Je kunt niet alles plannen

Life is what happens when you’re busy making other plans (John Lennon)

Je kunt niet alles plannen. Ik was 29 en logeerde bij mij ouders. ’s Morgens vroeg kwam mijn moeder me wekken: ”John Lennon is dood, hij is neergeschoten!” Ik was een groot fan van hem, en ik was zwaar geschokt. Hij was net 40.

Je leven trekt zich niet altijd wat aan van jouw plannen. Door te sterven illustreerde Lennon een van zijn eigen uitspraken: “Life is what happens when you’re busy making other plans”. Dit zat vast niet in zijn plan.

Soms zijn we meer bezig met onze plannen dan met het leven zelf te leven. Soms zit je zo te denken over de toekomst, plannen te maken, te bedenken hoe je het hebben wil en hoe je dat voor mekaar krijgt, dat je mist wat er zich onder je ogen, voor je voeten en onder je neus afspeelt. Je bereidt een vergadering voor terwijl je je lunch opeet en proeft nauwelijks wat je in je mond stopt. Je bent je boodschappenlijst aan het maken terwijl je op de fiets zit en er (onopgemerkt door jou) een zacht briesje aangenaam langs je wangen strijkt.

Zo ben je meer bezig met ‘als’ en ‘dan’ en ‘ergens anders’ en ‘daar’ – en minder met ‘hier en nu’. Om te kunnen genieten moet je in het hier en nu zijn. En om bewust te kunnen handelen ook.

Soms moet je plannen en ‘doen’, maar het is ook goed om te kunnen ‘zijn’. Soms moet je plannen, organiseren en vooruit denken, bijvoorbeeld als je een vergadering of een feest voorbereidt. Maar er zijn ook veel momenten die winnen aan kwaliteit als je er echt bij aanwezig bent, met je volle aandacht, in het hier en nu. Wandelen, buiten zijn, met je kind spelen, met iemand praten. Het leven wint aan rijkdom en je kunt er meer uit halen als je geregeld omschakelt.

Schakel om: Uit je hoofd …. in je leven. Geef aandacht aan wat zich nu voor je neus en onder je ogen afspeelt, vaak is dat erg de moeite waard….

Heb je interesse in de training Omarm je leven? Klik hier voor meer informatie.

CC BY-NC-ND © 2018 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2018 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Scroll naar boven