3 TIPS VOOR MEER ONTSPANNEN EN AANDACHTIG WERKEN

Help mijn paard slaat op hol! 

Thich Nhat Hanh vertelt: Een paard snelt met zijn berijder in volle draf over een pas. De ruiter lijkt op weg naar een belangrijke afspraak. Een wandelaar roept de ruiter toe: ‘Waar ga je naartoe?’ De ruiter kan zich nog net omdraaien en terugroepen: ‘Ik weet het niet, vraag het mijn paard!’

Als de wiedeweerga. Je stuift de deur uit, snel naar huis, nog even boodschappen doen. Goh, wat ging deze dag snel voorbij. Wat heb ik eigenlijk gedaan?

Je handelt vaak vanuit de automatische piloot. Je hebt de hele dag hard gewerkt maar voor een deel vanuit routine. Je hebt misschien bepaalde belangrijke dingen niet opgemerkt; op bepaalde momenten weinig aandachtig gereageerd; je had het idee tijd te kort te hebben.

Jezelf voorbij lopen kost energie en gaat ten koste van bewust handelen. Die ene collega waarbij je steeds in een bepaalde reactie schoot: het gebeurde weer.

Een paard berijden betekent de teugels in handen nemen, en weten waar je heen wil.  Over de richting die je wilt geven. En afstemmen op het paard, zijn behoeftes en mogelijkheden. Hiervoor is zowel aandacht belangrijk, contact houden met je paard en met je zelf. Er nu zijn. Er echt zijn.

Ruimte en tijd kun je creeren. Als je je bewust bent van het nu, komt er ruimte. De tijd lijkt vaak iets te vertragen en er komt meer ruimte voor bewust handelen.

Dit kost in feite weinig of geen extra tijd. En dit heeft niets te maken met wat we objectief onder tijd en ruimte verstaan, aandacht voor jezelf kost nauwelijks tijd: het is een beweging van de aandacht, terug naar het nu.

Paardrijden moet je leren. Als je eenmaal paard kunt rijden, kost bijsturen weinig tijd. Maar het berijden van een paard vraagt wel oefening. Zo kost ook aandacht voor het nu nauwelijks tijd, maar de meesten van ons moeten dit vermogen wel trainen. In het begin kost het meer tijd, en vraagt het meer inspanning, dan wanneer je dit eigen hebt gemaakt.

Hieronder staan 3 tips voor Aandacht op het werk

In de voorbeelden ben ik uitgegaan van iemand met werk buitenshuis in een kantoorachtige omgeving. Maar dat is natuurlijk niet waar het om gaat: ook als je in de buitenlucht werkt, veel onderweg bent, het huishouden doet of kinderen verzorgt, zijn ze bruikbaar. Pas ze aan aan jouw specifieke situatie!

 

3 TIPS OM ZONDER TIJDVERSPILLING AANDACHTIG TE WERKEN

Aankomen

Neem als je op je werk komt een paar momenten om bewust aan te komen. Besef dat je aankomt op je werk, en dat je aan je werkdag begint. Hang je jas op, pak je tas uit, en ga zitten.  Wacht nog even met je computer starten, je agenda openslaan, je mail. Blijf een paar momenten in net nu. Richt je aandacht op je adem en volg drie ademhalingen, zo volledig mogelijk. Voel de adem bij je neus, de beweging van de borst of buik.

Bewust zijn van jezelf

Neem als je onderweg bent naar een afspraak de tijd, loop rustig en geef jezelf de ruimte om te ervaren hoe je je voelt over die afspraak. Wat merk je in je lijf? Hoe voelt je adem en waar zit die? Welke geesteshouding merk je op? Welke gedachten zijn er? De bedoeling van deze oefening is niet om je je anders te laten voelen maar om je bewust te worden van hoe het met je is, wat er speelt.

Afronden

Als je je dag afsluit, begin daar iets eerder mee dan normaal. Zit even stil en sta stil bij hoe je dag is geweest en bij hoe je je nu voelt. Dan, met rustige bewegingen, ruim je op wat je op wilt ruimen, sluit je je computer af, trek je je jas aan. Sta stil bij het feit dat je je werkdag afsluit.

 

CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Mindfuel.

Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox.
Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf aan de slag kan.
[nbformulier]

 

4 gedachten over “3 TIPS VOOR MEER ONTSPANNEN EN AANDACHTIG WERKEN”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven