Virtueel of echt leven?

You only live twice
Or so it seems
One life for yourself
And one in your dreams
(lied gezongen door Nancy Sinatra in James Bond film)

Laatst zat ik op de fiets, en ik dacht: Oh, wat lekker zo fietsen, heerlijk, dat moet ik eigenlijk vaker doen, zo midden op de dag, en eigenlijk liever buiten de stad…. Lekker opfrissen, goed voor mijn lijf ook. Ik zou eigenlijk een sportfiets moeten kopen en 3 keer in de week eens tuk fietsen, en dan … oh ja, een vouwfiets voor als ik met de trein of de auto naar een andere stad ga, dan kan ik daar ook lekker fietsen.

Ondertussen heb ik niet gezien hoe (vermoed ik, dat zag ik een dag later gelukkig wel) de wind herfstbladeren door de lucht blies, hoe gele en bruine bladeren voorbij dwarrelden, niet gevoeld hoe de frisse herfstlucht tegen mijn gezicht kwam, hoe de lucht er uit zag.

Als je een beetje op me lijkt, breng je ook veel tijd door in gedachten, waarbij je naar de toekomst of het verleden vertrokken bent. Je dagdroomt over een heerlijke toekomst, je fantaseert of maakt verbeterplannetjes, of je hebt doemscenario’s van hoe dingen in de soep lopen of je voor aap zult staan; je tobt over gemiste kansen en vraagt je af hoe het zou zijn geweest als je andere keuzes had gemaakt, over dingen je eigenlijk had moeten zeggen…

Grote delen van de tijd zij we afgedwaald met onze aandacht, in een virtuele “werkelijkheid”, een schijnwerkelijkheid – net als in Second Life. Nu weet ik niet zo veel van second life, maar ik heb het idee dat je misschien beter in je echte leven kunt gaan sporten, dan in een virtuele wereld atletisch zijn!

Om in je echte leven andere keuzes te kunnen maken, en om van je werkelijke leven een mooi waardevol leven te maken, moet je ‘erbij zijn’.
Ik zou dus zeggen: enige en eenmalige voorstelling, mis het niet, zorg dat je erbij bent!

Terug naar het hier-en-nu is de oplossing…. Genieten van het leven, doe je in het hier en nu. Wijs omgaan met lastige situaties, doe je ook in het hier en nu.

Terug naar het hier-en-nu: tips

  1. Merk op dat je weg was uit het moment
  2. Feliciteer je zelf er mee dat je dit hebt opgemerkt! Serieus, dat is een compliment waard, het is helemaal niet vanzelfsprekend dat we dit opmerken en dat moet je echt trainen.
  3. Ga er niet verder over door denken, stap niet op de gedachtentrein!
  4. Ga met je aandacht naar de geluiden om je heen (horen)
  5. Naar de lichtval, de kleuren, wat je ziet aan vormen (zien)
  6. Naar je lichaam, wat voor ervaringen heb je nu in je lijf? Tintelingen, warmte, druk, beweging, draaien, enzovoort (voelen)
  7. Naar wat je ruikt of proeft (ruiken, proeven)
  8. Naar je ademhaling, de buik die beweegt, de borst, de luchtstroom bij de neus (adem)
  9. Ook tijdens een gesprek of ontmoeting kun je aandacht geven in het moment bijvoorbeeld aan de ander, diens stem, diens blik, wat merk je bij jezelf in reactie op die ander?

 Opmerking: De lijst met mogelijke aspecten waar je je aandacht op kunt richten is in principe eindeloos. De zintuigelijke ervaring is doorgaans het meest helpend. In het begin zul je het misschien zinnig vinden de verschillende zintuigen langs te gaan, maar maak er niet te veel een prestatieslag van. Na verloop van tijd gaat het steeds gemakkelijker en vanzelfsprekender.

 

Belangrijkste tip: Doe het nu, en doe het keer op keer. Het heeft geen zin te verwachten dat je continu ‘present’ zult zijn, zo zijn we niet gebakken. Verwijten maken is achteraf gepraat, en fantaseren gaat over de toekomst. Het enige moment dat je een keuze hebt, is nu!

 

Scroll naar boven