgeleide therapeuten vinden op

www.nvvp.nl

www.vgct.nl

Hieronder een lijst van therapeuten die door Hende zijn opgeleid in mindfulness;

 • Ank Westerink
 • Sylvia Tempelman
 • Marijke Heemskerk
 • Tineke Gelderblom
 • In Zoetermeer: Birgitta Schalke

21. Kun je mij een goede mindfulnesstrainer aanraden in…?

22. Weet je een goede mindfulnesstrainer voor kinderen? 

 Hende werkt samen met mindful-kids-trainster Susanne Kiemel, kijk voor haar op www.zachtensterk.nl 

23. Waar kan ik goedkoop overnachten in de buurt?

1 Logeren bij de broeders in het nabijgelegen klooster. Circa 30 euro, heel dichtbij, eenvoudig, aardige ontvangst www.stadskloosterwesteinde.nl

2 Logeren bij betaalbaar hotel Ibis in de Torenstraat http://www.ibishotel.com/nl/hotel-3701-ibis-den-haag-city-centre/index.shtml

3 Logeren bij Bed and Breakfast Bergers in onze straat. https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/den-haag/bij-bergers-2/62312/

24. Hoe kom ik bij het Centrum voor Mindfulness Den Haag?


Zie hier voor de routebeschrijving

Reacties zijn gesloten.