Frituurpan en klapband

Linda is een hele leuke vrouw, diëtiste en kunstenares, met een huis in Zuid Frankrijk. Ik had dat huis gehuurd voor een week en sprak lang met haar, omdat we erg veel interesses blijken te delen. Ze vertelde me dat ze ooit een meditatiedag had gedaan, en bij thuiskomst ontdekte dat haar zoon in de keuken een frituurpan met olie had laten vallen. Kunt je je daar iets bij voorstellen? Olie in alle hoeken, gaten en kieren. Ze bleef volkomen kalm en ontspannen.

Een stemmetje in haar achterhoofd zei, “Hee, dat is interessant! Er is wel iets gebeurd op deze dag!” Ze werd zich heel bewust van iets, dat we allemaal wel weten, maar dat misschien niet helemaal doordringt: Het gaat niet zozeer om de dingen die er gebeuren, het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Je eigen houding maakt enorm uit!

 

Vorig jaar was ik op een compassieretraite in Wales, en na afloop werd ik met 2 anderen door een lieve Engelse collega naar de luchthaven gebracht. We waren in een heerlijke, opgewekte, ontspannen stemming, en het was supergezellig in de auto. Opeens hoorden we een vreemd geluid. Ik zei: “Hmm, dat klinkt niet goed. Zet de auto maar even langs de kant.” We stapten uit, en ja, een klapband. “Oh” zei een van de anderen, “die moeten we vervangen. Wie van ons kan dat?” Niemand. “Oh nou ja, dan zoeken we iemand,” “Oh daar is een pomp.” Even erheen. We blijven alle vier compleet ontspannen, we vroegen hulp, namen een kopje koffie en zeiden, misschien halen we ons vliegtuig niet, Oh nou ja, er zijn wel andere vliegtuigen. En anders zijn er hotels, We bleven volkomen kalm.

 

De klapband verstoorde ons humeur in het geheel niet. Het was zo’n wonderlijke ervaring voor me, om te merken hoe gelijkmoedig ik me voelde.

En het grappige was, we hebben alles gedaan wat er moest gebeuren – wat ik normaal ook zou doen. Maar dan met een hoop onrust en gestress. Oh jee, als ik mijn vlucht maar haal. Oh hoe moet dat nou? Oh dat lukt vast niet. Waarom moet mij dit nou overkomen? Waarom juist nu?
We functioneerden even goed als anders maar dan relaxed. Zo fijn!

 

Wil je eens proberen hoe een retraite aanvoelt?

Of heb je dat al wel ervaren maar wil je dat nog eens dunnetjes over doen?

Doe dan thuis je eigen ‘miniretraite’

De Mini-Retraite:

Het maakt niet uit hoeveel tijd je hebt. Hieronder geef ik een voorbeeld van een retraite van een dag. Maar je kunt ook even goed een avond, met de nacht en de volgende ochtend nemen, doordeweeks, tussen twee werkdagen. Of een halve dag. Wie weet kun je het alleen van het wakker worden tot het naar je werk gaan doen. Kijk wat jou aanspreekt en wat praktisch haalbaar is.

Voorbereiden

1 Beslis of je dit alleen doet of met een of meer anderen. Spreek met die anderen af hoe het programma er uit ziet en wie en hoed je de tijd bewaakt en de taken verdeelt.

2 Haal ingrediënten voor goede, gezonde en smakelijke maaltijden in huis.

3 Zorg dat je alle benodigde oefeningen downloadt van de site www.centrummindfulness.nl. Als je dat nog niet hebt gedaan, is het handig om dit van tevoren te doen. Als je wilt kun je natuurlijk ook zonder begeleiding oefenen, net wat jij wil.

4 Neem een besluit of je tijdens je retraite je telefoon gaat opnemen of niet.

5 Je helpt jezelf door email en facebook een dag over te slaan, of een blok van de dag ervoor te reserveren en de rest van de dag internetvrij te blijven.

6 Kies tekst of muziek uit.

Programma:

Vroege ochtend.

7 uur. Je staat rustig op, en bereid je voor op dag. Je wast je en kleedt je aan met rustige bewegingen.

Je begint met het drinken van een kop thee of koffie. Drink met aandacht, voel de temperatuur van de kop onder je handen, zie de stoom oprijzen, ruik de geur. Neem de tijd. Misschien merk je gedachten over deze dag….?

Doe een half uur tot een uur lichte bewegingsoefeningen, bijvoorbeeld yoga. Daarna doe je een zitmeditatie.

9 uur. Je ontbijt maak je rustig klaar, waarbij je de alledaagse handelingen volle aandacht geeft. Koelkast openen, spullen pakken, snijden, smeren, koken .. Je hoeft nergens anders te zijn dan hier in dit moment.

Kies een fijne plek in huis of buiten om je ontbijt op te eten.

Ochtend

10.00 uur Als je dat wil kun je op de retraitedag ook een blok inplannen om te werken. Bijvoorbeeld een uur, anderhalf uur. Heel geschikt hiervoor zijn de dingen die we beschouwen als onderhoud, herstelwerk, grote schoonmaak. Misschien is het aan te raden dit niet je gewone werk te laten zijn, geen digitaal werk, omdat je dan in je gebruikelijke doen terecht komt, maar nu juist iets van een andere orde te doen. Denk bijvoorbeeld aan te tuinieren, iets in huis te repareren, een kast op te ruimen, kleren te verstellen, schoenen poetsen, je fiets poetsen of je oven schoonmaken…

Je pauze kun je besteden aan iets lekkers te drinken en / of te eten.

Vervolgens doe je een zitmeditatie van circa een half uur, en neem je de tijd voor het lezen van een inspirerende tekst of boek.

Middag

12.30 Maak een uitgebreide, aantrekkelijke en gezonde lunch, en eet die rustig en opmerkzaam op.

Hierna heb je een lange pauze van ruim een uur, waarin je kunt rusten. Misschien zit je op je balkon of voor je tent, lig je in een hangmat, of ga je een dutje doen.

Of als je liever iets doet kun je natuurlijk ook gaan zingen, piano spelen, of zwemmen. Het is vrije tijd die jezelf kunt vullen, maar kies bewust voor iets dat past bij deze dag.

14.30 Het oefenblok in de middag begin je met een uitgebreide liggende body scan, waarna je een lange wandeling maakt. Hierbij geef je aandacht aan je lichaam net als bij de body scan, en je geeft je zintuigen de kost. Geef je over aan het kijken, voelen, ruiken, horen….

Dan is het een tijd voor een pauze met een kop thee en een stuk fruit, wat noten, of een ander hapje of drankje.

1615 Je neemt plaats voor een zitmeditatie. Je kunt een begeleide zitmeditatie doen of een onbegeleide. Je kunt je adem volgen, aandacht geven aan geluiden, of je kunt de tekst die je gelezen hebt tot je door laten dringen. Wat spreekt jou aan?

Na de zitmeditatie kun gaan zitten of liggen om naar voor jou passende muziek luisteren, of zelf muziek maken of zingen. (Een luistertip is Canto Ostinato van Simeon ten Holt ..) Als een meditatie.

Avond
18.00 Maak met zorg je avondeten klaar, en eet het aandachtig op. Je kunt als gedachtenoefening eens stil staan bij wie en wat er allemaal nodig zijn geweest om dit eten op jouw bord te krijgen.

In de pauze hierna wil je misschien naar buiten, of even liggen, of een kopje thee drinken.

Naar keuze doe je dan wat bewegingsoefeningen (yoga, hardlopen, aerobics, rekoefeningen) en een zitmeditatie.

Als je wil kun je tijd uittrekken om te schrijven in je dagboek, of een brief aan iemand die je dierbaar is.

Tot slot doe je de meditatie op liefdevolle vriendelijkheid.
Afsluiting
22.00 Sluit de avond in stijl af, door bijvoorbeeld nog een ommetje te maken of wat muziek te luisteren, uitgebreid te badderen, en een kopje thee te drinken.

Ga vervolgens ruim op tijd naar bed.

 

Veel plezier er mee!

 

Doe je het toch liever samen met anderen?
Doe dan mee met een stiltedag op het centrum

Welcome the present moment as if you had invited it.

It is all we ever have so we might as well work with it rather than against it. We might as ell make it our friend and teacher rather than our enemy

Pema Chödron

 

Scroll naar boven