Sterk hart

Wie een teer hart heeft, moet ook een sterk hart hebben; anders heeft hij geen van beide.
– Julius Langbehn
 
 Negativiteit en hardheid doen je pijn en verharden je. Sta eens stil bij hoe het voelt als je negatief over jezelf praat, als je vindt dat je tekortschiet, als je jezelf op je kop geeft.

Niet alleen voor jezelf sluit je dan je hart. Kritiek die je tegen jezelf richt heeft iets heel akeligs en leidt er gemakkelijk toe dat je hart zich afsluit en al zijn zachtheid verliest. Dit werkt vervolgens door op hoe je met anderen omgaat.
 
Eigenliefde is niet egoïstisch. Mensen die hoger zijn in zelfcompassie, zijn vaak beter in staat met tegenslag om te gaan, en kunnen zich makkelijk openen voor anderen. Hierover een andere keer meer. Voor nu, doe eens een experiment.
 
Dat gaan we nu eens andersom doen! We gaan nu juist het tegenovergestelde doen en positiviteit en zachtheid oproepen. Herinner je wat je goed gedaan hebt en stel zo je hart weer open.
 
De oefening Je goedheid overdenken:

  1. Als je merkt dat je hart is verhard of zich heeft gesloten adem dan een minuut lang bewust in en uit.
  2. Verwoord je intentie. Bijvoorbeeld: Ik wens dat deze meditatie mijn hart warmer en zachter maakt.
  3. Ga met je aandacht naar je lichaam. Ontspan je steeds meer op de uitademing.
  4. Herinner je iets goeds dat je voor een ander hebt gedaan. Dat kan een gunst zijn die je iemand hebt verleend, een cadeautje dat je hebt gegeven, een opoffering die je je hebt getroost of een vriendelijk gebaar dat je hebt gemaakt.
  5. Sta erbij stil dat wat je voor een ander hebt gedaan de persoon in kwestie echt goed doet. Voel zijn/haar geluk in je eigen lichaam en hart.
  6. Als je meer tijd hebt doe je stap 4 en 5 nog een aantal keer, herinner je je voorvallen waarbij je iets goeds voor een ander hebt gedaan, en sta erbij stil, ook wat dat voor de ander betekent.
  7. Herinner je de goedheid die in je huist en ontspan je daarin. 

Overgenomen uit Jeffrey Brantley en Wendy Millstone (2009). 5 minuten voor jezelf met de ander. Becht: Altamira.
 
Eigenliefde schijnt maar al te vaak onbeantwoord te blijven.
– Anthony Powell

© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven