Zeg nou zelf, waar anders zou je het moeten vinden?

Het is niet eenvoudig om het geluk in jezelf te vinden,
en het is onmogelijk om het ergens anders te vinden
– Agnes Replier

Mindfulness toepassen is helemaal niet moeilijk en hoeft helemaal geen tijd te kosten. Voor drukbezette mensen die veel ballen in de lucht moeten houden is het ook mogelijk om momenten van mindfulness in te lassen,

Vandaag 5 tips voor mindfulness die je nu meteen kunt toepassen.

Mindfulness nu. Op dit moment. Doe meteen even mee!

  1. 2 ademhalingen. Houd even op met wat je aan het doen bent. Als je de instructie hebt gelen, sluit dan je ogen en volg 2 ademhalingen helemaal van het begin tot het eind. Voel de lucht bij je neus naar binnen gaan, je borst rijzen en je borstkas uitzetten, je buik uitzetten. Voel vervolgens hoe je buik weer kleiner wordt en ontspant, je borst zakt, de lucht je neus verlaat.
  2. Contactpunten. Voel de zitting van je stoel onder je billen en de vloer onder je voeten. Neem wat tijd om deze lijfelijke gevoelens ten volle te ervaren. Voel de zwaarte van je lichaam, de punten van contact. De stevigheid van de ondergrond.
  3. Geluiden. Luister naar de geluiden om je heen. Op elk willekeurig momenten zijn er geluiden te horen. Soms vaag en ver, soms dichterbij en helder. Soms is de ervaring vooral een stille rustige ervaring, soms meer gevuld. Je hoeft er niets mee te doen, ze alleen maar over je heen te laten koen. Luisteren naar het geheel van geluid. Aankomen in het moment door de klanken te horen. Als je wil kun je je ogen sluiten.
  4. Emoties in je lijf.Neem een paar momenten om op te merken hoe je je voelt, hoe je stemming is. Is er spanning, onrust, verdriet, teleurstelling, angst, irritatie, humeurigheid? Sta er even bij stil, merk het op. Erken het voor jezelf: zo is het nu. Dit is menselijk. Veroordeel jezelf niet. Als je wil kun je dit ook nog doorvoelen in je lijf. Waar zit dit gevoel? Hoe voelt dat in mijn lichaam aan?
  5. Gedachten. Neem een paar momenten om je gedachten te observeren. Wat gaat er in je om? Wat houdt je bezig? Hoe is de sfeer van de gedachten? Adem in en uit terwijl je zo je denken observeert.

Accepteer je denken als een activiteit van je geest, en als niet menselijks. Veroordeel jezelf niet.

Als je wil kun je afsluiten met opnieuw 2 ademhalingen.

Hoe was dit?

Als je nog niet zo veel met mindfulness hebt gedaan, voel je misschien niet meteen het nut of effect van deze korte oefeningen. Eerlijk gezegd: als je geregeld met mindfulness oefent, en ook wat langer, dan worden deze korte oefeningen makkelijker, en de ervaring rijker.

Dus als je nog geen basis hebt zou je kunnen beginnen met wat langere meditaties te oefenen, met begeleiding zoals in een cursus, of gewoon zelf met behulp van een boek of audio-opnames.

Maar voor iedereen geldt, als je dergelijke pauzemomenten inbrengt in je leven zul je er naar een tijdje de vruchten van plukken.

Laat je me weten wat je ervaringen zijn?

Practice makes perfect
Practice makes imperfect

© 2018 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJSDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven