Schommel1

Retraite

Als je al een tijdje bezig bent met mindfulness, dan komt vroeg of laat de wens op om eens een retraite mee te maken. Dat kan een bijzondere en verdiepende ervaring zijn: een langere tijd in stilte zijn, samen oefenen, inspiratie vinden.

 

Geïnteresseerd?

Een mooie verdieping voor je mindfulnessbeoefening is het volgen van een retraite. We bieden hier een 3-daagse retraite aan (in Groesbeek, met volpension), en een stadsretraite in Den Haag (je overnacht thuis of in een B&B in de buurt).

Twee of drie dagen om je mindfulness-beoefening te verdiepen, grotendeels in stilte. Ervaring met mindfulness of meditatie is gewenst. De oefeningen worden wel begeleid, sommige meditaties zijn in stilte. Overleg gerust bij twijfel of je voldoende ervaring hebt of als je andere vragen hebt.

We doen afwisselend zitmeditatie, loopmeditatie, en af en toe body scans of yoga-oefeningen. Indien mogelijk zullen we ook buiten wandelen. De maaltijden en pauzes zijn ook momenten voor het beoefenen van aandacht. We brengen de dagen grotendeels in stilte door.

Wel is er elke dag de gelegenheid tot uitwisseling, wanneer Hende een presentatie en gelegenheid tot vragen zal geven. Daarnaast is er de gelegenheid voor een (kort) persoonlijk gesprek met Hende, om vragen te stellen of te bespreken waar je tegenaan loopt.

Je wordt begeleid door een ervaren mindfulnesstrainer en Zenbeoefenaar, die zelf graag en geregeld op retraite gaat.

 

Begeleiding

De retraite wordt begeleid door Hende Bauer, ervaren mindfulnesstrainer, Zenbeoefenaar, compassietrainer en psychotherapeut.

It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end.

– Ursula K. Le Guin

 

Retraite in Groesbeek

We beginnen op vrijdagavond met een gezamenlijke maaltijd, daarna kennismaking, introductie en een meditatieblok.

Het thema van de retraite is “Openheid”.

Op zaterdag en zondag doen we diverse meditatieblokken. Er zal worden afgewisseld dus mindful mediteren (overwegend zitmeditaties) en mindful bewegen (loopmeditatie, yoga, buitenactiviteiten). Een groot deel van het programma verloopt in stilte, op zaterdag en op zondag zal er een praatje door Hende worden gehouden waarbij er gelegenheid is tot vragen en uitwisseling.

Er zullen ook wandelingen in de omgeving worden gemaakt, in overleg met de deelnemers kunnen deze wandelingen tussen de 30-60 minuten duren.

Er is tevens de mogelijkheid voor 10-minuten-gesprekken met Hende, 1-op-1.

Je overnacht in gedeelde kamers met eigen sanitair. Bedenk dat een kamer delen in stile ook een goede oefening kan zijn.
Wil je echt graag privacy, dan is er de mogelijkheid om te kamperen of in een Pipowagen te verblijven op het terrein van de Poort. Of je overnacht bij een zelf te boeken bungalow of B&B in de buurt. Informeer naar mogelijkheden. 

Het thema Openheid zal door de dag en onze bezigheden heen mee worden gedragen zodat we ons verdiepen in het moment in openheid.

Een mooie manier om je aandacht en meditatie te verdiepen.

 

Tegenwoordig is er geen lege ruimte meer tenzij je deze bewust creëert.

 
 

Stadsretraite in Den Haag

Deze retraite is niet op een exotische locatie, maar gewoon, midden in de stad, misschien wel bij jou om de hoek.

Het thema voor de stadsretraite is “Loslaten”.

We beginnen zaterdag om 9.30 uur en eindigen zondag om 17.00 uur (na gezamenlijk schoonmaken en opruimen). Op zaterdagavond is er een programma tot 21.15 uur, en op zondag kun je om 7.30 uur meedoen met het vroege-ochtend-programma (facultatief). Als je niet zo matineus bent, of als je gezondheid of thuissituatie dat niet toelaat, kun je ook instappen om 9.30 uur.

Er zijn korte inleidingen door Hende, en er is de gelegenheid om vragen/ervaringen over je beoefening met haar te bespreken in 10-minuten-gesprekken.

Happiness is like a butterfly which, when pursued, is always beyond our grasp, but, if you will sit down quietly, may alight upon you. 

Nathaniel Hawthorne

De kosten worden laag gehouden zodat iedereen kan meedoen.

Je neemt iets te eten mee voor de lunch om te delen zodat we een soort buffet hebben met smakelijke hapjes. Er is op zaterdagavond de mogelijkheid mee te eten (eenvoudige vegetarische afhaalmaaltijd).

De rollen en taken worden verdeeld onder de deelnemers (het slaan van de gong, klaarzetten van koffie en thee, opruimen en schoonmaken na afloop). Ook het vervullen van deze taken zijn momenten voor aandachttraining: oefening om mindfulness te brengen in het alledaagse leven 🙂 . 

Je overnacht thuis. Als je van ver weg komt kun je bij een B&B in de buurt overnachten of wellicht bij een van de andere deelnemers. Indien gewenst zullen wij helpen iemand te vinden waar je kunt overnachten.

Vragen? 

Bel of mail ons gerust voor meer informatie! 

29 - 30 juni
09:30 - 17:00

STADSRETRAITE DEN HAAG | 2 dagen | Thema: loslaten | 29 t/m 30 juni 2024

Geen evenementen gevonden!
Scroll naar boven