Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen
Chinees gezegde
Als je iets moeilijks ervaart, wil je er waarschijnlijk van ‘weg’. In mindfulness leer je om er juist ook ‘naar toe te gaan’. Dat is misschien wel de belangrijkste en een van de meest uitdagende aspecten van mindfulness, en een die vaak niet zo goed begrepen wordt. Daarom ga ik er vandaag uitgebreid op in.
Voordelen van deze benadering:
- je hoeft niet meer bang te zijn voor je gevoelens, je merkt dat je het aan kan ze er te laten zijn;
- het geeft ruimte om wijze manieren te vinden om met moeilijkheden om te gaan;
- je raakt steeds meer op je gemak met jezelf en wat er in je omgaat;
- je hebt een ‘short cut’ waardoor ingewikkeld vermijdingsgedrag onnodig wordt;
- nare gevoelens duren slechts zo lang als ze duren, je maakt ze niet meer erger en je verlengt ze niet;
- vaak veranderen de gevoelens of ebben ze weg;
- soms komt er een oplossing, een inzicht of een andere invalshoek bovendrijven
Realiseer je ook dat dit – het naar de pijn toe gaan – slechts een van de mogelijke benaderingen is. Besef dat het soms juist wijs is om je aandacht te verleggen, en bijvoorbeeld een flinke wandeling te maken waarbij je aandacht geeft aan je omgeving, naar muziek te luisteren of te gaan sporten. Volg hierbij je eigen innerlijke wijsheid!
ZITTEN MET EEN VOL HOOFD EN GAAN NAAR DE KERN
Stap 1:
Zorg dat je ruim voldoende tijd hebt, bijvoorbeeld een half uur. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
Stap 2:
Installeer je voor de meditatie, rustig, rechtop, stevig zittend. Richt je aandacht op je ademhaling en volg deze circa 10 minuten. Gebruik eventueel een audiobestand.
Stap 3:
Wanneer je je, tijdens deze ademhalingsmeditatie, bewust wordt van de vele gedachten, heel goed! Die hoeven niet weg, je kunt ze gewoon laten komen en hun gang laten gaan. Jij brengt je aandacht eenvoudigweg telkens weer terug naar de adem. Zeg eventueel tegen jezelf: “… gedachten … gedachten …”. Breng dan kalm je aandacht weer naar je adem.
Stap 4:
Je kunt er ook voor kiezen tijdens het volgen van de adem, je observaties onder woorden te brengen. Bijvoorbeeld: “Ik adem in en mijn buik komt naar voren…. ik adem uit en mijn buik gaat naar binnen….”
Stap 5:
Richt dan je aandacht op je gedachten (terwijl je losjes ook je adem blijft volgen; dit geeft je meestal wat steun). Merk op welke gedachten er zijn. Merk op waar ze over gaan. Bijvoorbeeld iets dat je moet gaan doen maar waar je tegen opziet, of iets dat je hebt meegemaakt en dat je heeft gekwetst, of iets waar je bezorgd over bent. Blijf bij datgene stilstaan.
Stap 6:
Stel jezelf de vraag: Wat is hier de kern? Waar ben ik het meeste bang voor? Wat raakt me het meest? Stel je hiervoor open en laat het antwoord opkomen/opborrelen. Soms kan dat verrassend zijn en ineens duidelijk worden. Soms komt er misschien niets, dat kan ook: je kunt het niet afdwingen.
Stap 7:
Als de kern van je emotie je wat duidelijker wordt, merk je dat meestal ook emotioneel en in je lichaam. Richt je aandacht op die emotie en je lichaam. Stel je voor dat je naar die emotie en die plekken in je lichaam toe ademt.
Stap 8:
Blijf met je aandacht bij de adem en deels bij je lichaam. Observeer met zachte aandacht wat de emotie in je lichaam doet. Sta het toe. Merk je dat je afdwaalt of in gedachten wordt meegesleurd? Breng dan je aandacht zachtjes weer terug naar de kern, de emotie, je lijf.
Stap 9:
Verwoord eventueel voor jezelf enkele steunende zinnen:
- Het is okay…
- Zo voelt dat nu …
- Ik kan het aan dit nu te voelen …
- Ik wil me er bewust van zijn ….
- Het gevoel is er nou toch al…laat ik het aandacht geven…
- Ik stel me ervoor open…
- Dat is wat deze situatie nu met me doet …
- Ik wil er een paar momenten met mijn aandacht bij zijn…
Gebruik uiteraard alleen die zinnen die jou aanspreken, en helpen.
Stap 10:
Als je dit enkele minuten hebt gedaan, breng je je aandacht weer terug naar de ademhaling. Observeer hoe de adem beweegt in je buik, aanvoelt in je borst, bij je neus. Voel het ritme van de adem.
Life is about 50% pain and 50% pleasure, the problem that occurs is that we spend our pleasure time, pushing away pain, and therefore reduce the happy life that we want
(Jack Kornfield)
Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik ben benieuwd en hoor het graag!
Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!
© 2021 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”