Zeven tips om een meditatieroutine op te bouwen

The mind is like a trunk: if well-packed, it holds almost everything; if ill-packed, next to nothing.

Augustus William Hare and Julius Charles Hare

 

Schiet het geregeld mediteren er wel eens bij in? Heb je ervaren of weet je hoe goed het voor je is om geregeld met mindfuness en meditatie bezig te zijn? Lukt het je op de een of andere manier niet om dit elke dag te doen? Of zelfs maar om de dag? Kost het je moeite er echt goed mee door te gaan? Doe je wel eens wat, maar is het kort, of onregelmatig,  of zit er weinig systeem in?

You’re not alone! Hoewel er mensen zijn die het lukt, om, na het volgen van een mindfulnesstraining of zelfs na het lezen van een boek, geregeld te mediteren, is dit voor de meeste mensen lastig. Ik hoor vaak dat het beoefenen van mindfulness veel effect heeft (gehad) op levenshouding, omgaan met klachten, en ook op in het dagelijks leven mindful zijn. Ook hoor ik vaak dat het mensen lukt in het dagelijks leven kleine mindvolle momenten in te bouwen. Maar ik hoor helaas ook heel vaak, dat dagelijks formele meditatie-oefeningen doen, erg lastig in te bouwen is.

Het is voor veel mensen moeilijk om de regelmaat van dagelijks mediteren op te bouwen. Je bent niet de enige, veel mensen worstelen hiermee.

Dit kost meer dan het je lief is. Je weet dat geregeld mediteren je een basis brengt van geestelijke rust en ontspanning. Je hebt ervaren dat je dan ook flexibeler bent, creatiever en bewuster kunt handelen. Je hebt dan ook meer contact met je lichaam, voet je grenzen beter aan, en zorgt beter voor jezelf. Dit alles wil je graag vasthouden of terugvinden, en het is te belangrijk voor je om er genoegen mee te nemen dat alles te verliezen.

Hier heb je zeven tips om een meditatieroutine op te bouwen. In dit artikel lees je 7 tips die je, als je ze nu begint toe te passen, zullen helpen die meditatieroutine op te bouwen.

1. MAAK EEN COMMITMENT

Bedenk wat de redenen zijn waarom het voor jou belangrijk is een meditatie- of mindfulnessroutine in je leven te ontwikkelen; wat je daarbij voor ogen hebt; en neem je voor dit serieus op te pakken. Schrijf dit voor jezelf op en zorg dat je die tekst af en toe tegenkomt. Maak afspraken met jezelf.

2. BEGIN KLEIN

Bedenk de kleinste stap die jij als een zinnige stap ziet, en begin daar mee. Neem je bijvoorbeeld voor om elke avond na het tandenpoetsen en voor het slapengaan 3 minuten te mediteren. Er is niets mis met kleine stappen en die kunnen na verloop van tijd een sneeuwbaleffect hebben!

3. BENADER HET POSITIEF

Richt je aandacht vooral op datgene wat wel lukt, en ontleen daar je stimulans aan om verder te gaan. Waardeer elk mindvol moment, en waardeer elke stap die je zet.

4. ORGANISEER SOCIALE STEUN

Het is vaak heel stimulerend je te laten helpen, door er anderen in te betrekken, je te laten coachen, samen te oefenen.

5. ORGANISEER REMINDERS

Zorg dat je geregeld aan je voornemen wordt herinnerd! Hang memoblaadjes op, leg iets op je kussen, laat je telefoon op vaste tijden een herinneringssignaal afgeven.

6. REGISTREER JE VOORTGANG

Maak aantekeningen over hoe het gaat met oefenen, registreer alle momenten waarop het je lukt je aan je afspraken te houden.

7. BEGIN NU

Begin meteen nu. Je kunt op dit moment terwijl je deze tekst leest, je aandacht richten op je lijf, je denken, je emotie. Focus op je adem. Laat je door dit moment doordringen! Je bent al begonnen!

Meer informatie volgt in volgende artikelen. Met deze aandachtspunten kun je je eigen meditatieroutine gaan inbouwen en verder ontwikkelen. Wil je hier meer over weten? Blijf Mindfuel lezen, ik zal de komende tijd meer artikelen over dit onderwerp schrijven en daarbij inzoomen op de belangrijkste van deze 7 aandachtspunten.

 

Don’t Push the River (It Flows By Itself) 


Barry Stevens

 

Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Mindfuel.

Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox.
Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf aan de slag kan.
[nbformulier]

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven