Mindfulness – zelfs als de buurman aan het verbouwen is

De beroemde psychiater Laing vroeg Zenleraar Suzuki Roshi naar zijn visie op bewustzijn.  “Ik weet niets van bewustzijn,” zei Suzuki. “Ik leer mijn studenten te luisteren naar het zingen van de vogels.”

Mindfulness is niet veel anders dan luisteren naar het zingen van de vogels. Je openstellen, en waarnemen wat er in dit moment gebeurt: de buurman die aan het boren is, de hond die blaft beneden, en de tram in de verte.

Stilte is nooit helemaal stilte. Er is altijd iets te horen, al zijn het maar geluiden die je eigen lichaam maakt.

Luister eens naar John Cage’s beroemde stille muziekstuk 4’33” (vier minuten en drieëndertig seconden) uit 1952. Aanvankelijk roept het misschien verzet op, om te luisteren naar een orkest dat niets doet. Maar als je blijft luisteren valt er een hoop te ontdekken. Zo niet in geluid, dan op zijn minst in gedachten en gevoelens.

Veel mensen ervaren dat als de nieuwe kleren van de Keizer. Op het internet vind je dan ook veel kritiek. Maar is het een oefening in mindfullness. In een interview zegt John Cage: ‘..’

Hoe dan ook, complete stilte is er zelden, en er is altijd iets te horen. En dat kunnen we gebruiken als mindfulnessoefening.

TIP 1:
Stop, hou even op met bewegen, en luister. Luister naar het geheel van geluiden, alsof je naar een concert luistert. Een concert met als titel: Donderdag, 9.17.

TIP 2:
Al er een geluid is dat je stoort, bijvoorbeeld de boor van je buurman, een telefoongesprek in de trein – kies dan juist dat als focus. Observeer hoe het geluid klinkt; observeer wat het met je doet, welke gedachten of emoties bij je opkomen, welke lichamelijke reacties; en keer steeds weer terug naar het geluid, zonder erover te hoeven doordenken. Alleen maar luisteren. Ik ben benieuwd wat je ontdekt.

TIP 3:
Kies een terugkerend geluid, bijvoorbeeld telefoongerinkel, en spreek met je zelf af, dat je, telkens wanneer je dat geluid hoort, even vertraagt en een mindful moment neemt. Even stoppen met iets doen, even hier zijn, je adem voelen, luisteren naar het geluid – en dan weer de draad oppakken.

Everything we do is music (John  Cage)

Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!

© 2022 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven