Wat kan ik verwachten van een mindfulnesstraining?

 

Opzet van het programma
Het programma bestaat uit een voorgesprek, 8 bijeenkomsten van 2 ½ uur, en een stiltedag (5 a 6 uur oefenen in stilte). In de bijeenkomsten worden verschillende mindfulnessoefeningen samen geoefend, en is er de gelegenheid om ervaringen te bespreken en vragen te stellen aan de trainster. De oefeningen worden opgebouwd in volgorde van moeilijkheid. In het tweede gedeelte wordt ook gewerkt aan hoe je mindfulness kunt toepassen in lastige omstandigheden.

Wat het programma niet is
Het is geen praatgroep. Er wordt wel gepraat – over de oefeningen en wat je daarbij meemaakt. We gaan niet graven in je problemen, we gaan niet in op je jeugd. Het gaat over je ervaringen in het hier en nu.

Het is geen ontspanningsgroep. Hoewel je vermoedelijk geleidelijk ontspannener zult worden, is dat niet het doel van het programma. De oefeningen lijken er soms op – maar zijn toch in essentie anders dan ontspanningsoefeningen die je misschien ergens hebt geleerd. Bij mindfulness gaat het om aandacht geven aan wat er is, ook als dat spanning zou zijn.

Huiswerk bij de mindfulnessoefening

Welk huiswerk krijg je?
Je oefent elke dag met
1. formele oefeningen (geleide meditaties aan de hand van audio-instructies van ongeveer 45 tot 60 minuten);
2. informele oefeningen (iets alledaags met aandacht doen, bijvoorbeeld je handen wassen met aandacht);
3. observatie-opdrachten (opletten hoe iets in het dagelijks leven verloopt, bijvoorbeeld als je iets prettigs meemaakt). Je krijgt CD’s mee met audio-instructies en een werkboek waarin de oefeningen worden uitgelegd.

Waarom is dit dagelijks oefenen belangrijk?
1. Mindfulness is een vaardigheid die getraind moet worden.|
2. De effecten van mindfulness zijn vaak indirect. Door geregeld te oefenen zullen er dingen veranderen in je lichaamen je geest die soms in een keer, soms geleidelijk merkbaar worden.
3. Doordat je dagelijks oefent, oefen je in alle omstandigheden: drukke en rustige dagen, dagen waarop je je vervelend voelt en dagen waarop je je heerlijk voelt. Zo kun je ervaren wat mindfulness in alle omstandigheden doet.

Tot slot
Als je de mindfulnesstraining gaat volgen en je neemt geregeld de tijd om te oefenen, dan zul je waardevolle veranderingen bij jezelf opmerken en een interessante tijd meemaken. Je gaat je 8 weken onderdompelen in mindfulness en weet na die 8 weken wat het jou brengt.

Emancipate yourselves from mental slavery, none but ourselves can free our mind (Bob Marley) 

Wil je meteen een groep gaan doen? Wees welkom! Kijk op de site onder Programma’s voor alle cursussen.

CC BY-NC-ND © 2017 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2017 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Wil je eerst meer weten, of alvast wat gaan oefenen? Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief Mindfuel. Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox. Bovendien ontvang je de Mindfulness Starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf nu aan de slag kan.

[nbformulier]

Scroll naar boven