FAQ

Algemeen

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

 

Aan- en afmelden

Ik wil graag een kennismakingsgesprek plannen.

Wanneer je je hebt ingeschreven voor een cursus MBCT of MBSR zul je per email een uitnodiging ontvangen voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek kun je dan vragen stellen over de cursus die je gaat doen.

Als je van tevoren graag iets zou willen overleggen dan kun je een email sturen aan info@centrummindfulness.nl of je kunt Hende bellen op het telefonisch spreekuur.
Dit spreekuur is op maandag en vrijdag van 12:30 tot 13:00. Het telefoonnummer is  06-20090740.

Ik wil me aanmelden voor een cursus.

Aanmelden kan direct. Ga in het hoofdmenu naar “Ons aanbod/inschrijven” en klik dan bij het programma van je keuze op de paarse knop “Inschrijven”.

Ik wil me aanmelden voor Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) / Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) en mijn werkgever betaalt.

Als je werkgever de cursus betaalt, klik dan op de paarse knop “Inschrijven (door werkgever betaald)”. Eerst geef je je eigen persoonlijke gegevens op (van de deelnemer). In het betaalscherm kun je dan het factuuradres, factuurnaam en factuur-e-mail opgeven.

Ik wil me aanmelden voor een andere cursus dan Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) / Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) en mijn werkgever betaalt.

Klik je op de paarse knop “Inschrijven”. Eerst geef je je eigen persoonlijke gegevens op (van de deelnemer). In het betaalscherm kun je dan het factuuradres, factuurnaam en factuur-e-mail opgeven.

Als ik me inschrijf, kan ik dan een factuur krijgen?

Wanneer je je inschrijft via de website ontvang je direct na je een aanmelding een mail met daarin een factuur in PDF formaat. Tevens ontvang je een email met alle belangrijke informatie over de training.

Ik wil me aanmelden voor een cursus, maar het lukt niet.


Onze inschrijfprocedure werkt geautomatiseerd. Soms komt het wel eens voor dat de techniek niet helemaal meewerkt. De meest voorkomende situaties waarbij dit gebeurt zijn:
– De internetverbinding valt weg waardoor het proces niet wordt voltooid.
– Er is een storing bij de bank wanneer je probeert te betalen via iDEAL.
In deze gevallen kun je het het beste op een later moment nogmaals proberen.

Soms wil het niet lukken om de inschrijving via een tablet of smartphone te voltooien.
Bij sommige apparaten kunnen de inschrijfpagina’s niet goed worden weergegeven. Als je de mogelijkheid hebt om je in te schrijven via een laptop of een vaste computer dan raden wij dit aan. Als dit niet kan, dan horen we dit graag.

Uiteraard mag je altijd contact opnemen als je inschrijving niet lukt, mogelijk met vermelding van wat er mis gaat. Dan zullen we je helpen of een andere oplossing bedenken.

Ik wil een cursus annuleren.

Binnen 14 dagen na inschrijving via onze website kun je zonder opgave van reden annuleren en krijg je het volledige betaalde bedrag teruggestort op je rekening. Je kunt tot 4 weken tevoren (alleen schriftelijk of per mail) annuleren. Dan worden € 100,- administratiekosten gerekend. Vanaf 4 weken voor de start van de groep is het volledige bedrag verschuldigd.
 Wanneer je na je inschrijving, en na het verstrijken van de termijn van 14 dagen, de startdatum van de groep zou willen wijzigen, dan geldt dit als een annulering.

Voor de algemene voorwaarden, zie hier.

 

Prijzen en vergoedingen

Wordt mindfulness vergoed?

Mindfulness wordt in principe niet vergoed. De voornaamste uitzondering is dat sommige verzekeraars mindfulness vergoeden vanuit het aanvullende pakket wanneer het wordt gegeven door een categorie-I- lid van de VMBN. Dit geldt dan voor mensen met burn-out klachten en een verwijzing van hun huisarts. Vraag bij je eigen verzekering na hoe dit is geregeld om zeker te weten of het wordt vergoed. Let op: niet al onze trainers zijn categorie-I-lid van de VMBN, zie over de trainer.

Voor meer informatie, zie: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

Wat zijn de kosten van de cursussen?

De prijzen vind je bij het programma van je keuze. Er zijn geen verborgen kosten: de kosten zijn altijd inclusief alle genoemde onderdelen zoals een eventueel kennismakingsgesprek, werkboeken, audiobestanden en consumpties.

 

Programma’s

Wat is het verschil tussen Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) ?

De verschillen tussen beide trainingen zijn niet zo groot. Zo’n 80% van het programma is hetzelfde. De mindfulness-oefeningen die de hoofdmoot vormen zijn praktisch hetzelfde. Bij MBSR gaat er iets meer aandacht naar het lichaam en stressreductie, bij MBCT gaat er iets meer aandacht naar het denken en het toepassen van mindfulness op moeilijke momenten. Als je gevoelig bent voor depressies dan is de MBCT het advies. In alle andere gevallen maakt het niet veel uit.

We raden mensen dan ook aan op praktische gronden de kiezen. Kijk naar welke dag en welke trainer jouw voorkeur heeft.
Op de site staan beide programma’s verder uitgelegd, zie hier. Bij twijfel kun je gerust met de trainer overleggen welk programma voor jou het meest geschikt is.

Kan ik een les missen?

Bij Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), Mindful Self Compassion (MSC) en Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL): Het programma bestaat uit 9 bijeenkomsten (8 van 2,5 uur en een van een hele dag). Het is heel jammer als je een bijeenkomst moet missen, vooral tijdens de eerste helft van het programma. Gemiste sessies kunnen niet worden ingehaald. Als je dit van tevoren weet, overleg dan even met je trainer.

Bij Groepsleertherapie gebaseerd op aandachtgerichte cognitieve therapie (LTH): Als je een deel van het programma mist, krijg je een certificaat voor het aantal daadwerkelijk gevolgde sessies. In sommige gevallen is het mogelijk om een deel in te halen, overleg hierover met de leertherapeut. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn.

Bij de Introductietraining MBCT voor professionals: Je krijgt een certificaat voor de daadwerkelijk gevolgde tijd. Voor accreditatiepunten kom je alleen in aanmerking als je het gehele programma hebt gevolgd en de toets hebt behaald.

Kan ik een gemiste les inhalen?

Nee, gemiste sessies kunnen niet worden ingehaald.

Wat wordt er bedoeld met een reservedatum?

Soms staat er bij een training een reservedatum vermeld. Er wordt gevraagd of die datum kan worden vrijgehouden. Deze reservedatum is bedoeld voor de trainer en wordt in uitzonderlijke gevallen gebruikt om een sessie in te halen. Bijvoorbeeld omdat de trainer de bijeenkomst door ziekte niet kan laten doorgaan.

 

Opleiding

Ik wil meedoen met de MBCT opleiding. Ik heb geen MBCT of MBSR basistraining gedaan maar heb wel ervaring met meditatie. Kan ik toch meedoen?

Om mee te kunnen doen met de opleiding is het een vereiste dat je zelf ervaring hebt als deelnemer van MBCT of MBSR. Eventueel kun je dit bij ons doen en de basistraining combineren met de opleiding. In dat geval is er een korting mogelijk

 Wanneer mag ik starten met de oefengroep voor de opleiding?

Dit mag na de eerste sessie.

Hoe groot moet deze oefengroep zijn?

De groep moet minimaal uit 2-3 personen bestaan. Idealiter zijn het mensen die nog niet zo veel over mindfulness weten.

 Hoe lang mag/moet een sessie met de oefengroep duren?

1 tot 1,5 uur.

 

Supervisie

Wordt er individuele supervisie gegeven?

Ja, supervisie wordt zowel individueel als in een groep van maximaal 3 deelnemers gegeven.

Wordt er groepssupervisie gegeven?

Ja, supervisie wordt zowel individueel als in een groep van maximaal 3 deelnemers gegeven.

Wat kost supervisie?

De prijs is afhankelijk van of je zelf betaalt of je werkgever, en of je het individueel doet of in een groep. Ook is het afhankelijk van of je een N=1-traject gaat doen. Ook hangt de prijs af van de duur van de sessie. De prijs is meestal 98 voor ¾ uur, 130 voor 1 uur.

Er is een speciale aanbieding voor reeks van in totaal 3 supervisies voor de VMBN: als je in 1 keer vooruit betaalt voor een reeks van 3 supervisiesessies van 60 minuten dan betaal je i.p.v. 390: 335 (55 euro korting dus!).
Neem gerust contact op voor verdere informatie.

Waarover kan ik supervisie krijgen?

Supervisie is mogelijk voor de GZ-opleiding, Psychotherapie-opleiding, VGCT-opleiding, opleiding tot Klinisch Psycholoog. Supervisie voor N=1-trajecten is onder bepaalde omstandigheden ook mogelijk.
Tevens is het mogelijk supervisie te volgen over MBCT, MBSR, en mindfulness in het algemeen.

 

Accreditatie

Is de leertherapie geaccrediteerd?

Bij leertherapie gaat het er om dat de leertherapeut een erkend leertherapeut is, die bevoegd is om leertherapie te geven.

Hende is erkend leertherapeut/supervisor van de VGCT, erkend supervisor van de NVP, en BIG-geregistreerd psychotherapeut en als zodanig bevoegd om leertherapie te doen.

Sommige opleidingsinstellingen stellen nog aanvullende eisen bijvoorbeeld over het aantal weken dat de leertherapie beslaat. Ga die zelf bij je opleidingsinstelling na, voor alle zekerheid.

Is de cursus geaccrediteerd?

De accreditatiepunten van de verschillende cursussen staan vermeld bij de informatie onder “Ons aanbod/inschrijven”.

 

Diversen

Wordt er individuele begeleiding door Hende gegeven?

Hende geeft op dit moment geen individuele trajecten / psychotherapie, behalve in uitzonderlijke gevallen in combinatie met een groepstraject.

Ken je iemand die mindfulness in het Engels geeft?

We krijgen vaker de vraag of we dit aanbieden of dat we misschien iemand weten die dit doet. Hende zou dit zelf ook leuk vinden om te doen. Indien er een groepje mensen is die dit zou willen dan kan er worden gekeken naar de mogelijkheden.

Bij welke beroepsverenigingen zijn de trainers aangesloten?


Hende Bauer

 • VMBN Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (Categorie 1 Mindfulnesstrainer)
 • Lid Vereniging voor Mindfulness VVM
 • Lid Toelatingscommissie van de VMBN
 • Lid van Center for Mindful Self Compassion San Diego
 • Psycholoog NIP
 • BIG GZ-psycholoog
 • BIG psychotherapeut
 • Supervisor/leertherapeut van de VGCT
 • Lid Nederlands Instituut voor Psychologen NIP
 • Lid Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten NVVP
 • Lid Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NVP
 • Lid Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT
 • Inschrijfnummer kamer van koophandel 27327277

Dagmar Burmeister

 • VMBN Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (Categorie 1 Mindfulnesstrainer)
 • Landelijke Vereniging voor Supervisie en andere begeleidingsvormen onder no. S12193 H.

Nicolette Tijdgat

 • VMBN Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (Categorie 1 Mindfulnesstrainer)
 • Ingeschreven in het kwaliteitsregister Psychotherapie en Supervisorenregister NVP
 • Psychotraumatherapeut NtVP
 • EMDR practitioner VEN
 • NIP Nederlands Instituut van Psychologen
 • NVP Nederlandse Vereniging voor Psychotherapeuten NtVP
 • Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma VEN Vereniging EMDR Nederland
 • ISTSS The International Society for Traumatic Stress Studies
 • VGCT (bl) Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

Hergen Schuringa

 • VMBN Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (Categorie 1 Mindfulnesstrainer)
 • BIG GZ-psycholoog
 • Lid Nederlands Instituut voor Psychologen NIP

Dieta Kruise

 • Lid Vereniging voor Mindfulness VVM

Kun je mij een goede therapeut aanraden?

Je kunt goed opgeleide therapeuten vinden op

www.nvvp.nl

www.vgct.nl

Kun je mij een goede mindfulnesstrainer aanraden in…?

Weet je een goede mindfulnesstrainer voor kinderen? 


Adrianne van Peet: www.kindmetaandacht.nl
Eline Snel: www.elinesnel.com/kinderen

Waar kan ik betaalbaar overnachten in de buurt?

1 Logeren bij de broeders in het nabijgelegen klooster. Circa 30 euro, heel dichtbij, eenvoudig, aardige ontvangst www.stadskloosterwesteinde.nl

2 Logeren bij betaalbaar hotel Ibis in de Torenstraat http://www.ibishotel.com/nl/hotel-3701-ibis-den-haag-city-centre/index.shtml

3 Logeren bij Bed and Breakfast Bergers in onze straat. https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/den-haag/bij-bergers-2/62312/

4 Kingkool hostel, 5 minuten lopen
http://www.kingkool.nl

Hoe kom ik bij het Centrum voor Mindfulness Den Haag?


Zie hier voor de routebeschrijving

Is het Centrum voor Mindfulness Den Haag toegankelijk voor mindervaliden?

Helaas niet. Het Centrum voor Mindfulness Den Haag is gelegen in een oud schoolgebouw, op de eerste etage. Er is geen lift aanwezig.

 

 

Reacties zijn gesloten.