Nog meer compassie

Compassie is ‘hot’. Waar mindfulness de laatste 20 jaar steeds bekender en gewoner is geworden, is nu compassie (en zelfcompassie) aan een opmars bezig. Zelf heb ik ook veel baat aan het beoefenen van compassie gehad. 

In mijn mindfulness en Zenbeoefening was een tintje geslopen van: goed concentreren, huppetee, je best doen, dit moet! Er zat een bepaalde hardheid in. Door het ontwikkelen van meer vriendelijkheid, zachtaardigheid, en oog voor menselijke onvolmaaktheid, is mijn meditatiebeoefening ook verdiept.

Voor wie is een compasssietraining zinvol? Nou, zeker voor mensen zoals ik: geneigd tot hard werken, een zekere strengheid en een zekere zelfkritische houding. Voor mensen die het lastig vinden zichzelf te steunen of goed op te peppen als ze zich rot voelen.

En ook trouwens voor mensen die werken als hulpverlener, of mensen die de zorg dragen voor een zieke of gehandicapte, en merken dat ze daar soms op leeg lopen.

Deze week staat in het teken van compassie en zelfcompassie: ik heb deelnemers van de videocursus ontmoet, een compassietraining gegeven in een open groep, en ik ga dit weekend een groep psychologen in compassie en zelfcompassie trainen.

Daarom geef ik je deze week een video-opname van een compassie-meditatie. Laat je me weten wat je ervan vond?© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven