Disappointment is your best friend

Jemig, wat had ik me uitgesloofd. Heerlijke witte wijn gekoeld, lekkere hapjes klaargezet. De kamer gezellig gemaakt. Net als een jaar ervoor. Dat was zo’n geslaagde avond, vrienden zaten in de vensterbank te kletsen en drinken, allerlei mensen die elkaar niet kenden konden ontzettend goed met elkaar overweg, het werd heel laat. Later belden mensen me op: wat was dat super gezellig, wat een leuke vrienden, wat een lekkere wijn.

Ik dacht: Dat is voor herhaling vatbaar.

En dus heb ik opnieuw alles tot in de puntjes verzorgd. Of nou ja, niet ik alleen, vooral ook mijn wederhelft :). De lekkere hapjes. De mooie wijn. Kaarsen aan. Mooie bloemen. Daar zaten we, klaar voor het feest.

Maarre…. Tja. Niet iedereen kon komen. De een kwam vroeg, de ander kwam laat. Men zat wat stijfjes in een kring. Het gesprek kwam niet echt op gang. Zelf was ik wat gespannen. De wijn was deze keer niet zo lekker. De zon scheen niet, dus niemand zat in de vensterbank. Teleurstellend.

Ik was teleurgesteld. Ik ging twijfelen aan mezelf.

Toen vergeleek ik me ook nog eens met mezelf – met mijn beste zelf: anderhalf jaar gelden na een retraite reden we met en groep naar de luchthaven. We waren al laat – en we kregen een klapband. Je zou zeggen, alle reden om teleurgesteld te zijn. Maar dat was ik niet. Ik beschouwde het ontspannen. Ik voelde me kiplekker. Ik dacht, ach, shit happens. Shit will keep happening. Niets aan te doen. We gaan dit oplossen. En ja, er zijn meer vliegtuigen. Ik was goedgehumeurd. Iemand ging ons helpen, het was gezellig. Zo kalm, vriendelijk en ontspannen als ik toen reageerde….

Kon ik maar altijd zo reageren… Maar nee dus, nu, een tijdje later, baalde ik toch van dingen die tegenzaten.

En toen hoorde ik een intrigerende uitspraak. Susan Gillis Chapman zei: “Disappointment is your best friend”.

Teleurstelling is je grootste vriend.

Laat dat eens tot je doordringen.

Daar wil je niet aan toch? Ik moest er echt eens over nadenken.

Volgens mij heeft ze echt gelijk. Als je teleurgesteld bent door de werkelijkheid, had je verwachtingen, eisen. Je was gehecht aan een bepaalde uitkomst. Je vindt dat de dingen eerlijk moeten zijn. Je denkt controle te hebben. Je staat niet echt open.

En datgene waar je teleurgesteld over bent, dat laat je zien waar je geen open geest hebt. Waar je niet accepteert. Waar je ‘vastzit’ in je denken. Waar je een verhaal over de werkelijkheid verzint dat niet klopt.

Als dit je aanspreekt, schrijf de uitspraak op, onthoud hem, denk eraan. Disappointment is your best friend. Disappointment is the gate to awakening.

En let eens op, op welke momenten voel je teleurstelling? En is er misschien iets te leren hier? Is er iets om je voor te openen?

A bad day for the ego is a great day for the soul.
– Michael BeckwithLife is wat happens while you are busy making other plans
– John Lennon

 

In the choice to let go of your known way of being,
the whole world is revealed to your new eyes
-Danna Fauld

 

Scroll naar boven