Opleiding MBCT

 ~  Wil je zelf MBCT-programma’s geven of mindfulnessoefeningen integreren
in je therapieën?
 ~  Wil je je grondig verdiepen in mindfulness en de achtergronden ervan?
 ~  Heb je opleidingsdagen nodig voor je lidmaatschap van de VVM of de VMBN?
 ~  Wil je les van een zeer ervaren mindfulnesstrainer? Iemand die zelf
al lang mediteert?
 ~  Is het een pre als de docent ook goed thuis is in
psychotherapie/gezondheidszorg?
 ~  Ben je op zoek naar een leuke, inspirerende cursus?

Ben je op zoek naar een methode die wezenlijk iets toevoegt aan je therapeutisch arsenaal en je therapeutische houding?

Volg dan de
Achtdaagse Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy!


OPLEIDING MINDFULNESS-TRAINER MBCT  |
 
8 dagen
Trainer:  Hende Bauer

In 2019 wordt deze inspirerende MBCT opleiding opnieuw aangeboden in een nieuwe vorm. Naast het ervaren en verder ontdekken van mindfulness krijg je inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties. Je leert het hele MBCT-programma uit te voeren in een groep (de gebruikelijke vorm). Je leert onmiddellijk toepasbare technieken, je leert hoe mindfulness kan helpen in het omgaan met experiëntiële vermijding en hoe je dit kunt integreren in individuele therapie.
De ins & outs van de MBCT zullen worden doorgenomen, je leert de oefeningen zelf te begeleiden, het curriculum te doorgronden, en je leert Inquiry te doen (een specifieke, mindvolle manier om ervaringen van deelnemers te bespreken, die flink afwijkt van wat therapeuten gewend zijn te doen).
Deze opleiding biedt een gedegen basiskennis van mindfulness en MBCT die je direct kunt gaan toepassen.
De opleiding bestaat uit verschillende modules, is verspreid over 9 weken met 8 lesdagen.

Opzet in modules
1.   Kennismaken + Theorie + Sessie 1-2  |  2 dagen
2.   Indicatiestelling + Voorgesprekken + Oriëntatiesessies  |  1 dag
3.   Oefeningen uit sessie 3-4 + Inquiry  |  1 dag
4.   Oefeningen uit sessie 5-6 + Inquiry  |  1 dag
5.   Oefeningen uit sessie 7-8 + Inquiry  |  1 dag
6.   Toetsing & afronding  |  1 dag
(opzet modules onder voorbehoud)

Thuis
Thuis bestudeer je literatuur, oefen je zelf elke dag ongeveer 30 minuten met mindfulnessoefeningen, en oefen je ook geregeld in de trainersrol.

  • Je zorgt zelf voor een klein groepje cliënten, familieleden, kennissen of buren, waarmee je minimaal 5 keer een sessie van 1 à 1,5 uur oefent. Hiermee begin je na de 1e of 2e opleidingsdag.
  • Je maakt een verslag over je oefenervaringen.Zelf mediteren is een belangrijk onderdeel. Er wordt van je verwacht dat je dit ook geregeld zelfstandig oefent naast de lesdagen.

Ingangseisen
Deze MBCT opleiding is uitsluitend toegankelijk voor mensen die zelf als deelnemer een MBSR of MBCT training hebben gevolgd. (In overleg met ons kun je met korting een MBCT of MBSR bij ons volgen.)
Deze opleiding zal aansluiten bij de eisen van de VVM, en bij de eisen van de VMBN Categorie 2 trainer. (Voor alle duidelijkheid: voor deze opleiding zal geen accreditatie worden aangevraagd bij VGCT, FGZP, NIP 1e lijn, NIP A&O, of NIP K&J/NVO.)

Data & Tijden
Start 28 augustus 2019  |  7 woensdagen en één dinsdag | nog enkele plekken

Data:    28 augustus; 4, 11, 18 en 25 september; 2, 9 en (dinsdag!) 22 oktober;
en als reservedag 30 oktober 2019 (houd deze ook vrij)
Trainer:   Hende Bauer
Tijd:      10:00 – 17:00 uur
Kosten:    1897

Accreditatie & Erkenning
Erkenning:
De opleiding sluit aan bij de eisen van de VVM en de VMBN, zodat de opleidingsdagen daar kunnen gelden.
Met deze 8 opleidingsdagen voldoe je aan de opleidingseisen van de Vereniging voor Mindfulness VVM (Hende Bauer is erkend als opleider, en de MBCT Opleiding is erkend).
Je voldoet aan de opleidingseisen van de VMBN (criteria categorie 2: de opleiding geldt als 8 dagen opleiding).
Let op, de verenigingen hebben hun eigen aanvullende eisen (onder andere qua vooropleiding, meditatiebeoefening, retraites gevolgd), en deze veranderen nogal eens. Kijk dit alsjeblieft zelf goed na.
Accreditatie:
Er wordt voor deze opleiding vooralsnog geen accreditatie aangevraagd bij de psychologenverenigingen.

MBCT is een opleiding van 8 hele dagen in het centrum van Den Haag waarin veel praktisch geoefend wordt!
Wil je meer weten?
Scroll dan even door en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze opleiding’
.

“Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeer maken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug”
Birgitta Schalke, psychotherapeut en coach, Zoetermeer.

“Wat ik momenteel aan veranderingen opmerk door mindfulness in mijn persoonlijke leven is dat ik gebeurtenissen bewuster meemaak. Zowel  ‘bijzondere dingen’ als uit eten gaan of met vrienden afspreken, alsook alledaagse bezigheden: eten, fietsen en douchen. Ik maak meer gebruik van mijn zintuigen en dit gaat steeds meer automatisch. Ook ben ik milder geworden en wat minder gaan streven.
Ook in mijn werk als psycholoog heb ik veel aan deze eigenschappen. Ik merk dat ik meer aandacht heb voor en beter kan luisteren naar de cliënt. Ik drijf minder af tijdens de gesprekken naar dingen die nog moeten of cliënten die nog komen. Ook mijn ontwikkelde mildheid ervaar ik als erg prettig.
Aangezien ik beginnend psycholoog ben, moet ik nog veel leren. Door minder hoge eisen aan mezelf te stellen en mezelf te gunnen fouten te maken en sommige dingen gewoon nog niet te weten, ga ik een stuk meer ontspannen door mijn werkdag. Ook ben ik wat minder krampachtig in mijn ideeën over hoe een gesprek zou moeten gaan, maar laat ik me meer leiden door het moment zelf. Ik heb het idee dat ik mijn verwachtingen en gedachten vooraf aan een gesprek wat meer loslaat en meer vertrouw op mijn gevoel en ervaringen op het moment zelf.”
Vera, deelnemer mindfulnessopleiding.

Van een deelnemer, een paar jaar na deelname aan de opleiding:
“Ik gebruik MF erg veel zowel bij volwassenen als bij kinderen. Ik vind het eigenlijk onmisbaar.”
Sylvia Tempelman, vrijgevestigd psychotherapeut in Den Haag.

Scroll naar boven