TIPS PER SYNDROOM

Eerder ging het over het Diagnostisch Systeem voor Mediteerproblemen. Aan welk syndroom lijd jij? Deze blog gaat over de tips bij mediteerproblemen.

TIJD-TEKORT-STOORNIS (TTS en Haastitis)

Tijd tekort is voor een groot deel een kwestie van perspectief. Als je bijvoorbeeld alle vrije minuten gebruikt om je telefoon te pakken, sociale media… dan voelt die tijd anders dan wanneer je die tijd neemt om stil te zijn, met jezelf te zijn, niets te doen.

Juist als je je jachtig voelt en je leven vol voelt, heb je lege plekken nodig. Enerzijds moet je die creëren, anderzijds zijn er veel lege plekken voor het oprapen als je ze maar ziet en aandacht geeft!

Tip 1: Ga op de even dagen wel mediteren, en op de oneven dagen niet. Noteer elke dag aan het eind hoe je die dag voelde, en hoe je omging met de dingen. Kijk na een maand: is er verschil tussen de dagen met en de dagen zonder meditatie?

Tip 2: Leg eens een dag je telefoon weg. Merk op hoeveel kleine lege plekken er zijn op een dag. Bijvoorbeeld als je wacht tot je koffie klaar is; je computer opgestart is; als je in een rij staat; of staat te wachten op een trein of bij een stoplicht. Kun je deze momenten aangrijpen, niet om de tijd te doden, maar om tijd voor jezelf te nemen?

Tip 3: Doe de dingen die je doet met volledige aandacht. Je moet toch je tanden poetsen, je boodschappen doen, benzine tanken – maak van je leven je aandachtsoefening en doe enkele van die activiteiten bewust. Je kunt als je wil ietsje vertragen…

Een half uur per dag mediteren is genoeg, behalve als je het druk hebt. Dan heb je een uur nodig.

Francisco de Sales

When in a hurry, go slow.

EERST-DE-ANDEREN-DAN-IK (EDADI)

Wanneer je af en toe vertraagt en aandacht aan jezelf geeft kun je er pas goed voor anderen zijn.Help je anderen er mee, als je jezelf op de laatste plaats stelt?
Als je zelf fit bent, heb je kracht, energie en ruimte om anderen te helpen. Als jij bekaf, futloos of opgefokt bent, ben je niet beschikbaar voor anderen. Zeker mentaal en emotioneel niet.
Uit onderzoek blijkt juist dat mensen die ‘mindful’ in het leven staan, tevredener partners hebben.
Tip 1: Neem de tijd voor jezelf als eerste op de dag. Sta wat eerder op. Begin met een meditatie. Blijf in bed liggen en doe oortjes in voor een korte meditatie bijvoorbeeld de ademruimte om bewust de dag te beginnen. Of reserveer extra tijd in de badkamer en neem een extra lange douche. Geef jezelf tijd en aandacht voordat je in de houding springt 🙂
Tip 2: Nodig iemand waar je om geeft uit om samen te oefenen (je helpt een ander EN jezelf).
Tip 3: Geef jezelf door de dag heen korte adempauzes. Haal en keer rustig adem en voel je zelf. Of doe een ademruimte.

DE ZWARTKIJKER
Is het glas halfvol of halfleeg? Voor jou is het belangrijk om je te realiseren dat zwart kijken iets anders is dan nuchter of realistisch kijken. Voor jou is het zaak om ook de kleur te gaan zien. Zwartkijken is niet goed voor je humeur, het stimuleert je niet, en het is niet reëel! Je zult merken dat je geleidelijk met een positieve benadering meer in beweging komt.
Tip 1: Neem elke dag een minuutje om stil te staan bij de momenten waarop je je bewust was, je wel aandacht had, en de momenten dat je mediteerde.
Tip 2: Als je merkt dat je aan het zwartkijken bent, zeg je tegen jezelf: Hee, nu gebeurt het! Laat ik eens opmerken wat er nu bij mij gebeurt. In mijn denken, mijn emotie, mijn lijf. Heb ik nu meer of minder zin m te mediteren? (Nu ben je mindfulness aan het oefenen)

DE GEGENERALISEERD UITSTEL SYNDROOM-ER (GUSser)
Voor jou is beginnen met mediteren zoiets als door een zure appel heen bijten (en dan merken dat die appel lang niet altijd zuur is J. Het beste moment om te mediteren is NU.

Tip 1: Als je merkt dat je een gedachte wijdt aan mediteren, en dat je begint uit te stellen, zou je tegen jezelf kunnen zeggen: Hee, aha, dit is mijn GUS. Sta er bij stil. Realiseer je wat er gebeurt bij jou. Kun je met aandacht uitstelen? Kun je van je uitstellen een mindfulness-oefening maken?
Tip 2: Doe je oefeningen als eerste. Voordat je iets anders doet, voordat je je gaat aankleden of wassen. Ga meteen zitten.

De morgenstond heeft goud in de mond.

De beste tijd om een boom te planten is 20 jaar geleden. De op-een-na-beste is nu! (Chinees gezegde)

DE STREEFZUCHTIGE
Als je wacht tot de omstandigheden goed zijn ….. kun je wachten tot je een ons weegt. Mindfulness gaat ook eigenlijk niet over je lekker voelen, en ook niet over GOED mediteren, het gaat niet over streven. Het gaat over met je eigen menselijkheid zitten/zijn.

Het verlangen is heel begrijpelijk. We verlangen alleemaal naar een fijn leven, ons goed voelen, kalm en gelukkig en energiek zijn. Met dat verlangen is niets mis. Alleen: we kunnen ook mediteren wanneer we nog onderweg zijn. Juist!

Tip 1: Kies een vast moment of vaste tijd op de dag en ga een tijdje lang,bijvoorbeeld twee weken, gewoon altijd oefenen op die tijd. Hoe je je ook voelt. Wat er ook aan de hand is. Noteer wat je hierbij ervaart en maak elke dag een paar aantekeningenvoor jezelf, over de dag. Lees dit terug na die twee weken en besluit dan hoe je verder gaat.
Tip 2: Doe het gewoon nu. Op dit onvolmaakte moment. Het leven gaat met ups en downs, en onze gevoelens ook. In al die omstandigheden kunne wij mediteren.
Tip 3: Oefen juist op de momenten dat je je niet zo goed voelt, of dat er lawaai is. Merk wat er gebeurt.

Do not wait till conditions are perfect.
Practice makes conditions perfect.

Oh ja, voor iedereen die iets herkent in wat ik hierboven beschreef: wees mild. Wees vriendelijk alsjeblieft. Het is zo makkelijk om te bedenken wat er mis is, en hoe het beter moet. We zijn nou eenmaal onvolmaakte wezens, werken-in-uitvoering.

Ik hoop dat je met een glimlach, wat humor, wat liefde misschien zelfs, naar jezelf kijkt.

En als je verder met dit thema aan de slag wil? Doe dan mee met PROM.

Je Persoonlijke Routine Ontwikkelen in Mindfulness. In 4 dagen gaan we hiermee aan de slag. Wat is je motivatie en hoe kun je die versterken? Tegen welke obstakels loop je aan, en hoe kan je die oplossen/overwinnen? Wat gaat er eigenlijk mis, en hoe werkt dat? Hoe motiveer je jezelf vanuit zachtheid en liefde in plaats van met de knoet?

Niemand vertelt je wat je moet doen en hoe je het moet doen, het gaat om wat jij wil en kan doen in jouw leven. De autoriteit blijft bij jou. Maar je wordt gedragen, gesteund en gestimuleerd door de anderen in de groep, en door je trainer.

Het zijn 4 inspirerende, afwisselende dagen met een groep mensen die graag serieus bezig blijven met mediteren en mindfulness, op hun eigen manier.

Doe je mee?

Kijk hier voor meer informatie en om je op te geven

CC BY-NC-ND © 2017 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2017 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Alleen als het jou uitkomt en aanspreekt natuurlijk. Wees welkom!

Scroll naar boven