‘Ik heb zoveel geleerd. Leven is makkelijker en leuker geworden’.

‘Deze training heeft me gereedschap gegeven om aandachtiger in het leven te staan. Te leren ervaren dat ik kan observeren zonder meteen conclusies te trekken, commentaar en-of kritiek te leveren. Om minder gejaagd door de dagen te rennen, door steeds een stop te maken en bewust adem te halen.’

 

Opmerkzame aandacht

Zonder oordelen

Mindfulness is een vorm van opmerkzame aandacht zonder oordelen. Hierbij richt je je aandacht op een focus, bijvoorbeeld je ademhaling of je lijf, of stel je je juist meer open, zonder voorkeur, voor wat er is. Mindfulness kun je oefenen in daarvoor ontwikkelde oefeningen die je in de training leert, maar ook in het leven van alledag, door iets gewoons met aandacht te doen.

Mindfulness-training

Mindfulnesstraining is een relatief nieuwe methode voor het omgaan met stress, automatische reactiepatronen, somberheid, pijn en vermoeidheid. Waar veel therapieën op verandering gericht zijn, is mindfulnesstraining er op gericht te leren op een ontspannen manier te zijn met wat er is (hetgeen dan wel weer tot veranderingen leidt).

Er wordt gebruik gemaakt van meditatieve technieken. Je leert in het hier en nu te zijn, meer open te staan en je aandacht beter te richten/open te stellen. Daarnaast ontwikkel je oordeelvrije aandacht, een mildere manier van kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen. Deze methode is erg geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, mensen die piekeren, of mensen met aanleg voor het ontwikkelen van depressies. De methode is ook geschikt voor mensen zonder klachten die geïnteresseerd zijn in mindfulness. Niet alleen helpt deze methode je veel ontspannener met moeilijkheden om te gaan en minder te piekeren, het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten.

Scroll naar boven