ANWBpaddestoel

Leertherapie MBCT Online

Mindfulness en met name MBCT zijn erg populair want mindfulness is mooi en effectief. Door het volgen van de groep leer je mindfulness zelf aan den lijve te ervaren en merk je wat het te bieden heeft.

Mindfulness – zo blijkt uit onderzoek – heeft goede effecten op therapeuten en hun therapeutisch functioneren: voor hen zelf (effecten op stress en welzijn), maar ook voor hun cliënten (therapeutische factoren zoals warmte, acceptatie en empathie).
Bovendien is het gewoon een heel inspirerend programma en een verademing in je werkweek, “een kadootje aan jezelf”.

Leertherapie in 5 maanden

Het programma bestaat uit een intake en 12 dubbele sessies die een periode van 5 maanden bestrijken. De sessies zijn grotendeels online op 2 bijeenkomsten na die live in Den Haag plaatsvinden.  

Praktisch en weldadig.

In deze opzet krijg je een krachtige leertherapie en een diepgaande ervaring. Omdat je de sessies grotendeels online doet zijn ze makkelijk in je leven in te passen, zonder reistijd en met weinig rompslomp. Een goede kennismaking in de diepte met mindfulness/compassie.

De leertherapie heeft als thema Mindfulness (MBCT) en het werken aan een automatisch patroon/dysfunctioneel gedrag. (Er is ook een groep met als thema Compassie en zelfcompassie. Het programma telt voor 25 therapiesessies. Door 2 groepen met verschillende thema’s te combineren kom je aan een leertherapie van 50 sessies met een tijdsbestek van 10 maanden, waardoor de meeste opleidingen bijvoorbeeld tot klinisch psycholoog, systeemtherapeut of psychotherapeut de leertherapie zullen toelaten (check dit voor de zekerheid bij je opleiding).

Krachtige ervaring en efficiënt:
leertherapie, hybride, in een reeks die 5 maanden omvat!
Op veler verzoek wordt de leertherapie al jaren in verschillende vormen aangeboden. Bij deze opzet van de leertherapie maak je je mindfulness grondig eigen, doe je ervaring op met het ‘in therapie’ zijn, oefen je met het vergroten van aandacht in gesprekken, en krijg je de gelegenheid om een intensief proces van persoonlijke ontwikkeling door te maken. Er wordt van je verwacht dat je dagelijks 20-30 minuten reserveert voor oefeningen die je in de sessies meekrijgt. Dit helpt om de resultaten blijvend te integreren in je leven – het is raadzaam de oefeningen die je je eigen maakt door te zetten in je eigen leven of in je werk te integreren na afloop van de leertherapie.

Deze blokken zijn ook geschikt voor wie al een andere leertherapie volgde, bij Hende of elders. Er is gekozen voor zeer belangrijke thema’s, die juist voor therapeuten essentieel zijn: Communicatie en Aandacht (en in de andere groepen met het thema Compassie en zelfcompassie).

Thema: Mindfulness/MBCT
Bij het thema mindfulness (MBCT) komen alle onderdelen van het mindfulness-programma MBCT aan de orde, aangevuld met een therapeutische methode gebaseerd op mindfulness. Wat is mindfulness, hoe is het om mindful te zijn, hoe train je mindfulness en hoe zet je het in bij ongewenste patronen?
De ontwikkelde vaardigheden (aandacht, stilstaan bij je ervaring, accepterende milde houding o.a.) hebben een diepgaand effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.

(Dat geldt ook voor de leertherapie met het thema Compassie en zelfcompassie – die heeft een sterk effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.)

Klik op een van de onderstaande evenementen om je in te schrijven. Meer informatie over leertherapie? Lees verder onder het overzicht.

Geen evenementen gevonden!

Meer informatie over de leertherapie

Waarom zou een therapeut in opleiding een mindfulness-leertherapie volgen?

Mindfulness – zo blijkt uit onderzoek – heeft goede effecten op therapeuten en hun therapeutisch functioneren: voor hen zelf (effecten op stress en welzijn), maar ook voor hun cliënten (therapeutische factoren zoals warmte, acceptatie en empathie).
Bovendien is het gewoon een heel inspirerend programma en een verademing in je werkweek, “een kadootje aan jezelf”.

Voor wie is het niet geschikt?
Voor de leertherapie met gespreide opzet: mensen die niets willen investeren in tijd en moeite: het programma heeft het meeste resultaat wanneer je daadwerkelijk oefent.

Als je momenteel psychische klachten hebt (depressie, angststoornis of iets dergelijks) of als je een geschiedenis hebt van ernstige psychische klachten, neem dan eerst contact op. Dit is een opleidingstherapie, en niet bedoeld als een curatieve therapie. Als je twijfelt, neem gerust contact op voor overleg!


Zo knap, je komt in 20 minuten tot de kern. Lukt het niet linksom dan doe je het rechtsom, zonder dat je een techniekje of trucje toepast. Het is niet vaak dat je een vakkundige college zo bezig ziet … en je weet een veilige sfeer te creëren!

Een deelnemer over de therapeute

Erkende leertherapie

Leertherapie wordt goedgekeurd als die wordt gegeven door een erkend leertherapeut. Hende is erkend: als leertherapeut door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NPV, en door de specialistische Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT (erkend tot en met 2025, voor wie voor juli 2023 met supervisie begint). Daardoor wordt de leertherapie bij Hende geaccepteerd als onderdeel voor de opleiding van de VGCT en meestal ook voor de registraties tot Psychotherapeut, Systeemtherapeut, Klinisch Psycholoog en Psychiater.

Eventuele aanvullende eisen
Let wel op, sommige opleidingen en verenigingen stellen extra eisen, bijvoorbeeld over de duur van de therapie. Kijk dit na bij je eigen opleiding.

Beleid VGCT
Ben je bezig met het opleidingstraject van de VGCT? Als je in of voor 2021 al bezig bent met je supervisietraject, volg je leertherapie. Start je in 2022 of 2023 (voor 1 juli 2023) met je supervisie? Dan mag je een VGCT-erkende leertherapie volgen. Start je pas daarna met je supervisie, dan volg je de nieuwe leerlijn. Bij twijfel, kijk dit goed na op de website van de VGCT.

Velen gingen je voor. Hende heeft circa 600 mensen leertherapie gegeven sinds 2007.

Verschillende vrienden gaven aan me als
rustiger, opener en echter te ervaren.

Deelnemer aan de leertherapie

Wees welkom, en neem bij vragen gerust contact op! 

Scroll naar boven