De drie kleinste mindfulnessoefeningen

Do all that you can,
with all that you have,
in the time that you have,
in the place where you are  
– Nkosi Johnson
 
 Kost het je moeite om geregeld aan mindfulness te doen? Heb je een druk leven waardoor tijd inruimen voor meditaties lastig te organiseren is en er vaak bij inschiet? 
 
Doe de kleinste mindfulnessoefeningen die er zijn! Hier heb je een aantal mindfulnessoefeningen die absoluut geen tijd kosten. Je hoeft er alleen maar even aan te denken……
 
Neem het je voor: dat is de eerste stap. De beslissing om dit ook te gaan doen is belangrijk, maar niet altijd voldoende. Als je een beetje op mij lijkt, zul je misschien merken dat er weer een dag voorbij is waarin hetgene dat je je had voorgenomen, er niet van is gekomen.
 
Doe het ook, en meteen zodra je er aan denkt: dat is de tweede stap. Doe het bijvoorbeeld nu. Lees hieronder de 1e aangeraden oefening, en doe hem meteen. Als je het eenmaal een aantal keer hebt gedaan, wordt het steeds gemakkelijker om het weer te doen.
 
Maak er een gewoonte van. De dingen die we hebben geautomatiseerd vergen minder energie van ons. Zo zullen de meesten van ons  er geen wilskracht voor nodig hebben om de tanden te poetsen: het is een gewoonte. Als je van deze 3 oefeningen ook een gewoonte maakt kost het je geen tijd en energie meer om dit te doen.
 
DE DRIE KLEINSTE MINDFULNESSOEFENINGEN:
 
1. 1 Ademhaling met aandacht doen
Je volgt 1 ademhaling met aandacht. Je voelt hoe de lucht je neus instroomt, voor in je neus voelbaar, volgt hem door je keel naar je borst, voelt je borst rijzen, je buik uitzetten, en je voelt die weer inzakken en  de lucht weer je lichaam uitgaan. 
Dit kun je overal en in elke situatie doen: je adem heb je altijd bij je, het kost nauwelijks tijd, en kan je helpen even te vertragen, je bewust te worden van jezelf, en je opnieuw te focussen. 
 
2. Elke keer als je eet of drinkt 1 moment proeven en waarnemen
Elke dag bevat veel momenten waarop we iets eten of drinken. Of het nu je avondmaaltijd thuis is of een slokje water ergens bij een kraan …. Al deze situaties lenen zich ervoor even een moment je aandacht in het hier en nu te brengen en je open te stellen. Je kunt je aandacht richten op de zintuiglijke ervaring, geur, smaak, temperatuur … Zo creëer je een heel aantal pauzemomenten per dag waarbij je kort van de doe- naar de zijn-stand schakelt.
 
3. Elke keer als je buiten komt je open stellen
Je trekt de deur achter je dicht en neemt een moment om te voelen en ervaren: de temperatuur, de lucht tegen je huid, de wind, regen of zon. Voel je je huid tintelen of reageren op de lucht? Hoe is het licht? Je kunt even naar de lucht kijken en diep inademen, en ruiken hoe het ruikt… Wat hoor je? Zijn er vogels aan het fluiten, hoor je verkeer of stemmen, hoor je de wind door de bomen waaien?
 
Voor gegarandeerd resultaat: verdeel deze tips over drie weken. De eerste week pas je de eerste oefening toe, in de tweede week bouw je de tweede in, en dan de derde. In de volgorde die jou aanspreekt. Kleine stapjes lijken op het oog misschien niet veel, maar als je die je eigen maakt, kan een keten van mindvolle momenten ontstaan die erg effectief is! Succes en plezier er mee!
 
 Your sacred place is where you can find yourself
again and again
– Joseph Campbell
 

© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven