Laat je leiden door het toeval

 

Hoe vaak laat jij je leiden door het toeval? Hoe gemakkelijk is het voor jou om je open te stellen voor het toeval, om de dingen te laten gebeuren zoals ze gebeuren zonder dat je er greep op probeert te houden?

Vaak willen we het toeval juist uitbannen. Veel van onze activiteiten zijn er op gericht het toeval te ontlopen. We voelen ons misschien onzeker tegenover het toeval. We weten niet of dat toeval ons welgezind is, of waar het ons heen leidt. Verdwalen? Dat wil je niet! Verrassingen, onverwachte dingen? Die proberen we te vermijden. We nemen liever het zekere voor het onzekere…..

Beheersen en controleren maakt ons toch niet altijd gelukkig. We verliezen tijd en energie wanneer we teveel bezig zijn te proberen narigheid te voorkomen, of plannen maken waarbij we met alle onvoorziene omstandigheden rekening proberen te houden.

Is het dat wel waard? We betalen een prijs wanneer we teveel bezig zijn met beheersen en voorkomen. We missen ondertussen veel van het moment, ook als dat mooi, prettig, aangenaam is. Bijvoorbeeld wanneer we in de zon een kopje thee drinken met iemand en we ondertussen nadenken over de vakantieplanning.

We creëren onnodig onprettige emoties. Door ons bezig te houden met alles proberen in goede banen te leiden, kan dat voor spanning, frustratie of ergernis zorgen. Bijvoorbeeld als we in de rij staan in de supermarkt en ons staan te ergeren omdat we haast hebben. De rij gaat er niet sneller van, en behalve dat het tijd kost om daar te staan, bouwen we spanning en ergernis op.

En we missen kansen. Misschien staat er in de supermarkt iemand met wie je een blik van verstandhouding kunt wisselen. (Sommige mensen vinden in de supermarkt de partner van hun dromen ;.) ) Misschien valt je oog op een schap waar iets staat dat je nodig hebt. Misschien valt je iets in, een creatief idee. Misschien zie je iets gebeuren dat een glimlach op je gezicht kan brengen. Misschien kun je de minuten in de rij gebruiken, om even tot jezelf te komen, rustig te ademen, en wat te ontspannen.

Juist het onverwachte ons veel brengen. Ik was eens een keer onderweg naar mijn werk toen ik door wegwerkzaamheden werd omgeleid. Op een gegeven moment was ik verdwaald, ik was in een wijk waar ik nog nooit was geweest, en waar ik de weg niet kende. Ik zag ook geen bordjes meer van de omleiding. Onmiddellijk bekroop mij een gevoel van spanning en irritatie. Dit wilde ik niet, ik wilde opschieten, dit zou niet moeten gebeuren! En opeens realiseerde ik me, dat ik op vakantie niet anders deed dan dwalen, om me te laten verrassen. Ik realiseerde me dat ik in mijn eigen stad zelden rondrij of rondloop om me te laten verrassen. En dat ik het ook als boeiend kon zien, om eens in een wijk te komen die ik niet kende.

1. Laat je verrassen.

Doe eens iets dat je gewoontes doorkruist. Neem eens een andere route, Kies in een restaurant iets van het menu dat je niet kent. Koop bij de groenteman iets dat je nog nooit hebt klaargemaakt. Zeg eens ja tegen iets waar je normaal nee tegen zegt. En laat je verrassen!

2. Neem de tijd.

Gun jezelf de tijd. Trek meer tijd uit voor iets dan je normaal zou doen. Ga boodschappen doen en loop om – neem een langere route. Kies in de supermarkt de langste rij. Rij op de snelweg in de rechterbaan. Betrap jezelf op haast en vertraag! Gun jezelf de kans om dit moment bewust mee te maken.

3. Stel je open.

Neem zonder verwachtingen waar wat er gebeurt, bij jou, en in je omgeving. Je hoeft niet te oordelen, je hoeft er niets van te vinden. Je hoeft het niet leuk te vinden. Zet je zintuigen open, hoor, proef, ruik, zie en voel.

 

De ware ontdekking is niet het vinden van nieuwe landschappen maar het krijgen van nieuwe ogen

(Marcel Proust)

 

SUGGESTIE: WANDELEN ZONDER DOEL

Doe deze oefening bij voorkeur wanneer je ruim de tijd hebt. Je gaat wandelen zonder vooropgezet plan: je besluit niet van tevoren waar je heen gaat, wat je gaat doen, welk doel de wandeling heeft.

Je trekt je schoenen aan en verlaat je huis. Je gaat de deur uit en merkt of je naar links gaat, naar rechts of rechtdoor. Loop en merk waar je loopt, waar je lichaam je heen brengt. Je hoeft niet na te denken over waar je heen gaat, je loopt vanzelf.

Je loopt zo aandachtig mogelijk, je stelt je open voor het moment. Misschien voel je je benen bewegen, voel je je voeten de grond raken; misschien ben je je bewust van het geluid van vogels of verkeer, van je eigen voetstappen of je adem; je neemt geuren waar – of wat dan ook. Je hoeft er geen checklist van te maken van alle dingen waar je op moet letten en je hoeft ze niet af te vinken! Breng simpelweg je aandacht naar dit moment en neem waar, wat het ook is dat in je aandacht naar voren komt. En loop. Loop tot je merkt dat je weer naar huis teruggaat.

(Ontleend aan Thich Nhat Hanh)


If you cannot find the truth right where you are,

where else do you expect to find it? (Dogen)

Als je de waarheid niet hier vindt, daar waar je bent,

waar verwacht je haar dan wel te vinden?

CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Mindfuel.

Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox.
Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf aan de slag kan.
[nbformulier]

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven