Doorbreek je gewoontes

 

The range of what we think and do is limited by what we fail to notice. And because we fail to notice that we fail to notice there is little we can do to change until we notice how failing to notice shapes our thoughts and deeds (R.D. Laing)

Vandaag sprak ik iemand die vertelde dat ze haar woonkamer had omgegooid en anders ingericht. Ze was verbaasd hoeveel goed haar dit deed. Een andere omgeving, andere impulsen, en we reageren anders.

Veel van wat we doen, doen we automatisch. We kiezen er niet bewust voor, het gebeurt gewoon. Dit geldt voor ons gedrag: we nemen altijd dezelfde route naar het werk, we kiezen steeds weer op dezelfde manier in welke rij we in de supermarkt gaan staan, we gaan steeds weer net te laat of juist ruim te vroeg weg.

Dit geldt ook voor ons innerlijk gedrag: denken en voelen. Een bepaalde situatie triggert steeds dezelfde gedachtegangen en gevoelens. En die gedachtegang verloopt volgens vergelijkbare scenario’s. De baas vraagt of je even naar hem toekomt om iets te bespreken: wat denk je en hoe voel je je? Je partner is op de verwachte tijd nog niet thuis, waar gaan je gedachten heen?

Ook ons humeur, onze emoties, onze stemming, de mate waarin we piekeren, worden aangestuurd door automatische patronen. Onze innerlijke wereld is erg gevoelig voor deze patronen, en we hebben het meestal echt niet door.

Misschien dat je dit betwijfelt, en juist dan is het goed om door te lezen en eens te experimenteren…. Onderzoek eens hoe dit voor jou werkt, als je de hieronder volgende tips uitprobeert.

GEWOONTEBREKERS

  1. Ga in je woonkamer op een andere stoel zitten dan anders, en ervaar hoe de wereld er van deze plek af uit ziet. Voel en kijk. Merk welke neigingen je hebt om iets wel of niet te doen. En hoe is het voor jou om hier te zitten?
  2. Ga tijdens een vergadering eens naast iemand anders zitten dan je normaal zou doen. Hoe beleef je deze vergadering en hoe beleef je de andere mensen?
  3. Vraag aan iemand die 20 jaar ouder of jonger is, naar diens favoriete muziek, en beluister een hele CD of in ieder geval een kwartier. Ga er echt voor zitten.
  4. Neem een andere route naar je werk, de school van je kinderen, de supermarkt. Kijk om je heen.
  5. Ga, als je gewend bent strak te plannen en op het nippertje aan te komen: ga 15 minuten eerder weg. Of als je altijd te vroeg bent, kom eens te laat! Neem met aandacht waar wat dit met je doet, en probeer om je heen te blijven kijken als je onderweg bent.
  6. Verander de routine aan het begin van je werkdag. Als je altijd als eerste je computer aanzet en koffie haalt doe dat dan nu niet. Laat je computer uit en haal een kop thee. Kijk wat er gebeurt.
  7. Koop als je boodschappen doet, iets dat je nog nooit gegeten hebt, of misschien zelfs nog nooit gezien. Vraag aan iemand hoe je het klaar moet maken of zoek dit op op het internet. Eet het aandachtig op.

Laat maar horen wat je ervaringen zijn, ik ben benieuwd!

The ability to ask questions is the greatest resource in learning the truth

 

CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2013 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Mindfuel.

Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox.
Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf aan de slag kan.
[nbformulier]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven