Trainersopleiding Vervolg

Vervolgopleiding mindfulnesstrainer MBCT/MBSR | 11 dagen

Mindfulness is here to stay

Mindfulness heeft de laatste decennia een plek in de Nederlandse samenleving gekregen. Met recht, want het volgen van een mindfulnessprogramma is potentieel levens veranderend. Het kan effect hebben op je welzijn en stresshantering, je manier van in het leven staan en op je relaties en interactie.

Mindfulness is weldadig, krachtig en effectief

Het biedt de ingrediënten voor een kalmer, helderder, bewuster leven; het leert je je losmaken van je onhandige ingesleten patronen en geeft handvatten voor het wijzer omgaan met de moeilijkheden van het leven. Daarnaast leer je meer in het moment te leven en meer te genieten van de mooie dingen.
Het is een methode of levenswijze die op zichzelf kan staan, maar die ook goed in aanvulling kan worden ingezet naast bijvoorbeeld een coachings- of therapeutisch traject.

Als je zelf een mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan weet je dit natuurlijk al. Als je dit leest, ben je enthousiast over mindfulness en wil je je ontwikkelen om dit zorgvuldig, vriendelijk en effectief over te brengen.

Iets voor jou?

 • Heb je zelf ervaring opgedaan met mindfulness?
 • Ben je hier enthousiast over?
 • Heb je een basisopleiding gevolgd van minimaal 7 dagen?
 • Heb je er zin in om je verder te verdiepen in, en te groeien als mindfulness beoefenaar?
 • Wil je je laten inspireren door een opleider met zeer ruime ervaring met mindfulness en meditatie, en een degelijke achtergrond als psycholoog en trainer/therapeut?
 • Wil je steviger in je schoenen staan als trainer en je deskundigheid aanscherpen?
 • Wil je erkend worden als mindfulnesstrainer (gecertificeerd)?
 • Heb je zin in zo’n opleiding?

Als je je herkent in deze punten, dan is de opleiding zeker iets voor jou!

Klik op het onderstaande evenement om je in te schrijven.

17 januari - 26 juni
10:00 - 15:00

VERVOLGOPLEIDING MINDFULNESSTRAINER MBCT/MBSR | Live training | In 11 weken | Start 17 januari 2024

Geen evenementen gevonden!

Inhoud van de vervolgopleiding

In deze vervolgopleiding leer je op zorgvuldige en doorleefde wijze een mindfulnessprogramma aan te bieden. Je leert het programma van de mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) en de mindfulness-based stress reduction (MBSR) beide grondig kennen. Het curriculum van de MBSR is het officiële programma zoals voorgeschreven door het Instituut waar de MBSR door Jon Kabat-Zinn werd ontwikkeld. Het curriculum van de MBCT is het vigerende programma, zoals beschreven in Segal e.a. 2013.
Beide programma’s worden uitgereikt en na afloop van de opleiding ben je in staat om beide programma’s uit te voeren.

MBCT of MBSR? Dat is afhankelijk van je professie en klinische ervaring

MBCT is het programma dat ook in de GGZ wordt gebruikt, en kan met GGZ-doelgroepen alleen worden toegepast wanneer je daar de passende opleiding en ervaring voor hebt.
Wil je bijvoorbeeld MBCT met mensen met depressieve klachten of angstklachten doen, dan moet je klinische ervaring hebben en bijvoorbeeld psycholoog of psychiatrisch verpleegkundige zijn. We vragen je dit uitgangspunt te respecteren.
Wil je MBCT doen met niet-klinische populaties, dan zijn daar aangepaste curricula voor. De docent kan je hier literatuur over aanraden.
Iedereen die aan de ingangseisen voldoet mag de MBSR gaan aanbieden.

Meer over de opzet en de vaardigheden

We gaan in detail het programma en alle ins en outs doornemen en je oefent met elkaar in de rol van trainer.

We besteden veel aandacht aan groepsprocessen: hoe kun je een constructief klimaat binnen de groep helpen ontstaan, met goede groepsnormen, veiligheid, waarbij de waarden van mindfulness worden bevorderd. Ook binnen de opleidingsgroep zelf wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van een veilige en leerzame groepssfeer. Hierop reflecteren we met elkaar.

Je oefent in de sessies met elkaar in het begeleiden van de oefeningen en het begeleiden van het groepsgesprek. We besteden 1,5 dag aan de specifieke gespreksmethode inquiry, die bij mindfulness hoort. Hierbij oefenen we met gastdeelnemers (in tegenstelling tot tijdens de andere opleidingsdagen waar je met de andere cursisten oefent).

Na de 6e en uiterlijk voor de 8e opleidingsdag ga je zelf een volledige training geven van 9 sessies, conform het officiële curriculum van je keuze (MBSR of MBCT). Over deze training schrijf je een reflectieverslag.

Tijdens deze “stage”-training heb je 1 of meer buddies uit de opleidingsgroep met wie je om de 2 weken intervisie hebt over de voortgang van je training. De buddygroepjes worden tijdens de 2e sessie vastgesteld. Ook volg je in deze periode supervisie bij een erkende VVM-supervisor, minimaal 3 sessies (kosten niet inbegrepen in de opleidingskosten; je kunt zelf een supervisor zoeken). Hierbij mag je met een groepje van 3 ook bij Hende supervisie volgen, of bij een van de erkende collega’s.

Wat biedt de opleiding je?

In een veilige en leerzame omgeving verdiep je je grondig in de curricula voor MBSR en MBCT. Je verfijnt je vaardigheden en je embodiment, zodat je op een doorleefde en doorvoelde wijze de training kunt gaan aanbieden. Je krijgt alle materialen die je nodig hebt om je trainingen meteen te kunnen gaan geven.

Je opleider is zeer ervaren. Hende gaf de laatste 15 jaar meer dan 100 mindfulnesstrainingen en -workshops, en kan dan ook vanuit eigen worstelingen, inzichten en ervaringen de studenten begeleiden. Ze weet als geen ander hoe lastig het soms kan zijn, hoe boeiend en hoe waardevol en hoe belonend om de ontwikkeling bij onze deelnemers te zien, wanneer mindfulness op zijn plek valt.

Daarnaast kun je je na de opleiding (als je ook aan de andere eisen voldoet) laten certificeren bij de VVM, waardoor deelnemers in aanmerking kunnen komen voor vergoeding bij hun verzekeraar.

Erkenning van de opleiding

Deze opleiding voldoet aan de opleidingseisen van de VVM, de Vereniging voor Mindfulness, om erkend te worden als Specialistisch professional MBCT/MBSR. Hiermee komen je cursisten in aanmerking voor vergoeding via de zorgverzekeraars (afhankelijk van hun polis). Naast het hebben gevolgd van deze opleiding dien je aan aanvullende eisen te voldoen zoals het hebben gevolgd van een stilteretraite. Zie voor meer informatie de site van www.verenigingvoormindfulness.nl

Klik op het onderstaande evenement om je in te schrijven!

17 januari - 26 juni
10:00 - 15:00

VERVOLGOPLEIDING MINDFULNESSTRAINER MBCT/MBSR | Live training | In 11 weken | Start 17 januari 2024

Geen evenementen gevonden!

Opzet van de opleiding 

Dag 1 en 2 (dag 2 is een halve dag)

 • Deze eerste dagen besteden we aan kennismaken, beginnen met oefenen, je verdiept je in de curricula, we bespreken de vereiste vaardigheden van mindfulnesstrainers, je maakt een eigen ontwikkelingsplan (POP), en we bespreken groepsdynamica en hoe dit in een mindfulnessgroep werkt. We bespreken de 1e sessie en het belang van een juiste start met de groep (huiswerk, groepsproces, verwachtingen, opstelling trainer). En je begint met oefenen in de rol van trainer.
 • Er worden buddygroepjes gevormd.

Dag 3, 4 en 5

 • We diepen de 2e, 3e en 4e sessie van MBCT en MBSR uit. In de ochtend doen we het betreffende programma gezamenlijk waarbij 1 of 2 studenten de groep begeleiden en vervolgens feedback krijgen.
 • In de middagen bespreken we literatuur, volgen we het groepsproces. Daarnaast oefent iedereen met meditaties uit de betreffende sessie of met inquiry.
 • De studenten treffen voorbereidingen voor hun eigen mindfulnesstrainingsgroep, en we bespreken thema’s als selectie, indicatie, voorbereiding. Hierbij kun je de twijfels waar je tegenaan loopt bespreken.
 • Tussen dag 4 en dag 6 Intervisiesessie I met je buddygroepje (1,5 uur)
 • Voorbereiding oefengroepen
 • Bespreken eigen beoefening
 • Evaluatie van je POP

Dag 6 en 7

 • Op dag 6 gaan we dieper in op het thema inquiry, de verschillende aspecten van mindfulness in een mindful gesprek, en bespreken we onze embodied aanwezigheid.
 • Op dag 7 zijn er gastdeelnemers die door de studenten een oefenochtend of -middag krijgen. Deze sessies worden opgenomen om later terug te kijken (de opnames zullen in de buddygroepjes besproken worden, waarbij vragen voor op de opleiding worden geformuleerd). De helft van de studenten doet de ochtend, de andere helft de middag. Er is een gezamenlijke lunch (aangeboden door het centrum).
  Intervisiesessie II en III (1x 3 uur of 2x 1,5 uur)
 • Bespreken voortgang van de oefengroepen, de voorgesprekken.
 • Bespreken van de opnames van de inquiry, formuleren vragen voor in de les.

Dag 8, 9 en 10

 • We diepen de 5e, 6e en 7e sessie van MBCT en MBSR uit. In de ochtend doen we het betreffende programma gezamenlijk waarbij 1 of 2 studenten de groep begeleiden en vervolgens feedback krijgen.
 • We bespreken lastige situaties in groepen, en in inquiry. Er is ruimte voor het bespreken van wat je tegenkomt in je oefengroepjes en wat je tegenkwam op de inquirydag.
 • ‘s Middags bespreken we literatuur, volgen we het groepsproces, en er is aandacht voor de opbouw van het curriculum. Daarnaast oefent iedereen met meditaties uit de betreffende sessie of met inquiry. Hierbij staan we ook stil bij hoe het accent in de inquiry over de weken verschuift, en hoe de educatieve onderdelen hier mooi in kunnen worden geïntegreerd.
 • In de middagen is er ook ruimte voor oefeningen vanuit verschillende methodieken voor mindful communiceren, die ons kunnen ondersteunen in ons werk als mindfulnesstrainer.
 • Er is ruimte voor het stilstaan bij de POPS.
 • Intervisies IV, V en VI – In de periode van de oefengroepen (na de 6e sessie), komt de intervisiegroep elke 2-3 weken een uur bijeen om de voortgang met elkaar te bespreken.
 • Supervisie (3x) – In deze periode volg je ook supervisie, minimaal 3 keer, bij een VVM-erkende supervisor (zelf te organiseren, kosten niet inbegrepen in de opleiding).

Dag 11

 • Afronding en diploma’s (halve dag met gezamenlijke gedeelde, lunch)

Praktisch

Opleiding van 11 dagen in het centrum van Den Haag. De kosten bedragen 1899 euro.  Bij inschrijving voor 1 oktober 2023 is er een vroege vogel-korting van 100 euro.

De prijs is exclusief lunches (behalve de lunch op dag 7, die wordt aangeboden), de supervisiesessies, de voorgeschreven boeken; en inclusief cursusmateriaal, handouts, audiobestanden, koffie, thee, sap en fruit. Aan het eind van de opleiding heb je alles wat je nodig hebt om een MBCT of MBSR te geven.

Ingangseisen

 • Je hebt zelf een mindfulnesstraining gevolgd als deelnemer (MBSR of MBCT) bij een gecertificeerd professional.
 • Je hebt een basisopleiding MBCT of MBSR gevolgd van minimaal 7 dagen bij Hende Bauer of een vergelijkbare basisopleiding.
 • Je mediteert geregeld sinds minimaal 1 jaar.
 • Qua vooropleiding heb je HBO of universitair niveau.
 • Je bent in de gelegenheid om te oefenen in de rol van trainer, op je werk, in je eigen praktijk, of je bent in staat op een andere wijze een groep samen te stellen om tijdens de opleiding zelf een training aan te geven (minimaal 4 deelnemers).
 • Je hebt een stilteretraite gevolgd van 5-7 dagen, of bent bereid om een stilteretraite te volgen in het jaar van je opleiding. Deze dient voor de laatste opleidingsdag te zijn afgerond. De docent kan je helpen bij het vinden van een geschikte retraite.

Data 

De opleiding start in het najaar van 2023 en bestaat uit 11 lesdagen. Lesdagen zijn van 10.00-17.30 uur (dag 2 en 10 van 10.00-13.00 uur).  Kijk in het evenement voor de exacte data. 

Over de docent 

Hende Bauer is in 2000 begonnen met mediteren en is als professional met mindfulness bezig sinds 2005. Ze richtte in 2007 haar centrum op, toen nog onder de naam Centrum voor Mindfulness Den Haag, nu met de naam Centrum voor Mindfulness, Compassie en Psychotherapie.

Sinds 2008 geeft ze basisopleidingen MBCT die zijn erkend door de Vereniging voor Mindfulness (VVM), waarvoor ze bij een groot aantal rondes ook accreditatie van andere verenigingen verkreeg (NIP A&O, FGZPt, VGCT, voor Psychiaters en huisartsen via GAIA).
Ze is erkend als supervisor door de VVM (en de VMBN, NVP, VGCT) en gaf voor de VVM de supervisorenopleiding aan mindfulnesstrainers die als supervisor willen werken.

Hende haalde veel kennis en inzicht bij de bron, Jon Kabat Zinn en Mark Williams. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen op het gebied van MBCT bij Ger Schurink, Johan Tinge, Joke Hellemans, Rebecca Crane, en Mark Williams. Qua MBSR volgde ze trainingen en opleidingen bij het IVM bij o.a. Ronald Siegel, Edel Maex, Frits Koster, Ingrid van den Hout, Saki Santorelli, en Jon Kabat-Zinn.

Daarnaast volgde ze vervolgopleidingen en supervisie o.a. op het gebied van mindful communiceren en compassie/zelfcompassie bij Chris Germer, Kristin Neff, Paul Gilbert, Susan Gillis Chapman, Ros Oliver, Zohair Elabd, Frits Koster, Erik van den Brink, Nathalie Bell, Christine Brähler, Trish Bartley, Alison Evans.

Naast haar werk als mindfulnesstrainer- en opleider, is ze BIG-geregistreerd psychotherapeut en GZ-psycholoog, erkend compassietrainer, gecertificeerd supervisor VGCT en supervisor NVP, en gecertificeerd leertherapeut NVP.
Zelf beoefent ze Zen in de traditie van Japanse leraar Maezumi Roshi, en ze wordt sinds 2003 begeleid door de in Parijs gevestigde Catherine Genno Pagès Roshi. Ze gaat jaarlijks meerdere keren op retraite.

Klik op het onderstaande evenement om je in te schrijven !

17 januari - 26 juni
10:00 - 15:00

VERVOLGOPLEIDING MINDFULNESSTRAINER MBCT/MBSR | Live training | In 11 weken | Start 17 januari 2024

Geen evenementen gevonden!
Scroll naar boven