Take five

Een druk hoofd hebben we allemaal wel eens. Soms ben je zo in beslag genomen dor beslommeringen, stress, gedachten, dat je je hoofd maar niet stil krijgt.

Hoe kom je vanuit die gejaagdheid tot rust? Je systeem zit in de stressmodus. In de stressmodus wordt die stressmolen steeds draaiend gehouden, elke gedachte en elk gevoel lijkt dit alleen maar aan de gang te houden. Waarschijnlijk ben je je hier wel enigszins bewust van, maar eruit komen is lastig.

Rust kun je niet afdwingen.

Toch kun je wel iets doen. Wat? Je kunt opmerken dat je onrustig bent, en je kunt iets doen om je te helpen tot rust te komen. Je kunt jezelf helpen uit de draaimolen te stappen en terug te keren naar het hier en nu.

Doe dit steeds opnieuw. Keer terug naar het hier en nu. Vroeg of laat (waarschijnlijk vroeg 🙂 ) zul je weer wegdwalen. Dat gebeurt steeds weer. Keer dan opnieuw terug.

En nog eens. En nog eens. Je kunt steeds weer terug stappen naar het hier en nu. De bedoeling is niet dat je voor eens en voor altijd in het nu blijft. De kunst is om herhaaldelijk, telkens weer, terug te keren.

Hier geef ik je 5 tips om uit je hoofd te stappen: take five! Voor alle vingers van je ene hand, en dan nog een set voor alle vingers van je andere hand. Als je jezelf traint om deze 5 stappen te doen en daarbij de vingers van je hand te gebruiken, wordt het naar verloop van tijd steeds makkelijker om de oefening te doen.

Take Five 1: DE 5 ZINTUIGEN

 Begin bij je duim en loop alle vingers van de ene hand langs. Aan elke vinger koppel je een zintuig:

Duim: Zien. Kijk om je heen, wat zie je? Welke kleuren, vormen, licht, schaduw, welke dingen merk je op?

Wijsvinger: Horen. Richt je aandacht ontspannen op de geluiden om je heen, maak er ruimte voor, om ze te ontvangen.

Middelvinger: Ruiken. Welke geuren ruik je?

Ringvinger: Proeven. Welke smaak proef je?

Pink: Voelen. Welke sensaties/gewaarwordingen merk je op? Wat voel je van contact van je huid met kleding of omgeving, van temperatuur van innerlijke lichamelijke gevoelens?

Deze eerste “Take five” kun je gemakkelijk doen, en helpt je om te schakelen. Van je hoofd naar de waarneming. Het brengt je in dit precieze moment. 

Take Five 2: DANKBAARHEID

Instructies:

1 Begin bij je duim en loop alle vingers van een hand langs, en bedenk bij elke vinger iets waar je dankbaar voor zou kunnen zijn.

2 Groot en klein, alles mag.

3 Je hoeft er niet noodzakelijk dankbaarheid bij te voelen, het gaat er meer om dat je memoreert wat er is om dankbaar voor te zijn.

Deze oefening helpt je om enigszins uit de kokervisie te stappen. Die kokervisie hebben we allemaal wanneer we gestresst zijn. Dan is de aandacht versmald. Dan richten we ons helemaal op wat er niet goed gaat of misschien binnenkort mis zou kunnen gaan. Ook vergeten we dan dat er ook heel veel is dat wel goed gaat. We vergeten waar te nemen wat er nog meer om ons heen gebeurt – wat aanknopingspunten kan geven voor een wijzere, handigere reactie.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met deze beide oefeningen!

Every day
I see or I hear
Something
That more or less
Kills me
with delight,
that leaves me
like a needle
in the haystack
of light
It was what I was born for –
To look, to listen

(deel van een gedicht van Mary Oliver, Mindful)

[nbformulier]

Scroll naar boven