Spring eens op groen!

Waar krijg je meer stress van, van een rood of een groen stoplicht? Als je aan komt rijden bij een kruispunt en je ziet uit de verte dat het licht op groen staat, komt er dan iets van haast, van ‘als ik dat groene licht maar haal’, ‘als het maar niet op rood springt voordat ik eraan kom?

Hoewel we ons misschien ergeren als er stoplichten op rood staan, geeft een groen licht dus toch ook stress. Let maar eens op de volgende keer!

Hoe zou dat komen? Heeft het iets te maken met hopen dat het haalt? Je ‘best doen’ het te halen? Het als geluk en pech beschouwen wat het stoplicht doet? Er teveel waarde aan hechten? Of heeft het te maken met al bij het aan komen rijden bezig te zijn met gedachten over de toekomst waarin het licht misschien op oranje of al op rood is…

Als je de ergernis kunt loslaten, dan kan bij een rood stoplicht staan zelfs kalmerend zijn, tijd voor jezelf, tijd om even niets te hoeven….

Experiment:

Ook zou je het aankomen bij een stoplicht met aandacht kunnen onderzoeken.

1 Wat gebeurt er?
2 Merk ik iets van een gevoelstoon (prettig of onprettig)? Waar merk ik dat aan?
3 Wat doet het met mijn gedachten? Hoe serieus neem ik die gedachten?
4 Wat voel ik in mijn lijf?
5 Is er iets van onwillekeurig aanspannen?
6 Wat zie ik om me heen? Wat doen de andere weggebruikers?
7 Wat voor emotie of stemming bespeur ik bij mezelf? Is er iets van ergernis, haast, angst?8 En vervolgens, als je dit alles opmerkt, kun je rustig in – en uitademen
9 Je gedachten en gevoelens laten voor wat ze zijn?

Sta ook stil bij het feit dat we allemaal groene en rode stoplichten tegenkomen, dat het niet persoonlijk is, en dat het helemaal aan ons zelf is hoe we dit binnen laten komen.

Je zou kunnen denken dat dit verhaal alleen maar over vervelende verkeerssituaties gaat, maar je kunt het breder opvatten. Stoplichten kun je beschouwen als een metafoor.

Waar kunnen stoplichten een metafoor voor zijn?

* Voor geremd worden (of als je dat liever hebt: de kans krijgen stil te staan 🙂 );
* Voor geluk en pech hebben (dingen meemaken die passen bij wat ik wil, en dingen meemaken die niet passen bij wat ik wil);
* Voor een halt toegeroepen krijgen, een pas op de plaats moeten maken.

Waar kan het voor jou een metafoor voor zijn? Welke obstakels kom jij tegen? Hoe ga jij daar mee om?

Sometimes you get shown the light in the strangest of places if you look at it right

The Grateful Dead

CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2015 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

[nbformulier]

Scroll naar boven